Sari la conținut

Ventilare carcasa montaj electronic

dan_e

SONDAJ  

7 membri au votat

1. 1. Cum este mai bine sa ventilam o carcasa care contine un radiator care disipa puterea consumata de una sau mai multe piese electronice ?

• Sa scoatem aerul cald din carcasa prin ventilare fortata
      5
    • Sa introducem aer "rece" din exteriorul carcasei direct pe radiatorul din carcasa
      2

Postări Recomandate

De mult timp nu am gasit un raspuns exact la urmatoarea problema / intrebare si poate reusesc sa ma lamuresc: cum este mai bine cand ventilam o carcasa care contine circuite sau montaje electronice si bineinteles un radiator:

1. ca aerul cald sa fie scos de ventilator din carcasa

2. sa fie ventilat fortat aer rece in carcasa din afara cutiei direct pe un radiator de Al.

Am facut si un sondaj in privinta asta.

Eu am auzit / citit multe pareri, totusi sunt situatii cand am apelat la raspunsul nr.2. E bine asa ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Salut.

Aici sunt multe de discutat. Depinde de situatie si ce anume ventilezi.

Daca alegem doar varianta 1 trebuie sa gandim carcasa cu ceva gauri(prize) de aer in partea opusa a ventilatoarelor. Scoti aer din carcasa dar trebuie sa bagi ceva in locul lui. Daca nu avem asa ceva o sa avem probleme cu acele ventilatoare, apare zgomot, ventilatoarele merg fortate etc.

Daca alegem varianta 2 trebuie sa gandim aranjamentul componentelor astfel incat acel aer cald care va iesi prin gauri(prize) de aer sa nu treaca peste alte piese sa le influenteze functionarea.

Cred ca solutia cea mai buna este un mix intre varianta 1 si 2 cu atentie deosebita la tuneluri de circulare al aerului astfel incat sa nu influentam componentele. 

Pun un vot pentru varianta 1. In sondaj ar trebui pus si varianta mixta.

Sa ne gandim la un server cum are sistemul de ventilatie. - sursele de alimentare scot aerul, in fata serverului sunt ventilatoare care baga aer in interior, sa nu uitam si de acele tuneluri de circulatie care directioneaza aerul spre(peste) componentele care trebuiesc racite(ventilate). Acelasi sistem este implementat si calculatorele brand.

Cu respect,

Editare ulterioara: ce ma enerveaza autocorectul asta :).

Editat de vijelie02
  • Like 1
Link spre comentariu

@vijelie02, ati realizat o postare intradevar tehnica si utila, imi place.

Pentru aparatura construita de amatori si profesionisti, cel mai bine este sa nu fie nevoie

de ventilatie, prin casete metalice cu gauri sau fante de aerisire si radiatori in exterior.

Daca nu este posibil si se monteaza ventilatoare,  sunt utile filtre de aer la ventilatoarele

care baga aer in caseta aparatelor sau chiar la zonele de intrare. Sunt cazuri neplacute

cu Laptop-urile si PC-urile care  se defecteaza datorita prafului, scamelor sau parului de pisica

adunat in radiatoare.

La amplificatoarele audio care lucreaza in casa si nu numai, este necesar ca turatia

ventilatoarelor sa fie controlata, astfel incit la puteri mici sa nu functioneze

si turatia sa creasca progresiv la puteri mai mari. Aceasta deoarece la ascultarea muzicii

la pasajele piano sau in pauze, zgomotul ventilatoarelor este preponderent.

La proiectare trebuie tinut cont si de zgomotul propriu, intrinsec al ventilatoarelor utilizate

Deasemenea este necesar un  sistem de protectie independent,

care sa opresca alimentarea in caz de avarie a ventilatiei. 

@gsabac

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock