Sari la conținut

Depanare sansui 317


tyeibo1988

Postări Recomandate

salutare tuturor detin un amplificator sansui au 317  problema e ca mi sau ars finali  2sa745  si 2sc1403  intrebarea mea este as putea inlocui  finali la acest amplificator cu ceva finali mai puternic????  ma refer sa scoata mai mult  de  50watti pe canal ??

Editat de donpetru
modificare titlu topic
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ca sa mariti puterea pe iesirea amplificatorului trebuie modificata tensiunea de alimentare si puterea sursei de alimentare. Simpla schimbare a finalilor nu va mari puterea pe iesirea amplificatorului ci doar va schimba regimul termic de functionare a acestora deoarece tranzistoarele cu puteri disipate mari admise se incalzesc mai putin fata de tranzistoarele care au puteri disipate maxim admise mai mici, la acelasi curent tranzitat si folosind acelasi radiator. In cazul problemei dvs. nu se poate vorbi de o marire de putere deoarece nu e loc in carcasa amplificatorului de o sursa de putere mai mare si nici un radiator mai mare. Deci, nu ramane altceva de facut decat sa inlocuiti finali defecti cu ceva identic sau echivalent. Un exemplu de tranzisoare echivalente ar fi: MJ15003 si MJ15004.

 

Editare ulterioara: O sa modific numele topicului si pe viitor va rog sa nu mai folositi asemenea denumiri.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Revin cu o precizare legata de puterea disipata a tranzistoarelor pentru a nu fi inteles gresit. Spre exemplu, un tranzistor cotat la 250W in capsula TO-3 fata de unul cotat la 150W in aceeasi capsula (ambii montati pe acelasi radiator si cu aceeasi tensiune de alimentare), tranzistorul de 250W va avea temperatura la nivelul capsulei mai mica fata de tranzistorul de 150W la acelasi curent de colector. E o diferenta as spune notabila dar un lucru e cert, in aceleasi conditii, deci pe aceeasi topologie de amplificator audio, ambele tranzistoare vor disipa aproximativ egal aceeasi putere, am spus aproximativ (diferenta fiind cam sub 1...2%) din cauza ca in foarte multe situatii practice tranzistoarele de puteri mari si curenti de colector mari au nevoie si de curentii de baza mai mari, ceea ce pe aceeasi topologie de amplificator audio, adaptata pe un anumit tip de finali, poate sa conduca la mica diferenta mentionata anterior care se poate neglija sau nu, depinde de pretentiile proiectantului sau a depanatorului.

 

Si da, bine ar fi fost ca o simpla schimbare de finali sa ne dubleze puterea debitata de amplificator pe iesire dar, din pacate, nu este asa.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Wow... era atat de simplu sa spuneti "am gresit" in loc sa va angajati la o explicatie fantezista, dar probabil asta v-ar fi afectat imaginea...

Poate inteleg eu gresit relatiile de pe un forum si cred ca toti suntem colegi si daca avem impresia ca un coleg greseste, sau nu este suficient informat, ne expunem argumentele, nu este concurs de orgolii si nimeni(cel putin asa stiu eu) nu are calitatea de profesor care da note.

Ar fi trebuit daca nu va satisfacea expunerea lui donpetru, sa prezentati argumentele dvs. fara alte comentarii si sa ne lasati pe noi ceilalti colegi sa tragem concluziile.

Editat de miron1947
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

dl.miron, eu cred ca s-a suparat putin marian78 de cand a vazut reviewul la kitului lui mp100v3. In cele doua video-uri prezentate, dl.donpetru a fost foarte obiectiv si corect si poate anumite lucruri nu vroia marian sa fie spuse despre kitul lui... cred eu! Dar ne poate lamuri marian ca sa eliminam orice suspiciune, daca e asa sau nu e asa!

Editat de ionut90
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu stiu si nu cred ca face obiectul acestei discutii, dupa prerea mea, donpetru a excedat in explicatii pentru un coleg cu nivel redus de cunostinte daca intreba ,,intrebarea mea este as putea inlocui  finali la acest amplificator cu ceva finali mai puternic???? ..sa scoata mai mult  de  50watti pe canal ??"

Cred ca se putea raspunde mai concis, ca nu este suficienta inlocuirea finalilor, cu trimitere la fizica din scoala, ca P(W)=U(V)xI(A).

Editat de miron1947
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Miron, nu se poate sa ne facem ca nu vedem o eroare atunci cand ea este comisa

Simpla constatare a unei erori fara a explica de ce, nu este suficienta, nu ajuta pe nimeni daca nu intelege si de ce este eronat, este similar cu a constata ca un aparat nu functioneaza fara sa avem o explicatie a cauzei.

Cand iti exprimi un punct de vedere trebuie si argumentat, altfel are valoarea unui simplu enunt.

Editat de miron1947
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

incercati sa o lamuriti punctual,

Da si argumentat, pentru ca altfel este perceputa doar ca o parere.

 

Numai de-ar fi fost asa simplu, ce de probleme s-ar fi rezolvat  

Eu aici, n-am gasit si argumente, doar o remarca.

Editat de miron1947
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am practicat ca amator fotografia color si albul nu este acelasi pentru toti privitorii, exista apreciere critica, cu aparate de masurare a temperaturii de culoare, pentru neinitiati alb cald sau rece si aprecierea subiectiva, specifica fieacarui privitor, deci exemplul cu ,,albul este alb" nu este fericit ales.

Referitor la ce a scris donpetru ,,Ca sa mariti puterea pe iesirea amplificatorului trebuie modificata tensiunea de alimentare si puterea sursei de alimentare. Simpla schimbare a finalilor nu va mari puterea pe iesirea amplificatorului ", atat am citit si am considerat suficienta si corecta explcatia.

Editat de miron1947
  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca imi permiteti, imi dau si eu cu parerea. Eu cred ca adminul are dreptate cand capsula unui tranzistor se incalzeste mai tare sau mai incet. Am incercat sa gasesc o explicatie. Iau o bucata 2N3055 si un tranzistor MJ15024, intr-un amplif care merge la +/-35V. Eu cred ca capsula MJ15024 nu se va inchinge asa tare ca a 2Nului cand trece acelasi curent, adica jonctiunea unuia merge la 100gr.C iar a altuia mai putin, asta cred ca vroia sa spuna adminul si are dreptate, lucru neinteles de marian.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

La un curent dat, incalzirea unui dispozitiv, ca urmare a efectului termic al curentului, depinde de sectiunea si rezistenta materialului conductor al acestuia, deci de arhitectura lui interna.

Editat de miron1947
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock