Sari la conținut

Ajutor depanare amplificator 0205

ITN

Postări Recomandate

Multumesc. Am sa postez fisierl multisim mai tarziu, in jurul orei 14:30. Din schema modificata de dv se inlocuieste rezistorul fix (680r) cu un semireglabil. De acolo se regleaza bias-ul,nu? Eu intrebasem de reglaj de offset, sau este unul si acelasi lucru?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu este acelas lucru, m-am cam grabit cu raspunsul, am sa postez o schema dupa

ce analizez cu atentie schema dvs.

Daca nu este aceeasi din postare puneti una completa.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Schema are greseli la intrare. Bazele tranzistorilor Q1 si Q3 sunt in gol, nu sunt polarizate in CC.

post-2-0-90113400-1503024902.jpg

Poate lipsesc si ceva componente.

@gsabac

sunt conectate impreuna la R2-C3, asa e in schema originala, prima revizie, postata de dl DonPetru Editat de kata999
Link spre comentariu

Salutare !

Din cate vad si eu in schema de mai sus, cele doua baze nu au polarizare in cc pentru ca in calea lor intervine condensatorul C3, prin urmare @gsabac are dreptate. Poate sa fie strecurata vreo greseala in schema.

Link spre comentariu

Am decomprimat fisierul RAR si rulat in Multisim 14 are aceeasi schema incompleta.

@gsabac

Incompleta in ce sens? Este schema origina postata de dl DonPetru, doar ca am adus modificarile pentru a suporta alimentarea la +/-50Vcc. Schema am simulat-o si functioneaza...
Link spre comentariu

Eu nu stiu de unde aveti schema de simulare si nici nu conteaza, dar lipseste rezistenta de polarizare

a tranzistorilor de intrare asa cum a aratat @flomar.

Simulatorul nu da erori, dar tensiunea de intrare si de iesire arata ca in poza.

post-24607-0-67167700-1503250262_thumb.png

Probabil ca montajul practic este bun si alfel sunt tensiunile, dar la simularea schemei trageti dvs. concluziile.

@gsabac

Link spre comentariu

Acum este bine si ofsetul simulat este la circa 5,8mV.

In realitate datorita diferentei dintre tranzistorii PNP si NPN, imperecherii incorecte si tolerantei rezistentelor de 4,7K, R3 si R5

ofsetul este mult mai mare. Cel mai usor ofsetul se regleaza din R3 de 4,3K in serie cu un trimer de 1K.

Puteti verifica pe simulator.

Pentru analiza de CA, conectati un generator la intrare cu 2,2Vv si 1KHz si observati iesirea cu osciloscopul.

Veti obtine cam 225W pe 4 ohmi la +/- 50V stabilizat.

@gsabac

Editat de gsabac
  • Like 1
Link spre comentariu

Acum este bine si ofsetul simulat este la circa 5,8mV.

In realitate datorita diferentei dintre tranzistorii PNP si NPN, imperecherii incorecte si tolerantei rezistentelor de 4,7K, R3 si R5

ofsetul este mult mai mare. Cel mai usor ofsetul se regleaza din R3 de 4,3K in serie cu un trimer de 1K.

Puteti verifica pe simulator.

Pentru analiza de CA, conectati un generator la intrare cu 2,2Vv si 1KHz si observati iesirea cu osciloscopul.

Veti obtine cam 225W pe 4 ohmi la +/- 50V stabilizat.

@gsabac

cu 1.4Vp obtin aproximativ 148W cu 0.05% thd. Ce ma intereseaza in mod deosebit este motivul pentru care se incalzesc tranzistorii MJE350, respectiv 2SD718, pe ambele canale, iar MJE340 si 2SB688 raman reci.

Editat de kata999
Link spre comentariu

Cred ca va luptati cu depanarea amplificatorului, cum mai merge?

In legatura cu intrebarea, daca aveti tensiunile pe aparat asemanatoare cu cele din simularea de mai jos,

post-24607-0-77651700-1503318242_thumb.png

atunci sunt 2 explicatii posibile:

- tranzistorii care se incalzesc fac parte dintr-un grup compact care acumuleaza caldura;

- amplificatorul oscileaza pe MHz, oscilatie care se poate transmite si la finali si sa ii ambaleze termic.

Puneti rezistente de 10 ohmi de citiva wati in serie cu colectorii finalilor pe post de protectie sigura,

si faceti masuratori, reglaje sau probe doar la semnal mic, sau fara, pina merge bine.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock