Sari la conținut

TA1000PSv2 - Sursa de alimentare cu softstart si protectii pentru amplificatoare audio

Postări Recomandate

Initial nu montati D8 si D10. Alimentati un canal de amplificare cu acei +/-90Vdc si pe cea mai mica sarcina suportata de amplificator masurati tensiunea Vpp reprodusa de amplificator pe iesire (trebuie sa fie mult mai mica decat acei 180Vdc alimentare daca luam in considerare si caderea de tensiune in sarcina care exista la orice alimentator cu transformator si redresor+filtraj capacitiv). Tensiunea Vpp se masoara pe un semnal sinus test de 1kHz inainte de limitare sau la puterea nominala a amplificatorului. Deci, efectuati aceasta masuratoare, postati rezultatul si dupa aceea calculam si Zenere-le.

Foarte reusite cablajele. Si proiectul e super facut, mai ales acele semireglabile cu ajutorul carora stabilim cum sa functioneze ventilatoarele. 

Am citit documentatia ta1000ps, dar dl.donpetru, vroiam sa va intreb care este curentul maxim recomandat pentru iesirile de +/-12Vdc stabilizate ?

Fiecare iesire de +/-12Vdc a fost prevazuta pentru a alimenta diverse circuite (preu, corector de ton etc.) care consuma un maxim 20...25mA. Se poate si mai mult dar trebui atasat un radiator ceva mai mare de stabilizatoarele de tensiune 7812/7912. Deci, daca ne limitam la un consum obisnuit de cativa mA petru circuitele preu a unui canal de amplificare, nu vor fi probleme in ceea ce priveste dispatia 7812/7912.

Revin asa cum am promis legat de aceasta sursa.

Am programat microcontrolerul, am reglat pragurile de temperatura (sensor folosit LM35-TO220) si am cuplat un ventilator. Functioneaza exact asa cum este in descriere.

Bineinteles ca dracusorul si-a bagat putin coada la programarea microcontrolerului. Deh... nu am folosit softul care-l stiam functional pentru programare ci am folosit un alt soft care a facut putin deranj prin fusebiti si gata treaba cu primul microcontroler. Puteam sa aleg cea mai simpla varianta sa pun alt microcontroller dar nu m-am lasat pana nu am facut un adaptor HVPP(HVSP aveam dar nu functioneaza cu acest microcontroler) ca sa-l pot resuscita.

Am reusit sa-l readuc la viata si acum este pus la treaba. 

Felicitari donpetru pentru proiect.

Am sa revin cu masuratorile cerute de d-voastra cu Vpp in prag de limitare.

• Like 1
  • 2 weeks later...

Atentie: Toate stabilizatoarele de tensiune LM7812, LM7912, LM317 vor fi montate pe radiatoare folosind niplu si termoizolator de mica sau silicon. Cu alte cuvinte sa fie izolate fata de radiator. 

In alta ordine de idei, am schimbat 2 perechi LM7812 si LM7912 si am tensiuni diferite la iesirile lor. Pe partea pozitiva am 11,9V iar pe partea negativa am -12,1V. Pentru partea de intarziere a cuplarii boxelor si detectie CC nu cred ca afecteaza aceasta diferenta, dar pentru alimentarea unui preamplificator?

Putem face ceva pentru a egaliza cele doua tensiuni?

Diferenta de 0,2V nu prea conteaza in cazul de fata, eventual trebuiesc incerati mai multe tipuri de stabilizatoare, eu am avut cele mai bune rezultate cu cele produse de ST, modele mai vechi dn recuperari.

@hixpp02: Acum este egalizata la 12,1V. Am folosit stabilizatoare de la ST si s-a rezolvat problema.

Stabilizatoarele folosite de mine erau de la ON Semiconductor. Curentul maxim suportat de ele este de 1A, la cele de la ST este de 1,5A iar la cele de la Texas Instruments 2,2A

Promit ca o sa incerc pe viitor sa command de la mouser tot ce contine siliciu.

Acum nu stiu calitatea componentelor produse de acesti fabricanti: ON Semiconductor/Fairchild, ST, Vishay. Aveti idee de un clasament in ceea ce priveste calitatea produselor?

Eu am intalnit diferente de tensiune de iesire si in cazul unor stabilizatoare gen LM317 si LM337, cu acelasi divizor rezistiv setate. Mai trebuie tinut cont si de precizia aparatului de masura folosit, unele pot avea 0,1V acuratete de masura, plus dispersia integratelor, realitatea e mai putin de 0,2V diferenta.

Deci si integratele stabilizatoare de tensiune trebuiesc sortate - o parere generala care nu se refera numai la TA1000PS ci la toate circuitele stabilizatoare de tensiune. 

Si in cazul 7812 / 7912 exista dispersii de fabricatie, ca si in alte cazuri de stabilizatoare de tensiune, reglabila sau fixa. De fapt, conceptul de dispersie de fabricatie a componentelor este un termen general si ar trebui sa ne obisnuim cu acest termen.

In ultimii ani am observat si eu ca stabilizatoarele de la ST Microelectronics sunt ceva mai OK in ceea ce priveste dispersia tensiunii de iesire. Totusi, nu as generaliza. Cele in capsula de plastic TO-220, notate cu L7812 sau L7912, nu sunt chiar grozave desi sunt mai scumpe decat cele generice in capsula metalica TO-220.

In ceea ce priveste alimentarea preului sau a corectorului de ton din conectorii de +/-12VCD a TA1000PS, va recomand sa folositi pe cablajul preului un circuit RC, cu R in serie si C cu rol de filtraj sau baypass local, pe fiecare ramura de alimentare (+V, respectiv -V). 

Asa este, si eu am observat dispersie nu numai la stabilizatoare, ci si la alte componente. Despre fabricanti gen ST,Onsemi, Vishay, TI am avut experienta buna, atata timp cat am cumparat componente originale din surse verificate.

Off-topic: am vazut de exemplu o comparatie despre un NE5532 original si unul contrafacut, se vad diferente enorme pe nivel de cip,daca sunteti interesati aruncati o privire va rog, merita:

https://zeptobars.com/en/read/Ti-NE5532-real-vs-fake-opamp

Respecte,

Toate componentele au fost cumparate de la magazinul polonez. Facand o comparatie de pret la acelasi tranzistor intre magazinul polonez si altii(mouser sau farnell) in sensul ca la magazinul polonez este la jumatate pretul, tind sa cred ca aduc si componente mai slab calitative sau contrafacute.

Am cumparat 150 tranzistoare ca sa pot sorta 20 bucati cu hFe apropiat, egal nici vorba. probabil imi trebuiau 500 bucati !!!

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock