Sari la conținut

Postări Recomandate

Seara buna,mai am de montat volt-ampermetrele si partea frontala .

Am alimentat sursa si functioneaza impecabil,pe toate ramurile.

Va mai prezint cateva imagini.

post-28325-0-87322400-1531853344.jpg

post-28325-0-37886700-1531853362.jpg

post-28325-0-61188100-1531853395.jpg

post-28325-0-07335400-1531853410.jpg

post-28325-0-47050200-1531853422.jpg

• Like 5

Am realizat cu clip video cu testarea SA100 alimentand un kit cu 2xTDA7294:

https://www.youtube.com/watch?v=cehdG28CYIY&feature=youtu.be

Si bineinteles cateva imagini finale cu asamblarea SA100:

SA100_01.jpg SA100_02.jpg

SA100_03.jpg SA100_04.jpg

SA100_05.jpg SA100_06.jpg

SA100_07.jpg

EDITARE ULTERIOARA: mai sunt seturi de PCB-uri SA100 (A, B, C) disponibile pentru vanzare.

Transport gratuit cu Posta Romana daca achizitionati un set complet de PCB-uri + documentatie - promotie valabila vara asta, pana la data de 1 septembrie 2018.

Dupa ce am realizat clipul video cu prezentarea succinta SA100 si testarea acesteia pe un kit 2xTDA7294, ma gandeam ca nu ar fi rau sa atasez pe panoul din spate a cutiei doua ventilatoare de 30x30, 35x35 sau 40x40mm (dupa modelul prezentat de utilizatorul @niksound). Dar, ca sa comand eficient aceste ventilatoare ma gandeam ca nu ar fi rau sa creez si al patrulea PCB care sa fie montat acolo unde am reprezentat chenarul rosu din imaginea de mai jos:

SA100D.jpg

Noul PCB pentru comanda ventilatoarelor (botezat de mine SA100D) va fi alimentat prin doua punti redresoare separate direct din infasurarile transformatorului dedicate alimentarii aparatelor de masura. Cred ca e cel mai bine asa. In plus, solutia ne permite sa folosim ventilatoare de 12VDC care parca sunt ceva mai ieftine decat versiunile la 5VDC si nici nu solicita in curent asa mult puntea redresoare. Circuitul pentru controlul turatiei ventilatoarelor va fi unul asemenea TA1000PSv2, ori versiunea cu microcontroler, ori versiunea cu AO (alegerea o voi face in urma testarii prototipului). Deci, vorbim de un circuit care va avea la baza doua LM317 si pe post de senzor de curent deja celebru LM35.

As dori sa stiu daca sunt utilizatori interesati pentru al patrulea cablaj SA100D a carui cost cred ca va fi apropiat de cel al softstartului. Luna august o voi dedica realizarii acestui prototip urmand ca pana la sfasitul luni august sa putem lansa comanda de PCB-uri. 

Eu o sa incep proiectarea modulului in week-end-ul care vine si dupa aceea voi realiza un prototip. Dupa validarea prototipului, voi posta aici pretul per bucata PCB si bineinteles, ca si in cazul celorlalte PCB-uri, voi aduna bani necesari si voi lansa o comanda de fabrica. Pana atunci, se poate posta in continuoare cereri pentru PCB-ul SA100D.

Seara buna,va mai prezint cateva imagini cu SA100.Au sosit voltmetrele si ampermetrele,am separat gnd-urile de alimentare a aparatelor de masura si deocamdata acesta este rezultatul.

Mai am ceva de reglat pentru eliminarea offset-ului de pe ampermetre.

post-28325-0-52671600-1533579086.jpg

post-28325-0-12409100-1533579102.jpg

post-28325-0-35478000-1533579116.jpg

• Like 3
  • 2 weeks later...

Am finalizat de optimizat prototipul SA100D:

SA100D Prototip.jpg

Dupa o saptamana de optimizari si de solutii, am zis sa renunt de data asta la solutia cu MCU si sa incerc altceva cu doua bucati LM2901 (SMD). Ca si varianta cu Attiny861 din kitul TA1000PSv2, cu noua versiune avand la baza cele doua LM-uri am pastrat ca la punerea sub tensiune a montajului ventilatoarele sa functioneze cca.5 secunde la capacitate maxima pentru a scutura praful depus. Dupa acest regim de functionare, in functie de temperatura inregistrata de cei doi senzori de temperatura LM35; LM2901 si LM317 vor ajusta turatia ventilatoarelor in functie de tensiunea de referinta maxima (corespunzatoare unui OL TEMP) si in functie de potentialele divizorului rezistiv notate pe cablaj cu V0..V2. Am ales implicit o diferenta de cca. 5...6gr.Celsius intre treptele principale si fata de OL temp un 20 si ceva de grade. Bineinteles, ca se pot recalcula valorile divizorului rezistiv dar cum se face asta o vom detalia la momentul potrivit.

De asemenea, circuitul contine si comanda de supratemperatura impusa de referinta VREF. Adica, daca reglam VREF=0,650V, asta inseamna OL-TEMP =65gr.C. Deci, la atingerea aceste temperaturi se va transmite un semnal de shutdown unul alt circuit prin intermediul unor optocuploare PC817.

Circuitul l-am conceput implicit pentru controlul turatiei a doua ventilatoare de 12Vcc, fiecare controlate independent de cate un senzor LM35. Se poate foarte usor configura si pentru ventilatoare de 24Vcc numai prin modificarea valori unor rezistoare.

Iata si PCB-ul final ca sa vedeti, in urma comenzi cablajelor de fabrica, cum va arata rezultatul final. Am fost nevoit in urma testelor efectuate pe prototip sa modific amplasarea unor componente si chiar putin topologia. Dimensiunile PCB SA100D sunt aceleasi cu a softstartuluI SA100C.

SA100D 3D View.png

Circuitul poate fi folosit si la controlul turatiei ventilatoarelor folosite in amplificatoare audio. Deci, as putea spune ca are utilizari multiple.

Pretul unui PCB este putin mai mare fata de SA100C deoarece s-au marit preturile cu vreo 10% (nu ma intrebati de ce!!!), adica in loc de 12lei cat era de asteptat pretul per bucata este 14 lei / bucata cu conditia sa fie 25 bucati achitate in avans.

Pana in prezent sunt 18 bucati ferme. O sa mai astept zilele urmatoare si poate pe vineri, saptamana viitoare (poate si mai devreme, depinde de interesul utilizatorilor), voi deschide conversatia privata pentru strangerea banilor necesari lansari comenzi. Repet, ganditi-va ca circuitul poate fi folosit in foarte multe aplicatii, nu numai in proiectul SA100.

• Like 1

18 + 5 = 23 bucati.

O sa deschid conversatia privata ca termen de achitare in avans a cablajelor saptamana asta (cred ca e suficient, nu are rost sa ne intindem prea mult!).

Bineinteles ca lista de cablaje va ramane deschisa si saptamana asta pentru cine mai doreste, urmand ca comanda de PCB-uri sa o lansez cel mai probabil in week-end-ul care vine, asta daca pana vineri se strang banutii.

Si ca sa mai stimulez achizitia de cablaje in avans, asa cum v-am obisnuit si cu alte proiecte cand am trimis diodele SMD cadou, de data asta ma gandeam ca pentru fiecare cumparator care cumpara unul sau mai multe PCB-uri sa dau gratuit doua LM2901 si diode 1N4148 (diode 4148 pentru toate toate PCB-urile achizitionate). Poate nu e mult dar nu stiu daca ati trecut vreodata prin experienta aia cand cheltuieli mai bine de un litru de motorina si pierzi timp, ca sa cumperi doua diode care nu le ai si care ne opresc sa finalizam un montaj electronic. Cine intelege aspectul asta, va aprecia si micul cadou.

• Like 3

Vazand modulele proiectului SA100, stau si ma gandesc, n-ar fi bine sa faceti si un modul de masurare tensiune si curent, ceva mai frumos si destept ca cele chinezesti. De exemplu, ceva cu microcontroler, afisaj LCD ...pe partea de masurare de ex. cu ACS712 sau asemanator. Este doar o idee, dar cine stie...

Pe partea de masura recomand tot ceva clasic cu un ICL7106/07 deoarece masoara si tensiuni negative. Atentie ca, in comertul autohton si chinezesc circula aparate de masura ieftine, realizate cu sau fara MCU, care nu masoara tensiune negative iar la proiectul SA100 e necesar lucrul asta.

Pe de alta parte, ma intrebase altcineva pe mesageria privata ca nu ar fi rau sa realizez si cablajul pe care sunt prinse tranzistoarele de putere, cu acel MJE si rezistoare de putere dar in acest caz e nevoie de realizat doua tipuri de PCB-uri, unul pentru +alimentare si altul pentru -alimentare si nu stiu daca chiar financiar se justifica !!! Nu zic ca nu ar sta rau decat sa fie realizate acele parti in aer, sa fie facute pe cablaje dar costurile necesare nu stiu daca chiar se justifica !!!

Altcineva cu putin timp in urma ma intrebase cand prezint in forum niste cablaje corectoare de ton, ca amplificatoare tot s-au facut !!! Si asta e o masura buna, poate kit101 sa reprezinte o alegere ! Nu stiu !!! Posibil !

• Like 1

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock