Sari la conținut

Imbunatatiri amplificator final stereo Bucur 8 -Tehnoton


SlewRate

Postări Recomandate

Buna ziua,

Am repus in functiune de curand un Bucur 8 ,mai ales pentru partea de amplificare (reascult ceva benzi de magnetofon pe un Tesla B115),e un radioreceptor Tehnoton cu amplificator stereo (era uitat printr-o magazie).

Desi nu e relevant trebuie mentionat ca partea de radio n-a functionat corespunzator inca de la cumparare ,1987-88 .A fost un radio cu probleme , avea lipituri reci si pcb cu intreruperi , au urmat condensatorii ceramici deveniti "sarma" si contactele cu probleme ce necesitau corectii fizice ocazionale :) (probabil a fost un exemplar refuzat la export :) ).Cel mai mult a functionat partea USS/FM.
 
Amplificatorul avea un brum caracteristic foarte enervant la volum mic spre mediu inca de la cumparare , brum care s-a intensificat in timp.


Dupa o examinare sumara s-a eliminat aproape complet partea de radio (pcb) s-a pastrat doar decodorul stereo cu integrat ce a fost cuplat cu un modul de radio FM/MW recuperat dintr-un radiocasetofon auto , decodarea stereo functionand fara probleme cam din prima :).

Experimental, in amplificator si preamplificator /corector s-au inlocuit toti electroliticii ,multe valori pe zona filtrare fiind dublate la 100uF.In zona de corector ton s-au inlocuit pentru cuplare condesatorii originali cu 4,7 uF nepolarizati electorlitici, iar la intrarea amplificatorului propriuzis s-au pus niste 0,22uf de la IPEE

In corectorul de ton s-au inlocuit tranzistorii cu BC 550C si 560B iar PNP-ul de la intrarea aplificatorului propriuzis a fost inlocuit cu BC 560C
Pe partea de alimentare generala s-au mai adaugat inca vreo 10000UF la filtrare iar pe iesirile amplificatorului s-au pus niste condesatori de 3300 uF.Ceva rezistori de 1K din baze de tranzistori au fost inlocuiti cu rezistente noi cu toleranta mica.
Preamplificatorul si amplificatorul au fost cuplate la aceiasi sursa impreuna ,40V cu transformatorul original.

Rezultatul final a fost surprinzator , brumul a disparut ,iar zgomotul de fond , cand se cupleaza un telefon smart la intrare spre exemplu , e incredibil de scazut coparativ cu ceea ce era anterior inlocuirilor.
Raspunsul in frecvente joase s-a modificat de asemenea intr-o masura foarte mare in bine ,basul a devenit puternic , iar sunetul este cald desi exista niste distorsiuni intr-o limita nedranjanta.
Radiatorele pentru 2N3055 sunt reci chiar si la volum maxim comparativ cu ce se intampla cand era nou ,asta mi se pare oarecum ciudat.


Intrebarile mele de amator sunt urmatoarele ,in speranta ca poate nu sunt singurul care a incercat diverse imbunatatiri pe acest (gen de) amplificator :
 
-ce imbunatatiri ar aduce inlocuirea tranzistorilor NPN BC171 si prefinali BD 135/136 din schema ,in ceea ce priveste distorsiunile ,puterea precum si in ceea ce priveste zgomotul de fond (l-as vrea si mai mut in pauze :) ).
-ce imbunatatirui ar aduce inlocuirea rezistorilor de 0,47 ohm din emitorii 2n3055 cu 0,22 Ohm ;
-ce efecte ar avea dublarea perechilor de finali 3055 cu inca o pereche ,mai am vreo 10 din canibalizari :) ;
-ce imbunatatiri ar avea inlocuirea finalilor cu tranzistori mai noi gen BD 249C
-schema permite cresterea tensiunii de alimentare la 50-60V fara modificari ?

Multumesc anticipat si astept si alte sugestii productive in ceea ce priveste experimentul.

Editat de SlewRate
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Salutare! Va recomand sa consultati topicul "schema kit IPRS modificat" in care dl Gsabac si alti electronisti fac propuneri pentru imbunatatirea performantelor unui amplificator. Continutul topicului este foarte apropiat cu ceea ce intentionati dvs. si nici schemele nu sunt prea diferite. Spor la mesterit!

Dar peste toate acestea consider ca ati realizat un lucru bun si va felicit pentru rezultatul obtinut!

Editat de aureliann
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Salut!

 

Multumesc pentru feed-back.

 

Intamplarea face ca exact topicul respectiv m-a facut sa ma inscriu pe forum sa vad schema ,pentru ca am si 2 placute cu kitul de 10W IPRS ,pe care vreau sa fac niste experimente :) .M-a surprins diferenta de zgomot intre tranzistorii din seria BC1xx/2xx si BC 5xx ,parca ar fi amplificator integrat cu astia pe intrari :)

 

In Bucur 8 schema e putin deosebita si nu stiu cu ce sa inlocuiesc cei 2 NPN BC171 (in schema sunt T406/T606 si T407/T607) si nici daca BC-ul inlocuitor sa fie A,B sau C , ma tem sa nu intre etajul final in oscilatie.BC 171A sunt lenti si zgomotosi.

Nu stiu nici daca inlocuirea lor ar aduce scadere distorsiunilor si a zgomotului.

 

Oricum rezistorii de 0,47ohm schimbati la 0,22ohm o sa fie urmatorul pas in cateva zile, sa vedem care sun rezultatele , am inteles ca acei rezistori micsorati reduc in teorie disotrsiuni.

Mai e si problema reglarii curentului de mers in gol.

Daca fac doar modificarea rezistorilor din emitorii 3055-urilor trebuie crescut curentul de mers in gol sau trebuie reglat iar conform indicatiilor din schema orignala?

 

Aici am gasit schema pentru versiunile Bucur atat cu finali cu Germaniu cat si cu finali 3055: http://www.magearu.ro/Ftp/Scheme_Radio/Bucur/Service_manual.pdf

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Salutare! Eu as pune in locul lui BC 171 un BC 109C sau un BC 413, care au un factor de zgomot  mic. Oscilatiile se pot elimina prin marirea daca este cazul a valorii cond.C430 (22pF)din schema dvs. si prin montarea intre punctul median si masa a unui circuit serie format din R=10 ohmi si C= 100nF. Reglati curentul de mers in gol dupa manual,(20mA) daca micsorati rezist din emitoare,

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Schimbarea rez de emitor nu aduce nimic ?n schema asta.

Merg orice al?i trz finali acolo, era un subiect cu modificarea la 50W a etajului final ?ntr-o revist? Tehnium.

Io a? scoate corec?ia fiziologic? de pe potentiometrul de volum.

Editat de donpetru
corectare octografica - la urmatoarea abatere de acest fel, 2 puncte avertizare
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Multumesc mult pentru raspunsuri

 

-T405/T605 au fost inlocuiti deja cu BC 560C in amp.

 

-O sa incerc pt T406/606 inlocuiri cu ceva din BC 5xx si T407/607 cu BC337-40.

 

-Pe BC 109C l-am mai incercat in trecut in preamp de cap magnetic ca si pe BC173 si mi s-au parut zgomotosi ,seria 5xx pare mult mai buna pe zona de zgomot si cum cred ca T407/607 lucreaza cu ceva curenti mai mari un 337 pare de asemenea mai potrivit.

 

-Sugestille pentru cei 2 condensatori 432 si 435 o sa le aplic.

 

-Perechea prefinala nu se incalzeste semnificativ , dar nu sunt pusi nici pe radiator .Ar fi ok o inlocuire cu o pereche ceva gen BD 4xx sau sunt nepotriviti pentru audio ?

 

-Pentru T408/608 inlocuirea cu un transistor nou ar aduce vreo imbunatatire ,traiesc cu impresia ca tranzistorii romanesti erau ceva mai zgomotosi decat cei similari fabricati in vest si as vrea sa schimb cam toti tranzistorii .

 

-Tranzistorul TIP35C ar putea aduce ceva imbunatatiri in locul 2N3055 iin zona finala sau nu ar aduce nimic nou ?! Cei 4 2N3055 din amp par sa fie produsi de Unitra daca nu ma insel in ceea ce priveste sigla.

 

-M-ar interesa sa stiu din ce an era revista Tehnium cu modificarea in ceea ce priveste cresterea puterii :)

 

-Ma gandesc sa anulez si balansul , mi s-a parut ca fiecare canal in parte suna mai bine cu balansul reglat la maxim ,probabil o sa pun cate 1K /1,2K in loc in serie cu C429/629 .

 

Multumesc anticipat pentru alte raspunsuri , in cateva zile o sa mai cumpar ceva piese pe langa cele deja avute sa vedem daca suna mai bine sau iese fum ,oricum nu voi inlocui tot deodata sunt curios ce aduce fiecare modficiare :)

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...

M-am apucat deja de inlocuiri imediat ce am avut ceva timp si am descoperit o chestie interesanta ,desi in schema scrie ca T406/606/T407/T607 sunt BC 171 A am descoperit 3 BC 171B si un tranzistor marcat pe spate (pe partea rotunjita) cu BC 171 A sau R (mai degraba pare R ? ).

Conform multimetrului hFE e destul de variat la acesti tranzistori si nu au nici marcajul cu beta/IPRS desi sunt cei originali ,ma intreb cum or fi imperecheate BD-urile :)

In locul lor vor fi pusi BC550B si BC 337-40.

Multe rezistente au tolerante departe de 5 la suta, iar semireglabilii sunt terminati :)

Am cumparat si niste TIP 35C pentru inlocuire 2N3055 , din curiozitate , sa vedem la final ce diferente sunt.Daca nu sunt diferente pozitive 2N3055 vor fi lasati la locul lor.

Mai revin dupa ce termin :)

  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

1.S-au inlocuit T406/T606 cu BC 550B si T407/T607 cu BC 337/40 , in montaj erau 3 X BC 171 B si un BC 171 ciudat marcat

2.Rezistorii de 0,47 Ohm au fost inlocuiti cu 0,22 Ohm

3.Semireglabilii au fost inlocuiti cu recuperari , dar cu inlocuitor incapsulati de precizie si calitate in stare buna

4.Rezistorii au fost majoritatea inlocuiti in amplificator cu rezistori "industriali" cu pelicula metalica exceptand valorile de 47 Ohm ,56 Ohm ,560 Ohm si 10 Ohm

5.C432/C632 au fost inlocuiti cu 100nF/100V non ceramic, cei vechi aveau in jur de 30 nF real

6.R443 si R643 de pe balans au fost inlocuite cu 1K.

7.S-a deconectat filtrul fiziologic de pe prizele mediane ale potentiometrelor de volum si rezultatul a fost pozitiv.

 

Cu reglajele facute la 15mA pe mers in gol si voltajul pe iesire la 1/2 din Vcc voltajele pe T407/T607 nu sunt de 19V ca in schema ci de 19,5V , iar voltajele pe T405/T605 nu sunt de 16V ci de 17,2V si nu inteleg de ce ( habar n-am daca inainte erau cele specificate :) ).Oricum rezistentele inlocuite sunt la 1% toleranta conform schemei iar transformatorul este cel original.

O alta mentiune  de facut este ca R438 si R445 au valorile regasite si pe placa , iar R638 si R645 din schema sunt gresite.

 

Per ansamblu sunetul s-a mai imbunatatit ,spectrul audio s-a expandat putin si - o impresie subiectiva bineinteles,,distorsiunile au scazut perceptibil ,dar exista senzatia ca se poate auzi mai tare ca parca e undeva o retinere.

In momentul in care volumul este dat la maxim parca exista si o reducere automata lenta a  volumului , dar care se stabilizeaza , asa cum am observat si dupa primele modificari si ma gandesc daca nu cumva exista niste rezistente in schema care au valori incorecte ,nepotrivite sau care pot if ajustate.

Daca dupa primlele modificari radiatorul era rece pur si simplu si 2n3055-urile la fel acum 2N3055 urile se incalzesc usor pe partea incapsulata ,dar o fi efectul resitorilor de 0,22 Ohm.Radiatorul e rece si la maxim .Prefinalii se incalzesc tot foarte usor abia perceptibil parca mai putin decat dupa prima modificare.

 

Sa fie oare necesar un potentiometru de 22K la intrare ?

Subiectiv vorbind se aude cam de 2X 10W dar fara vreo problema in reproducerea frecventelor joase ,am facut niste ampuri cu LM 1875 in anii trecuti si erau anemici comparati cu montajul asta pe zona de joase :) .Se aude cumva asemnator cu un amplificator cu TDA 2003 in punte , dar fara zgomotul de fond.

 

Inlocuirea prefinalilor ( sau prin zona lor ) mai poate aduce ceva imbunatatiri ?

 

Mai urmeaza sa pun doar  TIP 35C din curiozitate :)

 

Multumesc pentru alte viitoare sugestii anticipat.

Editat de SlewRate
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Astazi am facut mai facut o modificare.

 

Ieri setasem curentul de mers in gol la 15mA , probabil m-am uitat la schema Bucurului cu etaj final pe germaniu :) , iar pe colectoprul lui T407/T607 voltajul era 19,5V.

 

Astazi am revazut schema si mi-am dat seama ca schema cere 20mA curent de mers in gol :) Dupa setare mi s-a parut ca nivelul distorsiunilor a crescut si am masurat din nou tensiunea pe colectorul T407 ,voltajul batand in 19,8V.

 

Asa ca mi s-a parut necesar sa deschid mai mult T407 prin modificarea R444/R644 din baza T406/T606, de la 5,6K la o valoare superioara , si am facut asta cu un semireglabil de 50K.Prin micsorarea valorii sub 5,6K distorsiunile cresteau pana la oprirea completa a etajului final ,iar prin crestere sunetul pierdea din joase ,dar scadea nivelul distorisunilor.

Prin scaderea R444 creste tensiunea pe colector T407 iar prin crestere scade.S-a gasit o valoare de 7,5k pentru R444 pentru a obtine 19V pe colectorul T407 ,desi la o tensiune de 19,5V sunetul parea ca are mai mult volum.

 

La 15mA curent mers in gol la maximum de volum , pe sarcina de 4Ohm curentii per fiecare canal erau la un maxim 0,75-0,8A iar pe o sarcina de 8Ohm la un peak de 0,47A pe fiecare canal.

 

Senzatia de reducere a volumului in mod automat cand potentiometrul de volum este la maxim ,desi nu exista o incalzire perceptibila a etajului final , continua.

 

Ce mai trebuie corectat in etajul prefinal si superdioada pentru a opri aceasta limitare acest feedback care nu are logica avand in vedere ca radiatorul este rece ? Ce tranzistori sa pun in locul BD 13x in etajul prefinal ?

Si prefinalii sunt doar calduti.

Mentionez ca prefinalii sunt in aer iar superdioda este montata pe radiatorul finalilor ,dar nu cu pasta ci asa cum era initial cu o foaie de mica dublata , conform cu modul in care fost pus din fabrica.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

salut, verifica imperecherea prefinalilor cat si cea a finalilor.verifica de asemenea si valorile condensatorilor electrolitici.spor

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Multumesc pentru feedback ! :)

 

Dupa 2 ore de vizionat Tehnium-uri in format PDF noaptea :) astazi mi-am mai incercat norocul cu modificarea R446/R646 si din nou R433/R633 , prin tatonari. Modificasem initial R433/R633 la 1K de la 120 Ohm original ,astazi l-am inlocuit cu 333 Ohm cu cresterea castigului in joase bineinteles.

Dupa asta am modificat si R446/R646 de la 15K original la 47K.S-a pus un semireglabil si s-a reglat pana amplificatorul a parut ca in sfarsit amplifica fara distorsiuni deranjante ,iar radiatoarele incep sa disipe in sfarsit caldura si nu mai sunt reci ca gheata :)

 

Cred ca voi trece la verificarea etajului prefinal inainte sa pun TIP 35 urile , am cumparat niste BD 139/BD140 sa vedem daca reusesc sa-i imperechez :) BD-urile originale sunt chiar batrane si nu cred ca erau nici super realizari.

 

Sunetul nu e rau deloc ,pe zona frecventelor joase e chiar surprinzator ,iar zgomotul de fond aproape imperceptibil, Nu are chiar "curatenia" sunetului unui TDA 7294 ,LM 1875 ,LM 4766 sau LM3886 pe care deja le-am realizat practic , dar cred ca tranzistorii noi ar putea sa dea putina "curatenie" pe zona frecventelor inalte.

 

Adaugarea unei diode intre colectorul T307 (care e BC 337 acum) si baza T410 (BD 135) ar putea imbunatati ceva ? Am vazut in niste scheme asemanatoare o dioda plasata in zona respectiva si ma gandeam sa incerc :)

 

@dmx_rmx ,

Electroliticii au fost deja inlocuiti si verificati ,majoritatea sunt Nichicon , iar cei de pe zona de filtraj au fost mariti de la 47uF la 100uF. Dupa ce ajung la un rezultat final o sa postez si niste poze cu pcb-ul si schema finala la care voi fi ajuns.Si acum daca ma opresc pot sa spun ca l-am transformat in bine comparat chiar cu forma in care a iesit din fabrica.

 

La Tehnoton n-o fi realizat niciun inginer o schema imbunatatita a acestui amplificator in 10 ani de fabricatie ? :)

Editat de SlewRate
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Salut, poti folosi ca si prefinali perechea mje340/350 iar pentru finali 2n3773 .sa montezi si prefinalii pe mici radiatoare in forma de U...Finalii obligatoriu cu foite de mica,saibe si pasta. La condensatoarele electrolitice ma refeream la faptul ca trebuie masurate sa fie in valori cat mai apropiate fata de cele din schema. Ele chiar si noi au tolerante destul de mari fata de ce este scris pe ele. Spor

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

:whistling: Habemus Papam ! :giggle: A iesit fum . :rofl:

Am inlocuit prefinalli si superdioda astazi si am facut sau s-a intamplat si o traznaie :giggle:

 

Astazi am schimbat prefinalii , care erau BD 135H si BD 136H (PNP -ul era scris galben) si i-am testat cu un multimetru in ceea ce priveste hFE ,asa ca sa existe un minim reper ,,promit sa-mi fac si un montaj sa fac un test pe bune pentru tranzistorii folositi in imperecheri  :) .

 

Intre tranzistorii originali o pereche era apropiata ca si hFE , aveau fiecare undeva la 80 ,in cealalta pereche era NPN-ul cu 70 si PNP-ul cu 130 - intotdeauna mi s-a parut ca un canal era ceva mai "murdar" la sunet ,parca tot in asta erau si rezistentele cu peste 10% toleranta si un BC 171 cu denumire ciudata (descris mai sus).

 

Tranzistorii pe care i-am plantat au fost BD 139 cu inscriptia ISL (si cam suspecti ca si inscriptionare), iar PNP un BD 140 de la ST.Din 5 bucati din fiecare am facut o singura pereche care era conform hFE imperecheabila si una cu tranzistori apropiati ( i-am instalat oricum , oricum vreau alti tranzistori aici). 2 NPN-uri i-am pastrat pentru superdioda unde original erau alti  BD 135H cu hFE in jur de 90.

 

Inlocuirea perechilor a fost ok si a adus o mica relaxare pe zona medii inalte, rezultatul fiind incurajator am inlocuit si superdiodele cu BD 139 , lucru care a deschis sunetul intr-un mod seminificativ si perceptibil , deci superdioda a fost putin magica .

 

Fiind incantat si pe val am bagat si TIP 35C urile ( fara sa mai reglez nik  inainte de pornire -conectare difuzor :) ) am pornit fara difuzoare totul a fost , n-a iesit fum , am conectat la unul din canale un difuzor de test si plici de undeva din stanga  :rofl:  :).

Pare sa fie un "junghi" de NPN  dintr BD urile suspecte , dar cine stie ce voi descoperi maine , m-am oprit sa mai las si pentru maine .

 

Imperecherea la TIP 35C s-a facut vizual :rofl:  :) , mai greu de facut din 4 bucati ,aveau aia 4 si pe aia i-am luat :)

Superdiodele au fost frumos reinstalate cu mica si pasta noi deci banuiesc ca si-au facut treaba totusi.

 

 

Mai trebuie corectate ceva rezistente la prefinali ca valoare , marite cele de 56 , sau sa maresc din nou rezistentele din emitorii finalilor la 0,33Ohm sau 0,47Ohm ? Desi 2N30055 -urile au fost ok cu 0,22Ohm

Sa mut si prefinalii pe radiatorul general ?

 

  :whistling: .

 

 

dmx_rmx , o sa incerc si variantele de tranzistori pe care le-ai propus :)  :yes:

Editat de SlewRate
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Salutare! Cred ca ar fi trebuit sa masurati tensiunea mediana inainte de conectarea difuzorului. Un dezechilibru prea mare intre cele doua ramuri poate duce la suprasolicitarea unui final in momentul cuplarii difuzorului final prin care se incarca cond. de cuplaj cu difuzorul.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock