Sari la conținut

lucrez la un amplif eliot p3 a

tabal2008

Postări Recomandate

Am inceput constructia unui aplificator eliot p3 a (e cu un led ca generator constant...)

Am lucrat foarte ingrijit zic eu...am folosi pt prima data transferul pe cablaj a pcb-ului prim metoda ''fierul de calcat'' si apoi corodare....

Am pus in preamplificare 3 tranzistori bc 174 in loc de bc 546 si in rest bd pt prefinali si etajul pilot....ca finali bd 249 cu bd 250.....

Am alimentat la + - 28 vcc (atat am, nu vreau 60 wati)) traful are100 wati...nu e problema.....dar nu merge....

La o verificare vizuala am constatat ca tranzitorul bc 174 din emitoarele t1 si t2 , respectiv t3 l-am pus exact invers, l-am scos si am constatat ca nu e ars si l-am pus acum bine..am intors si ledul...

Tot nu merge...nu stiu ce sa verific, s-o fi ars si t1 si t2?????

Se aude incetul si distorsionat........

Sa pun si situl cu proiectul lui Eliot.....

http://sound.westhost.com/project3a.htm

Ajutor ...rog....nu prea stiu ce are si nici cu reglajele nu stralucesc....

Multumesc....

post-578-1202843258_thumb.png

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

tabal, mai verifica inca o data toate tranzistoarele. Atentie, cand le verifici trebuie neparat sa le scoti din circuit, asta ca sa nu iti dea alte erori. Dupa aceea, masori tensiunea (conform indicatiilor) in punctele cheie figurate de mine cu rosu pe schema, vezi mai jos:

post-4-1202844657_thumb.jpg

Dupa aceea mai vedem ce trebuie sa faci. Apropo, curentul de mers in gol poti sa-l reglezi ???

Link spre comentariu

tabal, mai verifica inca o data toate tranzistoarele. Atentie, cand le verifici trebuie neparat sa le scoti din circuit, asta ca sa nu iti dea alte erori. Dupa aceea, masori tensiunea (conform indicatiilor) in punctele cheie figurate de mine cu rosu pe schema, vezi mai jos:

post-4-1202844657_thumb.jpg

Dupa aceea mai vedem ce trebuie sa faci. Apropo, curentul de mers in gol poti sa-l reglezi ???

tensiuni...n-am reglat inca curentul....pun aparatul in locul sigurantelor nu????pe rand.....

da si pe led...parca in jur de 5 volti...

ms

post-578-1202846078_thumb.png

Link spre comentariu

1). Tensiunea pe tranzistorul Q9, Uce trebuie sa fie aproximativ 1,3V (2xUd) ca sa-ti mearga bine amplif-ul. Monteaza un voltmetru intre C si E pe Q9 si modifica usor cursa semireglabilului VR1. Normal acum, tensiunea ar trebui sa fie pe la 0,8V dar cand vei misca cursorul semireglabilul va trebui sa se modifice. Ia vezi, se modifica ?

2). LED-ul din schema de care e ? Rosu, verde, albastru, diametru de 3mm, 5mm ??? De care e ???. Sa stii ca nu se poate pune orice LED, fiecare culoare are o tensiune nominala ?

3) Tensiunea de 26,5V e pe rez. R7 ??? Eu ti-am zis sa masori pe LED. Am impresia ca s-a ars LED-ul sau inca mai lumineaza ???!!!!

pun aparatul in locul sigurantelor nu????pe rand.....

Da, vezi sa ai si un comutator ON Off prin preajma, adica pe alimentarea amplificatorului, in primarul trasformatorului. Asta ca masura de precautie, cine stie! Mai bine sa fie decat deloc.

Link spre comentariu

1). Tensiunea pe tranzistorul Q9, Uce trebuie sa fie aproximativ 1,3V (2xUd) ca sa-ti mearga bine amplif-ul. Monteaza un voltmetru intre C si E pe Q9 si modifica usor cursa semireglabilului VR1. Normal acum, tensiunea ar trebui sa fie pe la 0,8V dar cand vei misca cursorul semireglabilul va trebui sa se modifice. Ia vezi, se modifica ?

2). LED-ul din schema de care e ? Rosu, verde, albastru, diametru de 3mm, 5mm ??? De care e ???. Sa stii ca nu se poate pune orice LED, fiecare culoare are o tensiune nominala ?

3) Tensiunea de 26,5V e pe rez. R7 ??? Eu ti-am zis sa masori pe LED. Am impresia ca s-a ars LED-ul sau inca mai lumineaza ???!!!!

Da, vezi sa ai si un comutator ON Off prin preajma, adica pe alimentarea amplificatorului, in primarul trasformatorului. Asta ca masura de precautie, cine stie! Mai bine sa fie decat deloc.

da si pe led...parca in jur de 5 volti.. - am spus mai sus....oricum ledul lumineaza....

1. da se modifica...a fost 0, 6 si acum e 1,2v...e bine....

2) cu ledul nu-i problema...se aprinde la conectare deconectare alimentare.....e bine....nu???

3. ledul lumineaza.......tensiunea de 26.5 e pe r7...580 de ohmi.....SE INCALZESTE.....

ms....

se mai incalzesc si t1 si t2...i-am verificat ...sunt buni (de fapt numai t1 , l-am scos din montaj....)

pana acum amplifica un pic acum este mut.......

Link spre comentariu

cu ledul nu-i problema...se aprinde la conectare deconectare alimentare.....e bine....nu???

Cam mare tensiunea pe LED: 5V ???? Ai vreo dioda Zener prin preajma de 3V sau 3 V si ceva. Cred ca ar merge mai bine si cu dioda Zener de 5V in loc de LED. De care led ai montat, inca nu mi-ai spus ??? Ai reglat Uce=1,3 V pe Q9 ??? Cand ai modificat Uce=1,3V pe Q9 la ce valoarea a ajuns curentul de mers in gol pe cele doua ramuri de alimentare, plus si minus ?Etajul final l-ai montat bine, conform schemei, sigur nu ai incurcat ceva ??? Niste imagini nu poti sa postezi, eu cred ca la tine este o mica deficienta practica si nu de schema. Tranzistoarele finale le-ai imperecheat dupa beta?

LATER:

se mai incalzesc si t1 si t2...i-am verificat ...sunt buni (de fapt numai t1 , l-am scos din montaj....)

pana acum amplifica un pic acum este mut.......

Pai e mut cred ca din cauza etajului de intrare. Inainte aveai pe R6 un 6,7vcc, acum cat mai ai cand ai modificat Uce Q9 la 1,3V ??? E cam maricel curentul de polarizare a etajului de intrare, imi da aprox. 12mA, ar trebui sa fie de cinci ori mai putin.

Link spre comentariu

Cam mare tensiunea pe LED: 5V ???? Ai vreo dioda Zener prin preajma de 3V sau 3 V si ceva. Cred ca ar merge mai bine si cu dioda Zener de 5V in loc de LED. De care led ai montat, inca nu mi-ai spus ??? Ai reglat Uce=1,3 V pe Q9 ??? Cand ai modificat Uce=1,3V pe Q9 la ce valoarea a ajuns curentul de mers in gol pe cele doua ramuri de alimentare, plus si minus ?Etajul final l-ai montat bine, conform schemei, sigur nu ai incurcat ceva ??? Niste imagini nu poti sa postezi, eu cred ca la tine este o mica deficienta practica si nu de schema. Tranzistoarele finale le-ai imperecheat dupa beta?

Ledul....lumina...acum nu....cred ca s-a ars...

In boxa nu se mai aude nimic.....

N-am imperechet finalii dupa beta...sunt buni....

Sa mai verific curentul.....

Stiu ca am 1,2 volti pe c-e bd din pilot...

AM MASURAT CURENTUL DE MERS IN GOL...AM 0.12 A PE + SI 0,05 PE MINUS....E MULT NU?????

Link spre comentariu

AM MASURAT CURENTUL DE MERS IN GOL...AM 0.12 A PE + SI 0,05 PE MINUS....E MULT NU?????

E naspa, ar trebui sa-ti dea egal si pe plus si pe minus dar nu mai mult de 100mA (asa ar fi trebuit sa-l reglezi). Nu ti-a mai dat egal curentul din mers in gol datorita faptului ca s-a ars LED-ul, ia incerca sa gasesti o dioda Zener 5V1 si sa o montezi in circuit cu catodul pe baza lui Q3 in locul led-ului. Apoi repeta masuratorile.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock