Jump to content
donpetru

DP0104 - 50W Classic Hi-Fi Audio Amplifier

Recommended Posts

Precum va spuneam in topicul acesta:

http://www.tehnium-azi.ro/topic/6412-schema-kit-iprs-10w-modernizat/

unde este in dezbatere o schema mai veche de amplificator audio avand la baza un kit audio IPRS. Va prezint mai jos, tot din colectia personala, un alt proiect care a ramas in stadiu de prototip, cu aceasta ocazie l-am transpus in format electronic si poate se vor gasi utilizatori care vor dori sa testeze acest circuit si cu aceasta ocazie poate vom valida functionarea acestuia.

 

DP0104 - 50W Classic Hi-Fi Audio Amplifier (prototip).pdf

 

Din punctul de vedere teoretic acesta functioneaza bine in simulator. Cred ca, asemenea unui alt proiect postat aici (vedeti DP0108), este o schema clasica cu capacitor pe iesire care s-ar merita construita, mai ales daca sunteti la inceput de drum in domeniu audio (si nu numai). Schema imbina avantajele etajului diferential de pe intrare si bineinteles cele ale circuitului superdioda si chiar daca foloseste un capacitor de bootstrap in circuitul VAS, sa stiti ca se potriveste de minune in configuratia actuala. Deci, e o schema care are un THD la Pnom, conform simularii de cca. 0,2% (adica la 50W/ 4 Ohm). Pe de alta parte, schemele cu condensator pe iesire au un timbru aparte daca sunt construite cu piese de calitate si de multe ori, persoane mult mai in varsta ca mine, au spus-o de nenumarate ori ca ar suna ceva mai bine. Parerile sunt impartite iar daca vreti sa va convingeti, iata o schema de amplificator audio cu capacitor pe iesire care merita construita.

 

In limita timpului liber disponibil o sa incerc sa mai reproduc si alte proiecte. O sa incep sa conturez mai mult partea audio urmand ca in viitor sa revin si cu alte proiecte din alte domenii (asa cum va spuneam in descrierea sectiunii, unele sunt testate practic, altele sunt simple prototipuri s.a.m.d.).

 

Numai bine

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aceasta schema, foarte eleganta, are tot ce si-ar putea dori un amplificator clasic, de putere suficient de mare pentru un meloman,.Pentru constructor care doreste un amplificator cu asemenea performante oferiti toata documentatia tehnica. Personal nu am lucrat niciodata cu simulatoare, dar inclin sa cred ca  rezultatele nu vor fi mult diferite de ceea ce ofera simulatorul,daca toate componentele respecta conditiile, E un proiect foarte tentant...

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

salut donpetru, schema merge folosita la 25Vcc? (respectiv  30Vcc) .... vreau s-o incerc eu si s-o folosesc la 2 boxe de birou... merci

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu am testat schema la cca. 25Vcc dar avand in vedere ca circuitul de intrare are in structura un generator de curent constant nu ar trebui sa intampinati probleme deosebite. Totusi, e bine de avut in vedere la o asemenea alimentare micsorarea valori rezistoarelor R1 si R2 de la 1k / 2k7 la cca. 390...470 / 1k...1k5. In rest alte modificari nu ar trebui facute, bineinteles, la 24Vcc veti putea folosi si o siguranta de 2A pe alimentare.

Eu va recomand intr-o prima faza sa testati circuitul la 24...30Vcc exact cu valorile din documentatie si apoi, daca va fi strict necesar, sa aplicati modificarile sugerate anterior.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok, va tin la curent ... ma apuc de cablaj, il fac pt un tip de radiator pe care-l am deja si trebuie sa o iau de la "0"

Edited by Adrian_BBS

Share this post


Link to post
Share on other sites

Radiatorul poate fi mult mai mic, ar trebui sa disipe cam 5W pe canal, deoarece si puterea de iesire

 va fi redusa la 7W-12W pe 4 ohmi in functie de tensiunea de alimentare.

Ar fi bine ca in serie cu trimerul R8 sa introduceti o rezistenta de 100K.

 

@gsabac

Share this post


Link to post
Share on other sites

La o alimentare de +25Vcc merge sa folosesc pe iesirea amplificatorului 2 condensatori de 1000uF/25V in paralel? Fac fata la aprox. 10W/4R?

Edited by Adrian_BBS

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sunt foarte buni ca valoare, se poate obtine sub 20Hz pe 4 ohmi. La punerea in functiune la puterea de 10W,

 puteti verifica daca nu cumva se incalzesc.

 

Succes !

 

@gsabac

Share this post


Link to post
Share on other sites

donpetru, pe viitor ar fi interesant sa faceti cateva kituri hobby simple, cu integrate sau tranzistoare, vandute la punga cu o hartie cu explicatii si piese, cum erau pe vremuri. Am fost intrebat de cativa tineri de gimnaziu - liceu despre asa ceva (sotia lucreaza in invatamant) si ar fi dispusi sa cumpere kituri simple cu care sa se familiarizeze, adica sa monteze piesele, sa le alimenteze.  Va spun treaba asta pentru ca in ultimii ani ati facut cablaje la proiecte relativ complexe si ma gandeam ca nu ar fi rau sa abordati si zona incepatorilor, cum facea IPRS Baneasa pe vremuri. E doar un sfat.

Edited by elco
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, la lucrul asta m-am gandit si eu dar din pacate nu stiu cat succes o sa aiba asemenea kituri atat timp cat site-uri gen aliexpress.com sau ebay.com au alternative la niste preturi destul de imbatabile.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

atat timp cat site-uri gen aliexpress.com sau ebay.com au alternative la niste preturi destul de imbatabile.

Eu cred ca merita incercat, de pe acele site-uri, comanda ajunge in Romania in cel mai bun caz, in doua luni, sau cum am patit eu cu un dispozitiv comandat in iulie 2017, care a ajuns la mine abia in ianaurie anul acesta.

Poate nu toti au atata rabdare.

Edited by miron1947
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

A construit vreun utilizator acest kit de amplificator audio ? As vrea sa incerc sa-l fac pentru niste boxe vechi de magnetofon si as vrea ceva cu condensator pe iesire ca au un sunet, nu stiu, poate mi se pare, mai clar!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca este cineva dispus sa construiasca un cablaj si sa mi-l trimita, ca sa validez acest prototip, dupa ce voi ansambla cablajul si voi testa kitul, rog sa dea de veste. Dupa aceea, asa cum mentionam in interventiile acestui topic, in functie de solicitarile utilizatorilor, voi putea realiza si cateva cablaje de fabrica (cel mai bine intr-un singur strat, pentru a pastra nota clasica a proiectului).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Este o problema la valoarea lui R17 si este posibil sa fie necesara si degenerarea tranzistorului pilot. Lipsa filtrului Bucherot de la iesire nu e o problema - se poate atasa oriunde, inclusiv direct pe pinii mufei de iesire.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.