Sari la conținut

Proiectarea unui TDA 2005

MariusConstantin

Postări Recomandate

Salut, am si eu nevoie de ajutor, am realizat un proiect ce foloseste un amplificator operational TDA 2005, imi scoate 2x12 W la iesire , este de tip stereo. El functioneaza perfect, dar nu stiu cum sa calculez relatiile de proiectare pentru schema aleasa, trebuie sa scriu de ce am ales fiecare componenta si de ce am ales integratul respectiv, iar pentru asta trebuie si relatiile de proiectare asupra schemei mele.

Ma poate ajuta cineva, va rog.

Schema este : https://postimg.org/image/k1cxdindd/

Multumesc anticipat.

Editat de MariusConstantin
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pe pagina producatorului se afla schema propusa, alaturi de alte variante si deasemenea

sunt calcule generice. http://www.st.com/content/ccc/resource/technical/document/datasheet/05/5c/7e/45/c4/f4/48/37/CD00000124.pdf/files/CD00000124.pdf/jcr:content/translations/en.CD00000124.pdf

Aplicati valorile pentru schema in cauza si pentru descrierea

functionarii traduceti capitolele de interes din documentatie.

Postati o schema desenata de dvs. si ce calcule ati facut, dar si ce ati dori sa se mai calculeze sau proiecteze.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

marius, cerinta ta este de regula contra cost, nu-i vad finalitate intr-un forum. Ai de facut un referat cumva ? Pentru liceu sau facultate? Eu cred ca da si daca este asa, tradu datasheet-ul si sunt cateva formule de calcul aproximative care se gasesc prin diverse carti sau net, dar ca sa ma pun eu acum sa pierd cateva ore sa fac asta, ma ia nevasta la suturi. Asa ca, cauta un coleg de liceu sau facultate sa te ajute si pune si tu burta pe carte putin ca nu o sa-ti serveasca nimeni intr-un forum ecuatia exacta a problemei tale.  :nono:

Link spre comentariu

Am proiect de facultate, fizic este facut, dar profesorul doreste sa ii facem si relatiile de proiectare si de ce am ales fiecare componenta, gandeste-te ca suntem vreo 20 si la toti ne-a refuzat documentatia pentru ca cica nu aveam ce trebuie, chiar daca am pus poze din timpul realizarii si caracteristici tehnice si electrice din datasheet...

Referitor la ce ziceai cu burta pe carte, frate nici nu stiu ce ar trebui sa ii scriu sau de unde sa incep cu relatiile de proiectare, pur si simplu am ales schema am facut-o, a mers perfect ....

Pe pagina producatorului se afla schema propusa, alaturi de alte variante si deasemenea

sunt calcule generice. http://www.st.com/content/ccc/resource/technical/document/datasheet/05/5c/7e/45/c4/f4/48/37/CD00000124.pdf/files/CD00000124.pdf/jcr:content/translations/en.CD00000124.pdf

Aplicati valorile pentru schema in cauza si pentru descrierea

functionarii traduceti capitolele de interes din documentatie.

Postati o schema desenata de dvs. si ce calcule ati facut, dar si ce ati dori sa se mai calculeze sau proiecteze.

@gsabac

Am verificat link-ul dar vad ca sunt calcule doar pentru mono nu si pentru stereo, sa iau valorile din tabelul de la TDA2005 Stereo din catalog si sa le inlocuiesc in acele formule pentru Bridge cu 1 singura boxa, chiar daca folosesc 2 boxe ?

Link spre comentariu

Pentru stereo se construiesc 2 amplificatoare identice, fiecare cu baxa lui. Numai alimentarea de putere

trebuie dublata ca putere ca si filtrajul. La conectarea in punte (bridge) mono se foloseste un circuit iar pentru

stereo 2 circuite integrate, in 2 amplificatoare separate.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

vad ca sunt calcule doar pentru mono nu si pentru stereo

... facultate??? Intrebarile astea nu se puneau nici macar la Casa Pionierilor de catre elevi de clasa a VII-a...

Ce vrei sa calculezi la un 2030? Din exteriorul cipului poti selecta numai elementele din bucla de reactie negativa... eventual poti influenta si impedanta de intrare.

Cauta ceva notite (daca nu ai chiulit de la cursuri) si scrie despre amplificatorul diferential (e utlizat la intrarea lui 2030, despre amplificarea si polarizarea unui amplificator in clasa A (ala e etajul pilot din integrat), despre amplificatorul in clasa AB (justificare necesitate prepolarizare, echilibru termic, randament, etc).

Daca erai la Poli in Timisoara te vedeam la anu' ca in sesiunea asta nu mai intrai...

Link spre comentariu

Am proiect de facultate, fizic este facut, dar profesorul doreste sa ii facem si relatiile de proiectare si de ce am ales fiecare componenta, gandeste-te ca suntem vreo 20 si la toti ne-a refuzat documentatia pentru ca cica nu aveam ce trebuie, chiar daca am pus poze din timpul realizarii si caracteristici tehnice si electrice din datasheet... 

Referitor la ce ziceai cu burta pe carte, frate nici nu stiu ce ar trebui sa ii scriu sau de unde sa incep cu relatiile de proiectare, pur si simplu am ales schema am facut-o, a mers perfect .... 

Profesorul indrumator pentru ce este platit, ca sa te indrume ce relatii matematice sa aplici, nu! El ti-a predat o teorie si ar trebui sa extraga din teoria amplificatorului operational in mod special, acele relatii matematice ca sa demonstreze cum a rezultat anumite valori in schema aplicatie lui TDA 2005 (din datasheet). Atat este de facut in mod special. Dupa aceea trebuie asezat totul intr-un referat. 

Facand o paranteza, observ practic ca sunt o gramada de studenti care invata, unii tocesc la greu, dar nu stiu ce invata si cum sa aplice notiunile teoretice invatate pentru ca, ori studenti sunt veniti la facultate ca sa umple randurile (si sunt o gramada, indiferent ca vorbim de Politehnica de la Bucuresti sau Brasov), ori sunt studenti care nu au nicio viziune despre ceea ce invata, si ce este grav e faptul ca sunt si preparatori / asistenti asemenea. Spre ce se indreapta invatamantul universitar "fratilor" ?!

• Like 1
Link spre comentariu

Cu ceva timp in urma scria  un absolvent al facultatii de electronica pe un alt forum,ca acolo ajung destui care n-au nicio treaba cu respectivul domeniu in primul rand pentru ca nu sunt capabili sa imbine teoria cu practica.Preciza ca a avut colegi (mai ales colege) foarte buni/bune la rezolvat ecuatii dar care:incercau sa introduca o mufa BNC standard intr-o intrare optica,sa introduca un stecher de 220V intr-o priza care lucra la 380V,sa lege iesirea unui circuit la 220V s.a.m.d.

• Like 1
Link spre comentariu

Profesorul indrumator pentru ce este platit, ca sa te indrume ce relatii matematice sa aplici, nu! El ti-a predat o teorie si ar trebui sa extraga din teoria amplificatorului operational in mod special, acele relatii matematice ca sa demonstreze cum a rezultat anumite valori in schema aplicatie lui TDA 2005 (din datasheet). Atat este de facut in mod special. Dupa aceea trebuie asezat totul intr-un referat. 

Facand o paranteza, observ practic ca sunt o gramada de studenti care invata, unii tocesc la greu, dar nu stiu ce invata si cum sa aplice notiunile teoretice invatate pentru ca, ori studenti sunt veniti la facultate ca sa umple randurile (si sunt o gramada, indiferent ca vorbim de Politehnica de la Bucuresti sau Brasov), ori sunt studenti care nu au nicio viziune despre ceea ce invata, si ce este grav e faptul ca sunt si preparatori / asistenti asemenea. Spre ce se indreapta invatamantul universitar "fratilor" ?!

Este foarte usor de comentat cand nu stii despre ce vorbesti, in primul rand orele de proiect nici nu se fac, iar toata treaba e vina profesorilor ca stau sa ne citeasca de pe un proiector timp de 3 ore fara sa intelegem ceva, ei ar trebui sa scrie la tabla si sa ne explice tot ce trebuie. 

Link spre comentariu

... facultate??? Intrebarile astea nu se puneau nici macar la Casa Pionierilor de catre elevi de clasa a VII-a...

Ce vrei sa calculezi la un 2030? Din exteriorul cipului poti selecta numai elementele din bucla de reactie negativa... eventual poti influenta si impedanta de intrare.

Cauta ceva notite (daca nu ai chiulit de la cursuri) si scrie despre amplificatorul diferential (e utlizat la intrarea lui 2030, despre amplificarea si polarizarea unui amplificator in clasa A (ala e etajul pilot din integrat), despre amplificatorul in clasa AB (justificare necesitate prepolarizare, echilibru termic, randament, etc).

Daca erai la Poli in Timisoara te vedeam la anu' ca in sesiunea asta nu mai intrai...

frate eu in primul rand am fost pe profil mate-info la liceu si imi place mai mult programarea, dar daca am intrat la electronica-automatica si calculatoare eu le fac pe toate, anul trecut am avut proiect la programare l-am facut singur fara probleme, dar ideea e ca vreau sa invat si despre electronica chiar daca nu stiu asa multe, ideea e ca nu stiu cum trebuie sa citesc circuitul, ok bun stiu toate definitiile de amplificare de la fiecare AO, nu asta e problema, dar nuj cum sa incep la circuit cu relatiile de proiectare.. TDA 2005 pe care il folosesc imi amplifica semnalul de 100 mV ( adica practic melodia pe care o pun se aude mult mai tare ), dar nu inteleg cum mi-as putea da seama de cat curent e nevoie pentru circuitul meu de exemplu... sau de ce foloseste TDA 2005 circuitul meu si nu alt integrat... sau de ce am rezistentele respective.. Ideea e ca eu vrea sa invat, dar nu gasesc explicit.. am incercat  sa postez aici sperand ca primesc cateva indrumari, am primit unele poztivie si altele negative ...

Editat de MariusConstantin
Link spre comentariu

Pentru stereo se construiesc 2 amplificatoare identice, fiecare cu baxa lui. Numai alimentarea de putere

trebuie dublata ca putere ca si filtrajul. La conectarea in punte (bridge) mono se foloseste un circuit iar pentru

stereo 2 circuite integrate, in 2 amplificatoare separate.

@gsabac

Dupa relaxare puteti continua cu schema si ce ati mai calculat.

@gsabac

Link spre comentariu

Mariuse, cauta un utilizator in forum sau pe cineva care se princepe mai bine printre colegi tai, dai un ban si iti face proiectul. Nu o sa stea nimeni degeaba intr-un forum sa piarda o juma de zi sau o zi intreaga ca sa puna pe hartie formulele matematice care iti trebuie in proiect si sa dea cat de cat o logica proiectului. Gandeste-te ca sunt oameni insurati pe aci, ajutam si noi cu niste sfaturi, care nu ne ia mai mult de 10 minute de tastat dar nu ne pretam la facut proiecte gratis.

Acum cred ca a inteles baiatul care e treaba. Admine, inchide topicul... please!  :smoke:

Editat de prog
  • Like 1
Link spre comentariu

@MariusConstantin, urmati calea proprie de studiu, nu tineti cont de postarile care va induc o parere gresita despre

userii forumului si despre forum.

Ati deschis un topic normal, util si altor useri si nu cred ca cineva are dreptul sa ceara inhiderea postului

si nici sa se adreseze cu asemenea termeni administratorului si intregului forum. 

Acum cred ca a inteles baiatul care e treaba. Admine, inchide topicul... please! 

Spor !

@gsabac

• Like 1
Link spre comentariu

Ati deschis un topic normal, util si altor useri si nu cred ca cineva are dreptul sa ceara inhiderea postului

si nici sa se adreseze cu asemenea termeni administratorului si intregului forum. 

Topic normal !! Sa fim seriosi.

Foarte probabil ca baiatul sa fi fost prin club aseara si nu are chef sa-si puna capul la contributie ca sa faca un proiect. Posibil ca si profu sa aiba cu totul alte preocupari. Scuzati-mi ironia dar asemenea subiecte nu se deschid intr-un forum. In cel mai fericit caz, zic eu, dupa ce se documenta un pic, ne adresa o intrebare doua despre o formula sau doua care ii se pareau lui neclare, dar nu sa-i facem noi proiectul. Iar daca nu are nicio viziune, una, macar mica, despre ce trebuie facut, inseamna ca domeniul asta nu e de el si trebuie sa se reprofileze, fara suparare!  :smoke:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock