Sari la conținut

schema kit iprs 10W modernizat

aureliann

Postări Recomandate

A functionat 30 de ani fara aceste radiatoare, insa acum el tinde sa devina mai puternic, alimentare la peste dublul tensiunii initiale si o masura de precautie nu cred ca strica.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu am urmarit tot topicul sa vad la ce tensiune alimentezi, dar daca e peste 25V, asa e, e bine sa aibe si radiatoare. In legatura cu postarea in care te-am rugat sa postezi imagini cu prefinalii: IPRS mai folosea o notare a factorului de amplificare cu litere, impartita in mai multe domenii decit cea cu cifre. In acel caz se puteau imperechea tranzistoarele mult mai usor.

Link spre comentariu

Tranzistoarele nu erau autohtone, si as fi preferat sa fie tocmai din cauza acestei (acestor )notari ale Hfe. Notarea prin litere este mai stransa decai cea cu cifre. Chiar si acum am pus un BD140/16 ISC si unul139 cum am pomenit mai sus Mi-a iesit o diferenta de cca7 la un Ic de 150 mA. Sper sa fie bine.

Link spre comentariu

Salutare tuturor!

Nu am finalizat micul proiect dar am facut ceva probe la o alimentare de 24 Vca, la care in gol am aprox 33Vcc.

Curentul de repaus se opreste la circa 4mA in conditiile in care Ube la finali sunt 570 mV la finalul dinspre + si si 550 mV la cel dinspre masa. Sunetul este foarte bun in aceste conditii

Link spre comentariu

• 3 weeks later...

Salutare tuturor.

Am facut noi teste si reglaje la kitul de 10 W dupa ce am gasit de imprumut un transformator de aprox 28 V in secundar, de amperaj suficient de mare (cam 5A). In cc obtin circa 40 V in gol. Cu intrarea in scc si difuzorul neconectat am masurat tensiunea mediana si am obtinut 19,4-19,5 V atat fata de masa cat si fata de ''+'' (39Vcc alimentat in aceste conditiii.Pentru reglajul curentul de mers in gol la aprox.11mA, Ube la finali au fost ''impinse'' pina la 620 mV Nu am avut curajul sa duc acest curent mai sus, spre a nu mari prea mult valorile Ube. In varianta originala a kitului, se recomanda un Irepaus de 20-30 mA. Dar amplificatorul functioneaza foarte bine, surplusul de putere se simte, este evident. Dupa o ora la volum aproape de maxim (nu am boxe destul de puternice) pe 8 ohmi radiatorul e aproape rece, sunetul este foarte clar. Voi cauta un traf de 32 V Ar avea rost sa incerc marirea curentului de repaus? Sau am gresit undeva? Multumesc.

Link spre comentariu

Felicitari pentru realizare, vrem pozele finale cu amplificatorul si cutia in care il veti monta.

Acum ar trebui si o realizare stereo, boxe de difuzoare de 50W cu bas, medii si inalte.

Deasemenea un preamplificator cu reglaje de joase si inalte pentru diverse surse de semnal.

Aveti grije sa nu faceti scurt pe iesire si in privinta tensiunii, merge foarte bine si la 40V in gol.

Este bine sa mariti curentul de bias la 20-30mA si sa il verificati imediat dupa o proba

de putere de circa 10 minute.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Domnule Gsabac, va spun sincer ca a meritat din plin efortul modificarii. Desi nu sunt sigur ce sa fac cu I de mers in gol,(pare cam mic) am sa cumpar un traf de 32 V pentru va alimentarea sa nu mai scada sub 38Vcc la maxim, (acum am unul de imprumut ). Preamplificatorul va fi ''adaptor pentru microfon'' modificat pentru un nivel suficient la iesire, corector cu 3 benzi. Carcasa va fi proiectata dupa ce ''bat in cuie '' toate subansamblele. Pentru boxe, macar pe 2 cai m-am gandit ca varianta  la Carguard HSP 002 pt bas si tweteer dinamic E128 (MIV......).Ar iesi 2 boxe de 8 ohmi bune de legat in paralel. Mai greu de amplif stereo pentru ca el nu are un frate geaman, dar am promisiuni pentru 2 kit-uri de 15 W IPRS pe care le-as modifica dupa articolul dinTehnium ,la propunerea dl Flomar in postarea nr,3.

Credeti ca ducerea Irepaus spre 30 mA nu ar impinge prea sus tensiunile B-E la finali?

Editat de aureliann
Link spre comentariu

Credeti ca ducerea Irepaus spre 30 mA nu ar impinge prea sus tensiunile B-E la finali?

Din graba am pus aceasta intrebare, care aproape ca nu isi mai are rostul din moment ce valorile Ube sunt cele care impun acest curent.

Despre difuzoarele amintite are cineva o parere?

Editat de aureliann
Link spre comentariu

Am reglat la circa 25 mA si dupa mai bine de 30 minute la putere mare a crescut la 36 mA. Este bine sa-i reduc valoarea la aprox 20mA sau putin mai jos? Aceasta ar mirosi a tendinta de ambalare, radiatoarele s-au incalzit ceva mai mult la acest bias de 25 mA .

Link spre comentariu

Deriva curentului de mers in gol apare din mai multe motive (spre ex. verificati incarcarea termica a fiecarei piese electronice). Referitor la problema asta, nu degeaba eu am ajuns sa prezinta topologia asta de amplificator, ca o alternativa mult imbunatatita a vechiului kit IPRS:

http://www.tehnium-azi.ro/topic/6442-dp0104-50w-classic-hi-fi-audio-amplifier/

• Like 1
Link spre comentariu

Deocamdata sunt doar cele 2 diode 1N4007 (din astea am avut la momentul respectiv la indemana) dintre bazele prefinalilor, adica schema sugerata la inceputul topicului de dl Gsabac. la care am adaugat circuitul Boucherot la iesire (10 ohmi+100nF).

Link spre comentariu

Dar un termistor eventual cu surub are ce cauta pe radiator? Asta in cazul in care nu ma decid sa construiesc o " superdioda".

Experimental am lasat montajul cu intrarea in scc. si alimentat (dif, montate) mai multe ore si am masurat din cand in cand curentul si nu este constant .Acum 3 ore era de 14mA, iar acum este de 7,3 ....Cred ca depinde mult de tensiunea retelei care se reflecta in cea de alimentare in cc. Cred ca dupa miezul noptii ajunge iar la 13-15 mA.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock