Jump to content
Sign in to follow this  

Recommended Posts

Acum vre-o 2... 3 ani fiul meu a cumparat pentru nepoata mea (acum in varsta de 5 ani) un auto-model telecomandat facut in China. Comanda in radio-frecventa pare extrem de simpla. Nici emitatorul, nici receptorul, nu contin circuite acordate inductive. Telecomanda (emitatorul) pare extrem de simplu. Ea contine un circuit imprimat cu un circuit integrat miniatural, Un cristal de cuart pilot, un LED indicator si doua smd-uri, plus vreo patru microintrerupatoare similare celor din mousse-urile calculatoarelor, in interiorul casetei de emisie. Receptorul, pare ceva mai "complicat" in sensul ca are mai multe smd-uri pe pcb, plus un paienjenis de rezistente, condensatoare si LED-uri care indica mersul inainte, inapoi si semnalizarile stanga-dreapta. Actionarea este realizata cu doua motorase chinezesti clasice, alimentate la 4,5 Vcc. A functionat atunci cand a fost daruita, spre bucuria si interesul nepotelei mele, apoi prin cine stie ce imprejurari a disparut din decorul cotidian al locuintei. Am gasit-o astazi si i-am inlocuit toate bateriile, incercand sa o pun in functiune, dar fara rezultate. Am inspectat vizual circuitele, pentru a vedea in special daca exista intreruperi de circuit pe alimentare. Pare ca totul este in ordine, insa cele doua motorase nu vor sa lucreze. Led-ul indicator rosu de pe emitator, se aprinde la apasarea oricaruia dintre cele patru butoane (inainte, inapoi, stanga, dreapta). La prima vedere, problemele par a se localiza la receptor, desi totul pare normal la inspectia vizuala. Am deschis asadar acest topic, pentru a cere parerea celor mai experimentati. Ar fi si mai bine, daca cineva ar dispune de eventuale scheme ale receptorului si emitatorului, care dupa indicatiile de pe carcasa automodelului (de tip Mercedes) functioneaza la frecventa de 40,680 MHz. Niste indicatii de depanare, ar fi si mai binevenite, daca cineva a intalnit situatia in practica.

Edited by ola_nicolas

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poate s-au oxidat contactele de conectare a bateriilor?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu cred, deoarece am regasit tensiunea in diferite puncte din interiorul constructiei, iar contactele sunt lucioase, fara pete de rugina. As fi foarte interesat sa stiu pe ce principiu se separa canalele de comanda radio, in lipsa circuitelor acordate LC. Emitatorul, pare un multivibrator pe frecventa de 40,680 MHz pilotat cu cuart. Probabil ca la receptie se utilizeaza un circuit integrat specializat, care realizeaza aceasta separare, desi nu-mi pot da seama cum.

Edited by ola_nicolas

Share this post


Link to post
Share on other sites

Foarte probabil ca semnalele dupa ce sunt decodificate in receptor ,sunt selectate dupa durata lor si nu dupa frecventa,lucru ce ar necesita circuite acordate

Edited by nel65

Share this post


Link to post
Share on other sites

Probabil ca la receptie se utilizeaza un circuit integrat specializat, care realizeaza aceasta separare, desi nu-mi pot da seama cum.

O solutie ar fi sa scrieti ce indicative au CI-urile receptorului si sa le cautam fisa tehnica.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sunt minuscule. Cu ochelarii nu vad nimic. CI-ul emitator are 14 pini (7+7). Pe una dintre fetele PCB-ului mai sunt inca doi tranzistori smd, doua diode smd si 11 smd-uri rezistori + condensatori. Fata opusa a PCB este montat cristalul, o rezistenta miniaturala, LED-ul si cele  4 microintrerupatoare, montate convenabil pentru a sugera directia comenzilor. Dupa ce am luat lupa x8, am putut citi pe CI codul TX2B-ZYXAACW Totul se termina cu o vergea-antena (elastica) de circa 20 cm. Receptorul are un CI diferit, tot miniatural, dar ceva mai mare. a

Am demontat din nou si voi reveni.

Edited by ola_nicolas

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sunt minuscule. Cu ochelarii nu vad nimic. 

Dar cu o lupa?

Edited by miron1947

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vedeti ca am modificat postul anterior. La a doua vizita, am analizat mai amanuntit. Receptorul are pe o fata un CI cu 8+8 pini, 5 tranzistori smd, 2 diode smd si 26 rezistori+condensatori smd. Pe fata opusa are 8 tranzistori din plastic, un condensator electrolitic de 470 u si o bobina cu doua sectiuni si doua terminale conectate in circuit, bobinata pe o carcasa plina din plastic. Nu cred ca are miez feritic - poate doar spre fata de plantare. CI-ul nu are cod si este conectat in mod original printr-un decupaj in placa, astfel incat pinii au acces atat la conexiunile de pe o fata, cat si la cele de pe cealalta fata. Pe fata cu bobina, sunt marcate pe circuit in trei locuri diferite frecventele de 27, 40 si 49 MHz. In acest mod, m-am lamurit si cum este cu separarea frecventelor. In jurul celor doua motoare, mai sunt doua paienjenisuri de rezistente miniaturale (0,125 W) si condensatori ceramici. LED-urile (4 la numar) sunt montate pe pozitiile farurilor si triplelor din spatele Mercedes-ului.

Edited by ola_nicolas

Share this post


Link to post
Share on other sites

Va salut,

 

TX-2B si RX-2B formeaza o pereche de circuite folosite destul de des in telecomenzile simple. Am gasit la linkul acesta: pro-radio.ru/user/uploads/126799.pdf  foaia de catalog a ambelor circuite si cateva scheme de test si de aplicatie. Sper sa va fie de folos.

 

Cirip

Edited by cirip

Share this post


Link to post
Share on other sites

@cirip: Multumesc pentru legatura. Aplicatia "RECOMMENDED APPLICATION CIRCUIT" pare cea mai apropiata de ceea ce am gasit eu. Nu stiu ce sanse am sa depanez o problema de radio-frecventa, insa cel putin am parametrii de proba ai circuitelor si pot vedea in curent continuu daca tensiunile indicate pe diferitii pini sunt in regula.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.