Sari la conținut

Proiectul nr49 , amplificatorul Rusia Neagra

Postări Recomandate

Acest proiect nr49 Rusia Neagr? a fost executat intr-un numar de paisprezece bucati si cinci variante constructive , la toate amplificatoarele am folosit 2X6H9C & 4X6P6C se pot folosi si tuburi cu cod american 6SL7 & 6V6 . Amplificatorul poate fi construit , folosind aceasi schema fara a modifica valorile componentelor , si cu tuburi novale ECC83,6H2P,12AX7 pentru partea de atac , finale EL84,6P14P,6BQ7

Rusia Neagra

Este prima varianta a amplificatorului , celelate variante au denumirea Rusia Neagra MK .

Este un amplificator clas? AB , transformatorul de iesire conectat ultraliniar , negativare automata.

Filamentele tuburilor sunt alimentate in curent continuu .

Puterea este de 2X7w / 4 ohmi

post-30046-0-60326000-1516779199.jpg

post-30046-0-29237600-1516779237.jpg

post-30046-0-95455400-1516779337.jpg

post-30046-0-26102300-1516779414.jpg

post-30046-0-25721500-1516779573.jpg

post-30046-0-87949000-1516779619.jpg

• Like 1
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6689-proiectul-nr49-amplificatorul-rusia-neagra/
Distribuie pe alte site-uri

Imi place designul, inscriptionarea chirilica si lucratura aerisita, la cit mai multe versiuni si exemplare.

Schema prezentata in prima postare, la prima vedere ar trebui sa nu functioneze, dar ca si altadata

voi acorda incredere lui @viobio, deoarece ne-a demonstrat ca stie sa faca scheme si aparate

functionale inedite, care cu greu pot fi intelese.

Oare lipseste o rezistenta din catozii tuburilor de intrare?

Felicitari !

@gsabac 

Editat de gsabac

Imi place designul, inscriptionarea chirilica si lucratura aerisita, la cit mai multe versiuni si exemplare.

Schema prezentata in prima postare, la prima vedere ar trebui sa nu functioneze, dar ca si altadata

voi acorda incredere lui @viobio, deoarece ne-a demonstrat ca stie sa faca scheme si aparate

functionale inedite, care cu greu pot fi intelese.

Oare lipseste o rezistenta din catozii tuburilor de intrare?

Felicitari !

@gsabac

Multumesc.

Mul?i au cazut in " capcana defazorului " , privi?i cu atentie si ve?i descoperi c? catozii ajung pe undeva la masa , sunt sigur ca nu a?i studiat schema cu aten?ie , eu v? stiu cu mare experien?? in citirea schemelor .

Oscilograma este o dovad? c? ampul functioneaza.

Editat de viobio

A doua variant? constructiva , numita Rusia Neagr? MK1

Am folosit alta topologie pentru atacul tuburilor finale , schema este arhicunoscut? pentru pasiona?ii tuburilor , un etaj amplificator de semnal care atac? un defazor catodina .

Aceasta variant? a fost construita intr-un numar de patru bucati .

post-30046-0-44309600-1516867304.jpg

post-30046-0-80309300-1516867328.jpg

post-30046-0-93614000-1516867475.jpg

post-30046-0-18173500-1516867510.jpg

• Like 1

A treia varianta constructiv? , Rusia Neagr? MKII , au fost construite cinci buc??i.

Este tot un PP , clas? AB .

La acest amplificator negativarea este fixa , reglabil? pentru fiecare tub final

Transformatorul de iesire nu mai este in conexiune ultraliniar? .

Aceasta varianta are o putere de 2X12W .

Filamentele tuburilor sunt alimentate in curent continuu , toate cele ?ase filamente sunt in serie alimentate cu 37,8V , tot din circuitul care alimenteaz? filamentele se ob?ine si tensiunea de negativare .

post-30046-0-89200200-1516951997.jpg

post-30046-0-95801000-1516952085.jpg

post-30046-0-77042300-1516952145.jpg

Editat de viobio
  • Like 1

... Oare lipseste o rezistenta din catozii tuburilor de intrare?...

Are o bucla de reactie pe catodul uneia dintre triodele de intrare, care (probabil) foloseste si ca circuit de negativare. Ba chiar are si un reglaj al negativarii prin semireglabilul de 50 k. Legatura la masa se realizeaza prin secundarul trafului de iesire.

Editat de ola_nicolas
  • Like 1

A patra variant? constructiv? , Rusia Neagr? MK III , a fost construit? o singura bucata .

Este PP clas? AB , transformator de iesire cuplat ultraliniar , negativare fixa .

Am folosit alt atac pentru tuburile finale , mai mult de curiozitate , citind pe alt forum o discutie despre un atac low distorsion , pus la punct de Williamson . Aici sunt detalii despre schema low distorsion , eu am folosit doar partea " din fata " adica amplificatorul de semnal si defazorul , nu am folosit si etajele care urmeaza dupa defazor . Pe schem? sunt notate alte modele de tuburi , eu am folosit 6H9C in loc de 6H2P si 6P6C in loc de EL84 .

http://www.angelfire.com/electronic/funwithtubes/John_Wise_low_distortion_tube_amp.html .

Acest amplificator livreaz? o putere de 9,5W/6 ohmi.

post-30046-0-16493800-1517036250.jpg

post-30046-0-92585700-1517036280.jpg

post-30046-0-12520500-1517036328.jpg

post-30046-0-02132000-1517036427.jpg

post-30046-0-00267900-1517036465.jpg

post-30046-0-40888900-1517036500.jpg

Editat de viobio

Solutiile lui @viobio sunt excelente, rezultatele sunt foarte bune si finalizarile de exceptie, felicitari.

Acum cred ca prietenii au fost multumiti cu aceste trei postari formidabile. Doar @zal mai posta

in acest stil, dar il astept sa revina cu amplificatoarele si reconstituirile sale.

Din nou putem realiza un dialog constructiv cu @ola_Nicolas si de ce nu cu toti userii interesati.

Strategia realizarii unui amplificator audio pentru maximum de performante, include printre

altele, alegerea punctelor optime de functionare a etajelor, pentru amplificare si linearitate,

la un anumit nivel de intrare si putere de iesire. Am redesenat schema amplificatorului

"Rusia Neagra" si bineinteles am facut multe analize pentru studiul originalului si pentru optimizarea

performantelor. 

Schema este in atasament.

Prima analiza a constat in variatia curentilor anodici pentru triodele din etajele defazorului:

- la R15=50K rezulta tensiunea de alimentare circa 321,5V, curentul anodic 54uA si 316V tensiune anodica;

- la R15=1k rezulta tensiunea de alimentare circa 310V, curentul anodic 1,05mA si 203V tensiunea anodica.

Adica reglind rezistenta trimerului se modifica curentii anodici si simultan gradul de reactie negativa,

fara a putea realiza un control separat pentru acesti parametri, utili pentru optimizarea amplificatorului,

de aceea am pus prima intrebare si am primit doua raspunsuri.

Un paradox interesant este variatia amplificarii cu bucla inchisa pentru variatia lui R15:

0,5k -> Av = 3,35;

1k    -> Av = 5,12;

5K   -> Av = 7,74, maximum de amplificare.

In continuare amplificarea scade pina la valoarea de 2, la 50K, datorita scaderii dramatice a pantei triodelor

la curenti extrem de mici si reistente anodice constante.

Performantele dinamice rezultate pe simulator:

- 7W, 0,76% distorsiuni la 1,05K si 1600mVv la intrare;

- 7W, 0,37% distorsiuni la 500 ohmi si 2500mVv la intrare.

De aici se poate trage concluzia ca este un amplificator performant, dar daca se introduce o rezistenta

de valoare mica, optima de la 33ohm-2K, in catodul tubului U4 si se regleaza separat gradul de reactie

negativa, performantele pot fi mai bune.

PS. Pentru ca prietenii sa fie multumiti, @viobio poate ne da si date despre tranformatorul de iesire.

In simulare eu am folosit un transformator generic pentru care rezulta o frecventa de jos de circa 10Hz.

@gsabac

post-24607-0-36440800-1517036427.png

Editat de gsabac

La schema ini?ial? a Rusiei Negre am testat si cu rezistenta in catodul lui U4 , amplificatorul fiind destul de insensibil , " vrea semnal mare ca sa ajunga la 7,5 w " , numai ca sunetul este mult mai bun fara rezistenta din catodul lui U4 , am facut un compromis pina la urma . Aceast? variant? a amplificatorului a placut mult celor care l-au ascultat si apoi comandat , unii ar fi dorit aceast? variant? in locul celor MK , numai c? eu am o " problem? " nu imi place sa devin robot de montat ampuri , adic? nu imi place sa fac acea?i schema de n ori , de asta am facut variantele MK , folosind aceleasi tuburi .

post-30046-0-57386400-1517037405.png

Ultima varianta , a cincea , Rusia Neagr? MKIV , a fost construit? o singur? bucat?.

Este un PP , clasa AB , negativare fixa - independent? pentru fiecare tub fina .

Am folosit partea de atac low distorsion , identic? cu cea de la Rusia Neagr? MKIII

Putere 12W/6ohmi .

Cu acest MKIV am ?ncheiat " epoca " Rusia Neagr? , cum spuneam la inceputul acestui topic , au fost construite paisprezece amplificatoare in cinci variante , de fiecare data cind am definitivat cite o variant? constructiv? am facut intilniri ale celor care sunt pasiona?i de tuburi , cei care m? stiu de pe alte forumuri au fost prezen?i la aceste intilniri ale " lamparilor "

Pentru 2018 lucrez la un proiect tot de " serie " dar de putere mai mare , cind va fi definitivat il voi prezenta aici , voi face si un topic separat cu intilniri ale " lamparilor "

post-30046-0-45889500-1517038690.jpg

post-30046-0-40680500-1517038738.jpg

post-30046-0-70921400-1517038791.jpg

• Like 1

leo_electro , daca o sa citesti acest topic ai sa vezi ca nu am facut mi?to cu nimic , cum sustineai tu , te citez

" Ma refeream la cele 14 amplificatoare audio in 5 versiuni la care ai facut referire. De asta ziceam ca faci misto!"

Eu chiar nu vad unde ar fi fost " mi?toul " ......

Avand in vedere interventiile tale in topicul despre masurarea puterii AS2050, inteleg interventiile lui @leo_electro, ma rog de data asta, in topicul asta, el nu a nimerit-o.

In ceea ce priveste topicul si vazand schema de amplificator cu tuburi din postarea nr.10, mi-ai starnit si mai mult interesul spre o constructie pe tuburi. Acum vreo 3 ani in urma un fost coleg de munca (actualmente pensionar) mi-a zis sa abordez si niste kituri audio de amplificatoare cu tuburi electronice. Cred ca e momentul sa nu mai aman de data asta proiectul, un lucru destul de anevoios la constructiile de acest fel fiind dimensionarea si constructia corecta a transformatoarelor de iesire. Trebuie sa recunosc ca partea asta imi displace total.

Tot acum cativa ani in urma, am fost solicitat sa realizez un cablaj contracost in Eagle pentru schema prezentata aici cu cateva mici retusuri:

http://www.diyaudio.com/forums/tubes-valves/161702-opus-5-0-modern-mullard.html

Din discutiile cu persoana care mi-a solicitat realizarea cablajului, am inteles ca suna foarte foarte bine. Nu am avut ocazia sa testez practic lucrul asta dar ma gandesc intr-un viitor apropiat sa ma conving dar cand aud de transformatoare de iesire, sa le construiesc.... iar mai aman momentul realizarii practice si tot asa. Am postat mai jos o imagine ca sa va formati o idee despre cum arata PCB-ul opus 5. Nu este un PCB comercial...din pacate, fiind facut la comanda.

PCB 3D Opus 5.png

donpetru, super cablajul la Opus 5. Rar am vazut cablaje asa la amplifuri pe tuburi. Si chiar nu stiam ca ai facut si cablaje de amplifuri pe tuburi!!! Nota 10 din partea mea!  :cheers2:

In ceea ce priveste viobio, respect, dar raman la parerea mea initiala ca ar trebui sa prezinte rezultatele masuratorilor la AS2050 pe care l-a cumparat ca sa-si spele onoarea si tot tam-tam-ul din topicul cu AS2050. Nu inteleg de ce are retineri in privinta asta!

Utilizatorul flomar este un om de exceptie, nu inteleg de ce s-a luat dupa marian78 si a plecat. Chiar imi pare rau. Am citat la dumnealui niste comentarii jos palaria.  :hi: Poate intr-un viitor apropiat si isi va da seamna ca nu a facut o alegere corecta. Si chiar marian78 care putea fi foarte user friendly sa combata afirmatiile tale, dar a preferat, vorba ta, sa le balacareasca in elforum. Pacat. S-a suparat nefondat!  :down:

Editat de leo_electro

donpetru , eu nu am cont pe acel renumit forum diyaudio , asa ca nu am cum sa vad schema de la Opus 5 , a?a dupa cablaj m-am cam bunghit ce si cum ....

Eu nu prea sunt adeptul cablajelor imprimate pentru amplificatoarele cu tuburi , in noua ani am construit cam 65 de amplificatoare audio , nouazeci si noua de amplificatoare pentru chitar? , preuri....nu le-am tinut o num?r?toare .

?tiu c? unii consider? frumoase cablajele dar ??i pot da si batai de cap , in plus in cazul unui defect este mult mai mult? manopera pentru a schimba o amarita de rezisten?? , practic trebuie sa demontezi placa amplificatorului sau varianta " ciob?neasca sa tai componenta defecta si sa lipesti pe terminalele ramase alta componenta , am reparat destule amplificatoare cu cablaj imprimat ?i ?tiu despre ce este vorba . O problema a multor amplificatoare " de fabric? ", care sunt construite pe cablaj , ar fi circuitul de mas? defectuos trasat sau cel pentru filamente .

Acum " avocatul " diavolului " , ?mpreun? cu ?nc? un prieten lucram la cablajele imprimate pentru un amplificator cu tuburi , cablajul imprimat este astfel conceput incit s? se poat? realiza toate variantele de Rusia Neagr? , este un proiect comercial , cine este dibaci poate folosi cablajul amplificatorului si pentru atacul altor tuburi finale mai puternice , facem cablajele pentru a reduce manopera , in plus unii sunt interesa?i sa cumpere kit-uri cu componentele gata montate , asamblarea finala facind-o ei .

Legat de transformatoarele de ie?ire , dac? imi permi?i iti dau un sfat , ??i recomand s? cumperi transformatoare gata facute , sunt o multime de firme care produc a?a ceva , au tradi?ie , nu cost? o avere dac? vrei s?-?i faci un amp pentru tine , iti dau citeva exemple : Hammond , Edcor , Lhundall , Hashimoto .

Daca alegi varianta care pare mai ieftin? , sa le bobinezi singur ....o poti da in bara cu brio .

• Like 1

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock