Sari la conținut

Statie de lipit cu ciocan Weller de 50W

gsabac

Postări Recomandate

Am inceput sa finalizez o statie de lipit cu ciocan Weller original de 50W, cu sonda de temperatura

de tipul termistor NTC. Aceasta are la 250C o rezistenta de 1,1Meg si scade la 450 de grade pina

la citiva KOhmi. Schema este urmatoarea:

post-24607-0-81223500-1490433451_thumb.jpg

Am realizat circuitul, am reglat aproximativ temperatura la capete si vreau sa gasesc o metoda pentru calibrare.

Eu am mai facut doua statii cu ciocan Weller, una este cu efect CURIE la care temperatura o sabileste automat

pastila din virful de lipit si la a doua, pentru calibrare am folosit o metoda de comparare cu o statie originala. 

Prin ce metoda as putea sa calibrez scala de temperatura, precizez ca pentru reglajul temperaturii 

folosesc un potentiometru linear de 10 KOhmi.

@gsabac

Editat de gsabac
  • Like 3

In documentatia Weller se spune explicit despre senzor ca este construit cu un fir de platina cu rezistenta de 22 Ohm.
Asa se explica si stabilitatea deosebita in timp, dar si pretul.
Rezistenta specifica a platinei este 0,1062 Ohm*mm2/m iar coeficientul de variatie termica este de 0,0031 Ohm/grad.
Rezistenta se modifica cu temperatura dupa urmatoarea relatie:
Rtemp = R20*(1 + (temp -20)*coef), unde:
-Rtemp, este rezistenta la o temperatura data;
-R20, este rezistenta la 20 de grade;
-temp, este temperatura de lucru;
-coef, este coeficientul de temperatura.
Cu valori numerice avem: Rtemp = 22*(1 + (temp -20)*0,0031) = 22 + 0,0682*(temp -20)
Am dat diverse temperaturi pentru senzor si am obtinut curba variatiei rezistentei cu temperatura,
  post-24607-0-22817900-1490516695_thumb.jpg
Curba obtinuta de mine este aproape identica cu aceea obtinuta de altii, din masuratori pe obiect si
 confirma senzorul cu fir de platina.
Daca se foloseste un fir de platina cu diametrul de 0,05mm trebuisc pentru 22 Ohm cam 407mm de fir,
 adica cam 44 de spire pe un suport metalic izolat cu mica sau de ceramica.
Deci variatia rezistentei cu temperatura este intre 22 OHm la 20 de grade si 56 Ohm la 450 de grade.
La un curent prin senzor de 1,2mA se obtine o variatie de tensiune de la 26,4mV la 67,2mV, care este
 folosita pentru reglajul de temperatura sau pentru masurarea temperaturii senzorului.

Aceasta metoda poate fi folosita pentru etalonarea scalei statiei de lipit si merge si la orice senzor

cu termocuplu, de exemplu la cele cu senzor de tipul K.

In cazul meu situatia este mult mai complicata, deoarece senzorul este un termistor, care are o variatie

scazatoare exponentiala cu temperatura iar factorii din catalog nu sunt cunoscuti.

Poza componentelor este urmatoarea:

post-24607-0-52318400-1490517296_thumb.jpg

Poate exista metode mai simple pentru calibrarea scalei de temperatura pentru statie. 

@gsabac

Editat de gsabac
  • Like 1

Domnule @miron1947, cu scuze ca nu am aratat inca letconul, el este acesta:

post-24607-0-88408500-1490530599_thumb.jpg

Continutul construit de mine arata asa:

post-24607-0-16560100-1490530611_thumb.jpg 

Cablul de iesire este blocat cu un surub si o pana de sticlotextolit si letconul

are si o conexiune de masa pentru protectia antistatica a montajelor construite sau reparate.

Dupa cum se vede letconul este dat si nu am cum sa folosesc alt senzor de temperatura, deoarece

nu se potriveste mecanic.

Daca tot mi-ati evidentiat cupla K, cum pot sa o folosesc pentru citirea temperaturii virfului, ca nu inteleg.

@gsabac

Editat de gsabac

Am priceput, sa folosesc sonda ca pe un termometru. Este o idee buna si pentru precizie as putea sa pun sonda

paralel cu virful si sa imbrac totul cu snur de azbest pentru izolare termica. Aceasta metoda este mai buna decit aceea

care foloseste termocuplul intern de tip K (la letcon care are senzor K), deoarece se foloseste chiar temperatura virfului si nu a sondei.

Ar fi bine, dar nu am sonda K si nici nu prea imi vine sa dau 60 lei pentru ea, cu transport cu tot.

Poate exista metode mai simple pentru calibrarea scalei de temperatura pentru statie.

@gsabac

Editat de gsabac

sa dau 60 lei pentru ea, cu transport cu tot.

Stiu ca aveti in Bucuresti  trei magazine de piese elctronice bine aprovizionate pe Maica Domnului, incercati acolo, transportul in cazul acesta se rezuma la bilet/bilete de autobuz(sau metrou?).

Mai exista si modelul, acesta(fara teaca) post-9-0-74998700-1490535409_thumb.jpg care cred ca se adapteaza mai bine la fixarea de varful letconului.

Editat de miron1947

Multumesc pentru ajutor,

Asa este, magazinele sunt bine dotate, am si gratuitate pe ITB caci sunt pensionar, dar nu voi cumpara nici un fel de sonde,

nu dau bani pe ele ca sa fac o calibrare.

Poate exista metode mai simple pentru calibrarea scalei de temperatura pentru o statie de lipit cu cositor.

@gsabac

nu voi cumpara nici un fel de sonde,

nu dau bani pe ele ca sa fac o calibrare.

Eu am o abordare diferita, daca o unealta sau dispozitiv imi asigura rezultate mai bune si daca nu este prohibitiv ca pret, il achizitionez, chiar daca il voi utiliza doar o singura data intr-un an, am multe astfel de dispozitive cu utilizare foarte rara(ex. sublerul de trasaj).Investitia in cazul acesta este relativ modesta in jur de 30 lei.

In principiu este vorba despre etalonarea unui termometru, ca amator se marcheaza 00 prin aplcarea lui pe gheata si marcarea  la 1000 tinandu-l in apa care fierbe, dar in cazul dvs. nu vad cum sa aplicati metoda.

P.S.

Posibil sa mai aveti nevoie si pentru alte aplicatii de sonda de temperatura, nu-i exclus.

Editat de miron1947

@miron1947, interesanta idea cu apa fiarta si temperatura de zero grade.

Am masurat rezistenta senzorului la 25 de grade si 100 de grade si am determinat pe cale matematica

constantele termistorului A si B, dupa ecuatia:

R(T) = A * e^(B / T), unde T este temperature in grade Kelvin.

Cunoscind A si B se poate trasa curba de variatie a rezistentei senzorului cu temperatura.

Am calculat de citeva ori (B=5200, A=3,24*10^-5) si nu se potriveste cu senzorul la temperaturi ridicate.

De aceea

am gasit mai multe temperaturi precise de etalonare.

--temperatura apei la fierbere                                                               T=  100  grade

--temperatura de topire a fludorului eutectic cu plumb                         T = 180  grade

--temperatura de topire a cositorului pur (scirtiie)                                 T =  232  grade

--temperatura de topire a aliajului de instalatii de Sn99,3%-Cu0.7%    T = 230  grade

--temperatura de topire a plumbului                                                      T =  328  grade

--temperatura de topire a zincului                                                          T =  419  grade

Practic fac o sirma subtire de aliaj sau metal, o infasor pe virf si maresc temperatura lent, din potentiometru,

pina la punctual de topire.

@gsabac

In acest topic nu se doreste un reglaj de temperatura exact. Se construieste o statie de lipit care nu

are inca nici o etalonare si se doreste ca cineva sa explice cum se etaloneaza temperatura.

Spor la lipituri, fara degradarea componentelor !

@gsabac

Editat de gsabac

Am terminat cablajul statiei, este realizat in asa fel, incit sa functioneze in afara cutiei.

Aceasta dispunere ajuta la masuratori, reglaje si eventual la modificarea

sau schimbarea unor  componente.

Urmeaza punerea in functiune si incercarea de gradare a butonului de temperatura.

@gsabac

post-24607-0-62882700-1490726335_thumb.jpg

• Like 1

Un alt tip de sonda este construita pe baza efectului termoelectric, care apare la contactul a doua metale diferite.

In acest caz se foloseste tensiunea electrica generata de sonda, spre deosebire de cazurile cu rezistenta de platina

sau termistor la care se foloseste rezistenta electrica a sondei,  care se schimba cu temperatura.

La o sonda cu efect termoelectric de tipul K, utilizata la multe  tipuri de ciocane de lipit termostatate,

tensiunea generata este redata in urmatorul tabel:

post-24607-0-44046900-1490762291_thumb.jpg

Se observa ca tensiunea este foarte mica, dar are avantajul ca se modifica aproape linear cu temperatura.

In acest caz este necesara o amplificatre suplimentara a tensiunii generate de sonda.

Am facut probe cu letconul Weller pe statie, cu precautie si am incercat pentru inceput topirea unui  fludor eutectic

cu temperatura de topire 180 de grade. Apoi cu un fir subtire de plumb rasucit la baza virfului letconului pentru 328 de grade.

In continuare am pus picaturi de apa si am determinat pozitia  potentiometrului pentru 100 de grade.

In decursul reglajului am modificat treptat valoarea rezistentei de 910K pina la valoarea de 15K, apoi am trasat

punctele de reper la 100, 180 si 328 de grade.  Am pastrat la sfirsitul scalei, o zona de circa 20mm pentru temperaturi mai mari,

pe care am sa le etalonez ulterior.

Schema modificata este aceasta:

post-24607-0-26948200-1490763123_thumb.jpg

Tensiunile sunt marcate pe schema si din masuratori rezulta ca tensiunea minima filtrata nu scade sub 20V,

atunci cind se comanda triacul in poarta cu circa 50mA.

@gsabac

Editat de gsabac
  • Like 1

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock