Sari la conținut

schema kit iprs 10W modernizat

Postări Recomandate

cred ca voi fi necesara reducerea tensiunii de alimentare si dupa caz marirea rezistentei dintre baza si colector la peste 1,5 kohmi pentru a verifica amplificarea la un Ic de peste 0.2 A. Este bine?

Este suficienta marirea valorii rezistentei din baza.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am testat 2  buc BD i39 cu aceeasi alimentare (ca antrenament) si am obtinut pentru Rbc de cca 1,5 Kohmi valorile de aprox.350 mA pentru Ic si  2,57mA in baze. Fara radiator, BD-urile tind sa se incalzeasca repede.Vreau sa-mi testez perechile 237/238 si in aceste conditii, care perechi la multimetru arata amplificari mult diferite.

Dar daca spuneti ca trebuie masurate la 0,2A, incerc si acest Ic .

Link spre comentariu

Pentru aceeasi valoare a rezistentei din baza, PNP-urile arata un curent de 0.45,respectiv 0.46A intimp ce NPN-urile numai 0.25 si 0.24A. Nu mai stiu care e curentul de baza pentru ca multimetrul nu mai functioneaza pe scala de mA. Dar intuiesc totusi un factor de amplificare dublu pentru PNP-uri.

Link spre comentariu

Am gasit in colectia personala de proiecte o topologie mai veche de amplificator audio cu condensator pe iesire pe care as vrea sa o transfer in format electronic, atat schema cat si cablaj. Topologia asta este una din putinele topologi clasice de amplificatoare audio cu etaj final cvasicomplementar si de intrare diferential care se mai merita realizata practic. Mi-aduc aminte ca la intocmirea ei m-am inspirat din niste kituri audio romanesti si nu numai. La vremea respectiva ramase in stadiul de prototip si poate cu aceasta ocazie vom reusi, eu sau alti utilizatori, sa o validam practic. Chiar ar merita mai mult de nostalgia vremurilor trecute.

Deci, urmariti rubrica cu proiecte "donpetru" pentru ca, cat de curand posibil o sa public acolo si acest proiect, asemenea "DP projects" publicate pana acum:

http://www.tehnium-azi.ro/forum/131-donpetru-projects/

Si proiectul de care va spuneam, DP0104, l-am postat aici:

http://www.tehnium-azi.ro/topic/6442-dp0104-50w-classic-hi-fi-audio-amplifier/

• Like 1
Link spre comentariu

Buna seara tuturor.

Am reluat masuratorile pentru BD-uri si am obtinut pentru 238 amplificari in jur de 200, iar pentru 237 amplificari ce circa 80.

Am zis ca am mai mult noroc cu 139 /140 dar si aici sunt amplificari de cca.160 la pnp-uri si de circa 125 la npn-uri. As vrea un cuplu cu diferenta mai mica....

Apar diferente destul de mari intre curentii de colector pentru valori sensibil egale ale curentilor de baza.

Editat de aureliann
Link spre comentariu

Abia cu lupa pot citi tipul tranzistoarelor de tip BD.In poza nu cred ca s-ar zari ceva.:BD237 JB234 ST(simbol ca si pe 2N-uri) ,e3.

In orice caz, nu scrie China (CHN). am testat, nu merge nici cu blitz..

Editat de aureliann
Link spre comentariu

Din pacate nu am scaner ....Dar de ce ar fi asa de important sa se vada ce scrie pe capsule din moment ce ele functioneaza si au factori obisnuiti de amplificare. Daca este vorba despre clasele de amplificare cunoscute...10,16,25,40 nu scrie nimic de genul acesta, doar ca diferenta  intre ele, pe cel PNP scrie BD238 JB 316, iar pe celelalt,BD237 JB234. Asta sa fie diferenta de clasa de amplificare?

Editat de aureliann
Link spre comentariu

Am rascolit toate resursele de tranzistori BD si am reluat tentativele de selectie. Cea mai mica diferenta am gasit-o intre un BD140/16 , productie ISC si un BD 137 fara nici un indice de productie autohtona, mai veche.Diferenta este de aproximatv 8. In alte tentative diferentele erau mult mai mari, Diferenta intre tensiunile suportate (80V, respectiv 60V la BD 137) nu cred ca e o problema prea mare.

Totusi am sa caut BD-uri 23x din aceeasi clasa de amplificare.

Link spre comentariu

Am mai reusit  sa fac si eu cate ceva. Am gasit cu greu o pereche de BD139/140 si i-am pus pe radiatoare, am schimbat rezistentele de 470 ohmi care aveau 469 si 460, nu am inca T1 si nici transformatorul...post-32596-0-03320300-1488893954_thumb.jpgpost-32596-0-42397800-1488893972_thumb.jpgpost-32596-0-34311700-1488893998_thumb.jpgpost-32596-0-79271000-1488894019_thumb.jpgpost-32596-0-23383200-1488894040_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
 Share

• Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock