Sari la conținut

Senzor inductiv

gica70

Postări Recomandate

Se cunoaste utilitatea acestui tip de senzori incepand, sa zicem, de la sisteme de siguranta pana la mici aplicatii amatoricesti. Se cunosc mai multe tipuri, eu propunand un altul (nu am vazut dar asta nu inseamna ca nu exista) dar principiul nu difera fata de cele cunoscute. 

In principiu functionarea este urmatoarea: un circuit tip VFO (oscilator cu frecventa variabila) cu circuit LC produce o oscilatie. Daca miezul din bobina se deplaseaza de-alungul axei bobinei frecventa se va modifica; daca acest circuit se afla intr-o bucla PLL iar deplasarea miezului (frecventa) se compenseaza prin modificarea lui C in asa fel incat frecventa sa ramana constanta, atunci, masurand C-ul vom afla cat s-a deplasat miezul. Daca C-ul este un varicap atunci tensiunea va fi cea care depinde de inductanta bobinei (deplasarea miezului). Iata cum acea deplasare axiala a miezului in bobina se transforma in tensiune. Daca miscarea mecanica a miezului se face prin insurubare (cum de altfel se intampla aproape la orice circuit LC), putem "transforma" un unghi (sau numar de rotatii) in tensiune. Avantajul acestui sistem este ca nu se mai foloseste un potentiometru sau alt dispozitiv care presupune uzura mecanica.

Ajunge cu vorbaria si prezint schema experimentata. Tot acolo sunt si niste masuratori facute in graba..

Am incercat sa gasesc cursa de deplasare cat mai mare dar, in acelasi timp, sa ramana proportionala.

P.S. am uitat sa spun ca am folosit 6 diode varicap tip BB139, in schema sunt 2.

post-4107-0-24571900-1498111173_thumb.jpg

Editat de gica70

Realizarea masuratorilor indica un succes de proiectare si experimental.

In legatura cu linearitatea deplasare-tensiune cred ca trebuiesc facute masuratori precise,

dar si ce variatii are sistemul cu temperatura (miez, varicap), dar si care este frecventa

maxima mecanica la care poate lucra. 

Pun si eu o intrebare, de ce oscilatorul variabil nu are o frecventa direct compatibila cu

PLL-ul CD4046, care poate fi folosit si ca oscillator dar si ca comparator de faza.

Ca detalii de proiectare, amplificarea realizata de AO in schema prezentata nu cumva

este diferita de 3, dar si intre dioda varicap si condensatorul de 330pF nu trebuie

aplicat un potential ? Deasemenea nu vad filtrul de la iesirea comparatorului de faza. 

Vreau sa va felicit, ansamblul este o realizare deosebita, nu vreau sa deranjez,

dar am scris unele considerente rezultate din schema si montaj.

Poate ne postati pentru forum o poza cu traductorul si intregul ansamblu.

@gsabac

Editat de gsabac

1. VCO-ul din integrat este de tip RC (si nu LC, am nevoie de bobina, ea impreuna cu miezul este "miezul" traductorului) si lucreaza pana la cca 1,5Mhz, frecventa la care, fizic, LC sunt mari(v. datasheet).

2. Aveti drepate, din schema lipseste rezistenta de 4,7k inte acel punct si masa.

3. Cat despre masuratori..nu am nici aparatura si nici..chef pe caldurile astea!

4. Am mai facut niste experimente in ideea folosirii acestui experiment ca senzor de proximitate..promite mult, in sensul ca poate fi programat destul de precis la ce distanta sa lucreze.

5. M-ar interesa daca cineva ar putea face o "interfata" care sa lucreze cu un codor pentru telecomenzi radio.

6. Cum spuneam este un experiment..am pus ce-am avut la indemana (vfo-ul avea praf pe el!) iar filtrul nu cred ca este necesar (zgomot de faza), nu-l folosesc in transmisiuni radio..Acel FTB poate fi calculat pentru (am vazut formule si abace) o frecventa de cca 160khz (40838000/256=160000 si 2551000/16=160000).

7. Multumesc pentru felicitari.

Editat de gica70

Am vazut si topicul Mansa Inductiva de pe alt forum, unde dati explicatii mai multe si 

desigur topicul se poate dezvolta, cu postari realiste si la obiect.

In legatura cu amplificatoarele operationale am sa raspund eu la intrebarea pusa si ramasa fara raspuns.

Click pentru marire.

post-24607-0-38297500-1498143753_thumb.png

Dupa cum se vede in poza, amplificarea pentru amplificatorul inversor este 3 iar pentru

amplificatorul direct este 4. Aceasta ca sa fie de ajutor si altor useri interesati.

Se pot scrie niste ecuatii Kirchoff, de curenti ciclici sau potentiale la noduri si veti obtine aceste rezultate.

@gsabac

Editat de gsabac

Numai ca eu am pus 100k cu 33k, e acelasi lucru.Da, acum am vazut, nu am fost atent, e 4 si ceva! Oricum varicapul merge pana la vreo 30V, aici am cca 18V (daca as alimenta la tensiunea asta).Pentru G=3 ar trebui 68k cu 33K, multumesc.

Editat de gica70

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock