Sari la conținut

Solutie sau spray pentru protejat lipiturile

ionut90

Postări Recomandate

Exista in comert un spray sau o solutie, de preferat transparenta, care sa fie pulverizata pe fata cu lipituri a unui cablaj imprimant in scop de protectie, ca lipiturile sa reziste mai mult timp ???  :scratchchin:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca nu doriti sa mai modificati montajul prea curand, puteti aplica pe fata placata un strat subtire de lac incolor care va impiedica patrunderea aerului si va opri oxidarile lente ale suprafetelor metalice. Despre solutii speciale nu am auzit (...la fel ca despre multe alte lucruri).

Link spre comentariu

Exista in comert un spray sau o solutie, de preferat transparenta, care sa fie pulverizata pe fata cu lipituri a unui cablaj imprimant in scop de protectie, ca lipiturile sa reziste mai mult timp ???  :scratchchin:

Cum adica lipiturile sa reziste mai mult timp ?

@gsabac

Link spre comentariu

Super Corona Dope.

Super Corona Dope, chiar nu am auzit dar am gasit link-ul asta pe ebay:

http://www.ebay.com/itm/MG-Chemicals-4226-55ML-Super-Corona-Dope-55ML-Bottle-/331529475350?hash=item4d30b25516:g:7MwAAOSwrklVLA6Z

Daca face ce spune in descriere acolo:

• Useful for high voltage applications
  • Insulates components, circuits, and assemblies
  • Excellent arc and corona resisting properties
  • Protects motor windings and coils from arcing and discharge
  • Protects against moisture and oxidation

atunci chiar e misto. Presupun ca se aplica cu pensula pe suprafata cu lipituri si dupa aia se usuca sau... ?

Cum adica lipiturile sa reziste mai mult timp ?

@gsabac

In timp din cauza depunerii prafului lipitura se usuca si devine casanta (rece) iar pentru a mari timpul de utilizare a unui circuit ma gandeam sa protejez suprafata cu lipituri in mod special. Am auzit ca sunt unii producatori de electronice care fac lucrul asta.

Link spre comentariu

Lipituri cu defecte:

- cositorul imbraca terminalul THT sau se alatura terminalului SMD si nu adera la suprafata;

- terminalul este in gaura sau alaturat dar cositorul nu ajunge la el, dar apasa in cositor;

- cositorirea este partiala pe terminal;

- cositorirea este buna pe terminal si pastille, dar s-a miscat sau racit prea repede si a crapat cositorul;

- terminalul este cositorit doar in virf si cositorul nu adera pe el

- datorita aliajului necorespunzator pentru electronica.

Dupa un timp de functionare am constatat urmatoarele defecte:

- lipituri crapate si desprinse de pe terminale din cauza supratemperaturii;

- lipituri desprinse de pe terminale din cauza terminalelor gresit fabricate;

- lipituri crapate la terminalele groase retezate prea aproape de pastille;

- crapaturi la lipiturile din sasiu sau module la masa, din cauza imbatrinirii sau tensiunilor din materiale;

- lipituri desprinse de pe suprafetele initial zincate sau cositorite.

- lipituri desprinse din cauza tensiunilor mecanice.

Sunt multe alte considerente pentru care se considera o lipitura incorecta, dar toate acestea se pot remedia

cu grije, initiind o inspectie cu o lupa a fiecarei lipituri si reparat zonele cu probleme.

Dupa remediere si o curatare cu diluanti, in regim de amator, se poate aplica un lac protector asa cum a aratat @miron1947.

Deasemenea se poate utiliza spray lac izolator pentru circuite imprimate, de exemplu  SPRAY V-66/200, sau altele.

Am folosit si Plastik 70, circuitele arata si functioneaza bine chiar dupa 30 de ani.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Eu am auzit ca daca acoperi cablajul cu Plastik 70 lipiturile devin imposibile peste pelicula de plastic care se formeaza.Numai daca exista vreun dizolvant pentru asa ceva.Nu mai bine metoda clasica  cu sacaz dizolvat in alcool izopropilic?Lipiturile devin o joaca iar protectia cablajului este mai sigura decat cu multe substante chimice.

Link spre comentariu

Nimic mai simplu pentru un meserias sa faca sau sa refaca lipituri in circuitele cu suprafata protejata.

Pot fi orice fel de materiale, uneori chiar cauciuc siliconic de 1mm sau rasina epoxidica.

Stratul de saciz in alcool se innegreste in timp, devine lipicios si apar crapaturi in pelicula.

O substanta rasinosa mai buna decit sacizul este "Balsamul de Canada" subtiat in alcool, acesta

crapa mai putin si se intuneca mai putin in timp. Se aplica cu pensula.

Uneori am folosit o protectie cu o pelicula de propolis in alcool, pentru placile de circuit depozitate.

Pelicula este transparenta si de culoare galbuie.

Pentru tropicalizare partiala, se folosesc 3-4 straturi de spray plastic pe o suprafata perfect curatata cu

diluanti, freon si ultrasunete. Se gasesc si lacuri izolatoare bicomponent.

Rolul acestor pelicule este de a realiza o protectie impotriva vaporilor de apa, ce pot depune roua

in anumite conditii si de a pastra o rezistenta electrica suficient de mare chiar pentru aplicatii

de inalta impedanta. Aceste materiale de protectie se pot aplica si pe fata circuitului,

cu atentie la trimeri si conectori, care se pot monta ulterior.

Se stie ca chiar pe o suprafata de sticla cu terminale pe ea, apar in timp depuneri,

care micsoreaza conductivitatea si fac anumite aplicatii sa dea rateuri.

Exemple sunt de la megohmetre, electrometre si masini de spalat.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Daca nu se poate cumpara cu 16-20 lei citiva ml de balsam,

atunci se pot folosi lacuri ieftine "Duco" transparente pe baza de tiner,

sau de nitroceluloza sau Spray Auto transparent. Acesta din urma

adera bine pe cupru sau aliaj de cositor. Un alt material disponibil este

lacul solder mask, care se da cu pensula.

Toate aceste lacuri au rolul lor, dar nu in asigurarea rezistentei lipiturilor in timp.

@gsabac

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock