Sari la conținut

Review IRFP240 & IRFP9240

donpetru

Postări Recomandate

In timp ce testam noul prototip FET400, am gasit cateva tranzistoare IRFP240 si IRFP9240 care au o functionare nu tocmai corecta, in sensul ca la tensiuni Ugs de cca 0,7Vdc MOSFET-urile sunt inca in conductie (sunt parcurse de aproximativ 0,2A). As dori sa stiu prin acest topic daca ati avut asemenea suprize cu aceste tranzistoare MOSFET sau orice alte deficiente cu aceste IRFP-uri !!! 

De cand lucrez cu aceasta perche de MOSFET-uri e prima oara cand dau peste niste exemplare care "nu se blocheaza complet" sau nu vor sa se blocheze. In mod normal aceste IRFP-uri ar trebui sa conduca de la un Ugs de cca.3V dar in cazul meu nu a fost asa. 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

O fi gresit chinezi capsula si au turnat un lateral in loc de vertical. Glumesc.  :smile:

Eu am intalnit un caz de asta ciudat dar cand oscila amplificatorul dar tot era Ugs-ul 2,5Vcc, dar la 0,7Vcc nu am vazut. O fi exemplare de IRF-uri fake, cine stie!!!  :scratchchin:

Link spre comentariu

MOSFET astea sunt cel mai pu?in contraf?cute pentru ca prietenii no?tri chinezi nu au nici tehnologia, nici alte mijloace tehnice. La tranzistori normali de putere gen 2sa 3281 ?tiu sa fac? un 2N 3055 si sa ?l bage ?n capsula TO 247. La IRFP240 e altfel de tehnologie! Din ce cunosc, primele MOS au fost laterale, apoi verticale.

Editat de gadrianno
Link spre comentariu

• 1 month later...

Mare pacatoase sunt perechiile astea IRFP240 si IRFP9240. Cam prea mare diferentele intre ele. Am luat de la tme 40 buc. Nu pot sa aliniez 14 buc.

Oare si la bipolari o fi la fel, aici ma refer la MJL4281-MJL4302 sau MJL3281-MJL1302 sau 2SC5200-2SA1943 ? Si la acestia trebuie cumparata o cantitate mare pentru imperechere?

Link spre comentariu

Am un tester dupa modelul facut de Karl-Heinz-Markus si I-am luat pe rand la masurat:

- Vt intre 3.4-3.6V

- Cg intre 1.8-3nF

- Rds intre 0.2-0.4 ohm

- Uf intre 580-1050mV (nu stiu ce e parametrul asta)

Am selectat 4 IRFP240 si 4 IRFP9240 cat mai apropiati ca valori, i-am montat in amplificator si am inceput masuratorile. Am valori ale tensiunilor foarte diferite pe rezistentele din sursele lor. intre 1.1mV si 4.5mV . La alti finali sa nu mai spun ca aveam 0.3mV pe rezistenta din sursa. 

Aici avem vre-un raspuns din partea celor cu experienta?

Oare si la bipolari o fi la fel, aici ma refer la MJL4281-MJL4302 sau MJL3281-MJL1302 sau 2SC5200-2SA1943 ? Si la acestia trebuie cumparata o cantitate mare pentru imperechere?

Multumesc,

Editare ulterioara:

Uf o fi tensiunea pe dioda dintre D-S?

Editat de vijelie02
Link spre comentariu

@Marian78: Pai si ce sa fac cu diferentele acelea mari de 1.1mV si 4.5mV? Banuiesc ca din cauza finalilor am diferentele astea pe rezistorii din surse. Ii las asa in monstaj sau incerc sa-i schimb pana gasesc ceva mai apropiat? 

Chiar daca acel transistor tester nu e de incredere cu erori de masura, aceleasi erori au fost la toate masuratorile deci imi pot face idee de diferente.

Multumesc,

Link spre comentariu

Cred ca am gresit cand am spus ca am intre 1,1mV si 4,5mV, defapt nu m-am exprimat corect.

Pe rezistentele de 0.33R ai finalilor IRFP240 am 1,1mV, iar pe rezistentele de 0.33R ai finalilor IRFP9240 am 4,5mV. Asta era problema mea. Ca nu prea sunt identici cei cu canal N respectiv P. Cum pot rezolva aceasta situatie?

10-15mV pe rezistenta din sursa nu ar fi prea mult? La 45mA per tranzistor inseamna 180mA pe ramura pozitiva/negativa formata din 4 finali.

Donpetru recomanda in 3..5mV pe rezistentele de 0.33R, asta inseamna  15mA per final in total de 60mA pe ramura. 

Sunt totusi debusolat, nu mai inteleg, care varianta e mai buna/corecta?

Sper sa ma intelegeti si sa nu interpretati gresit acest mesaj.

Multumesc,

Link spre comentariu

Multumesc, flomar si Marian78 pentru raspunsuri.

Acum e intrebarea cheie ca sa pot intelege. Marian78 ai tot vorbit de polarizarea clasei AB si ca fiecare final sa fie polarizat in clasa dorita.

Care este un minim si un maxim pentru curentul de mers in gol(asta am inteles eu prin polarizare ca fiind curentul de mers in gol) pentru a ramane in clasa AB?

Multumesc,

Link spre comentariu

@Marian78:

Am facut asa cum ati spus aici:

Diferentele la prag se traduc in curenti de mers in gol diferiti prin fiecare ramura, dar nu vad unde este problema, setezi o polarizare potrivita ( AB ) si eventualele diferente nu mai conteaza, mosfetii nu sunt la fel de pretentiosi precum bipolarii la capitolul curent de mers in gol optim

?Multumesc pentru explicatii.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock