Sari la conținut

Bobina cu miez feromagnetic


Postări Recomandate

Buna ziua, de ceva timp incerc sa fac niste bobine pentru un aparat de tatuat.   post-38890-0-14744800-1506299343_thumb.jpg

Motivul este simplu: pentru achizitionarea unui aparat decent am platit 400 lire, desigur pana sa il cumpar al luat o duzina de aparate ieftine care, din pacate nu isi fac treaba. Diferenta majora intre unul ieftin si unu scump ar fi ca primul, dupa cel mult o ora se incalzeste (uneori se incinta si bobinele celui scump) si aparatul pierde din putere. Avand la dispozitie multe aparate de care sa nu imi para rau am desfacute bobinele unora si am incercat sa construiesc propriile bobine folosind sarma de cupru pentru bobinaj,    post-38890-0-68174500-1506299269_thumb.jpg  ; am incercat tot felul de combinatii dar tot ce am obtinut au fost bobine ori prea slabe (in general cele la care am folosit fir gros ex. FY 0,80), ori puternice dar care se incinta rapid si la fel pierd din putere. 

De mentionat ar fi ca si bobinele unui aparat de calitate se mai inchinta dar nu-si pierd din putere (utilizat uneori mai mult de 8 ore functioneaza perfect). Am folosit miez de aceeasi dimensiune cu cele de calitate (nu stiu daca este si acelasi material).

Ma puteti ajuta cu un sfat, o idee?

Multumesc anticipat.

 

P.S. aparatele de tatuat sunt alimentate de o sursa cu output 0 - 20v (niciodata nu am depasit 15v) si 2 - 3,2 amperi.

Editat de nonamed
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6596-bobina-cu-miez-feromagnetic/
Distribuie pe alte site-uri

Ventilator de incinta PC, eventual conditionat de un termostat.

 

 Principiul de functionare alt unui aparat de tatuat cu bobine este destul de simplu:  

Tattoo Machine

 la pozitia 1 vine conectat firul care alimenteaza aparatul; cu rosu si albastru am vrut sa ilustrez sacinile, circuitul se inchide la pozitia 2 unde arcul de jos (lamela metalica) face contact cu surubul ala cu gamalie... In acest moment circuitul este inchis, bobinele formeaza un camp magnetic si atrag bara, care este metalica, inspre ele; contactul de la pozitia doi nu mai are loc si circuitul se deschide, bobinele nu mai formeaza campul magnetic iar bara revine la locul initial datorita arcurilor (lamelelor metalice). 

 Dat fiind faptul ca eu trebuie sa tin aparatul in mana cand lucrez cu el  

115580957

nu este foarte practic sa adaug si un ventilator.

Intrebrea mea a fost destul de vaga, mai specific daca imi poate spune cineva daca exista diferente de calitate intre firele pt bobinaj... din cate am citi firele se incinta datorita rezistentei electrice (sau ceva de genu, din aces motiv firele mai subriti se incinta mai repede) initial m-am gandit ca poate s-a topit lacul acela, dar desfacand bobinele am observat ca firul este intact.. problema principala este ca bobina pierde din forta.. Pareri ??

 

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6596-bobina-cu-miez-feromagnetic/#findComment-72065
Distribuie pe alte site-uri

Efectul termic al curentului nu poate fi eliminat si este proportional cu curentul care parcurge conductorul si rezistenta lui.

Daca aveti spatiu, puteti rebobina cu sarma de diametru superior, dar  inseamna mai mult cupru, iar acesta este greu, deci daca ansamblul se tine in mana, disconfortul creste.

Din ce vad eu, este un vibrator, nu poate fi realizat de un motoras biela- manivela?

Nu m-a interesat tatuajul, deci nu m-am documentat.

 

Nu a fost o idee originala(au avut-o si altii), este utilizata aceasta solutie(cu motor).

http://www.tattooseo.com/best-tattoo-machines/

Editat de miron1947
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6596-bobina-cu-miez-feromagnetic/#findComment-72066
Distribuie pe alte site-uri

In primul rand va multumesc pentru raspunsuri si spontaneitate.

Am in colectie si aparate rotary (nu prea ai ce modifica la ele), sunt aparate de precizie, stabile, silentioase (cele de calitate), dar nu sunt la fel de puternice ca cele cu bobine. Pentru a tatua o suprafata mare se folosesc palete (ex magnum 30 - 30 de ace micute dispuse pe doua randuri 14+16, 'sudate' intr-o structura care se numeste ac magnum 30...) aici se observa diferenta. Exact ca in pictura unde folosesti pensule de dimensiuni si forme variate... (scuze pentru off )

Din ce motiv o bobina ieftina isi pierde din putere in momentul in care se incalzeste ?(cum ziceam si bobinele aparatelor scumpe se incalzesc dar nu pierd din forta, "trag" la fel). Are legatura cu lacul acela de pe fir? Unele fire pentru bobinaj au specificat "emailata separat",la altele "invelis dublu", in unele locuri gasesti specificat invelisul (polivinilacetat, poliuteran, poliamida, polieset, poliesterimida etc.) dar nicaieri nu scrie care este perfect pentru costruirea unor bobine pentru aparatul de tatuat (sigur cer prea mult..); In descrieri, pe langa structura emailului, se mai gasesc: temperatura maxima, voltaj de scurt-circuitare, alte proprietati fizice, proprietati chimice, etc. pe baza carui criteriu ar trebuii sa aleg firul ca in momentul in care bobina se incalzeste sa nu piarda din putere (sa isi pastreze inductanta - probabil despre asta este vorba) ?

Editat de nonamed
  • Like 1
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6596-bobina-cu-miez-feromagnetic/#findComment-72070
Distribuie pe alte site-uri

Email-ul aplicat pe sarma de bobinaj are rolul de izolatie electrica si cele cu email de calitate accepta temperaturi de pana la 2000.

In cazul dvs. la tensiunea max.20V, acest email al sarmei n-are relevanta, mai ales ca aparatul fiind tinut in mana nu poate depasi 400, ca nu suporta utilizatorul(email-ul suporta).

Editat de miron1947
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6596-bobina-cu-miez-feromagnetic/#findComment-72072
Distribuie pe alte site-uri

... de ceva timp incerc sa fac niste bobine pentru un aparat de tatuat ...

Nu stiu exact cum functioneaza un "aparat de tatuat", insa este deja clar, ca aici nu avem de-a face cu o simpla "bobina cu miez feromagnetic". Mai degraba, cred ca este vorba despre un electromagnet oscilator, care in anumite privinte are caracteristici de (auto)transformator, in timp ce in alte privinte seamana cu un electromotor, nefiind insa nici una, nici alta. Daca este un electromagnet de oscilatie, atunci intrefierul variabil, complica mult lucrurile, (auto)inducand curenti de forma nearmonica. Datorita acestui amanunt, proiectarea unui mecanism cu electromagneti oscilanti, este altceva decat proiectarea unui transformator si in acelasi timp, altceva decat proiectarea unui electro-motor. Putem discuta aici oricat pe aceasta tema, insa eu personal ma indoiesc ca cineva ar putea sa realizeze un astfel de dispozitiv  functional si cu randament bun, numai dintr-un numar limitat de incercari practice, fara a tine cont si de principiile proiectarii teoretice ale unui asemenea dispozitiv.

  • Like 1
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6596-bobina-cu-miez-feromagnetic/#findComment-72073
Distribuie pe alte site-uri

De ce mi-a fost frica nu am scapat. In general sunt obisnuit cu schite sau crochiuri nu cu schite si calcule.

Va multumesc inca odata pentru suport.

Nu stiu exact cum functioneaza forumul dar probabil un admin ar trebuii sa inchida acest topic. O seara faina.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6596-bobina-cu-miez-feromagnetic/#findComment-72078
Distribuie pe alte site-uri

Vibratorul rezonant realizat de profesionisti este stabil deoarece se folosesc materiale magnetice speciale, o proiectare cu rezerve

 si o sursa de tensiune care nu scade atunci cind se incalzeste si poate mai bine filtrata sau stabilizata.

In legatura cu sirma de cupru, conteaza numai diametrul si lungimea sirmei, nu si felul izolatiei, iar inductanta este mica

 si nu conteaza aici influenta ei, ci mai mult rezonanta mecanica.

Pentru sirma de cupru, incalzirea la 100 de grade duce la cresterea rezistentei cu circa 30%, deci scaderea curentului cu 30%

 si micsorarea fortei electromagnetului. Simultan se incalzeste si transformatorul si ii scade tensiunea, dar si corpul aparatului

 care se dilata si se schimba parametrii mecanici.

O rezolvare posibila, pentru functionarea la temperatura, poate fi cresterea tensiunii si reglarea vibratiei atunci cind aparatul se incalzeste.

 

@gsabac 

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6596-bobina-cu-miez-feromagnetic/#findComment-72081
Distribuie pe alte site-uri

  luat o duzina de aparate ieftine care, din pacate nu isi fac treaba. Diferenta majora intre unul ieftin si unu scump ar fi ca primul, dupa cel mult o ora se incalzeste

Eu va sugerez o solutie fara alte investitii, utilizati-le alternativ, cand lucrati cu unul, celalalt(sau celelalte) se raceste.

Editat de miron1947
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6596-bobina-cu-miez-feromagnetic/#findComment-72086
Distribuie pe alte site-uri

Vibratorul rezonant realizat de profesionisti este stabil deoarece se folosesc materiale magnetice speciale, o proiectare cu rezerve

 si o sursa de tensiune care nu scade atunci cind se incalzeste si poate mai bine filtrata sau stabilizata ...

Eu cred ca nu este vorba despre asa ceva. Mai degraba este un dispozitiv electromagnetic, alimentat in curent alternativ. Probabil ca este ceva foarte asemenator cu o masina de tuns electrica clasica. Uneori insa nevoia de proiectare specializata, este invers proportionala cu simplitatea produsului.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6596-bobina-cu-miez-feromagnetic/#findComment-72087
Distribuie pe alte site-uri

 alimentat in curent alternativ.

Nu cred dl. scrie ,,aparatele de tatuat sunt alimentate de o sursa cu output 0 - 20v ".

Din ce am vazut, este un dipozitiv similar cu vechile sonerii.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/95/Electric_Bell_animation.gif

Editat de miron1947
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6596-bobina-cu-miez-feromagnetic/#findComment-72088
Distribuie pe alte site-uri

Scuze. Nu am citit chiar tot ce s-a scris. Ca fapt divers, eu am avut de-a lungul timpului mai multe masini de tuns. Au functionat satisfacator perioade mai lungi sau mai scurte, dupa care s-au stricat. Nici-odata insa nu am reusit sa repar o masina de tuns, desi am conditii atat din punct de vedere mecanic, cat si electric. In orice caz principiul de functionare este acelasi, cu deosebirea faptului ca impulsurile in curent alternativ sunt modulate cu tensiunea alternativa, in timp ce cele de cc nu au o astfel de modulatie. In fiecare dintre cele doua cazuri, problemele sunt complicate, desi difera. Proiectarea, trebuie sa tina cont de faptul ca marimea de iesire este o miscare mecanica, avand o anumita frecventa, amplitudine si forta. In ceea ce priveste vechile sonerii, ele erau tot oscilatoare electromagnetice de curent alternativ. Nu necesitau decat un transformator coborator, nu si surse de cc. Traful coborataor, era strict necesar, deoarece comanda se facea din exterior de la un simplu push-buton, care se defecta sau chiar se spargea destul de des, contactele ramanand in aer. Iar ca fapt divers, o sonerie clasica de genul celei la care va referiti, este destul de complicat de realizat. Eu am realizat una pe cand eram elev de liceu, dar numai dupa multe incercari, avand ca model soneria apartamentului din Constanta (unde locuiam in acea perioada) pe care am demontat-o in mai multe randuri.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6596-bobina-cu-miez-feromagnetic/#findComment-72089
Distribuie pe alte site-uri

Si eu am fost extrem de mirat cind am vazut peste tot sute de modele de vinzare.

Unele se alimenteaza in CC si altele in CA, deci si principii diferite de functionare,

 poate au si vibratii controlate cu elemente active sau microcontroller.

 

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6596-bobina-cu-miez-feromagnetic/#findComment-72092
Distribuie pe alte site-uri

Un vibrator electromagnetic, are o teorie asemanatoare circuitelor basculante astabile din electronica. Dificultatea proiectarii unui asemenea dispozitiv, consta in mijloacele specifice de reglaj. In timp ce la astabilele electronice, reglajele sunt simplu de realizat, de obicei prin condensatori, dupa un numar rezonabil de incercari (pentru cei care nu au deprinderea de a calcula) la vibratoarele electromagnetice, reglajul se face alternand mijloace elastice (resorturi, arcuri elicoidale, sau lamelare) combinate uneori la mecanismele mai complicate cu amortizoare. Un al doilea tip de reglaj se face prin calculul lungimii diferitelor parghii care intervin in miscare, combinat cu calculul si alegerea distantelor de amplasarea specifica a diferitelor organe fixe, sau in miscare. Asadar, gama de necesitati de reglaj, este mult mai mare decat la astabilele electronice. Orice joc mecanic, accentuat prin uzura, poate deveni cauza a nefunctionarii corespunzatoare. La incercarea de a remedia defectiunea, putem avea norocul sa gasim o solutie fiabila dintr-un numar rezonabil de incercari (sau prin calcule in general complicate) sau putem de cele mai multe ori sa esuam si sa aruncam acel dispozitiv, deoarece prin reparatie am schimbat cu 1... 2 mm pozitia unui anumit organ component,  am lungit/scurtat cursele organelor in miscare, sau am montat un arc mai slab sau mai tare decat era necesar.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6596-bobina-cu-miez-feromagnetic/#findComment-72093
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock