Sari la conținut

Aplicatie cu panou solar

Mihai3

Postări Recomandate

Va rog sa imi recomandati o schema de incarcator cu panoul solar pentru 4 acumulatoare Ni-Mh grupate in serie.

Panoul solar pe care l-am achiztionat si pe care il astept sa soseasca este de 12V si 350mA. De asemnea, am mai achizitionat inca 2 panouri solare, unul de 12V si 1.5W, altul de 3W si 6V.

Acumulatoarele pe care urmeaza sa le cumpar sunt de 2000mAh. 

Led-urile se vor aprinde in momentul in care panoul solar nu mai este luminat. Vreau sa folosesc cateva led-uri (3-5), iar prin fiecare led, curentul va fi de aproximativ 5-10mA.

Daca as folosi un acumulator cu plumb atunci schema ar deveni mai simpla ?

Imi puteti recomanda o schema care sa se potriveasca cu cerintele mele ? 

Atasez o schema. E buna din punct de vedere electric ?

post-1281-0-51905300-1520775952.png

post-1281-0-51905300-1520775952.png

Editat de Mihai3
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Reatasez imediat schema.

Am gasit o greseala.

LE: schema corectata

LE2: rezistenta R2 o voi calcula in functie de curentul de incarcare necesar pentru acumulator.

Este ok schema, din punct de vedere electric ? 

post-1281-0-31697000-1520776803.png

post-1281-0-31697000-1520776803.png

Editat de Mihai3
Link spre comentariu

Ma poate ajuta cineva cu o schema de incarcator solar pentru acumulator cu Pb ?

Am achizitionat un panou solar (care va ajunge in curand) de 12V si 3W.

Acumulatorul inca nu l-am cumparat.

Vreau ca acumulatorul sa se incarce pe timpul zilei, iar noaptea sa aprinda cateva led-uri albe.

Nu stiu exact ce informatii mai aveti nevoie, pot oferi clarificari daca e cazul.

Editat de Mihai3
Link spre comentariu

Buna seara. 

Vreau sa folosesc schema atasata pentru protectia unui acumulator cu Pb de 6V.

Ce modificari trebuie aduse schemei pentru a functiona cu un acumulator de 6V ?

Curentul de sarcina va fi de max 100mA.

Este corecta urmatoarea modificare: rezistenta de polarizare a diodei zenner se va mentine la 100K pentru ca scade si valoarea diodei zenner si diferenta de tensiunea dintre intrare si dioda zener va fi aproximativ acceasi.

Valorile rezistentelor de 100K (din emitorul PNP-ului) si rezistenta de pull-down a mosfet-tului se vor reduce la jumatate din valoare pentru ca si tensiunea se injumatateste ?

post-1281-0-00211800-1521138350.jpg

Editat de Mihai3
Link spre comentariu

Schema se vrea a fi o protectie la subdescarcarea unui acumulator.

Ati listat multe modificari, dar cea mai importanta este valoarea tensiunii pentru dioda zener

si utilizarea unei diode zener speciale de microamperi, deoarece diodele zener obisnuite

au curenti reziduali foarte mari si nu lucreaza corect la curenti mici.

Deasemenea acesti curenti reziduali depind foarte mult de temperatura,

de supratemperatura de lipire a terminalelor si se modifica imprevizibil in timp.

In poza din atasament pentru o dioda de 3,6V cu 15uA curent rezidual la 1V, la 25 de grade,

rezulta deja o tensiune de U=100.000(ohmi)x0,000015(amperi) = 1,5V, deci protectia intra

in functiune chiar cu bateria incarcata. S-ar putea ca la experimentari sa functioneze,

dar in timp acest circuit va crea probleme. 

Pierderea de tensiune pe MOSFET va fi de maximum 0,5V la 100mA si la scurtcircuit sau

suprasarcina 2N7000 se distruge. Deasemenea la sarcini capacitive mari 2N7000 este suprasolicitat.

Pentru o functionare corecta este indicata o dioda zener de uA cu tensiunea de circa 3,9...4,3V

si eventual sa fie adaugata o protectie la scurtcircuit.  

@gsabac 

post-24607-0-85149400-1521186657.jpg

post-24607-0-85149400-1521186657.jpg

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspuns.

1. Imi puteti recomanda dvs o schema de protectie la descarcare a acumulatorului care e mai buna decat schema postata de mine ?

2. In ceea ce priveste schema de incarcare, daca tensiunea de la iesirea lui LM317 scade la o valoare mai mica decat tensiunea acumulatorului, atunci curentul din acumulator nu va "fugi" inapoi in LM317 ?

Editat de Mihai3
Link spre comentariu

Schema este buna, doar trebuie schimbat zenerul asa cum am spus, MOS-ul

cu unul puternic si cu circa 2,2 ohmi in serie.

In legatura cu descarcarea bateriei pe sistemul de incarcare, se rezolva cu o dioda in serie

intre incarcator si acumulator.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Daca admiteti un curent consumat de montaj mai mare, circa 200-300uA,

atunci puteti folosi un zener obisnuit si sa schimbati rezistenta in serie cu zenerul

de la 100K la o valoare mai mica de 10K, dupa caz.

@gsabac

Link spre comentariu

Am observat ca releul decupleaza la o tensiunea destul de mica (aproximativ 1V), asa ca am pus in serie cu bobina releului 4 diode 1N4007 (polarizate direct), pentru ca acesta sa decupleze la o tensiune mai mare.

Cu cele 4 diode, releul cupleaza la aproximativ 11V si decupleaza la aproximativ 3-4V. 

Stiu ca se putea si cu diode zener, dar cea mai mica pe care o am e de 5.6V.

Pana la urma nu stiu care e tensiunea la care trebuie sa cupleze si tensiunea la care trebuie sa decupleze releul.

Tensiunea la care trebuie sa cupleze trebuie sa fie mai mare decat tensiunea bateriei (adica tensiunea bateriei + 3V cadere pe LM317) ? , dar tensiunea la care decupleaza e mai mica decat tensiunea bateriei.

Ar trebui sa adaug/scot din diodele 1N4007, astfel incat tensiunile de cuplare/decuplare sa fie mai mari/mici ?

post-1281-0-00711100-1521286818.png

post-1281-0-00711100-1521286818.png

Editat de Mihai3
Link spre comentariu

Se poate folosi in schema atasata LM358 in locul lui LM741 ? 

PS: m-am gandit sa folosesc in locul panoului solar o astfel de schema, conectata la o sursa de alimentare liniara cu transformator

post-1281-0-26574300-1521366235.jpg

post-1281-0-26574300-1521366235.jpg

Editat de Mihai3
Link spre comentariu

• 4 weeks later...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock