Sari la conținut

TA1000PSv2 - Sursa de alimentare cu softstart si protectii pentru amplificatoare audio

Postări Recomandate

Va multumesc frumos,rezistentele sunt temporare,doar pentru testare,astept comanda de la Timisoara si le inlocuiesc.

Cu permisiunea autorului acestui proiect va prezint o schema care indica prin 8 leduri in ce prag de turatie(temperatura reglata) se afla ventilatoarele. 

Montajul eu l-am realizat pe o placuta de test. Cuplarea cu placa TA1000PS este foarte simpla avand si alimentare de 5V prin cateva treceri metalizate.

img.jpg

Circuitul U1 si U2 este CD4025. Mai jos info legat de pinii integratului.

CD4025%20pinout.jpg

Daca nu gasiti acest integrat se poate folosii si SN74LS27N dar atentie ca pinii nu corespund cu CD4025. Mai jos informatii legate de pinii integratului SN74LS27NExt-2201-027.jpg?t=1437747324

Pe schema n-am desenat alimentarea circuitului integrat. Pinul 7 la GND si pinul 14 la +5V, alimentare valabila pentru ambele integrate.

Editat de vijelie02
  • 2 weeks later...

Referitor la aceasta imagine:

post-2-0-93513100-1450193764.jpg

Punctul de masa se va lega si la carcasa. Avand kit-ul TA1000PSv2, din care loc voi lega punctul de masa la carcasa?

Dar cu impamantarea ce fac?

Mufele de intrare/iesire semnal audio si potentiometrii de volum se vor izola fata de carcasa?

Impamantarea se poate lega la carcasa, doar atat. In cazul utilizarii conectorilor XLR de panou metalici, partea metalica a conectorului poate face legatura cu impamantarea desi sunt situatii cand folosirea unui mixer audio "de firma" extern, in marea majoritate a cazurilor, noname, poate cauza ceva probleme daca sursa lui de alimentare are ecranul de masa la caracasa mixer-ului si chiar la GND-ul montajului. Din acest motiv, e recomandat preventiv sa folosim conectorii XLR cu carcasa din material plastic/izolant. Eu am mers pe acesti tip de conectori in majoritatea montajelor audio realizate din cauza ca, amplificatorul cui il vinzi, nu ai de unde sa stii daca maine poimaine nu-si achizitioneaza un mixer noname sau cine stie ce mixer audio.

Asadar, atentie, daca se folosesc conectorii XLR "metalici" nu va recomand sa conectati carcasa lui metalica la pinul GND a conectorului, pin GND care face legatura cu montajul. Mare grija. Foarte multe montaje electronice pe parte audio au esuat la interconectarea circuitelor deoarece nu s-a respectat si nici nu s-au implementat corespunzator regulile de cablare.

Imaginea postata mai sus si extrasa din acest topic reprezinta o modalitate de cablare a amplificatorului (o sa-i spun vers.1). Este un asazis prim exemplu pe care l-am postat in forum. Este un exemplu de rutare a traseului de masa de la un circuit la altul, implicit sursa de alimentare. Spre exemplu, acest mod de rutare GND a fost folosit in mai multe amplificatoare audio vechi romanesti, cum ar fi AS2050 si chiar si in alte amplificatoare de productie japoneze a anilor '70...'90. Se mai foloseste si acum desi nu exceleaza cat vine vorba de raport semnal zgomot, dar e o metoda buna de cablare.

O alta metoda mai buna de cablare sau rutare GND intr-o carcasa de amplificator audio, este prezentata mai jos:

Cablare amplificator audio - vers.2.jpg

unde in fiecare etaj de amplificare audio trebuie impartit GND-ul in unul de putere si unul de semnal. Noul AV400v3 va avea aceasta facilitate implementata, putand fi folosit in configuratii de cablare atat vers.1 cat si vers.2. Marele avantaj la vers. 2 e faptul ca ofera un SNR mai bun desi la conectarea in punte a canalelor trebuie acordata o atentie deosebita rutarii GND-ului la circuitul care se ocupa cu defazarea semnalelor. Acest aspect o sa-l mai detaliez eu cu o alta ocazie.

Din mesajul d-voastra am inteles asa:

Impamantarea e optionala la conectarea cu carcasa(sau printr-un condensator 100nF-220nF/250V)

Mufele de intrare XLR sau Jack sau RCA si cele de iesire sa fie izolate fata de carcasa.

GND-ul din TA1000PSv2 nu o sa fie legat la carcasa.

Potentiometrii de volum o sa fie izolati fata de carcasa.

Este corect cum am inteles?

Conform normelor SSM orice aparat electric care are o carcasa metalica, acea carcasa va trebui obligatoriu conectata direct la impamantare.

Pe de alta parte, de foarte multi ani pe net circula solutii de cablare a unei carcase metalice de amplificator audio conectand GND-ul montajului la carcasa metalica a amplificatorului. Si eu am folosit acum cativa ani buni in urma aceasta solutie desi nu este 100% corecta.

Dadeam mai sus un exemplu cu acei conectori XLR metalici. Nu stiu daca ati vazut unul dar acest conector are si trei pini, din cei trei unul este GND. Carcasa metalica a conectorului face legatura cu carcasa metalica a amplificatorului si implicit cu impamantarea dar, atentie, NU trebuie sa faca contact cu GND-ul montajului. Asa e corect. Dar, mai exista un dar, din cauza ca exista prize de alimentare fara impamantare, pentru un echipotential carcasa-GND echilibrat, in cazul in care lipseste impamantare, se foloseste un rezistor si un capacitor, conexiune paralel, tatonati experimental in functie de puterea amplificatorului si modul de cablare. Am vazut, spre exemplu combine muzicale cu radio/CD care aveau doar capacitorul (470pF sau 1nF la 2kV). Se foloseste doar capacitorul cel mai probabil din cauza existentei unor circuite radio, in cazul unui amplificator am observat ca nu e suficient, adica ori se folosesc RCparalel, ori nu. Deci, o regula generala in aceasta privinta nu se poate formula.

Nu trebuie sa legati GND-ul TA1000PSv2 la carcasa mai ales daca aveti o priza cu impamantare pe alimentarea amplificatorului. 

Am vazut intr-un amplificator Phonic XP3000 un buton grounding-earth care cupleaza acel RC(10R+10nF) la carcasa. Probabil sa fie comutat in pozitia grounding in lipsa unei alimentari cu impamantare.

Este clar ca nu peste tot o sa am prize cu impamantare. Am sa folosesc si eu aceasta solutie sa pot conecta GND-ul la carcasa prin acel circuit RC in lipsa impamantarii.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock