Jump to content
Sign in to follow this  
Mihai3

Cum imi dau seama daca oscileaza ?

Recommended Posts

Daca a fost doar o perioada scurta, dupa care a revenit trasa(fara alte manevre), poate fi explicat prin incarcarea condensatorului de intrare.

Edited by miron1947

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trasa a revenit doar in momentul in care am mutat comutatorul de pe 2mV/div pe o valoare mai mare.

De exemplu am rotit comutatorul pana la 10V/div si in timp ce il roteam (nu mai tin minte la cati V/div) trasa a reaparut, mai sus decat era reglata initial.

 

PS: am mai repetat masuratoare la sursa si nu s-a mai repetat fenomenul descris anterior.

Edited by Mihai3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poate are un contact imperfect comutatorul pe domeniul respectiv si se curata la actionari repetate.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Observ ca daca reglez osciloscopul de 2mV/div si 25 uS/div, daca conectez sonda pe iesirea sursei, trasa dispare de pe ecran si apoi coboara incet din partea de sus a display-ului si pana aproape in locul in care era reglata initial. 

Din ce cauza sa intampla acest lucru ?

Edited by Mihai3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Se descarca condensatorul de intrare, la fel ca si la cuplare cand se incarca.

M-am uitat dupa modelul dvs. de osciloscop, costa ,,o caruta de bani", mai indicat era sa va cumparati unul ieftin pana va familiarizati cu manevrarea si comportamentul aparatului.

https://www.olx.ro/oferta/osciloscop-ID8VaE9.html#2facc1e448

Pentru aplicatiile dvs. actuale era suficient.

Edited by miron1947

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc pentru raspuns.

E normal ca uneori condensatorul sa se incarce mai repede si alteori mai greu ? Avand in vedere ca tensiunea de la iesirea sursei este tot timpul aceeasi (cca 26.6Vcc) ? 

PS: de exemplu azi am pornit osciloscopul si am conectat sonda la iesirea sursei, dupa care trasa a disparut si in cateva momente a reaparut coborand de sus. Aseara am asteptat cca 30 sec pana cand a reaparut trasa pe ecran.

Edited by Mihai3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, depinde si la ce valoare de incarcare il gaseste.

Share this post


Link to post
Share on other sites
E mai bine sa nu aplic pe intrarea osciloscopului cca 26.6Vcc daca am reglat pe axa y 2mV/div ? Nu e prea mare tensiunea de intrare ?

Am vazut in manual ca scrie maxim 300Vpeak la intrare, dar acesti 300Vpeak se aplica si pentru 2mV/div sau doar pentru 10V/div ? 

Edited by Mihai3

Share this post


Link to post
Share on other sites

300V peak inseamna curent alternativ, deci nu puteti masura o tensiune de alternativa de 300V cu sensibilitate de 2mV, chiar daca rezista intrarea(dar ma indoiesc), spotul va iesii din ecran.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc pentru raspuns.

Dar daca reglez sensibilitatea verticala pe 2mV/div si aplic pe intrarea in sonda (cu sonda pe 1x) o tensiune de 200Vpeak, atunci se va arde aparatul ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Este foarte posibil daca nu are protectie, cand este comutat pe tensiune mare, aceasta nu intra direct in circuitul de intrare(2mV), ci printr-un divizor de tensiune rezistiv.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc pentru raspuns.

Am tot cautat pe forumurile din strainatate, dar nu am gasit informatii care sa precizeze daca tensiunea de intrare este de maxim 300Vpeak atat pentru 10V/div cat si pentru 2mV/div ?

Pe schema prezentata, daca tensiunea/div e minima, atunci intrarea e cuplata direct ?

Edited by Mihai3

Share this post


Link to post
Share on other sites
 

1)tensiunea de intrare este de maxim 300Vpeak atat pentru 10V/div cat si pentru 2mV/div ?
2)Pe schema prezentata, daca tensiunea/div e minima, atunci intrarea e cuplata direct ?

1)Nu, este tensiunea maxima admisa la intrare pe domeniul de tensiune cel mai mare.

2)Da.

Edited by miron1947

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raspunsul e da pt ambele intrebari din mesajul anterior ?

PS Am editat postarea chiar cand dvs ati scris raspunsul.

Edited by Mihai3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.