Sari la conținut

TA1000PSv2 - Sursa de alimentare cu softstart si protectii pentru amplificatoare audio

donpetru

Postări Recomandate

Initial nu montati D8 si D10. Alimentati un canal de amplificare cu acei +/-90Vdc si pe cea mai mica sarcina suportata de amplificator masurati tensiunea Vpp reprodusa de amplificator pe iesire (trebuie sa fie mult mai mica decat acei 180Vdc alimentare daca luam in considerare si caderea de tensiune in sarcina care exista la orice alimentator cu transformator si redresor+filtraj capacitiv). Tensiunea Vpp se masoara pe un semnal sinus test de 1kHz inainte de limitare sau la puterea nominala a amplificatorului. Deci, efectuati aceasta masuratoare, postati rezultatul si dupa aceea calculam si Zenere-le.

@donpetru va rog frumos sa ma ajutati sa calculam valoarea celor 2 diode D8 si D10. Am facut testul de care spuneti dar pe 8R. Acest amplificator nu va functiona pe 4R niciodata.

Tensiunea Vpp in prag de limitare este 154V cu semnal sinus de 1kHz aplicat la intrare. Alimentarea este de +/-93V.

In sectiuna dedicata lui AV400v2 o sa pun ceva poze din timpul asamblarii. 

Va multumesc.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

154Vpp inseamna 77Vvarf. Presupun ca ati folosit LED rosu pentru PEAK cu diametru de 3mm! Daca da, atunci din acei 77V scadem 3V obtinem o tensiune de 74V, deci ar trebui un Zener apropiat de aceasta valoare: ori 68V, ori 75V, spre ex. din seria BZX85. Asadar, testati circuitul folosind zenere cu tensiuni de 68V sau 75V. Daca alegeti vers. de 68V s-ar putea sa fie nevoie sa cresteti valoarea rezistorului de 1k la 3W la cca. 2,2kOhm.

Link spre comentariu

Salutare, in acest moment aproape am terminat de asamblat sursa, mai sunt cateva elemente de lipit (condensatorii de filtraj si puntea care inca ma gandesc exact cum sa o montez sau sa montez alta cu conductoare lipte pe cablaj), am atasat si jos doua poze cu "opera" :). Din pacate condensatorii de filtraj la tensiunii mai mari de 63V sunt cam greu de gasit la noi, am doar doi de 80V la 12000uF (United Chemi  - Con) si probabil voi mai comanda doi de 22000uF sau 12000uF, o sa vad ce imi va permite bugetul.

Spor la treaba celorlalti.

29yf6ok.jpg

xfstx4.jpg

• Like 1
Link spre comentariu

1. Vpp=Vv?rf-v?rf

2. Vv?rf=Vp=Vpeak

1 si 2 de mai sus nu inseamna acelasi lucru.

Relatia dintre punctele 1 si 2 de mai sus este: Vv?rf-v?rf = 2 * Vv?rfsau altfel spus Vpp = 2 * Vp

Eu cand am precizat 77Vvarf, de fapt m-am referit la Vv?rf

Link spre comentariu

Salutare, o intrebare la d-voastra de ce nu sunt pe cablaj acele condensatoare mici de 100nF pe partea de alimentare de forta dupa cele mari de filtraj? nu au fost necesare? Cumva acele rezistoare de 47k de 2W in paralel cu condesatoare as putea sa le inlocuiesc cu 22k? teoretic nu ar trebui sa fie mare problema, le va descarca ceva mai repede si probabil se vor incalzi ceva mai mult.

Multumesc.

Editat de outtek
Link spre comentariu

Capacitoarele de 100nF trebuie amplasate pe cablajul amplificatorului, nu la sursa ca nu ajuta cu nimic. 

Rezistorul de 47K are o valoare de compromis, in sensul ca am calculat aceasta valoare si pentru a alege un rezistor de putere disipata cat mai mica dar in acelasi timp sa ajute la descarcarea capacitoarele de filtraj cat de cat mai rapid. O valoare mai mica a acestor rezistoare va conduce la un moment dat si la o putere disipata mai mare. Spre exemplu, se poate alege si versiunea de 10k - 5W asa:

https://www.tme.eu/ro/details/mof5ws-10k/rezistente-metalizate-tht-5w/sr-passives/

Link spre comentariu

Multumesc de raspuns, as avea de 10k la 5w, si mai am la 22k si la 3w, sa inteleg ca as putea sa folosesc ambele variante , intreb deoarece nu as mai vrea sa comand iarasi pentru cateva chestii, si inca o intrebare, acele doua condensatoarea de langa MCU de 100nF  in afara de dielectricul mentionat ce as putea sa mai folosesc, intreb deoarece nu am decat cu Y5V si polistiren acasa, cu acela mai stabil mentionat de d-voastra nu am acea valoarea, am decat de domeniul pico din pacate.

Mersi mult inca odata.

Link spre comentariu

Eu am calculat acel rezistor de 47k luand in considerare gabaritul final si puterea disipata. Se pot folosi si alte valori mai mici, chiar si de 22k sau 10k cum spuneam cu o postare mai sus, dar de o putere corespunzatoare. Un 22k la 3W e Ok.

Pe alimentarea microcontrolerului o alternativa buna sunt si aceste tipuri de capacitoare (chiar si varianta galbena la 50...63V dar alt producator):

https://www.tme.eu/ro/details/mks2-100n_250-5%25/condensatoare-cu-poliester-tht/wima/mks2f031001e00jo00/

desi e mult mai recomandat sa folositi versiunea mentionata in documentatie.

Link spre comentariu

Salutare, am reusit sa montez toate componentele pe placa principala, aparent din ceea ce am verificat nu pare sa am nici o  anomalie, LM317 care alimenteaza MCU-ul imi genereaza 5.05V care din punctul meu de vedere este foarte ok, ambele relee cupleaza corect cu temporizarea aferenta, puntea dupa cum am mentionat nu o voi lipi  ci voi folosi alta prinsa pe un radiator cu terminale si fire  lipite pe placa cat mai scurte (desi ma incanta ideea de a monta pe cea initiala ca e mai simplu si fara fire), am gasit intr-un final si cele doua rezistoare de 47k dar la 3W dupa cum se vede in poza, a incaput ok zic eu, pana in momentul acesta pot sa spun ca am set de alimentare complet si functional, urmeaza amplificatorul acum.

2wg95x1.jpg

Link spre comentariu

@donpetru: referitor la soft-ul din mcu. daca din diverse motive se distruge senzorul sau se intrerupe vre-un fir de la senzor, functionarea TA1000PS2 este urmatoarea:

MCU trece prin cele 3 praguri de temperatura apoi se activeaza iesirea PROTECT decupland difuzoarele.

Se poate face versiunea 1.0.1 in care sa nu se mai activeze iesirea PROTECT in lipsa senzorului de temperatura sau defectarea lui si sa functioneze la maxim ventilatoarele? 

Editare ulterioara:

De exemplu : in camera e foarte cald si vreau sa "ajut" amplificatorul cu o ventilare fortata. Un mic comutator la sensor si pun ventilatoarele la maxim. 

Editat de vijelie02
Link spre comentariu

In camera cand spuneti "foarte cald" ganditi-va ca va referiti, presupun, la o temperatura de cca. 24gr.C (in conditiile actuale, nu vara cand se pot inregistra in casa fara aer conditionat si 29gr.C). Aceasta temperatura a mediului ambiant din casa are implicatii minime in gradientul de incalzire a radiatorului pe care sunt finalii, gradient care este in primul rand afectat de puterea disipata de finali si care poate atinge praguri care sa conduca la o temperatura per radiator de 40...50gr.C sau mai mult. Microcontrolerul urmareste acest gradient de incalzire si actioneaza ventilatoarele in consecinta, chiar daca aveti in casa 18gr.C sau 24gr.C. Deci nu are rost sa suntati functioneaza sistemului de reglaj a turatiei ventilatoarelor ca vi se pare ca e cald in casa - radiatorul pe care sunt finali poate nici nu a ating 40gr.C. Pe de alta parte, ceva implicatii exista, adica intr-o camera unde sunt 24gr.C fata de una unde sunt 18gr.C., temperatura radiatorului, in cele doua situatii poate fi diferita doar cu un gr.C, nu cu sase. Asta nu inseamna ca trebuie obligatoriu sa facem un sistem de ventilarea fortata.

Retineti ca un 30gr. C pe radiator, comparativ cu o temperatura a mediului ambiant mai mica cu cateva grade, nu necesita ventilare fortata, chiar daca pe noi, oameni, ne ia cu transpiratie (cauza e alta, ar trebui sa ne mai verificam noi balamalele sau sanatatea sau... sa dam drumul la aer conditionat, mai deschidem un geam, decat sa dam drumul la ventilatie din timp la un amplificator audio cand chiar nu e nevoie). Sper ca ati inteles ideea.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock