Sari la conținut

CASCOMP AUDIO AMPLIFIER

donpetru

Postări Recomandate

CASCOMP AUDIO AMPLIFIER - un amplificator audio Hi-Fi de 100W - 4 Ohm (prototip) cu un etaj de intrare "mai special":

P.S. Caut un utilizator al forumului dispus sa testeze practic acest prototip. Initial am discutat cu utilizatorul @vijelie02 dar nu mi-a confirmat ca o sa faca asta sau nu. Oricum, chiar daca sunt mai multi utilizatori care il vor testa nu e o problema, asa pot trasa mai obiectiv o concluzie si eventual actualizarile necesare, daca va fi nevoie.

P.S.2 As face eu asta dar sunt deja foarte aglomerat cu alte proiecte, inclusiv dezvoltarea sursei SMPS si chiar nu am timp acum.

CX100 v.1.0.0 - CASCOMP HiFi Audio Amplifier (prototip).jpg

Vers. 1.1.0actualizare la data de 21.02.2018:

CX100 v.1.1.0 - CASCOMP HiFi Audio Amplifier (prototip).jpg

• Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Q16 si Q17 sunt intr-o configuratie oglinda de curent.

De fapt denumirea de CASCOMP se refera tocmai la configuratia etajului de intrare.

Cred ca am sa deschid un topic nou cu postarea mea si a dvs. in sectiunea amplificatoare audio unde se va putea prezenta nu numai aspecte teoretice ale schemei ci si chiar imagini cu realizarea practica a prototipului. 

Ma bucur ca am starnit interesul constructiei acestui prototip, poate veti fi primul utilizator care sa validati practic functionarea prototipului!

Link spre comentariu

nu acolo am zis, ci pe traseul din baza lui Q19 catre Q12 si Q11

Editare ulterioara:

Nu ma pricep eu asa tare intr-ale electronicii, dar eu cred ca avem 2 cascade. pe intrare si in vas.

In schimb nu stiu ce fac Q9 si Q12

Editat de vijelie02
Link spre comentariu

@flomar, schema am trasat-o corespunzator etajului de intrare tip cascom - nu vad sa aiba vreo greseala desi la o prima vedere si mie mi s-a parut ceva neinregula (de asta am zis sa o testez practic... acum, cu ajutorul utilizatorilor... sper).

audio amplifier intput stages.jpg

Link spre comentariu

Interesant etajul cascomp de intrare. Merita probata schema de amplif. A incercat cineva vreo simulare in LTSpice (eu nu ma pricep sa-l folosesc)???

Link spre comentariu

vijelie, daca ai sa privesti mai atent schema din fig 4.11c din postarea nr.9 a lui donpetru, eu vad ca legatura aia exista dar e inspre colectorul lui Q13 daca ma refer la schema ta. Mai uitate inca o data.

Editat de ionut90
Link spre comentariu

Editare ulterioara:

Da, ai dreptate. Inca sunt la cafeaua de trezire.

O s-o pun in practica sa vedem cum se comporta. Am comandat piesele necesare.

Editat de vijelie02
Link spre comentariu

• 3 months later...

Sa-mi fie cu iertare, dar cu D5, care, conform datelor producatorului, are o tensiune de cel mult 15,6V, tensiunea de iesire a amplificatorului este limitata la ca 14V ?n gol (semialternanta negativa) si nu se pot obtine cei 100W pe 4 ohmi. Nici macar cu semnal dreptunghiular.

Link spre comentariu

E prima oara cand vad schema CX100 si franzm are dreptate.  :first: 

Cred ca ar trebui dioda D5 si condensatorul C11 legate la minus alimentare, nu la masa iar la masa ulterior legata rezistenta R29. Poate gresesc, dar asa vad eu lucrurile.   :scratchchin:

Link spre comentariu

Pentru testarea conceptului merge si asa dar ?n varianta finala probabil ca se va recurge la alimentarea partii front-end de la o sursa separata cu tensiune ceva mai mare. Altfel iasa aeroterma cu priza pentru difuzor. (Inginerii de la Tesla obisnuiau sa numeasca televizoarele rusesti "heater with picture tube".)

Link spre comentariu

Scuze, iata ca si "admin-ul" mai greseste - asta sa-mi fie invatare de minte ca graba strica treaba cand e vorba de creeat nu numai scheme electronice.

Asadar, am adaugat in prima postare versiunea corectata sau actualizata. A rezultat vers. 1.1. Bineinteles ca dupa optimizarile teoretice si practice care vor mai urma, cu siguranta nu cred ca ne vom opri doar la 1.1., ramane de vazut.

Multumesc pentru observatie in special utilizatorului @franzm (a facut o observatie foarte buna). Comica si expresia:"heater with picture tube".

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock