Sari la conținut

Postări Recomandate

Am pe ,,masa de operatie" de mai bine de  o luna un A-350 caruia i-a venit randul la resuscitare. La modul schimbare rezistoare, condensatoare... imperechere tranzistori, fara modificari asupra schemelor si cablajelor. Tranzistorii ii pastrez pe cei originali-adica productie romaneasca, inclusiv 2N2055/SDT de care mai am noi, neutilizati.   Restul- componente actuale de la magazine online, fara exagerari (gen rezistoare 1%, condensatoare cu ulei de sarpe..) Din cauza lipsei timpului liber..va mai dura. Vreau doar sa-l fac functional. Am luat in calcul  propunerea donarii unui amplificator A-350 (nu asta la care lucrez). Ar trebui sa fie intreg (fara modificari/module lipsa) si sa arate binisor/bine.

44 minutes ago, donpetru said:

o noua schema de amplificare 

Da, de la A la Z o noua schema, utilizam doar traf, carcasa, partea cu comutatoare intrari/putere(doar ca aspect fizic), mufe intrare-iesire. Sa ramana A-350 la aspect exterior. Sau poate si upgrade la mufe intrare RCA si alte mufe de iesire. Meserias la prelucrari mecanice ....de unde? Multa dichiseala, apoi vopsit si inscripionat. Asta e doar o idee. Cu respect, Adrian

Atunci cand aveti timp trimiteti-mi cateva imagini cu amplificatorul A350 (interior si exterior) care il puteti dona ca sa va confirm ulterior cand si daca se merita sa-l trimiteti. Adica, in urma acestui efort de modernizare as dori sa raman si eu cu un amplificator romanesc pentru ca in decursul timpului am reparat diverse modele si facand acum o retrospectiva, chiar imi pare rau ca nu am intrat in posesia unui exemplar, gratis sau contracost, macar sa-l am ca amintire in urma efortului depus. Din acest motiv as vrea ca in urma modernizarii sa-mi ramana un asemenea amplificator.

Deci trimiteti-mi aceste imagini, pe adresa de e-mail a redactiei TEHNIUM AZI- tehnium[dot]azi[arond]gmail[dot]com - am scris asa pentru a evita scanarea de soft-uri a adresei de e-mail - si daca va dau OK-ul sa trimiteti amplificatorul, dupa ce voi intra in posesia lui voi deschide un topic, asemenea celui cu AS2050, unde pe parcursul a 2...4 luni vom discuta modernizarea acestuia urmand ca ceea ce o sa aplic amplificatorului sa aplicati si dvs. ulterior modelului pe care il detineti (si bineinteles, si ceilalti utilizatori interesati). Va fi un topic nou care sper sa trezeasca interesul si altor utilizatori (chiar cu utilizatorul @niksound am avut asta vara niste discutii despre o asemenea initiativa !). Cred ca ne vom aduna destul de multi utilizatori in topicul respectiv in care sa impartim pareri si ulterior sa decidem solutia unanim acceptata de majoritate. Ce spuneti ?

• Like 1
  • 1 month later...

Seara buna,va prezint o imagine cu Noul AS2050 asamblat si gata de testare maine.O sa fie montat intr-un proiect mai special,pe care sper sa-l termin pana la inceputul  lunii martie.

Am inlocuit tranzistorii finali 2N3055 cu toshiba 2SC5198,avand un rezultat mult mai bun la testele de auditie.

WhatsApp Image 2021-01-27 at 21.09.23.jpeg

Editat de niksound
  • Like 2
  • Thanks 1
  • 1 month later...

Salutare colegi! 

După o pauză de electronică de mai mult de 10 ani am început modernizarea unui vechi amplificator AS2050 care a vazut multe la viața lui și pe care il țineam de ani buni prin beci. 

inCollage_20210318_221030227_compress67.thumb.jpg.311acecb4613f3e70200aa75a3617415.jpgDeoarece am dorit să îi dau o nouă înfățișare si un aer de "nou" am hotărât să îi fac o schimbare radicală.

Astfel, proiectant CAD fiind, am procedat la realizarea unui concept 3D, care bineinteles este încă in lucru. Partea finalizată 100% este panoul frontal care arată cam așa.

inCollage_20210318_221132246_compress20.thumb.jpg.66dcbb2e98e1c39e93c585cb85cc04d6.jpg

Panoul frontal l-am si printat 3D din material PETG cu ajutorul unui coleg care deține un asemenea printer.

20210304_210025_compress11.thumb.jpg.c7f57f4b034dc604628c925954d9de7d.jpg

20210311_200210_compress50.thumb.jpg.84b8cc45625b7638e95ed871aa73e367.jpg

Am avut mare noroc cu proiectul d-lui Petru de la care am achizitionat cablajele (arată excepțional) dar și o parte din componente.

inCollage_20210318_220506669_compress45.thumb.jpg.4b1d4694601029e043e9566b2b652243.jpg

Restul au venit pe o alta comandă.

20210317_191929_compress88.thumb.jpg.fab5d50b0254119141a000e0bd7fb60b.jpg

20210317_190242_compress13.thumb.jpg.388751162e523f07cc9101faa5408d1e.jpg

Am optat pentru finali MJ15003 deoarece am in plan pentru viitor un "tuning" la capitolul putere, care va necesita printre altele si creșterea tensiunii de alimentare.

Voi prezenta atunci concluziile.

20210317_190248_compress85.thumb.jpg.30d2e36a00b72541a93c0ebed49a4410.jpg

Intre timp m-am apucat de plantat componente și de lipit panoul frontal care, din cauza dimensiunilor a fost printat in 2 bucăți. Apoi am introdus inserturi filetate care să facă legatura cu structura carcasei amplificatorului.

inCollage_20210318_220621466_compress23.thumb.jpg.5aa028db3ea8f69128d994e435e0d465.jpg

20210311_200157_compress32.thumb.jpg.ed2437a301526ff81a6513350c4d4e7d.jpg20210313_130754_compress72.thumb.jpg.6fb7cace8b2de4e46f9c2f95838e503c.jpg

Dacă prezintă interes, o să vă țin la curent cu evoluția proiectului, in funcție de timpul pe care o să il am la dispoziție.

Editat de Bogdan Craciun
  • Like 2
  • Thanks 1
  • 2 weeks later...

Timpul nu este chiar cel mai bun prieten dar, printre picături am reușit să avansez destul de consistent cu modernizarea amplificatorului.

Cablajele au fost populate in totalitate cu componente(sper să nu fi gresit ceva), conectori, potentiometre, relee, etc.

20210328_122540_compress61.thumb.jpg.cd1d1ce7d837f0d9cbb9f20f0d9a9f87.jpg

20210328_122557_compress36.thumb.jpg.393730c42b490353c546c0dcedb33b11.jpg

Urmatoarea etapă va fi realizarea tuturor conexiunilor "de putere" prin inlocuirea in totalitate a cablurilor vechi cu unele noi. Am ales această variantă deoarece cablurile vechi erau destul de subțirele și cam murdare. Acum voi folosi conductor FY cu sectiunea de 1,5mm,  pe care voi încerca să il poziționez in carcasă cât mai estetic posibil.

20210328_122608_compress47.thumb.jpg.84be3c77ab87c066ee924f7f5fd5ccd2.jpg

In acelasi timp am demontat tot ceea ce nu mai era necesar de pe șasiul amplificatorului, urmând să vopsesc totul in negru mat.

20210328_122833_compress42.thumb.jpg.04c3256e68626afa99e1cc2520e2a82e.jpg

• Like 4
  • 2 weeks later...
Acum 10 ore, Pringles a spus:

E gros rau cablu de 1,5mmp.....eu zic ca 0,75mmp este ultrasuficient. 

:)

uneori le explic clientilor/amicilor, cam cum sta treaba cu "puterea" in domeniul electronicii auto, sau celor care vor "sute de wati" dintr-un circuit integrat in urmatoarea maniera : Orice element activ(dar chiar si pasiv) are pe langa terminalele carcasei in care e incapsulat, niste terminale interne la jonctiunile de pe suprafata semiconductorului. Diametrul acestor  terminale limiteaza curentul prin resepctiva componenta, asa ca in afara limitarii caderilor de tensiune pe traseele de interconexiune dintre componentele de putere, supradimenionarile nu aduc neaaparat ceva bun, decat poate un confort psihic al constructorului hobbyist. 

Observ si o oarecare inclinatie a persoanelor care au ca hobby electronica, spre domeniul HI-FI, pe partea de constructie amplificatoare cu parametri cat mai performanti, dar ma intreb, retoric, cati investesc si in boxe de calitate, precum si in surse de semnal care sa justifice existenta unui intreg lant audio HI-FI, !?

Acum 7 ore, baldovica a spus:

Observ si o oarecare inclinatie a persoanelor care au ca hobby electronica, spre domeniul HI-FI, pe partea de constructie amplificatoare cu parametri cat mai performanti, dar ma intreb, retoric, cati investesc si in boxe de calitate, precum si in surse de semnal care sa justifice existenta unui intreg lant audio HI-FI, !?

Bine spus. In general un sistem audio de casa Hi-Fi trebuie completat de niste boxe pe masura. Un AS2050 modernizat merita folosit cu niste incinte inchise, cum sunt cele vechi.. Unitra ? :scratchchin:

La 05.04.2021 la 22:43, Pringles a spus:

E gros rau cablu de 1,5mmp.....eu zic ca 0,75mmp este ultrasuficient. 

Topicul este "Modernizare amplificator audio AS2050" și nu grosimea cablurilor folosite.

Așteptam altfel de reacții la postare, nu comentarii sterile.

Având in vedere ca diametrul conductorului din secundarul transformatorului este de 1,5mm dar și din considerente pur optice am ales această grosime. Afectează cu ceva? Nu!

Modernizarea acestui amplificator se face din pură pasiune, costurile fiind cel puțin de două ori mai mari decât dacă aș cumpăra unul functional. Cei 3-4 lei in plus sau minus la cabluri nu vor avea niciun impact major asupra costului final și nici nu intenționez să fac vreo economie. Este vorba doar de pasiune.

Sincer nu văd relevanța comentariului (off topic aș zice) și nici a celor de după, in afară de costul insignifiant mai redus pentru conductorul de 0,75mm.

• Thanks 1

N-ai priceput nimic si nici n-ai vrut sa intelegi nimic din postarea mea! Crezi cumva ca m-am referit la costuri? De ce sari sari de fund in sus daca nu pricepi nimic?

Ti-a explicat colegul @baldovica mai sus...dar tot n-ai inteles nimic pentru ca nu poti intelege! Atat poti!

Din partea mea poti pune cabluri de la aparatele de sudura 16-25mmp  si sa faci manunchiul de fire gros ca piciorul.....apoi pune mana si fa calcule marele electronist si vezi ce curent suporta un cablu de 0,75 si ce cadere de tensiune ai pe distante de 20-30cm maxim cat ai tu acolo.

Rusine sa-ti fie pentru comportamentul tau! Imi pare rau ca mi-am pierdut timpul pe topicul tau..nu meriti nici un gram de atentie.

Fa manunchiul gros mai departe.....vezi poate ii pui si din ala monofilar....sa-l prinzi cu regletele de la tabloul de sigurante. Considerentele tale optice sunt gresite...iar pasiunea ta este praf la capitolul tehnica....amplificatorul ala de 50-100w nu-i aparat de sudura!

Editat de Pringles

Nu va certati atat!

In sculele audio romanesti si straine vechi, nu se foloseau conductoare electrice de sectiuni mari, dar daca folosim un 1,5mmp pe iesirile audio de la amplificator nu e rau. Deci amandoi aveti dreptate.

@Pringles

Poate că am înțeles greșit intenția dvs.

