Sari la conținut

Jucarie telecomandata


Postări Recomandate

Acum vre-o 2... 3 ani fiul meu a cumparat pentru nepoata mea (acum in varsta de 5 ani) un auto-model telecomandat facut in China. Comanda in radio-frecventa pare extrem de simpla. Nici emitatorul, nici receptorul, nu contin circuite acordate inductive. Telecomanda (emitatorul) pare extrem de simplu. Ea contine un circuit imprimat cu un circuit integrat miniatural, Un cristal de cuart pilot, un LED indicator si doua smd-uri, plus vreo patru microintrerupatoare similare celor din mousse-urile calculatoarelor, in interiorul casetei de emisie. Receptorul, pare ceva mai "complicat" in sensul ca are mai multe smd-uri pe pcb, plus un paienjenis de rezistente, condensatoare si LED-uri care indica mersul inainte, inapoi si semnalizarile stanga-dreapta. Actionarea este realizata cu doua motorase chinezesti clasice, alimentate la 4,5 Vcc. A functionat atunci cand a fost daruita, spre bucuria si interesul nepotelei mele, apoi prin cine stie ce imprejurari a disparut din decorul cotidian al locuintei. Am gasit-o astazi si i-am inlocuit toate bateriile, incercand sa o pun in functiune, dar fara rezultate. Am inspectat vizual circuitele, pentru a vedea in special daca exista intreruperi de circuit pe alimentare. Pare ca totul este in ordine, insa cele doua motorase nu vor sa lucreze. Led-ul indicator rosu de pe emitator, se aprinde la apasarea oricaruia dintre cele patru butoane (inainte, inapoi, stanga, dreapta). La prima vedere, problemele par a se localiza la receptor, desi totul pare normal la inspectia vizuala. Am deschis asadar acest topic, pentru a cere parerea celor mai experimentati. Ar fi si mai bine, daca cineva ar dispune de eventuale scheme ale receptorului si emitatorului, care dupa indicatiile de pe carcasa automodelului (de tip Mercedes) functioneaza la frecventa de 40,680 MHz. Niste indicatii de depanare, ar fi si mai binevenite, daca cineva a intalnit situatia in practica.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu cred, deoarece am regasit tensiunea in diferite puncte din interiorul constructiei, iar contactele sunt lucioase, fara pete de rugina. As fi foarte interesat sa stiu pe ce principiu se separa canalele de comanda radio, in lipsa circuitelor acordate LC. Emitatorul, pare un multivibrator pe frecventa de 40,680 MHz pilotat cu cuart. Probabil ca la receptie se utilizeaza un circuit integrat specializat, care realizeaza aceasta separare, desi nu-mi pot da seama cum.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Foarte probabil ca semnalele dupa ce sunt decodificate in receptor ,sunt selectate dupa durata lor si nu dupa frecventa,lucru ce ar necesita circuite acordate

Editat de nel65
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Probabil ca la receptie se utilizeaza un circuit integrat specializat, care realizeaza aceasta separare, desi nu-mi pot da seama cum.

O solutie ar fi sa scrieti ce indicative au CI-urile receptorului si sa le cautam fisa tehnica.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Sunt minuscule. Cu ochelarii nu vad nimic. CI-ul emitator are 14 pini (7+7). Pe una dintre fetele PCB-ului mai sunt inca doi tranzistori smd, doua diode smd si 11 smd-uri rezistori + condensatori. Fata opusa a PCB este montat cristalul, o rezistenta miniaturala, LED-ul si cele  4 microintrerupatoare, montate convenabil pentru a sugera directia comenzilor. Dupa ce am luat lupa x8, am putut citi pe CI codul TX2B-ZYXAACW Totul se termina cu o vergea-antena (elastica) de circa 20 cm. Receptorul are un CI diferit, tot miniatural, dar ceva mai mare. a

Am demontat din nou si voi reveni.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vedeti ca am modificat postul anterior. La a doua vizita, am analizat mai amanuntit. Receptorul are pe o fata un CI cu 8+8 pini, 5 tranzistori smd, 2 diode smd si 26 rezistori+condensatori smd. Pe fata opusa are 8 tranzistori din plastic, un condensator electrolitic de 470 u si o bobina cu doua sectiuni si doua terminale conectate in circuit, bobinata pe o carcasa plina din plastic. Nu cred ca are miez feritic - poate doar spre fata de plantare. CI-ul nu are cod si este conectat in mod original printr-un decupaj in placa, astfel incat pinii au acces atat la conexiunile de pe o fata, cat si la cele de pe cealalta fata. Pe fata cu bobina, sunt marcate pe circuit in trei locuri diferite frecventele de 27, 40 si 49 MHz. In acest mod, m-am lamurit si cum este cu separarea frecventelor. In jurul celor doua motoare, mai sunt doua paienjenisuri de rezistente miniaturale (0,125 W) si condensatori ceramici. LED-urile (4 la numar) sunt montate pe pozitiile farurilor si triplelor din spatele Mercedes-ului.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Va salut,

 

TX-2B si RX-2B formeaza o pereche de circuite folosite destul de des in telecomenzile simple. Am gasit la linkul acesta: pro-radio.ru/user/uploads/126799.pdf  foaia de catalog a ambelor circuite si cateva scheme de test si de aplicatie. Sper sa va fie de folos.

 

Cirip

Editat de cirip
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@cirip: Multumesc pentru legatura. Aplicatia "RECOMMENDED APPLICATION CIRCUIT" pare cea mai apropiata de ceea ce am gasit eu. Nu stiu ce sanse am sa depanez o problema de radio-frecventa, insa cel putin am parametrii de proba ai circuitelor si pot vedea in curent continuu daca tensiunile indicate pe diferitii pini sunt in regula.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock