Sari la conținut

Ce trebuie sa stim cand alegem un program proiectare PCB


Postări Recomandate

Deoarece au fost multi useri, prieteni, care m-au intrebat care sunt criteriile de baza in alegerea unui program PC de proiectare PCB care sa fie de folos unui electronist amator, am considerat necesar sa redau mai jos cele mai importante notiuni care trebuie sa tinem cont atunci cand alegem un astfel de program. Parerile in acest domeniu sunt impartite dar trebuie sa pornim de la premiza ca ceea ce dorim sa realizam se incadreaza in aria de proiecte (de scheme electronice) de complexitate medie. De fapt, ceea ce voi expune porneste de la acest deziderat. Multi useri, electronisti amatori, membri sau nu a acestui forum, au incercat sa invete un program care sa fie cat mai mult pe placul lor si sa indeplineasca cat mai mult cerintele de care aveau nevoie.

 

Mai intervin aici o serie de aspecte care fac din utilizarea unui program cheia succesului in realizarea unui prototip PCB care se va concretiza practic in mai multe exemplare si sa fie "perfect" functionabil. Ar fi multe spus, in aceasta arie, de aceea am considerat necesar postarea celor mai importante tuturiale, pe care va recomand sa-le rasfoiti:

PCB_Design_Tutorial.pdf

Eagle_tutorial.pdf

P_CAD_2004_PCB_Tutorial.pdf

Pe langa aceste tutoriale as dori sa adog o versiune tradusa personal in limba romana a tutorialului Ultiroute de la Electronics Workbench din care face parte si MultiSim. Ultiroute face parte din Ultiboard, un program de proiectare PCB complet, cu care lucrez si care se pare este un program complet, simplu, "precis" si eficient. Am spus acest lucru deoarece am lucrat cam cu toate programele promovate actualmente pe piata. Asadar, va invit sa lucrati cu Ultiboard. Este un program proiectare PCB care face legatura dintre electronica gandita la nivel amtoricesc si cea profesionala, un program "gandit de ingineri si in al doilea de rand de informaticienii".

Ghid_de_utilizare_Ultiroute_9.pdf

In cursul anului acesta voi traduce si tutorialului pentru Ultiboard. Exemplu PCB realizat in Ultiboard (o parte din amplificatorul audio MX care il voi lansa in curand):

mx.JPG

 

Pe langa aceste tutoriale, as dori sa invit fiecare utilizator de program proiectare PCB sa-si expuna propriile pareri referitoare la experienta sa cu programul de proiectare PCB preferat.

 

Dar sa trec si la subiectul pe care vroiam sa-l abordez aici.

Pentru inceput, trebuie sa subliniez tuturor celor care doresc sa realizeze circuite imprimate ca alegerea programului PCB trebuie sa indeplineasca anumite reguli, pe care le enumar:

- in primul rand un program PCB trebuie sa aiba posibilitatea sa configureze interfata pe grila cu latime variabila. Acest lucru presupune ca rutarea traseelor sa se realizeze conform anumitor reguli, reguli prin care distanta dintre trasee sa fie corespunzatoare si intocmai cu necesitatile si ipotezele proiectului;

- orice program PCB trebuie sa aiba optiunea de a lucra pe layere (top, bottom, copper, silkscreen etc) si posibilitatea de customizare a acestora (pe culori in principal). Activarea unui layer trebuie sa permita lucrul numai pe acel layer;

- posibilitatea de printare a proiectului ("in oglinda", "negativ"...) in special reprezinta un atu major care de multe ori se dovedeste a fi foarte util (cautati un program care sa indeplineasca oblligatoriu aceasta conditie);

- dupa realizarea proiectului programul trebuie sa fie capabil sa exporte proiectul cel putin in format Gerber RS-274D, respectiv RS-274X;

- realizarea proiectului PCB trebuie sa se realizeze dupa niste reguli bine stabilite (standarde) prin care produsul sa fie garantat de la bun inceput asupra reusitei. Multe programe de proiectare PCB nu au in structura lor algoritmi de rutare perfomanti de multe ori utilizatorul fiind nevoit sa realizeze singur aceste operatii. Latimea traseelor cat si distanta dintre trasee este bine sa raspecte standardul STAS7155-83 (respectiv echivalentul CEI).

- optiunea de vizualizare 3D a produsului PCB cu posibilitate de manipulare a acestuia in spatiu tridimensional reprezinta actualmente o cerinte importanta ce trebuie sa o aiba inclusa orice program de proiectare PCB.

Acestea ar fi cele mai importante lucruri care ar trebui sa tinem cont atunci cand ne alegem un program PC pt. proiectare PCB.

 

Bineinteles o sa fie si persoane care sigur o sa intrebe care sunt programele care indeplinesc aceste reguli 100%.

Exemple:

Ultiboard de la Electronics Workbench, Altium Design, Orcad, Mentor Graphics, P-CAD, Protel etc...

 

Din clasa programelor de proiectare PCB educationale enumar: Eagle (cel mai cunoscut si utilizat de electronistul DIY); Circuit Maker, Express PCB, TCI, PCB123, Target 3001! ...

 

Poate ar mai fi ceva de adaogat legat de acest aspect dar am sa las si userii acestui forum sa-si exprime un punct de vedere. As dori ca prin acest topic sa fim de un real ajutor tuturor celor care doresc sa invete si sa cunoasca "proiectarea PCB".

 

unsure.gif

  • Like 2
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/651-ce-trebuie-sa-stim-cand-alegem-un-program-proiectare-pcb/
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 months later...

eu folosesc PCB Wizard ..e ideal pentru incepatori fiind foarte usor de folosit si foarte practic..programul poate crea singur proiectia dak se introduce schema, puteti interveni asupra proiectiei realizate de el in cazul in care nu sunteti de acord cu unele lucruri, puteti aseza piesele cum doriti si sa il lasati pe el sa faca circuitele..e bunicel programul dar acum caut ceva mai avansat ..o sa incerc Ultiboard ..sper sa ma descurc si sa imi placa

In opinia mea, criteriile sunt urmatoarele

1. Deoarece vei investii ceva timp sa inveti sa folosesti un program de proiectare, alege un program serios care poti sa-l pui pe CV, nu alege unul de mana a saptea pentru amatori.

2. Bibliotecile de componente sunt foarte importante, daca alegi programe folosite in industrie vei vedea ca fabricantii de componente iti ofeta simbolurile gratuit si economisesti timp si micsorezi riscul unei greseli.

3. Documentatie si tutoriale disponibile pe web - orice utilizator va trebui sa treaca printr-o perioada de frustrare la inceput, lipsa documentatiei va prelungii agonia...

Cu Stima,

Roadrunner

  • 2 months later...

Vreti sa stiti ce program sa folositi? Incercati si testati: Ariadne, AutoTrax, BoardMaker, CAD CAM Profesional(Douglas), CADINT, CadStar, CIDess, Dip Trace, EAGLE, Easy PC, ECAD Pro, Express PCB, free PCB, Layo 1 PCB, McCAD, OrCAD, OmniGlyph, Pad2Pad, PCB 123, PCB Artist, PCB Editor, PCB Wizard, Proteus, Ranger, Rimu PCB, Scooter(numai in germana), Sprint Layout, Target 3001, TCI, Trax Maker Pro, Ultra Librarian, Vutrax, WinCircuit, WinQCad, XPAD. eu le-am testat pe toate mai putin Tina sau Blue Print PCB. Dupa aceia veti stii cu siguranta care va este cel mai potrivit.

  • 2 years later...

conteaza mult nivelul de cunostinte legate de PC la care ai ajuns . si depinde ce vrei mai departe , sa faci un transfer cu folie, etc... subscriu, testati si apoi va decideti. @FANELU a pus o lista consistenta de programe :biggrin:

  • 1 year later...

Ma poate ajuta cineva cu un link? Sau macar sa-mi spuna un program bun sa-l pot gasii full free pe net? Ma chinui cu un Sprint Layout 3(are aprox 15 makros-uri dintre care 80% sunt nefolositoare) As fi vrut Sprint Layout 5, dar e greu de gasit full.

 

Multumesc anticipat!

Eu la proiectarea schemelor electronice precum si a cablajelor folosesc suita de programe PROTEUS.

Are o interfata intuitiva, este usor de invatat, se incadreaza in cerintele expuse de domnul Donpetru mai sus, iar dupa parerea mea este cel mai bun si complet simulator de microcontrolere.

Se pot simula microcontrolere din familia Microchip, AVR, 8051, ARM, etc. direct in schema lor de functionare.

Un alt avantaj pe care l-am gasit a fi indispensabil este simularea Display-urilor LCD, la fel direct in schema.

Cred ca este important si ce vrem sa facem cu "produsul" pe care l-am realizat. De exemplu eu m-am acomodat foarte bine cu Dip Trace care este gratuit si foarte usor de folosit DAR daca vreau sa duc cablajul meu sa-l realizez in fabrica sunt nevoit sa folosesc singurul program acceptat de producatorii PCB-urilor, OrCAD. Deci atentie ce vreti sa faceti cu "produsul" munci dumneavoastra. :flag_of_truce:

Editat de Dan57

Cand alegeti un program PCB, alegeti un program capabil sa va exporte proiectul in format Gerber. Spre exemplu, unul dintre cele mai comune formate acceptate de cei mai multi producatori PCB este formatul gerber RS-274X. Deci, nu trebuie sa trimiteti fisierul Orcad, ci e suficient sa trimiteti formatul Gerber cu toate layer-ele pe care le doriti.

Cand alegeti un program PCB, alegeti un program capabil sa va exporte proiectul in format Gerber. Spre exemplu, unul dintre cele mai comune formate acceptate de cei mai multi producatori PCB este formatul gerber RS-274X. Deci, nu trebuie sa trimiteti fisierul Orcad, ci e suficient sa trimiteti formatul Gerber cu toate layer-ele pe care le doriti.

In principiu asa este dar la PCBoard unde fac eu cablajele imi cere fisierul PCB pentru a nu avea ulterioare reclamatii dar si pentru a desena forma componentelor pe cablaj, etc. Din cate am vazut eu, folosesc un soft specializat (proprietar) pentru a scoate fisierele de care au nevoie, probabil pentru masinile pe care le au. Cu toate ca OrCad-ul poate scoate si fisierul gerber respectivi mi-au cerut intodeauna PCB-ul. :flag_of_truce:

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock