Jump to content
cristi7521

Ajutor reglare Hameg 312-7

Recommended Posts

Schema se gaseste, o pot atasa si eu daca este nevoie.

Problemele pe care as vrea sa le rezolv sunt urmatoarele:

- trasa nu apare daca nu exista semnal pentru sincronizare. Apare doar la 5mV/div din cauza zgomotului (daca se regleaza din potentiometrul de sincronizare nivelul corect).

- trasa este putin rotita (nu este perfect orizontala).

- pentru semnalul de test de 1kHz nu arata pe ecran fronturile semnalului, este normal? Apare doar palierul semnalului. Frecventa calculata este putin diferita de 1kHz.

Multumesc

Edited by cristi7521

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hameg 312-7 este un osciloscop simplu cu 2 canale si baza de timp unica.

Pentru modul de lucru pe "AUTO" se roteste butonul "Level" in sens invers acelor

  de ceasornic pina cind se actioneaza comutatorul intern al potentiometrului, face click.

Pentru rotatia trasei trebuie rotit mecanic tubul CRT si nu va recomand, deoarece este

  bine intepenit in fata si spate pe suportul sau.

Este posibil ca din exterior sa pozitionati un mic magnet astfel incit sa roteasca trasa

  pe pozitie. Aveti grije sa fie un magnet foarte slab si introdus intr-o bucata de plastic

  expandat cu peretii grosi de 1cm, ca sa nu faca contact direct cu carcasa metalica

  si sa o magnetizeze  permanent.

Semnalul dreptunghiular arata corect, deoarece are fronturi foarte bune

  si in multe poze arata la fel.

Semnalul intern de calibrare are nivelul bunicel si frecventa aproximativa.

Utilizati pentru verificare un generator calibrat si daca nu aveti, pentru tensiune

  folositi o sursa de curent continuu si un voltmetru in paralel cu intrarea.

Nu este bine sa se umble la calibrare decit daca sunt probleme grave. In acest caz va asumati riscurile unor defecte suplimentare. 

 

@gsabac

Edited by gsabac

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc pentru informatii.

Nu stiam ca din butonul LEVEL se poate intra si in modul auto .

Deoarece celelalte probleme nu sunt deranjante nu o sa modific nimic la el.

Numai bine.

Cristi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Revin cu o intrebare la osciloscopul de mai sus.

Trasa nu mai apare, apare doar un punct luminos in locul unde ar trebui sa inceapa trasa.

In urma cu ceva timp aparea punctul doar cand baza de timp era pusa pe 2ms sau mai mult.

Acum apare punctul luminos indiferent de reglajul bazei de timp. Punctul luminos se poate deplasa din reglaje pe verticala si orizontala.

 

In ce bloc functional trebuie cautat defectul?

Multumesc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ca ideee puteti incerca cu schema intitulata Time Base and Trigger circuit, din documentatia DJVU, dar inainte apasati pe rind clapele comutatorului

 din dreapta de mai multe ori, deoarece este posibil sa fi ramas blocat pe intrarea B, Horizontal Exterior.

 

Succes!

 

@gsabac

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc, am verificat din nou comutatoarele, nici o schimbare.

O sa revin cu informatii dupa ce fac masuratori.

Share this post


Link to post
Share on other sites

    Schema  Hameg HM-312-7 - Time Base and Trigger circuit

post-2883-0-69663400-1530518333.jpg

@Nardu

Edited by Nardu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc, aceeasi schema o am si eu.

Am masurat cu un voltmetru obisnuit, dar nu am ajuns la nici un rezultat.

Tensiunile par sa fie continue, sunt ori minime, ori maxime, functie depunctul de masura.

De exemplu in punctul X1, intrare la blocul X FINAL AMPLIFIER am -1V si in colector T501 am 150V.

La IC401, IC402 am pe iesiri 3.5V sau aproape 0V.

Tensiunile de alimentare sunt bune.

Am imprumutat un osciloscop, dar inca nu stiu unde sa mai masor.

Singurul semnal existent pare sa fie semnalul de test de 1KHz.

In coltul din stanga sus al schemei apare Trig Signal 0.75Vpp, nici acolo se pare ca nu am semnal (sau are durata foarte mica???)

Nu prea am incredere nici in osciloscopul cu care verific, pare sa aiba ceva probleme la comutatoare.

Semnalul de test de 1KHz il arata, dar nu stiu daca merge la frecvente mari, o sa il verific cu un oscilator.

Ce frecventa/durata ar trebui sa aiba semnalul rampa (exemplu BJ001, T405), depinde de setarea bazei de timp?
Multumesc pentru sprijin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

In general pentru depanare trebuie sa se cunoasca schema si modul de functionare la modul general

 si de ajutor este metoda obisnuita de inlocuire a componentelor sau modulelor.

Am reparat osciloscoape Hameg si m-am folosit de faptul ca majoritatea tranzistoarelor sunt montate pe socluri.

Au fost probleme cu terminalele tranzistoarelor, deoarece unele erau rupte, mincate de rugina si pasta de lipit

 sau se rupeau la scoaterea din soclu. Daca sunteti hotarit, schimbati pe rind tranzistoarele T401, T402, T403, T404, T405, T406

T601 si T602, dupa verificarea tensiunilor de alimentare, cu BC-uri obisnuite de plastic  BC547B NPN sau BC557B PNP,

 si tineti cont de dispunerea Colector, Baza, Emitor la fiecare tranzistor si de eventuala rasucire sau pozitionare a terminalelor

In caz de reusita, acestea vor asigura functionarea corecta pina pe la 1uS/cm.

Verificati si contactul intrerupatorului de pe potentiometrul Level, in pozitia Auto.

Atentie, sunt verificari care pot duce la distrugerea definitiva a bazei de timp.

 

@gsabac

Edited by gsabac

Share this post


Link to post
Share on other sites

... pentru semnalul de test de 1kHz nu arata pe ecran fronturile semnalului, este normal? Apare doar palierul semnalului. Frecventa calculata este putin diferita de 1kHz.

Multumesc

 

Atunci cum s-a putut calcula, daca fronturile undelor nu se pot vizualiza? Cum s-a apreciat practic timpul? Este doar o curiozitate.

Edited by ola_nicolas

Share this post


Link to post
Share on other sites

@cristi7521, vedeti si postarea #9 unde sunt unele indicatii pentru depanare.

In BJ001 ar trebui sa fie rampa bazei de timp cu forma ca in poza si amplitudinea de 5Vvv ca in documentatie

 

@cristi7521 a postat ca palierele semnalului dreptunghiular se vad foarte bine, deci pe baza lor a calculat frecventa

 generatorului intern, care trebuie sa fie de aproximativ 1KHz.

.

@gsabac

Share this post


Link to post
Share on other sites

... @cristi7521 a postat ca palierele semnalului dreptunghiular se vad foarte bine, deci pe baza lor a calculat frecventa ...

 

Salutari domnule Sabac

 

Asta am inteles foarte bine, insa perioada se determina intre doua puncte consecutive (intre care are loc o alternanta) si in care semnalul taie axa orizontala. In plus, palierele mai contin si zone de tranzit, care pot fi de asemenea excluse de la vizualizare in cadrul unuor asemenea defectiuni. Practic pe un osciloscop care nu vizualizeaza portiunile verticale, sau aproape verticale, nu ne putem baza. Am vazut astfel de oscilograme in care portiunile cvasiverticale nu sunt afisate, publicate ca bune de utilizatori altminteri destul de experimentati. O linie cu discontinuitati pe ecran, practic este inexpresiva si inutilizabila orice determinare am dori sa facem.

Edited by ola_nicolas

Share this post


Link to post
Share on other sites

Va salut!

Asa este, aceasta masuratoare este aproximativa, ca si frecventa generatorului de test intern sau precizia bazei de timp

 a unui osciloscop oarecare, necalibrat de cine stie cind.

Cred ca nu ar fi bine sa dezvoltam mai mult despre cum se masoara mai corect, deoarece autorul 

 topicului are cunostinte putine despre circuitele electronice si divagatia este posibil sa il incurce.

Am dedus aceasta din postarile pe cale le-a facut pe forum pina acum. Fara suparare pentru aceasta afirmatie.

Interesul principal din topic este reparatia osciloscopului, vedeti postarea #9 si eu ii urez succes!

 

@gsabac

Edited by gsabac

Share this post


Link to post
Share on other sites

... Cred ca nu ar fi bine sa dezvoltam mai mult despre cum se masoara mai corect, deoarece autorul 

 topicului are cunostinte putine despre circuitele electronice si divagatia este posibil sa il incurce ....

 

Nici nu am vrut sa ma abat de la subiect. Am pus intrebarea doar ca sa ii atrag atentia. Omul este interesat dupa parerea mea in mod real de subiect. Nu foloseste un lexic englezo-roman si nu vrea discutii mai mult sau mai putin filozofice pe teme colaterale. Succes!

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ola_nicholas

Semnalul dat de generator arata ca mai jos. S-a declansat  blitz-ul de aceea contrastul nu este mare.

https://imgur.com/a/RWyokQl

@gsabac Multumesc pentru recomandari, am reparat defectul, dar e posibil sa fi defectat altceva. Cititi mai jos povestea.

Cu ocazia discutiei despre modul de afisare al semnalului de la generator mi-am dat seama ca este posibil sa nu se vada fronturile din cauza mea. Tensiunea de -1800V este probabil  undeva la -1600V, -1700V. Poate sa fie aceasta cauza?

Acum un an si ceva, cand am inceput subiectul, am inlocuit transformatorul osciloscopului, care era defect, cu o sursa in comutatie flyback.

 Pentru  tensiunea inalta am realizat un ridicator de tensiune comandat in primar intr-o configuratie punte realizata cu IR2153 la baza si alimentat dintr-o buck reglabil alimentat din tensiunea de 18V. Am lasat tensiunea de -1800V putin mai mica.

Revenind la masuratori, am inlocuit tranzistorii T401, T402, T403 si cel de pe unitatea de comutare (este unul singur -BC307B, pe schema HM312-7 sunt doi, T601 si T602) si nu s-a schimbat nimic.

Am vazut pe una din paginile manualului osciloscopului conectorul de langa tub cu tensiunile si am zis sa le masor, dar nu mi-am dat seama ca poza este vedere dinspre partea cu trasee si eu masor pe partea cealalta. Asa ca avand aparatul de masura pe scala de 200V am intins sonda  sa masor si s- a auzit un pocnet. Am apropiat-o /indreptat-o de tensiunea de -1800V de fapt. Contact fizic nu a fost, a fost doar descarcare.

Se pare ca osciloscopul a fost putin afectat, punctul care aparea pe ecran a devenit foarte luminos si punctul luminos ramane chiar daca comut butonul de sincronizare din pozitia auto (deci am mai defectat ceva). Reglajul de luminozitate functioneaza corect.

Stiam ca am niste integrate TTL printr-o cutie si am zis sa schimb si IC402. Am gasit unul recuperat, l-am schimbat si a aparut trasa. Doar ca punctul de pornire al trasei este mai luminos pe o distanta de aproximativ 2mm.

Baza de timp nu mergea setata pe 5ms si mai mult din cauza ca era C602 in scurt.

Asa arata punctul cand osciloscopul este setat pe modul normal (trasa nu apare):

https://imgur.com/a/I70k22D

Osciloscopul il folosesc rar, deci nu ar fi asa deranjant, dar daca totusi are cineva vreo idee despre punctul luminos, il rog sa imi spuna.

Multumesc.

Edited by cristi7521

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.