Sari la conținut

Postări Recomandate

Salutare.

Sunt nou pe forum si sper sa nu gresesc categoria in care postez.

 

Am in cap un proiect pe care vreau sa il pun in aplicare.

Detin un spatiu comercial in care repar calculatoare. Provizoriu pentru caldura am instalat un aer conditionat, dar nu e suficient.

 

Mi-a intrat in cap sa transform o centrala pe gaz in una electrica.

 

De ce ? Simplu.

1. nu am gaz.

2. nu pot sa imi trag gaz in locatie.

3. nu am bani nici sa imi cumpar o centrala electrica.

 

Asadar am urmatoarele:

 

1. O centrala pe gaz Ferroli Domitop F24 E

1. Un Boiler instant Geyser https://www.praktiker.ro/boiler-instant-geyser.html

Ambele sunt functionale.

 

Cele 2 intentionez sa le inseriez in felul urmator. Geyser-iesire -> Centrala RETUR -> Centrala TUR -> calorifere -> Geyser intrare.

 

Dar sa incepem cu 1. Centrala pe gaz.

Ca sa o pot folosi in acest proiect vreau sa ii anulez toata partea de admisie gaz-aprindere-evacuare.

 

Pentru niste teste am facut urmatoarele:

-Am anulat ventilatorul de evacuare. Apoi am facut straps la supapa de vacuum. (astfel incat sa nu sesizeze lipsa ventilatiei.)

-Am facut straps la presostat.(astfel incat sa nu sesizeze lipsa presiunii din centrala.)

-Am deconectat pompa ca sa nu mearga in gol.

 

Acum m-am blocat la partea de:

-Vana de gaz ( vk4105g honeywell ) + aprindere/detectie flacara.

 

Nu am gasit ceva concret despre vana de gaz, dar presupun ca in ea are si un senzor de presiune si in momentul cand presiunea gazului nu e suficienta, sa opreasca centrala.

 

La fel si la scanteie, inteleg are trafu ala care ii da scanteia prin intermediul unui electrod. un circuit electrod - carcasa/arzatorul.

Dar la detectia flacarii pe ce baza e ? ca nu reusesc sa imi dau seama.

 

Ca sa fiu clar, la arzator are 2 electrozi, care din placa unul e conectat la un transformator si da scanteie, iar celalalt e conectat langa traf, si nu face nimic.

 

Ca sa elimin problema cu flacara, am testat cu o lampa pe gaz, si a mers.

Am pornit centrala, a incarcat toate alea, si cand a dat scanteie am pus lampa pe arzator si scanteia s-a oprit.

 

Dupa toata postarea asta, intrebarea mea este:

Cum pot sa fac un fel de bypass sau ceva sa elimin partea cu aprinderea si vana de gaz astfel incat centrala sa functioneze.

 

In continuare, daca voi ma puteti ajuta cu treaba asta, vreau sa leg alimentarea bobinei de la vana de gaz, la un contactor si acel contactor sa porneasca si sa opreasca geyser-ul.

 

Multumesc.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6675-transform-o-centrala-pe-gaz-in-una-electrica-help/
Distribuie pe alte site-uri

In continuare, daca voi ma puteti ajuta cu treaba asta, vreau sa leg alimentarea bobinei de la vana de gaz, la un contactor si acel contactor sa porneasca si sa opreasca geyser-ul.

Dupa parerea mea, ati putea renunta la comanda din placa centralei si instantul sa-l comandati/alimentati printr-un termostat cu un releu care sa suporte pe contacte curentul necesar.

P.S.

Cred ca cel mai bine ar fi sa comandati pompa de recirculare cu termostatul, instantul in discutie, are o protectie care deconecteaza incalzirea daca nu circula apa prin el, spre deosebire de cele Electromures aparute in anii `80, la care daca inchideai robinetul si nu-l scoteai din priza, exploda.

Editat de miron1947

... Mi-a intrat in cap sa transform o centrala pe gaz in una electrica ...

Cum rezolvati problema incalzirii apei din rezervorul centralei? Ar trebui inlocuita serpentina de incalzire cu gaze espate, printr-o rezistenta electrica de putere corespunzatoare.

Editat de ola_nicolas

Uitandu-ma pe specificatiile tehnice ale centralei https://www.quickshop.ro/centrala-termica-in-condensare-ferroli-diva-condens-f-24-kw-0cbf4ewa-p2926?gclid=Cj0KCQiAkNfSBRCSARIsAL-u3X_82SvLKJVFwcxU_3KfBxA2Zou7TYOMxWqKNuG1tST_LacgFFD75yUaAkMAEALw_wcB  eu am inteles ca si instantul este tot pe gaze. Puterea electrica absorbita este de 135 W, care probabil acopera consumul pompei de recirculare si automatizarea. Modulul instant este incorporat centralei si este destinat apei calde menajere.

Editat de ola_nicolas

Nu incalzitorul instant este unul electric, Geyser cel din trimiterea la Praktiker, am si eu unul montat la baie de asta vara cand n-am avut apa calda 3 luni, acum ca s-a rezolvat situatia nu-l mai folosesc, apa trece prin el, nu l-am demontat, dar nu-l alimentez de la priza.

Editat de miron1947

Am inteles ideia. Inseamna ca instantul este separat de centrala. Avand insa inseriat instantul ca unica sursa de caldura, pompa de recirculare trebuie sa functioneze pe toata perioada de functionare a instantului. Asadar trebuiesc facute modificari in modulul de automatizare. Ce consum are instantul?!

Editat de ola_nicolas

Opinia mea este ca solutia aleasa de dvs. este cam scarpinata si cred ca utilizarea unor radiatoare(calorifere) electrice cu ulei, sau panouri radiante ar fi si mai economic si mai eficienta.Trecand apa incalzita de instant prin serpetina centralei, aceasta din urma va racii apa, radiind local(in centrala) energia respectiva.

Pentru dl. ola nicolas

Puterea totala instalata este de 5KW, dar se poate selecta functionarea si cu doar una dintre rezistente, 2kW sau 3kW, ceea ce inseamna la puterea maxima cca. 22A.

Editat de miron1947

... Puterea totala instalata este de 5KW, dar se poate selecta functionarea si cu doar una dintre rezistente, 2kW sau 3kW, ceea ce inseamna la puterea maxima cca. 22A.

Am inteles. Un asemenea instant detin si eu. Problema este ca puterea este prea mica. Conform specificatiilor tehnice, puterea nominala de functionare a centralei este de 24 kW, cu un minimum de 10 kW. Avand in vedere ca randamentul arderii este de 30 %, rezulta ca rezistenta electrica de inlocuire, trebuie sa aiba o putere de 9 kW, considerand un randament al incalzirii electrice de 90 %. Inserierea instantului cu centrala, nu este cea mai buna solutie, dupa parerea mea. In acest caz instantul ar trebui sa functioneze cvasi-continuu. O varianta ar fi utilizarea unui circuit secundar de apa intre centrala si instant, care sa contina si o pompa de recirculare auxiliara. Pompa de recirculare a centralei, va face doar circulatia apei in circuitul principal - cel care trece prin registrele de incalzire. Facand o asemenea modificare conceptuala, se poate renunta complet la automatizarea originala a centralei, inlocuindu-se cu un contactor/releu, comandat direct de termostat, si care va porni/opri doar instantul si pompa auxiliara de recirculare. Pompa de recirculare principala, poate sa functioneze in regim continuu, sau poate fi comandata manual, daca exista si un circuit de  by-passare a ei.

Editat de ola_nicolas

De aceea am spus si eu ca este problematica utilizarea unui instant. Ar fi utile trei astfel de boilere instant alimentate in regim trifazat. Asta ar insemna 3x3kW=9kW, cu avantajul functionarii la un regim minimal de incarcare. Poate insa sa utilizeze si acest singur instant alimentat monofazat, dar va obtine doar o putere utila de 5 kW, cu care acopera doar 56 % din puterea nominala a centralei.  Daca spatiul de incalzit nu este prea mare, atunci ar fi suficient.

 

P.S. Eu cred ca 400 V este tensiunea de linie a retelei. Pe faze are tot 230V.

Editat de ola_nicolas

Momentan pe mine nu ma intereseaza in mod special consumul sau eficienta acestui proiect. Asta am sa vad dupa montaj si dupa niste test.

Ideea mea principala acum si cea mai importanta este sa reusesc sa pacalesc detectorul de flacara astfel incat centrala sa mearga in "regim normal".

 

Adica:

Dupa toate ciclurile de verificare pe care ea le face:

- pornire ventilator evacuare - verificare supapa vacum(printr-un releu);

- verificare presiune apa;

- verificare limitatoare de temperatura (unul de 88grade pe tur, celalalt de 100grade pe tur);

- pornire scanteie -> pornire vana de gaz -> detectie flacara.

 

Pana acum totul merge ok, dar se opreste la detectie flacara, pentru ca nu are gaz si evident nici flacara.

Centrala se opreste si intra pe avarie -> Lipsa gaz. sau ceva de genu.

 

Problema asta vreau eu sa o rezolv.

Daca reusesc sa pacalesc detectorul de flacara, atunci totul e ok. Centrala ar trebui sa functioneze in parametri normali,

 

Modelul  acesta de centrala este cu FID.(flame ionization detector).

Din ce am inteles eu, se formeaza un circuit intre electrodul de detectie flacara si carcasa. In momentul in care apare flacara, pe electrodul de detectie apare o tensiune de aproximativ -24V si un curent intre 3 - 5 microA.

 

Acum nu mai am nici o idee ce as putea sa fac.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock