Sari la conținut

Boxa Telefunken EA 555T

aureliann

Postări Recomandate

Un prieten mi-a facut cadou o incinta de tipul TELEFUNKEN EA 555 din care lipseste insa piesa cea mai importanta, si anume diful de joase. Ce este ciudat pentru mine este faptul ca nu am gasit nici o urma de filtre inauntru, cablul care intra in boxa are papuci care se aseaza direct pe bornele difurilor de medii si inalte, care par a fi legate in paralel. Un aspect pozitiv este ca acestea sunt total inchise in spate. Boxa este de tip bass-reflex fara tub rezonator, doar orificiul. Dupa diametrul gaurii pentru diful de bas acesta ar fi de 6,5 inch. Ma poate ajuta cineva sa aflu tipul acestuia penrtu a-l cauta ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

salutare tuturor!

Am facut niste poze obiectului care a fost candva o boxa....post-32596-0-93411900-1493216967_thumb.jpgpost-32596-0-23357200-1493216987_thumb.jpgpost-32596-0-74988500-1493217119_thumb.jpgpost-32596-0-86292500-1493217217_thumb.jpgpost-32596-0-81918700-1493217752_thumb.jpgpost-32596-0-35467500-1493217776_thumb.jpg

Diametrul gaurii  pentru diful de bas este de 14,3mm, adica ar fi cam unul de 6,5 inch

Editat de aureliann
Link spre comentariu

Mda, nu trebuia sa lipseasca si un bidon gol in boxa. Am inteles ideea, presupun ca vroiati sa aratati cam care ar fi dimensiunile incintei acustice !!!

E destul de greu sa gasiti un difuzor de joase potrivit pe incinta respectiva. Sunt foarte putine date care sa conduca la alegerea unui woofer potrivit. Cred ca nu va ramane altceva de facut decat sa cautati in comert un difuzor de joase care sa se potriveasca in gaura woofer-ului. Deci, rasfoiti net-ul si alegeti ceva... la intamplare. Filtru s-ar putea sa lipseasca si pentru orice eventualitate construiti unul minimal. Ca sa va dau un exemplu de filtru, mentionati impedanta difuzoarelor actuale, e suficient numai medii si inalte.

Dupa aceea, vindeti boxele si cumparati-va sau construiti-va niste boxe "ca lumea".

• Like 1
Link spre comentariu

Este adevarat, pe langa peisajul dezolant din imagini, poza unui bidon gol este si mai dezolanta... :smile:.Dar asta era ideea, aprecierea dimensiunilor.Dupa cum arata conexiunile intre difurile existente , se pare ca filtrul ar fi fost bunul care delimita joasele de medii+inalte.Deasemenea cred ca nici tub bass nu a avut. Prin urmare, daca nu sunt cunoscute  de alti colegi forumisti mai ramane sa caut un dif de bas cu un raport Fs/Qes> 70 de 6,5 inch, pentru ca am vazut ca exista si magazine online unde se dau parametrii difuzoarelor.Difurile din boxa sunt de 8 ohmi, dar m-ar interesa si variante pentru 4 ohmi. Multumesc si multe realizari!

Link spre comentariu

De obicei, astfel de filtrare simpl? se folosea ?n boxele pe ''3 c?i'' false din anii 90, unde diful de ?nalte era unul piezo mascat ca fiind calot?. Un singur cond le separa pe am?ndou? de cel de joase ?i ??i luau fiecare ce vroiau din semnal. Dar se vede c? ideia e mult mai veche. :)

• Like 1
Link spre comentariu

Dupa ce voi cumpara (procura) un dif de joase de 6,5 inch cred ca am sa experimentez putin cu cel mai ieftin filtru cu bobina din comert sau am sa fac unul dupa modelul din cartea "Caleidoscop audio" a regretatului GDOprescu .Voi vedea ce iese...

Link spre comentariu

Totusi, nu lua?i un difuzor ? la plezneal?? care doar s? se potriveasc? ?n carcas?. Afla?i volumul incintei ?i c?uta?i un difuzor care, dup? parametri T.S, calcula?i volumul necesar al incintei cu VirtulBox ( de exemplu). C?nd se vor potrivi, a?i f?cut o alegere mai bun? ?i ajunge?i ?i s? experimenta?i lucrul cu incintele acustice.

Link spre comentariu

Incinta are volumul interior de 12,24 L, iar orificiul pt bas are diametrul de 4,5 cm. Difuzoarele existente (medii si inalte) sunt ambele dinamice. Cam ce difuzor de 6,5 inch s-ar potrivi pentru ea?. Multumesc pentru raspuns.si spor la mesterit.

Link spre comentariu

Parerea mea e sa cumperi un difuzor de asta:

http://www.mivarom.ro/catalog/product_info.php/difuzor-165cm-sbx1620bk-p-5439

Nu are rost sa te complici cu alte calcule. In mod normal ar trebui sa schimbi tot in boxa, toate difurile, dar cand faci asta trebuie sa cunosti la toate macar raspunsul in frecventa ca sa faci un filtru bun. Daca nu cunosti raspunsul in frecventa a difurilor de medii-inalte, e greu sa alegi un woofer potrivit. Deci, cel mai bine e sa cumperi diful de mai sus.

Editat de ionut90
  • Like 1
Link spre comentariu

Am vizitat putin saitul recomandat si m-am mai mai gandit si la http://www.mivarom.ro/catalog/product_info.php/difuzor-165cm-c65048ohm-p-2700, despre care scrie ca ar avea un SPL mai mare, dar valoarea asta mare e mai putin credibila.

Dar ambele par a avea suspensie din cauciuc (moale), deci s-ar putea sa fie pentru incinte inchise. Multumesc pentru sugestie Ionut 90.

Editat de aureliann
Link spre comentariu

Urca mult prea sus pt o boxa cu 3 difuzoare ( 6kHz) Dar e greu de g?sit unul cu r?spuns mai jos. Trebuie t?iat mai jos ( probabil la 2500 Hz) Programul ti l-am scris : VirtualBox. E destul de simplu de folosit.

Necunosc?nd frecventa de  taiere a celor de medii e destul de greu s? le potrivesti

Poate te ajuta si acest site  https://www.diyaudioandvideo.com/Tables/ButterworthCrossover/1stOrder/

https://www.diyaudioandvideo.com/Tutorial/DesignBuildCrossover/

Editat de barbulescuorlando
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock