Sari la conținut

TA1000PSv2 - Sursa de alimentare cu softstart si protectii pentru amplificatoare audio

Postări Recomandate

Intre timp astazi am gasit timp liber sa finalizez asamblarea unui TA1000PSv2:

TA1000PSv2.JPG

Sa revin la subiectul initial:

Se poate face versiunea 1.0.1 in care sa nu se mai activeze iesirea PROTECT in lipsa senzorului de temperatura sau defectarea lui si sa functioneze la maxim ventilatoarele? 

Se poate face lucrul asta montand rezistoarele R23 si R30 dar nu de 120 Ohm ca atunci cand folosim NTC, ci niste valori mult mai mari ca sa nu suprasoliciteze in curent iesirea unui LM35 (ca de ex. 2,2kOhm). Atunci cand senzorul LM35 este scos din circuit rezistorul precizat anterior va pune la masa intrarea ADC a MCU, informand MCU-ul ca tensiunea (temperatura) este minima, ca drept urmare protectia nu va fi actionata dar e posibil, in functie de pragurile de temperatura reglate sa functioneze ventilatoarele (trebuie testat ca sa fim siguri daca este sau nu asa).

Nu prea se poate interveni asupra soft-ului deoarece sunt niste conditii care se suprapun de functionare si nu prea ai cum sa le separi software. E mai bine cum am precizat mai sus.

Editare ulterioara:

De exemplu : in camera e foarte cald si vreau sa "ajut" amplificatorul cu o ventilare fortata. Un mic comutator la sensor si pun ventilatoarele la maxim. 

Daca oricum nu folositi NTC, se poate folosi jumper-ul care indica MCU-ului daca se foloseste NTC sau LM35 tocmai pentru a va ajuta in problema asta. Adica se poate corecta soft-ul ca atunci cand se selecteaza NTC ventilatoarele sa functioneze la maxim. Doriti o versiune software care sa faca asta???

Ok.

Apropo de postare #76, ca sa nu fiu inteles gresit, ideea pe care vroiam sa o subliniez e aceea ca o data reglat primul prag de temperatura pentru actionarea ventilatoarelor, chiar daca in casa aveti, sa presupunem 25gr.C, e de la sine inteles ca in timpul functionarii amplificatorului temperatura radiatorului va atinge mai repede pragul respectiv (sa zicem ca in loc de 60 de secunde se atinge acel prag in 55 secunde). Dar chiar si asa, pe noi ne intereseaza functionarea corecta a sistemul de functionare a ventilatoarelor care isi va face datoria indiferent daca pragurile de temperatura se ating in 50 de secunde, mai mult sau mai putin, dupa caz. Deci nu are rost sa complicam "sistemul" cu o "scurtatura" prin care sa fie suntata functionarea pentru ca este in zadar si chiar nu ajuta la nimic. Dar daca utilizatori doresc si asemenea "variatiuni de functionare", nu am nimic impotriva in mod expre, desi, precum va spuneam, nu au rost.

Printre picaturi am reusit sa asamblez un TA1000PSv2 (motherboard) si 2 softstart-ere (o sa trebuiasca sa mai montez semireglabili pentru pragurile de temperatura si rezistoarele din reactia LM-urilor, dar asta mai tarziu, in functie de ventilatoarele folosite):

TA1000PSv2_photo1.JPG TA1000PSv2_photo2.JPG TA1000PSv2_photo3.JPG

Urmeaza sa mai asamblez un TA1000PSv2, iar aceasta din urma plus un softstart de mai sus vor fi de vanzare. La ce pret, o sa mai ma gandesc dupa ce va exista o comanda ferma in acest sens.

• Like 2

Din pacate mai am doar doua capacitoare Rubicon 10000uF/100V disponibile pentru vanzare dar daca doriti va pot vinde una din cele doua cablaje TA1000PSv2 asamblate cu acele capacitoare. Retineti ca pe placile TA1000PSv2 am sortat capacitoarele astfel incat suma capacitatilor pe + si - alimentare sa fie cat mai apropiata.

Cele doua capacitoare Rubicon de 10000uF la 100V, la care faceam referire mai sus, s-au vandut. Ramane valabil in continuoare un kit TA1000PSv2 cu tot cu softstart, aproape complet asamblat de vanzare - sau semiasamblat (spun aproape sau semiasamblat, deoarece puntea redresoare de putere si rezistoarele care se aleg in functie de tensiunea nominala a ventilatoarelor, vor fi achizitionate de cumparator - puntea e mai bine sa fie asamblata in functie de inaltimea distantierilor disponibili, deci chiar nu are rost sa o montez eu). In acest moment am asamblat doar softstart-ul dar daca exista o comanda ferma ma voi ocupa si de asamblarea placii principale cat de curand. O sa revin cu un mesaj aici privind pretul unui kit TA1000PS semi-asamblat saptamana asta.

• 4 weeks later...

Oferta de luna cadourilor (deci, valabila doar in decembrie anul asta):

un set TA1000PSv2 (o buc. placa principala si o buc. placa secundara-softstart) 2 buc. PCB AV400v3 +documentatia aferenta AV400v3 si DP02057v2 + 1 buc. PCB DP0257v2, deci toate aceste lucruri reduse de la 200lei cat costa cu tot cu documentatia AV400v3 la 150lei cu transport curier rapid inclus.

Asadar, profitati de oferta deoarece am doar 3 pachete asemenea disponibile pentru vanzare luna asta.

• 2 weeks later...

Oferta de luna cadourilor (deci, valabila doar in decembrie anul asta):

Am suplimentat cu 2 pachete oferta care contine:

un set TA1000PSv2 (o buc. placa principala si o buc. placa secundara-softstart) 2 buc. PCB AV400v3 +documentatia aferenta AV400v3 si DP02057v2 + 1 buc. PCB DP0257v2, deci toate aceste lucruri reduse de la 200lei cat costa cu tot cu documentatia AV400v3 la 150lei cu transport curier rapid inclus.

Asadar, profitati de oferta deoarece mai am doar 2 pachete asemenea disponibile pentru vanzare luna asta.

• 3 months later...

Salutare donpetru, o intrebare , aceasta sursa dupa ce este alimentata si nu are conectatii senzorii  va anclasa relele sau nu?. Care ar fi comportamentul daca senzorii sunt sau nu conectatii? Intreb deoarece am reusit sa fac rost de toate tensiuniile A sa o alimentez si o sa testez functionarea cu senzorii si as vrea sa ma asigur ca functioneaza corect inainte sa o folosesc.

Multumesc.

Daca nu conectati senzorii, atunci va recomand, daca tot doriti sa verificati functionarea placii, sa folositi cate un strap (de ala care se folosea la HDD-uri pentru master/slave-mode), astfel:

1. conectati pe ambele canale intre pinul de mijloc a fiecarui conector LM35 si masa un strap - in acest caz releele nu ar trebui sa fie actionate si nici led-ul PROTECT nu trebuie sa se aprinda;

2. conectati pe ambele canale intre pinul de mijloc si cel opus celui de masa (numit si de alimentare pentru LM35) cate un strap. In acest caz se aplica pe pinul de mijloc tensiunea de alimentare de 5V a MCU-ului. Tot in acest caz led-ul PROTECT ar trebui sa se aprinda si releele sa se deconecteze.

Un alt mod prin care puteti verifica raspunsul protectiei, e sa conectati in locul senzorilor cate un semireglabil de 10K si sa urmariti tensiunea pe cursorului lui concomitent cu masurarea tensiunii aplicata ventilatoarelor.

• 4 months later...

Doua PCB-uri softstart TA1000PSv2, complet asamblate si testate, disponibile pentru vanzare la pretul de 65lei/bucata - transport cu Posta Romana gratis inclus pe teritoriul Romaniei.

softstart 230VAC_1.jpg

• 3 weeks later...

Au mai ramas 2 seturi complete PCB TA1000PSv2 (principal + softstart).

Va reamintesc, 60lei setul de PCB-uri. Si tot sunt ultimele doua seturi, oferta, transport gratuit cu Posta Romana.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock