Sari la conținut

Imbunatatiri amplificator final stereo Bucur 8 -Tehnoton

SlewRate

Postări Recomandate

Salut , cred ca aveti dreptate , am examinat montajul si pocnitoarea a fost rezistenta din filtrul de pe iesire (cea de 10 Ohm) putin ciupita si maronizata ,pe canalul la care am conectat difuzorul de proba  :) ,dar la masurare a dat ok , probabil n-a avut timp sa se carbonizeze :) .

N -am mai conectat difuzoarele si am facut reglajele asa cum era normal sa fac si ieri :).

In primul rand am reglat tensiunea de 19V pe colectorul lui T 407/T 607 , din R444/R644 , pe care cum am zis si mai sus le-am inlocuit cu un semireglabile de 50K/47K.Aici voltajul era undeva la 19,8V din nou  .

Tensiunea mediana era destul de aiurea ,4V-5V in plus , fara reglaj ,dar a fost si ea ajustata si adusa la normal , curentii de mers in gol setati la 15mA de asemenea.

Calitatea sunetului subiectiv vorbind  ,dupa inlocuirea 2N3055 cu TIP 35C, e total diferita.In zona superioara de frecventa , sunetele nu se mai ingramadesc , se aude apropiat de un amplificator de tip TDA 7294 ca si amprenta.

Deci inlocuirea tranzistorilor a adus o modificare substantiala , iar diferenta e sesizabila.Zgomotul de fond si distorsiunile au scazut semnificativ ,o placere sa asculti

Astazi am ascultat la un volum redus , maine o sa-l caznesc mai tare putin  :)

Ce s-a inlocuit pana acum - din schema Bucur 8 trebuie utilizata ca reper schema canalului de sus cu numerotare 4xx si nu cel de jos care are unele valori aiurea :

-Tranzistori

T405/T605-PNP cu BC 560C

T406/T606-NPN cu BC 550B

T407/T606-NPN cu BC 337-40

T408/T608-NPN cu BD 139 -superdioda

T409/T609-NPN cu BD 139 -prefinal

T410/T610-PNP cu BD 140 -prefinal

T411/T611/T412/T612-NPN cu TIP 35C

Rezistori :

-R444/R644 inlocuit de la 5,6K la semireglabil de 47K-50K ( se poate si mai mic -valoarea la care ajunge semireglabilul pentru tensiune T407/T607 la 19V fiind undeva la 7,4K cu 2N3055 ca finali )

-R443/R643 inlocuita de la 120 Ohm la 333 Ohm , aceste rezistente nu sunt numai cu un rol in reglarea balansului .Prin cuplarea directa la masa a acestor rezistori se obtine un mic boost de volum .

-R446/R646 de la 15K la 47K , regleaza nivelul amplificarii

-R455/R456/R656/R655 de la 0,47 Ohm la 0,22 Ohm/5W

-inlocuire rezistori , exceptand valorile de 56 Ohm , 560 Ohm si 10 Ohm , cu rezistori cu pelicula metalica din cei vechiuti plati si cu ceramica

Condensatori :

-C427/C627 - 100uF

-C426/C626 - 0,22uF

-C428/C628 - condensator de 10uF in loc de 4,7uF ,valoare reala undeva la 7uF

-C432/C632 - 100nF

-C433/C633 - 3300uF

Pacat ca n-am osciloscop , era interesant de comparat.

O mentiune , in preamp este folosita setarea radio , iar potentiometrul de volum nu mai are conectate prizele mediane.

Editat de SlewRate
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Deci munca in laboratorul de electronica a dat rezultate bune. Inventarul pieselor inlocuite poate ajuta pe alti useri care poseda acest aparat sa- imbunatateasca asa cum ati facut dvs. Felicitari! Am sa incerc si eu inlocuirea intr-un amplificator a 2N-urilor cu TIP-uri si am sa fiu atent la auditie. Bafta.

Link spre comentariu

Multumesc ! :)

S-a simtit imediat inlocuirea tranzistorului de pe intrare in ceea ce priveste zgomotul de fond , superdioda care a deschis sunetul ca si sound stage si finalii care au scos in evidenta sunete ce nu puteau fi auzite anterior cu 2N3055 , datorita "ingramadelii" din zona superioara a spectrului audio.Vechimea componentelor si batranetea tehnologica de la baza lor s-ar parea ca trageau putin schema in jos.

Mult succes cu modificarile ! :)

Link spre comentariu

Exista totusi si posibilitatea ca imbunatatirea inaltelor sa se datoreze nu neaparat tipului de tranzistor folosit ci reglarii corecte a curentului de repaus. De aceea ar merita incercata aceasta modifcare.Spor!

Link spre comentariu

• 3 weeks later...

Am mai adaugat un "modul" :) , aveam pe o placuta prototip un preamplificator cu TL 083 , era deja facut , s-a mai adaugat un switch cu MMC 4066 tot din recuperari si acum am practic 2 preamplificatoare conectate la etajul amplificator :)

Inversor cu TL 083 conectat la ceea ce era iesire preamplificator radio si care e activ permanent (cu un zgomot aproape nul) si pe intrarea normala fie intrare magnetofon/smartphone ,fie radio.

Zgomotul cu TL 083 este mult mai scazut, iar spectrul audio mult mai deschis , suna total diferit.

aureliann , reglarile de curent repaus nu au adus nimic nou cu tranzistorii originali din superdioda.Pur si simplu tranzistorii noi din superdioda au avut ca efect un sunet mai detaliat

Editat de SlewRate
Link spre comentariu

• 8 months later...

Am conectat niste boxe de Kashtan care sunt in stare foarte buna , cred ca au undeva la 10W. Cu semnal din telefon se aud excelent intr-o camera normala .

Cealalta sursa de semnal este un Magnetofon Tesla B41 ,cam rablagit , dar modernizat pe partea electronica cu un montaj facut cu LM 1818 /A1818D , niste relee si un amarat de TBA 810AS.

A mai incercat cineva "modernizarea" pe vreun Bucur ,vad ca sunt ceva vizualizari? :)

Editat de SlewRate
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock