Sari la conținut

Sondaj de opinie despre viitorul SMPS

SONDAJ  

29 membri au votat

1. 1. Ce tensiuni de iesire vi se par utile la o sursa SMPS ?

• iesire cu o tensiune simetrica de putere, una sau mai multe iesiri +/-15Vdc si o iesire de +12Vdc pentru ventilatoare
      8
    • iesire duala de tensiune simetrica de putere, una sau mai multe iesiri +/-15Vdc si o iesire de +12Vdc pentru ventilatoare
      10
    • iesire duala de tensiune simetrica de putere, una sau mai multe iesiri +/-15Vdc si o iesire de +24Vdc pentru ventilatoare
      10
    • alte tensiuni de iesire (precizati in topic)
      1
  2. 2. Care este puterea maxima pe care o doriti sa o aiba viitoarea SMPS

• <=1kW
      8
    • max.2kW
      10
    • max.3kW
      10
    • max.4kW
      0
    • max.5kW
      1
  3. 3. Cum vi se pare mai usoara constructia unui SMPS ?

• cu driver specializat pentru comanda IGBT-urilor
      14
    • cu transformator de c-da pe poarta IGBT-urilor
      4
    • ambele variante de mai sus le agreeati
      9
    • alte solutii (mentionati-le in topic)
      2
  4. 4. Ce topologie SMPS vi se pare cea mai potrivita pentru alimentarea a doua canale de amplificatoare audio ?

• DCM 2-switch flyback
      1
    • 2-switch forward
      0
    • Half- bridge
      19
    • Push- pull
      0
    • Full bridge
      8
    • Phase shifted full bridge
      1
    • Alta topologie (justificati alegerea in topic)
      0

Postări Recomandate

Asa cum va spuneam in topicul proiectului Av400v3, am amanat prezentarea noului FET800 (FET400v2 urmeaza sa-l prezint in cursul lunii viitoare, un proiect gratis din colectia Tehnium Azi) ca sa ma ocup de un proiect de sursa in comutatie foarte cerut de foarte multi utilizatori.

Schema noului SMPS, un proiect care va fi pay-per-view, ca si AV400v3, am trasat-o aproape complet dar avand in vedere ca ma gandesc, ca in cazul proiectului KIT103, sa permit utilizarea a trei sau doua tipuri constructive de transformatoare SMPS, inca nu m-am hotarat care vor fi tensiunile de iesire. Ma gandesc ca tensiunile de iesire sa fie si pentru amplificatoare audio in clasa H 2-step dar acest lucru complica realizarea transformatorului SMPS, lucru care in regim D.I.Y, va fi o problema pentru unii utilizatori. Ca drept urmare a rezultatul sondajul de mai sus.

Astept si sfaturile voastre exprimate in cadrul acestui subiect, sfaturi care sa conduca la realizarea unui SMPS care sa fie mult mai folositor, in diverse situatii si, ceea ce este mai important, sa multumesca pe cat mai multa lume.

Deci, in primul rand as dori sa stabilim cum vedeti importanta realizarii unor iesiri 2-step pe sursa in comutatie, speciale pentru alimentarea unor amplificatoare audio in clasa G sau H. Sau sa ramanem la o alimentarea simetrica banala ? Ce alte alimentari vi se mai par utile, pe langa banalul +/-15Vdc sau alimentarea ventilatoarelor la 12dc sau 24Vdc ???

Am inceput deja sa achizitionez restul pieselor care mai sunt necesare si sper ca luna viitoare, dupa ce voi intra in posesia pieselor, sa pot testa prototipul. 

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6637-sondaj-de-opinie-despre-viitorul-smps/
Distribuie pe alte site-uri

Legat de partea de 12V pentru ventilatoare, as sugera un 2A pentru a putea folosii 4 ventilatoare cu debit mare care au in consum de 0.34A

Kitul DP0257 functioneaza si la +/-15V?

Daca inlocuim TA1000PS cu acest SMPS nu vom mai avea protectia la CC si intarzierea cuplarii boxelor. Cum rezolvam si aceasta problema.

Legat de partea cu tensiunea de iesire duala simetrica. Nu cred ca a realizat nimeni din cei care au achizitionat AV400v3 un final in clasa H. Si nici nu prea am vazut discutandu-se pe acest forum despre aceasta clasa H.

Cu respect,

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6637-sondaj-de-opinie-despre-viitorul-smps/#findComment-72673

Da, kitul DP0257 se va putea alimenta si la +/-15Vcc.

In al doilea rand, noua sursa SMPS nu va reprezenta o alternativa 100% compatibila cu TA1000PSv2. Spun asta din cauza ca noua sursa SMPS va fi gandita sa fie folosita cu proiecte de amplificatoare audio, cu finali dispusi pe doua laturi, gen viitorul AV800v3 sau noul FET800, unde pe placile acestor kituri de amplificare voi prevede si partea de protectie cu softstart. Din motive de gabarit nu pot sa includ si aceasta parte de protectie pe cablajul sursei SMPS. Deci, sursa SMPS e una, TA1000PSv2 e alta, fiecare cu aria lor de aplicabilitate.

• Like 1
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6637-sondaj-de-opinie-despre-viitorul-smps/#findComment-72674

Am votat pentru un half-brigde. Pentru alimentare amplificatoare audio sunt super OK.

Fiind vorba de o sursa in comutatie de putere, e bine sa fie luat in calcul si alimentarea unor amplificatoare clasa H sau G. Problema este ca nu e chiar asa usor de bobinat traful SMPS in cazul asta, sunt doua infasurari de bobinat in plus, iar daca se adopta, ca la kit103, miezuri etd 39-49-59, la cel de 59 ramane cam 6..7mm fereastra,... trebuie lucrat cu vreo 4...5A/mmp - asa ochiometric vorbind din cauza ca in primarul trafo in half-brigde se aplica aproximativ 110Vrms (165Vp) si ca sa atingi acolo 2kW, vorbim de aproape 20A in primar...ufff,,, trebuie o sectiune de conductor primar macar de 2.5mmp, daca nu 4 mmp ar trebui acolo!!

dl.petru, ma abonez de acum sa achizitionez documentatia la proiectul asta SMPS chiar daca va fi mai scumpa ca la av400v3.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6637-sondaj-de-opinie-despre-viitorul-smps/#findComment-72675

Propun urm?toarea solutie: pwm generator ?i 3525 ca are soft start i shutdown; t c 4427 2 buc??i ca drivere ?i 2 buc mosfet irfp460 ca sunt ieftine se g?sesc ?i u performante excelente; protec?ie la scurt/ oc cu traf de curent; protec?ie termica ?i termostat comanda ventilatoare. Traful evident un Etd49 sau ee65/ee65. Am votat pentru half bridge de?i mai economic ar fi full bridge.

Editat de gadrianno
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6637-sondaj-de-opinie-despre-viitorul-smps/#findComment-72686

Desi initial ma gandeam si la o aplicatie mai simpla cu IR2153 intr-un final, dupa ce am repetat niste teste mai vechi pe un cablaj test prototip, cred ca voi ramane la SG3525 (in primul rand pentru ca are softstart inclus). In ceea ce priveste tranzistoarele de putere, aici inclin mai mult spre IGBT-uri iar daca totul va decurge cum trebuie la testarea prototipului, la final voi valida solutia cu IGBT-uri.

O alta problema aparuta este alegerea unui radiator comun din Al pentru IGBT-uri si diodele de putere sau niste radiatoare separate. Aici, furnizori din RO au o oferta destul de saraca de radiatoare special pentru SMPS. In al doilea rand, corect este sa aleg radiator separat pentru IGBT-uri si pentru celelalte piese, in functie de nivelurile de tensiune la care lucreaza. Aici daca aveti ceva modele de radiatoare care credeti ca ar fi potrivite pentru un asemenea proiect va rog sa le postati aici. Din cauza ca o parte din piesele comandate vin tocmai din China, pana intru in posesia lor mai dureaza (o luna pe putin) dar poate avem noroc sa pun in aplicare prototipul luna viitoare. Vom vedea. Pana atunci ar trebui stabilit ce radiatoare folosim (ca sa fie usor procurate si pe viitor) si ca sa pot sa demarez proiectare PCB a viitoarei surse SMPS.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6637-sondaj-de-opinie-despre-viitorul-smps/#findComment-72693

Tc 4420 ?i 4427 au capabilitate mare de curent la ie?ire, viteza ?i semnal perfect la ie?ire chiar dac? pe intrare semnalul nu este dreptunghi perfect. Ca o hiba, dac? nu sunt decuplate bine pe alimentare oscileaz? ?i distrug elementele pe care le comanda probabil prin spikuri ?i crossconduction. .

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6637-sondaj-de-opinie-despre-viitorul-smps/#findComment-72694

Eu am votat pentru un Half-Bridge, pentru ca este mult mai usor de construit in regim D.I.Y si la maxim 2...3kW nu e o problema.

Schemele full-brigde sunt foarte greu de construit daca urmarim fiabilitate sporita si in privinta timpilor morti in conductie sunt foarte greu de reglat, adica utilizatori mai putin priceputi au ocazia sa strice mai multe IGBT-uri pe scheme full-brigde decat pe half-brigde.

Succese maxime tuturor!  :smoke:

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6637-sondaj-de-opinie-despre-viitorul-smps/#findComment-72695

Kituri de corectoare de ton, in acest moment sunt doua proiecte testate, inclusiv kit101 cat si un alt kit pe tranzistoare, folosit de mine la un AS2050, foarte Ok. Cand exista cereri in acest sens, concrete, pot produce si niste cablaje de fabrica pe acelasi sistem ca la av400v3. Cablajul de corector de ton pe tranzistoare va fi cam de doua ori mai ieftin ca cel de la kit101.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6637-sondaj-de-opinie-despre-viitorul-smps/#findComment-72697

• 4 months later...

In cadrul dezvoltarii noului SMPS am studiat recent posibilitatea folosirii in locul unui circuit integrat driver dedicat pentru IGBT-uri a unui optocuplor de tipul HCPL-3120. Cum vi se pare solutia comparativ cu un transformator de separare dedicat sau circuit integrat dedicat ??

P.S. Am un lot cu aceste optocuploare care ma gandeam sa le pun in miscare intr-un asemenea proiect la un pret de cca. 6 lei bucata. Ar fi de doua ori mai scump ca un CI driver dar avantajele rezulta de la sine.

Pana la sfarsitul acestei saptamani as dori sa vad niste puncte de vedere si in functie de asta voi lua o hotarare.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6637-sondaj-de-opinie-despre-viitorul-smps/#findComment-74509

E mai complicat dar optocuplorul separa f bine partea de hv ?i switching de partea pwm. Circuitul este un optocuplor dublu de mare viteza cumva? Din ce ?mi amintesc, Claudiu aka DJLECO a experimentat cu optocuplor de mare viteza Smps cu rezultate bune. Ca pre? e Ok ce ave?i de. Un IRS2110 sau IR2110 e mai scump de 6 lei. Multe sunt contraf?cute la greu ?i m-ai convins de ?sta c?nd am experimentat un amplificator clasa D. Deci e Ok cu optocuplor sau cu traf de impulsuri. Dar un tor de ferita C90 sau alt material adecvat e mai scump de 6 lei.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6637-sondaj-de-opinie-despre-viitorul-smps/#findComment-74589

• 1 month later...

Eu am votat pentru halfbrige, mult mai usor de abordat in regim D.I.Y. Am ales cu transformator de separare deoarece, vorba user-ului smilex, nu-l cunosc, dar a zis in forum intr-o sectiune dedicata niste vorbe geniale si anume ca folosirea transformatorului de c-da pe IGBT-uri sau MOSFET e cea mai buna alegere (eu am constatat mai demult ca drivere IR2110 au niste anomalii in functionare si nici nu sunt rezistente in timp ca trafo de c-da). Daca alegem optocuplor, nu stiu ce sa va zic, accesul la ele mi se pare destul de greoi dar nu imposibil.

Maxim 3kW burst, 2kW continuu, pentru audio acopera toate necesitatile D.I.Y. Dintr-un halfbrigde am inteles din surse credibile ca nu prea poti sa scoti mai mult de 3kW, pe termen lung ma refer, nu burst, test gen djleco.

Editat de leo_electro
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6637-sondaj-de-opinie-despre-viitorul-smps/#findComment-75140

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock