Sari la conținut

cum masor beta la tranzistori

tabal2008

Postări Recomandate

cum masor beta la tranzistori????

Am cautat pe net dar n-am gasit....

Presupun ca vreti sa masurati beta la tz cu acel aparat chinezesc pe care il aveti? Descrieti putin aparatul; este digital, are comutator central cu o pozitie notata "hFE" si apropiat un soclu pt. tranzistoare cu notatiile "ECBE - NPN - PNP " ??

Functie de tipul de aparat de masura si modul de masurare beta va fi diferit!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Presupun ca vreti sa masurati beta la tz cu acel aparat chinezesc pe care il aveti? Descrieti putin aparatul; este digital, are comutator central cu o pozitie notata "hFE" si apropiat un soclu pt. tranzistoare cu notatiile "ECBE - NPN - PNP " ??

Da este unul chinezesc cu afisaj digital...si cu socluri pt. bce...exact cum ati spus.....insa nu masoara nimic...... pe hFE

Link spre comentariu

Da este unul chinezesc cu afisaj digital...si cu socluri pt. bce...exact cum ati spus.....insa nu masoara nimic...... pe hFE

:143: Veti primi toate lamuririle de care aveti nevoie pentru a masura beta tz. cu aparatul dv. numai daca si dv dati informatiile corecte si complete la toate intrebarile puse mai sus nu intamplator!

Link spre comentariu

1.-Aparatul masoara hFE , castigul (amplificarea) in curent continuu, potrivit formulei hFE=Ic/Ib.

Adica aparatul comutat pe pozitia hFE injecteaza in baza tranzistorului conectat corespunzator la soclul special, un curent Ib unitar si cunoscut ( ex. 1mA) si masoara de cate ori a crescut curentul de colector, respectiv hFE.

2.-Practic:

• aparatul de masura digital tip 830, valid si alimentat corespunzator cu 9v, cu comutatorul pe poz.hFE trebuie sa indice <000>;
  • se introduce tranzistorul valid si bine cunoscut in soclu in mod corespunzator;
  • pe display apare valoarea hFE (beta in cc pentru conexiunea emiter comun ) in limitele 0 - 999.

Atentie! orice eroare sau confuzie privind starea tranzistorului, tipul PNP sau NPN, conexiunile e b c si conectarea la soclu compromite masurarea hFE.

P.S. Din cele spuse la pct. 1 rezulta ca masurarea hFE se poate face simplu, cu orice voltmetru de cc de catre oricine interesat.

pt. tabal2008 : comunicati-ne rezultqatele masuratorilor pentru mai multe tipuri de tz. :j4:

Link spre comentariu

• 3 years later...

am si eu o intrebare de incepator si anume cat poate diferi hFE la tranzistorii dintr-un etaj final de 250w, unde sunt 4 perechi de finali,la masuratoare pnp-urile(2SA1943)au intre 78-85 iar npn-urile(2SC5200)am 3 buc 42-45 si 3buc 55-58 m-ar ajuta un sfat, cum sa fac,las doar trei perechi cu reducerea puterii? se poate compensa cu majorarea rezist pe emitor? a rezist. din baza celor cu hFE mai mare?...probabil ma veti trimite sa-mi calculez curentii de sarcina,dar ma cam depaseste,asa ca ma intereseaza in practica ce diferente pot fi acceptate?

Link spre comentariu

Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock