Sari la conținut

Microcontrolere folosite in automobile pentru diverse functii

dan_e

Postări Recomandate

De ceva timp cochetez cu domeniu asta numit automotive si ma intereseaza sa stiu ce tip de microcontrolere, ARM-uri sau CPLD etc se folosesc in calculatoarele (PLCurile) folosite in autoturisme, spre exemplu: pentru monitorizare consum, inregistrare Km parcursi, kilometraj s.a.m.d. 

Spre exemplu, sunt producatori de automobile care folosesc un anume producator de MCU-uri ?

Apropo, am vazut ca anul trecut astia de la Microchip au cumparat Atmel, deci acum vorbim de aceeasi firma care le produce.

In fine, sper ca s-a inteles ideea....sper!  :scratchchin:

Editat de dan_e
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Se poate incepe cu acest articol complet, redactat in limba romana.

http://www.e-automobile.ro/categorie-electronica/11-protocoale-comunicatie-automobile.html

Se evidentiaza protocoalele de comunicatie si vitezele necesare pentru transmisie.

Orice dispozitiv electronic important, utilizat in automobile face parte dintr-o clasa

speciala si sunt utilizate componente cu o tehnologie avansata, dar sub clasa

produselor militare. De exemplu temperatura de functionare trebuie sa fie

intre -25 grade si +85 de grade.

@gsabac

Editat de gsabac
  • Like 1
Link spre comentariu

In industria auto sunt cativa mari dezvoltatori de module(calculatoare)

O sa dau cateva nume, Visteon, VDO, Bosh, Magneti Marelli, Continental, Johnson Control, Valeo, FOMOCO

Fiecare producator al unei marci auto face colaborari cu una sau mai multe din aceste compani in cadrul unui proiect (masina ce iese de pe banda de fabricatie)

Unele compani sunt specializate in domeniul ABS-ului, altele exceleaza la instrumentele de bord, altele produc module de airbag, dar nu e o regula.

Strict la subiect, uC-urile din modulele electronice sunt: Freescale (fost Motorola)(ex. de la seria HC05/HC08/HC11/912/HC9S12/MAC7xxx), NEC(ex seria 78k/V850), Renesas, Fujitsu,ST(ex ST10F) , Infineon(ex seria XC2000), Texas Instruments (ex TMS370 si ARM-urile din seria TMS470/475), ceva ARM-uri am vazut si in modulele BSI de la Peugeot/Citroen.

Apoi sunt si uC-uri de constructie dedicata pentru ECU-uri (ex uC tricore), dar si pentru alte module ale masinii.

Atmel si Microchip nu am intalnit decat foarte rar.

• Like 1
Link spre comentariu

• 3 weeks later...

Multumesc tuturor pentru raspunsuri.

Se pare ca exista o gama destul de larga de MCU-uri folosite in automotive.

Apropo, poate am noroc si sunt utilizatori care lucreaza pe software in automotive, vroiam sa stiu mai exact ce compilatoare folositi pentru programare, ce tipuri de programe faceti si cum le testati ? 

Link spre comentariu

Pentru toti userii am pus o poza care  m-a impresionat in mod deosebit.

post-24607-0-68809900-1496430448_thumb.png

Fiecare producator de uC-uri are si variante folosibile la automobile, deci softul 

dedicat al firmei este cel mai bun. Sunt perfecte si toate celelalte softuri care accepta

tipul de microcontroller vizat. Pentru aplicatii "usoare" se pot folosi orice tipuri de uC,

dar am vazut unele poze care  aratau folosirea uC-urilor de 32 de biti pentru comanda motorului,

de exemplu ATMEL. Aceasta deoarece sunt de facut multe calcule precise in virgula mobila.

Un document lamuritor este in atasament.

@gsabac 

article_32-bit_mcu_for_auto_appl.pdf

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock