Sari la conținut

Constructia transformatoarelor din surse in comutatie (SMPS)

ionut90

Postări Recomandate

Cum se construiesc transformatoarele din surse in comutatie ?

Eu am achizitionat un miez ETD34-3F3:

http://www.tme.eu/ro/details/etd34-3f3/miezuri-de-ferita/ferroxcube/

si o carcasa pentru miezul asta cu tot cu cleme de prindere miez. Vroiam sa stiu daca miezul se prinde cu cleme, doar atat, s-au se adauga niste pulbere magnetica intre cele doua E-uri ca sa nu existe intrefier.

Miezul asta l-am luat pentru un SMPS LLC convertor rezonant de vreo 200W, ca sa invat sa fac o sursa in comutatie.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Miezul este bun, are intrefier zero (adica minimum ce se poate obtine mecanic)

si se pot scoate 200W. Inven?ia cu pulbere pus? ?ntre cele E-uri este ca o poant?,

glum? sau filmulete de pe internet, demne de G?g?.

Inainte de LLC, banuiesc ca aveti experienta in convertori clasici de sute de wati

putere, construite si experimentate cu succes. Pentru userii interesati, care va pot fi

de ajutor, puneti o schema adevarata de LLC pe care doriti sa o experimentati.

Ca sa reusiti trebuie sa studiati documentatii complexe despre functionare

si proiectare si sa efectuati multe calcule complicate,

adaptate miezului, frecventei, condensatorilor de acord si tranzistorilor utilizati.

@gsabac

Editat de gsabac
  • Like 1
Link spre comentariu

Problema e ca nu stiu exact ce sursa cu clasicul SG sa fac, eu ma gandeam la un rezonant LLC cu capacitor in serie cu primarul dar daca spuneti ca e greu de construit, dati-mi un exemplu.

Eu am gasit un tutorial interesant aici (pct.5) pentru calculul surselor LLC:

https://www.fairchildsemi.com/application-notes/AN/AN-4151.pdf

Link spre comentariu

Abrevierea LLC inseamna convertor Inductanta-Inductanta-Condensator, adica un condensator si o bobina in serie cu primarul transformatorului.

In tutorialul Fairchild se face referire la un circuit integrat specializat si la o anumita constructie a transformatorului de putere,

care include si inductanta serie necesara pentru LLC.

In datele de intrare ale exemplului se specifica: Nominal Input voltage: 400V DC (output of PFC stage) - Output: 24V/8A (192W)

adica un convertor adaptat unei puteri aproximativ constante la iesire. De remarcat faptul ca acest tip de convertor functioneaza

pe o plaje ingusta de tensiuni si curenti, care rezulta din principiul de functionare, vizibil pe curbele din pozele exemplului Fairchild.

Pentru studiu puteti accesa topicul creat de mine pe forum in care se arata multe considerente teoretice si practice.

http://www.tehnium-azi.ro/topic/6356-teoria-si-calculul-convertorilor-rezonan%C5%A3i-llc-inductan%C5%A3%C4%83-inductan%C5%A3%C4%83-condensator/?hl=convertor

Pe forum sunt mai multe realizari cu circuitele prefigurate:

http://www.tehnium-azi.ro/topic/5534-sursa-cu-sg3525-si-ir2113/?hl=convertor

Pentru inceput puteti posta ce anume sursa doriti sa realizati, tensine fixa, variabila, mai multe tensiuni, curenti, putere,

sau sa functioneze la sarcini variabile, tensiuni stabilizate, etc.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Observ ca la foarte multe subiecte deschise utilizatorii asteapta o interventia a mea, inclusiv o opinie (lucru rezultat din faptul ca imi adreseaza un mesaj privat pentru a formula o parere in subiectele deschise). Nu e corect sa asteptati in orice subiect deschis o parere a mea, mai ales ca sunt utilizatori cum ar fi @gsabac,  care dau raspunsuri foarte concise si la carte, cum se spune. Cand observ ca un utilizator pune punctul pe "i", chiar nu mai are rost sa intervin dar sunt si utilizatori care insista pe mesageria privata sa-mi exprim un punct de vedere, cum este si in acest topic.

Referitor la subiect, observ ca dl. @gsabac a formulat o mare parte din ceea ce trebuia spus. Intr-adevar, o sursa in comutatie tip LC sau LLC, cum vreti sa-i spuneti, nu este chiar asa usor de realizat, in sensul ca in primul rand, cand se proiecteaza asa ceva trebuie impus de la bun inceput un anume tip de miez, gabarit si capacitor in circuitul LC, si chiar frecventa de functionare/c-da a tranzistoarelor. 

Acest subiect mi-aduce aminte de un proiect prototip

http://www.tehnium-azi.ro/topic/3419-kit103-high-power-smps-50010002000w-colectia-tehnium-azi/

realizat prin 2010, caruia as dori, cred ca cel mai probabil anul viitor, sa prezint un proiect testat SMPS cu cateva particularitati constructive subliniate si in proiectul mentionat anterior dar sub o forma constructiva aparte. Veti vedea la momentul potrivit despre ce e vorba. Daca va fi un proiect gratis sau contra costa, o sa stabilesc asta la momentul respectiv.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock