Sari la conținut

Amplificator din piese recuperate

Vizitator frediw

Postări Recomandate

Vizitator frediw

Salutare tuturor,am sa va prezint un amplificator din piese recuperate(adunate in timp) investitia facuta de mine este de 100lei

Studiind multe scheme m-am decis sa folosesc o schema prezentata de cei de la videorockola,amplificatorul expandabil post-30391-0-15707600-1492159887_thumb.jpg

Carcasa am realizao din tabla de 1.3mm cu dimensiunile 43x36x14cm iar panoul frontal (pe care am montat finalii) din tabla de aluminiu 2x3mm suprapuse

801realizare_1.jpg

Initial m-am gandit sa folosesc ca finali celebrul tranzistor 2N3055 dar masurand HFE ul am constatat ca sunt prea mari diferente intre ele si m-am decis la utilizarea tranzistorului SDT9202.Ca transformator am folosit un pachet de tole Esi I (recuperat)pe care l-am bobinat la 2x36V si am mai facut o infasurare de 2x12V pt auxiliare.Redresarea cu 20PM4 si filtrarea cu doi condensatori de 33000 micro/63v,tensiunea finala +-50vcc.Ventilatorul pt racire este pe rulmenti la 220v.Am mai adaugat ca protectie modul DC protection si doua termostate de 90 grade pe racitor.

Masuratorile efectuate in urma testelor:

291masuratori.jpg

Masuratorile le-am efectuat cu ventilatia decuplata timp de aproximativ o ora/canal si n-am depasit temperatura de 78 grade pe radiator (la temperatura ambientala de 20 grade).Valorile masurate sunt la puterea maxima la fregventa de 1khz.Din pacate nu detin osciloscop pt a vedea distorsiunile.Poate voi reveni si cu aceste masuratori.

502aspect_final.jpg

Avand in vedere ca este un amplificator in care am investit 100lei suna grozav,deocamdata inscriptionare e cu marker dar ma gandesc sa-l modific,voi studia posibilitatile. :hi:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Curentul de mers in gol mi se pare mic,prea mic 5,5 mA.Ma gandesc ca se putea inseria cu diodele D2 D3 un semireglabil de aprox 250R s-au mai mic pt un reglaj mai bun al curentului de repaos.Oricum...felicitari pt realizare :yes: :clapping:

Link spre comentariu

Departe de mine inten?ia de a t?ia elanul, dar aia e o schem? care ar trebui interzis?, la fel ca alte pocnitori ?i p?c?leli de pe net. Se putea cere sfatul aici ?nainte. Cu doar dou? diode trz finali s?nt ?n clas? B, iar etajul prefinal e incomplet f?r? dioda Baxendall, va func?iona cu asimetrie mai mare. Amplificarea e enorm? x100, a?a se explic? ?i compens?rile agresive cu 120pF ?i 470pF care taie din banda redat?. De la intrare lipse?te o rezisten?? ptr filtrul gama. E clar c? schema aia a fost g?ndit? de cineva f?r? experien??.

Partea pozitiv? e c? r?m?ne totu?i sursa ?i radiatoarele cu trz finali, cu care se poate construi un amplif mai bun, dar numai la +/-40V c? at?ta suport? SDT9202. Dac? au rezistat la +/-50V e ?nc? o dovad? c? nu s?nt deschi?i corect. Tot e bine c? nu s-au folosit 2N3055 acolo.

..............

Puterea e exagerat?, se pot ob?ine 100W/8 Ohmi sau aproape dublu pe 4 Ohmi la tensiunea aia de alimentare.

Editat de zal
Link spre comentariu

Vizitator frediw

Toata stima domnul zal, valorile masurate sunt reale (nu trebuie sa ma credeti dar n-am nici un interes sa falsific ceva :uhuh: ).Initial cum am mentionat doream folosirea Tr.2N3055(avand 43 bucati),am realizat un canal si incercat tot la +- 50v.Vazand ca suna bestial m-am apucat la cablajul celui de-al doilea canal,la asamblare am observat ca din cele ramse nu pot inperechea eficient 5 perechi de tranzistori(HFE ul fiind intre 1 si186).Avand si 35 buc de SDT (cu HFE intre 20si 55) am ales aceasta varianta.Deci nu e nici o pacaleala(pacat ca sunteti prea departe v-as invita la audierea lui,)Stiu ca sunteti experimentat dar si cei de la videorockola sunt (eu nu ma pricep la projectare dar la auditie am ceva experienta) si daca doriti va pot trimite documentatia completa sa va convingeti(e si cu Tr pnp si combinat npn/pnp).Mai am o singura precizare modulul duce pana la 24 Tr. finali alimentate intre +-50 si +-92 volti.

P.S.Ulterior sa ma consult cu dumneavoastra ce schema m-ati recomanda pt.un amplificator de 300W (indiferent de clasa lui)pe canal cu tranzistor 2N3055 si alimentare +- 50V? Multumesc  :hi:

Link spre comentariu

Tartore lasa omu' sa experimenteze ca doar sunt piese recuperate.Daca are protectie pe difuzoare si sunetul este pe gustul d-lui e bine.Macar el mai construieste cate ceva pe cand eu......doar polistirene,caramizi si gresie am in ochi anu asta.Mama ei de viata :cursing:

Bravo fredi!

• Like 1
Link spre comentariu

Io din considerente de siguran?? ?i fiabilitate m-am alarmat v?z?nd cum s?nt folosi?i acei trz, peste maximul Uce0. Sper s? fie o protec?ie capabil?, nu vre-un kit.

?n Agenda Electronistului dar ?i ?n unele cataloage de firm? nici nu se mai d? Ucb0 ptr a nu se face confuzii. Ata?ez un bricolaj cu datele complexe ptr familia 2N3055, din care se pot trage concluzii.

.............

300W/4 Ohmi se pot ob?ine pe la +/-70V aproximativ. Mai depinde ?i de sensibilitatea amplifului, semnal... Deci nu cu +/-50V dec?t pe sarcini mai mici (2...3 Ohmi), ?ns? asta e discutabil.

Editat de zal
Link spre comentariu

Ptr a nu r?m?ne dator, a? merge pe astfel de scheme (a se observa similitudinile dintre ele):

http://users.otenet.gr/~athsam/power_amp_300w.htm cu precizarea c? BD139/140 de la Q7.8.9 trebuie totu?i ?nlocui?i cu MJE340/350, iar ptr Q10,11 MJ15030/15031. La fel ?i ptr trz din schema de mai jos:

Link spre comentariu

Vizitator frediw

Va salut dl zal(sa stiti ca nu-mi sunteti dator cu nimic) si dl flomar,multumesc pt scheme dar nici una din ele nu e pe +-50V si final 2N3055 (tensiunea nu ar fi problema la-s bobina cu cat vreau eu).Sunt constient ca acesti tranzistori sunt depasiti ( postati acele cataloage pe care le stiu de 20 ani) dar mi-e mila sa le arunc (de aceea am facut aceasta asazisa pocnitoare).Ultimul amplificator construit cu 2n3055 prin 97 avea 2 perechi de finali/canal tot la +-50V si culmea si atunci si acum rezista la aceasta tensiune.Haideti ca reformulez intrebarea,am o galeata de tranzistori 2N3055 si doresc sa construiesc un amplificator de 300W pe canal si a-s dori sa ma consult cu dumneavoastra eventual ceva scheme.Multumesc  :hi:

• Like 2
Link spre comentariu

Probabil c? Sava a exagerat pu?in la momentul public?rii ?n Tehnium chiar dac? a m?rit pu?in amplificarea. Originalul e aici, foarte similar cu Dual CV-1500/1700 ?i cel al lui Barbu Popescu care aveau tot 75W. Eu tot nu m? ?mpac cu tensiunea prea mare ptr 2N3055, chiar dac? or fi exemplare sortate ptr Uce0 peste cei 60V tipici, nu trebuie uitat c? la ?nc?lzire pastila de siliciu rezist? invers propor?ional cu temperatura la tensiune, de aia se aleg trz cu tensiuni de lucru c?t mai mari, cum se arat? ?i ?n pdf-ul postat.

Editat de zal
Link spre comentariu

De la sfirsitul anilor '80 si pana la mijlocul anilor '90 am construit mai multe amplificatoare de chitara alimentate simetric cu +/- 45V avand finali 2N3055H in paralel si nu a avut nici unul probleme cu toate ca au functionat numai cu sarcini de 4 ohmi. In 1990 am construit un amplificator compact alimentat asimetric cu 75V, cu doi finali 2N3055H avand ca sarcina trei difuzoare RFT de 50W/8 ohmi conectate in paralel (!) si am "tras"cu chitara bass pe el  vreo patru ani fara sa fie nici o problema cu tranzistoarele de putere. Prin '95 am avut la reparat un mixer cu amplificare cu cate doi finali 2N3055/3 pe canal si alimentat simetric cu +/- 45V, in care am intalnit finali facuti "sarma", dar defectinea s-a produs din cauza strapungerii unor condensatoare cu tantal care erau montate intr-o retea bootstrap din etajul de intrare al amplificatorului final. Am inlocuit finalii tot cu 2N3055H si deoarece amplificatorul functiona cu sarcini de 4 ohmi am hotarat sa pun finali in paralel deoarece radiatorul era foarte generos. Dupa mai bine de zece ani am intilnit amplificatorul functionand la o trupa ce canta intr-un restaurant, fara nici o reparatie ulterioara celei facute de mine. Totusi, am intalnit de mai multe ori tranzistoare 2N3055 strapunse in amplificatoare AS15201, cu toate ca erau alimentate cu tensiune mica (simetrica de +/- 24V), dar se stie ce radiatoare erau montate acolo...

• Like 1
Link spre comentariu

Vizitator frediw

Nu vad alta rezolvare decat sa folositi etaje conectate in punte.....2 etaje in punte pe un canal si alte doua pe celalalt canal....va sugerez schema lui Sava din TEHNIUM....nu mai stiu ce numar!.....se alimenta la +/- 45V si scotea 100W/8 ohmi....performante declarate de constructor...schema este cu finali complementari dar modificarea pentru cvasicomplementari se face usor.....

Multumesc dl.flomar oricum aveam de gand sa scot din naftalina colectia tehnium,am sa studiez schema sugerata de dumneata.

Vedeti dl zal am cerut sfatul aici ulterior fara rezultate,eram 99% ca acesta va fi rezultatul de aceea am trecut la treaba si nu-mi pare rau (daca intrebam nu mai realizam nimic).Intrucat consider discutia incheiata rog moderatorul paginii sa stearga acest topic.Va multumesc  :hi:

Link spre comentariu

Aveam o b?nuial? mai demult c? 2N3055 ?i SDTxxxx, 2N3442, 2N4348, etc s?nt de fapt acelea?i la IPRS ?i probabil prin sortare se stabileau loturile. Asta dup? ce am desf?cut c?teva ?i am folosit diverse combina?ii de trz ?n etaje finale. Recunosc c? n-am dep??it tensiunea maxim? ptr cel mai slab trz din montaj.

Poate voi a?i fost mai curajo?i sau a?i avut noroc. 

?sta nu e un motiv de ?tergere a subiectului, sigur intereseaz? ?i pe al?ii. 

Link spre comentariu

De ce trebuie inlocuit un tranzistor de 1A (BD139) cu unul de 8A (MJ15030) ?

Nu exista ceva intre ?

S?nt dou? aspecte aici: modernizarea unei scheme ?n care trz originali s?nt dep??i?i azi ?i a doua: la ''?mbun?t??irea'' unei scheme prin ad?ugarea de mul?i trz finali, trebuie schimba?i ?i trz prefinali ca s?-i poat? comanda. ?n orice catalog se d? ?i curentul de baz? corespunz?tor curentului maxim de colector la un anumit factor de amplificare (beta) ptr un trz dar pu?ini se uit? acolo, fiind mai spre cap?tul r?ndului. To?i se uit? ?n fa?? la tensiuni, curent de colector ?i putere disipat?. Un trz care atinge Icmax la un Ib c?t mai mic e mai avantajos fa?? de unul mai puturos, de aceea?i putere.

Un ultim detaliu: capsula TO-220 se r?ce?te mai u?or ca cea TO-126.

................

Curios, pe vremea c?nd nu se g?seau piese str?ine, BD237/238 rezistau la +/-50V ca pilo?i ?i prefinali. Dar ?i schemele erau bizare. :)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock