Jump to content

Recommended Posts

Vreau sa constuiesc o sursa simpla pana la +/-15 V cu LM317 si LM337 pentru unele experimente. Am comandat PCB pentru montajul atasat. Intrucat sunt praf la teorie as dori sa stiu care este rolul lui LF353. Daca nu intrebi.....nu afli  :smile: . Multam!

post-26398-0-26255100-1509403473_thumb.jpg

post-26398-0-88173400-1509403488_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

LF353 este in configuratie inversor acolo, imbunatateste performantele de stabilizare si chiar e un fel de slow turn on pentru LM-uri. 

Era bine de vazut practic cat de egale sunt tensiunile de iesire (+ si -)!!!

Edited by donpetru
corectare denumire circuit integrat

Share this post


Link to post
Share on other sites

LM353 este in configuratie inversor acolo,

Conform schemei este LF353, poate aveti posibilitatea sa corectati dvs. sau sa-l rugati pe dl.donpetru s-o faca, impreuna cu stergerea comentariului meu care n-ar mai avea obiect.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc pentru raspunsuri! Am ales varianta sa cumpar PCB-ul din China pentru 14 lei din comoditate. Mai am ceva de asteptat pana va sosi, dar construirea montajului imi va lua maxim 2 ore. Am toate componentele necesare inclusiv radiatoarele. Am un transformator capsulat (carcasa de plastic si rasina) care furnizeaza 2x18,5V fara sarcina si un curent de 0,8 A. Valorile tensiunilor alternative sunt perfect egale deci restul tine de implementare si regaje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dupa valorile de pe schema am calculat o tensiune de iesire de 11,67V. Adica pina la urma, in functie de valoarea rezistentei

 R4 sau R5 se pot obtine tensiunile dorite.

Vad ca intre schema si circuit sunt diferente mari, circuitul are piese in plus, trimeri de reglaj, rezistente de precizie cu alte

 valori decit in schema, etc. Cum este posibil sa aveti piesele de pe circuitul pozat, daca schema nu corespunde cu circuitul?

Totusi, poate veti primi si o documentatie completa de la chinezi, deoarece sunt foarte meticulosi.

PS. Filtrul face asa cum a postat @politehnica si in plus micsoreaza brumul si zgomotele tensiunii de pe iesire,

 deoarece lucreaza ca un filtru activ.

 

@gsabac

Edited by gsabac

Share this post


Link to post
Share on other sites

La asemenea circuite stabilizatoare de tensiune este, as spune, obligatoriu, prezenta unor semireglabili pentru egalizarea tensiunilor de iesire, pentru ca dispersia de fabricatie a LM-urilor este destul de notabila si e aproape imposibil sa gasesti exemplare identice din punctul de vedere a caracteristicilor de functionare. In ultimul timp am constatat ca si versiunile fixe de tensiune de iesire stabilizata (seria 78XX/79XX) au nevoie de rezistoare de egalizare desi sunt multe aplicatii unde o diferenta de cativa zeci de mV nu este critica.

 

P.S. Pe ebay sau aliexpress.com vazusem un asemenea circuit. Poate dupa ce veti intra in posesia circuitului veti avea bunavointa sa trasati si schema lui reala (care la o prima vedere e destul de intuitiva, dar cu siguranta va starni interesul si celorlalti utilizatori).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Din pacate va dura cam 3-4 saptamani pana voi primi PCB-ul. Cu siguata voi posta poza fata/verso, deoarece vad ca prezinta interes. Pozele postate de comerciant (Ebay) sunt doar pentru referinta dupa cum dealtfel precizeaza. In acest moment nu mai am suficienta rabdare sa fac eu cablajul. Am intr-adevar toate componentele de pe schema (mai putin LF353P care este si el pe drum). Am si o "rezerva" de rezistente de 0.25W (tinuta in ordine) unde cu siguranta voi gasi si alte valori. Pana acum pentru micile mele lucrari de "mesterit" sau umplere de timp nu mi-a lipsit nicio valoare. Din pacate nu am gasit o schema asemanatoare nici "pe Google". Voi trasa si schema lui reala.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca cineva este interesat am postat si niste imagini cu alta versiune de PCB bazata pe aceeasi schema, Destul de intuitiv as zice eu. Aceasta varianta de PCB este totusi scumpa (singurul vanzator de pe Ebay vrea 14,90 USD pe doua bucati). Tot pe Ebay este si varianta completa PCB+ componente plantate la un pret sub 10 USD. Nu am pus link-uri pentru ca eu nu sunt comerciant si nici nu intentionez sa fac reclama. Doar pentru informare.

post-26398-0-36844100-1509543683_thumb.jpg

post-26398-0-08056800-1509543696_thumb.jpg

post-26398-0-21833700-1509543709_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Acesta sursa cu tensiunea reglabila din trimeri se poate transforma intr-o sursa reglabila, de la circa +/-3V pina la +/-15V,

 prin montarea a doi potentiometri lineari. Bineinteles tensiunile se pot regla independent.

 

@gsabac

Share this post


Link to post
Share on other sites

Scopul, este o alimentare diferentiala pentru testat montaje cu amplificatoare operationale sau care necesita alimentare diferentiala (semnal mic). Deci o las cu trimeri. Uneori am chef sa mai mesteresc cate ceva ca pe vremea liceului :smile: . Astfel, preventiv mai fac una alta, sa le am la indemana cand imi vine cheful. +/-3V pina la +/-15V si poate putin mai mult 16-17V atinge scopul propus.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.