Totuși, puteți să imi explicati științific, prin ce am greșit cu utilizarea conductorului de 1,5mmp care suportă până la 20A in detrimentul celui de 0,75mmp care suportă  până la 14A?

De ce constructorul nu a folosit conductor de 0,5mmp care suportă până la 12A? Se incadra și acela in consumul maxim de curent al amplificatorului, nu?

Ca să vă lămuresc asupra deciziei mele, vă spun că acel conductor de 1,5mmp mi-a fost mai la îndemână. Nu am fosit nici 2,5mmp, nici 4mmp și nici cablu de sudură  chiar dacă erau apropiate ca preț pentru cei câțiva zeci de cm folosiți. Mai mult de atât, am menționat că il voi folosit doar la partea "de putere", nu pentru mai multă putere. Asta înseamnă alimentarea până la puntea redresoare, condensatori e filtraj si ieșirile audio. Sectiunea de 1,5mmp însă, va facilita un contact mai bun in rigletele de conexiuni de pe etajele finale.

Referitor la afirmația ca pasiunea mea este praf,  consider că nu faceți decât o incercare de a mă jigni. Eu nu v-am catalogat in niciun fel. O pasiune este o pasiune, oricare ar fi ea, indiferent la ce nivel este dusă și nu poate fi catalogată ca "praf".

• Like 1
  • Thanks 1

Desi din punct de vedere tehnic are o sustinere afirmatia folosirii unor conductoare de sectiune mai mica de 1.5mmp in anumite amplificatoare audio, nu este "o mare tragedie" utilizarea unei asemenea sectiuni intr-un montaj de modernizare a vechiului A2050, mai ales in anumite locuri (gen, iesire/alimentare etaj de amplificare). Deci, a scoate in prim plan o asemenea "utilizare" mai ales ca vorbim de domeniu D.I.Y., mi se pare destul de exagerata si as spune usor "rautacioasa". Cu ce scop, ramane sa stabileasca asta fiecare utilizator/vizitator care va parcurge acest topic. Este o "minge" aruncata la fileul terenului utilizatorului @Bogdan Craciun, care a venit in forum cu intentii bune, pentru a prezenta un mod de realizare a unui A2050 intr-un mod destul de placut si de interesant pentru o mare parte din utilizatori. Ca sunt unii dintre ei, "mai carcotasi", asa e lumea, dar dvs. trebuie sa mergeti mai departe pentru ca ceea ce faceti, faceti bine iar rezultatul pe care il veti obtine cu siguranta va oftica pe o mare parte din ei. Si asta (rezultatul) ar trebui sa umple tot golul lasat de afirmatiile taioase a unora din ei. 

• Like 2

Eu am vrut sa ma refer la faptul ca acele fire fiind mai groase se lucreaza mai greu cu ele, sunt complet inestetice deoarece se creeaza un manunchi mai gros, ies lipituri foarte groase la terminale..... iar pe langa toate acestea amplificatorul nu are nevoie de astfel de sectiune. A fost doar o parere pe care initiatorul a inteles-o gresit. Dar asa se intampla cand vrei sa ajuti un om cu un sfat sau sa-i spui o parere.....ii sare repede mustarul. 

Asta am vrut sa spun.... si  cateodata e bine sa fi receptiv si la sfaturile altora....eu cel putin asa sunt! 

Imi pare rau ca m-am amestecat....n-o s-o mai fac, iar acest subiect pentru mine este inchis definitiv!

Spor la amplificator!

Editat de Pringles

Eu unul is invidios pe cei care au/gasesc timp pentru pasiunea lor, iar acest proiect este unul in care se investeste pe langa pasiune si alte resurse, asa ca nu am decat un cuvant pentru initiatorul sau : "RESPECT ! ".

Cu privire la aceasta constructie, as veni doar cu ideea imbunatatirii aspectului partii frontale, despre care am inteles ca nu s-a putut face dintr-o bucata. Eu as fi incercat sa maschez zona de imbinare cu o bucata de tabla aluminiu, sau alt material

as2050.png

as2050 mask.png

• Thanks 1

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock