Sari la conținut

Mosfet200 (Modificari aduse schemei Mosfet400)


Postări Recomandate

Buna seara! Va rog frumos sa ma ajutati daca se poate.

Vreau sa modific schema lui Marian si vreau sa am cam 150-20w maxim, dar:

Am si eu o problema cu urmatoarea schema:

AM redus numarul finalilor la 2 perechi (ma gandesc sa pun doar o pereche de finali, dar ma bate gandul sa pun o pereche de mosfeti laterali pentru audio.) si am redus si alimendarea de la +-70v la +-50.

Si aici e problema, chiar daca am redus numarul finalilor, si alimentarea, in simulator la iesire tot am aproximativ 400w .

Ce modificari trebuie sa aduc pentru a ajunge la puterea dorira???

 

 

 

 

Va multumesc!

Toate cele bune!

Mosfet 200.pdf

Editat de Koaakka
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6684-mosfet200-modificari-aduse-schemei-mosfet400/
Distribuie pe alte site-uri

Cu alimentare de +/- 50Vcc obtii in jur de 120W/8 ohmi, respectiv aproape dublu pe sarcina de 4 ohmi. Pe ce impedanta de iesire ai facut simularea si ai obtinut 400W?

Eu zic sa incerci practic sa alimentezi schema la +/-50Vcc si o sa scoata cat trebuie. Am vazut ca are generatoare de curent constant putin futuriste, deci nu ar trebui sa ai probleme la alimentari mai mici, curentul in etajul de intrare se pastreaza si chiar si in etajul VAS.

Complicata schema - sa ne spui cum se aude comparativ cu ce ai construit !!

Puteti face un experiment si cu tranzistori laterali si la cerintele dvs. se potrivesc tranzistorii ECF20P20/ECF20N20

  sau ECW20P20/ECW20N20

Eu am analizat aceasta schema cu tranzistori finali MOSFET si BJT si are performante bune, dar daca se utilizeaza

  tranzistori MOSFET laterali trebuie reanalizata comportarea termica a curentilor de bias, prin probe practice.

Puteti folosi o singura pereche de tranzistori finali pentru o impedanta de sarcina de 8 ohmi

  si 2 perechi pentru 4 ohmi, aceasta pentru o functionare sigura.

 

PS. Nu veti obtine imbunatatiri ale performantelor acestei scheme, prin utilizarea acestor tranzistori.

 

@gsabac

Editat de gsabac

Nu stiu exact ce finali sa folosesc...vreau sa fac o varianta de mare putere, a acestei scheme cu finali bipolari, si o versiune de mica putere de circa 150 200w in 4ohm, dar nu sunt hotarat ce finali sa folosesc, ar mai fi o varianta sa folosesc o pereche de finali bipolari, in special aceia de sunt laudati ca se pot scoate din ei circa 350w (nu mai stiu ce perechi erau.)

Vreau sa pun 2 module pe un singur cablaj, radiatorul fiing lung cat cablajul, dar taiat la jumatea cablajului, sa nu se influemteze termic un canal cu celalalt.

 

 

Le. Dumneavoastra ce sugerati???

Editat de Koaakka

Vroiam mai demult sa scriu un punct de vedere aici, dar cred ca nici acum nu e tarziu, aproape ca uitasem de topic fiind agrenat in alte proiectari de PCB-uri.

 

1. Tripletul de pe iesirea amplificatorului, fix cum e acolo, l-am testat si eu inainte sa prezint schema finala de la AV400v3. Un singur lucru nu mi-a placut, cum raspunde in overload in marea majoritate a cazurilor la frecvente inalte. In rest, din punct de vedere a sound-ului nimic deosebit, din acest motiv am ales un triplet de iesire obsinuit si stabil pentru AV400v3.

 

2. Schema e complicata pe alocuri inutil si o schema de acest fel, cu cat se complica mai mult, cu atat are nevoie de circuit de reglare a OFFSET-ului pe iesire. Poate nu v-ati gandit sau testat, dar folosirea L1, D5, L2, D6 inrautateste putin offset-ul pe iesire (am testat practic asta nu numai cand am conceput AV400v3). Deci o schema de acest fel are nevoie musai de un DC Servo sau un circuit de reglare OFFSET chiar daca imperechem dupa hFe tranzistoarele. Nu as vrea sa ma bazez pe noroc ca din 1000 de bucati poate un prototip nu are nevoie. Nu e bine sa gandim asa. 

 

3. IRF530 in etajul superdioda cred ca e o gluma buna!!! Pare spectaculos dar etajul superdioda desi pare simplu de calculat, calibrarea lui pe un anume radiator si in anumite conditii de racire a radiatorului este o adevarata aventura, fiecare proiect avand particularitatile lui. Acest aspect l-am vazut pe net foarte superficial tratat dar nu e bine sa promovam ideea asta. In general, cand complicam sau folosim alte topologii pentru etajul superdioda, de regula se urmareste calibrarea circuitului pe un anume tip de radiator care disipa in anumite conditii o anumita putere maxima. In cazul unor kituri electronice D.I.Y nu prea e bine sa ne jucam cu acest aspect deoarece s-ar putea ca nu toti utilizatori sa aiba un anume tip de radiator disponibil. O astfel de abordare se preteaza in cazul unor produse de serie unde se stie din start toata forma constructiva a produsului.

 

4. Rezistoarele R16 si R17 nu prea isi au rostul. Am testat si asa ceva cand am dezvoltat nou FET400 - cum gasesc putin timp liber sa actualizez cablajul acestuia o sa-l postez - dar sa stiti ca nu are rost, e o complicatie inutila.

 

5, Etajul de intrare diferential are si plusuri si minusuri. L-am testat acum vreo 6 ani in urma cand pe forumul vecin era in dezbatere proiectul AE150S si nu mi s-a parut sa aduca la sunet ceva plusuri, vorbesc de etajul diferential la care fac referire in aceasta postare - deci, schema din prima postare.

 

6. Oglinzile de curent de pe plus si minus de pe intrare se merita. Le-am testat ultima oara in cazul noului FET400 toamna trecuta. E un lucru bun. Totusi, generatoarele de curent constant, doar daca se doreste constructia unui amplificator hi-end de inalta calitate se justifica desi folosirea C3 si C4 acolo este putin cam.... de umplutura.

 

7. Obligatoriu ar trebui adaugat acea optiune service mode folosita de mine la AV400v3 si nu numai. Pe viitor cam in toate scheme de amplificatoare audio pe care le voi prezenta voi include aceasta optiune. Motivul l-am mentionat in conversatia privata deschisa cu utilizatori care au achizitionat cablaje AV400v3.

 

8. In etajul VAS folosirea TL431 e prea exagerata. Daca mai tineti minte, ma refer la utilizatori cu vechime in acest forum, cand am dezvoltat proiectul de aici:

http://www.tehnium-azi.ro/topic/3194-kit102-amplificator-audio-100w-colectia-tehnium-azi/

am facut atunci o comparatie cu TL431 si dioda Zener. Am ramas tot la dioda Zener deoarece performantele lui 431 sunt bune dar in etaje audio reglarea unei referinte de tensiune la nivel de mV chiar nu aduce in plus nimic, o banala dioda Zener facandu-si datoria la fel de bine. 

Azi am tot simulat schema din discutie, si da aveti dreptate in legatura cu acele inductante si diode, dar si fara ele tot am un offset de aproximativ 19mV.

As adauga un circuit de control offset, dar nu stiu cum sa il fac, cu un integrat, dar nu prea imi surade ideea.

Dumnezeu aveti o sugestie, si nu ar fi rau sa imi dati o idee si cum l-as implementa (daca nu este cu suparare.)

 

 

 

Toate cele bune!

Am facut modificarile sugerate de dumneavoastra, am eliminat acele rezistente si condensatori si ati avut dreptate nu este nici o diferenta, am inlocuit superdioda cu tranzistor moafet cu una cu bipolar si la fel nicio diferenta, am eliminat si acele referinte cu TL431, si semnalul la iesire era in balarii, rezolvarea a fost cu cate o rezistenta de 1,5k paralela pe condensatori C23 si C22 si semnalul este din nou perfect.
Dar fara semnal pe intrare si cu, curentul de mers in gol reglat la aproximativ 50mA am un offset de circa -19 mV, acum eu va intreb, este acceptabil, sau trebuie neeaparat implementat un circuit de control al acestuia????
Mai tarziu atasez si schema cu ce mi-a iesit pana acum.

 

 

 

 

 

Le. Am adaugat si schema.

Toate cele bune!

Mosfet200.rar

Editat de Koaakka

Ati adaugat schema dar in schema observ ca ati implementat doar ce am spus eu la pct.2 si 4 de mai sus. Pct.3 nu este 100% corect pentru ca acolo superdioda, topologia ei trebuie determinata practic pe un anume radiator. Ca punct de plecare se poate alege o topologie clasica de circuit superdioda.

Va inteleg ca doriti sa faceti mai multe variante si chiar mici modificari ale schemei, astfel incit eventual

 sa obtineti ceva mai mult sau adaptat cerintelor dvs. Printre altele, ati scurtcircuitat condensatorul C1 (100uF),

 scurtcircuit care inlaturat da un offset sub 1mV.

 

@gsabac 

1. Etajul de iesire il lasati asa ? Merita si asa experimentat daca vreti sa va convingeti de cele spuse de mine.

 

2. R50 si R51 ar trebui inlocuite cu niste diode zener gen 4V7 sau 5V1.

 

3..R41 si R69 au valori cam mari pt. o alimentare de  +/-50V chiar daca diodele zener accepta o polarizare de 2mA. Deci, diodele Zener D7 si D9 alese de 33V nu e tocmai o idee buna. As fi mers pe EDZ24B iar in cazul asta, daca consideram conform catalog un curent de 5mA printr-o dioda zener, rezulta R41 si R69 = 5,1 kOhm la 1 sau 2W (ele dispand cca. 0,127W). Recomand 24V din cauza ca etajele de intrare de acest gen, ca sa functioneze cu zgomot minim in general se alimenteaza la cca.12...15V pe ramura sau un maxim 24V acceptabil. Mai mult de 24V nu are rost. Deci alegerea diodelor zener de 33V e putin cam hazardata acolo.

 

4. Parerea mea e sa eliminati C3 si C4, si scurtcircuitarea lui C1.

 

5. In faza validarii practice a prototipului as corecta valorile rezistoarelor R18, R19, R20 din oglinzile de curent, idem R21, R22 si R23. Spun asta din cauza ca anul trecut cand am creeat noul FET400 am alocat o zi special pentru gasirea unui raport optim intre valorile rezistoarelor din emitoare si cel din baza, care depinde si de tranzistoarele folosite. Eu as mari putin valoarea rezistorului din baza.

 

6. Atentie si la valorile lui R30 si R33. Desi 15 Ohm pe simulare pare Ok ca se obtin distorsiuni armonice mici, practic va trebui facut un compromis, s-ar putea sa fie nevoie sa mariti valoarea acelui rezistor (ex. max.47 Ohm).

 

7. Etajul superdioda nu are semireglabil pentru reglarea curentului de mers in gol. Si valorile rezistoarelor de aici sunt alese cam superficial.

 

Dupa modificarile de mai sus, incercati sa transpuneti practic circuitul pe cablaj test (e cam mult de munca, stiu) si de abia dupa testele preliminare puteti vorbi de o schema finala careia sa-i faceti un cablaj de fabrica.

Gata, am adus modificarile sugerate de dumneavoastra totul este mult mai bine acum.

O sa incerc sa fac un cablaj de test sa il pun in practica sa vad cum se comporta si in realitate, dupa proiectarea unui cablaj profi, si o comanda de cablaje de fabrica.

Toate la timpul lor.

Va multumesc pentru ajutor, in continuare sunt deschis la sugetii.

 

 

 

Toate cele bune!

Mosfet200.pdf

Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock