Sari la conținut

schema kit iprs 10W modernizat

aureliann

Postări Recomandate

Bun gasit stimati electronisti. Am auzit ca ar exista pe undeva o schema a kitului iprs de 10W modificata pentru a obtine o putere mai mare (am auzit de 35W) cu mici modificari ale montajului .As ruga daca o detine cineva sa o posteze pentru ca sunt nostalgic dupa asemenea kituri si poate o aplic pe un asemenea montaj. Multumesc.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cautati o versiune actualizata a kitului IPRS de 10W atasat mai jos capabil de o putere mai mare ? De dragul vremurilor de odinioara si tinand cont si de topologia destul de rudimentara a amplificatorului, eu nu as incerca mai mult de 10W. Daca totusi doriti musai asta, va trebui modificat valorile unor piese plus o tensiune de alimentare mai mare.

Amplificator 10W.jpg

• Like 1
Link spre comentariu

Am gasit in colectia personala de proiecte o topologie mai veche de amplificator audio cu condensator pe iesire pe care as vrea sa o transfer in format electronic, atat schema cat si cablaj. Topologia asta este una din putinele topologi clasice de amplificatoare audio cu etaj final cvasicomplementar si de intrare diferential care se mai merita realizata practic. Mi-aduc aminte ca la intocmirea ei m-am inspirat din niste kituri audio romanesti si nu numai. La vremea respectiva ramase in stadiul de prototip si poate cu aceasta ocazie vom reusi, eu sau alti utilizatori, sa o validam practic. Chiar ar merita mai mult de nostalgia vremurilor trecute.

Deci, urmariti rubrica cu proiecte "donpetru" pentru ca, cat de curand posibil o sa public acolo si acest proiect, asemenea "DP projects" publicate pana acum:

http://www.tehnium-azi.ro/forum/131-donpetru-projects/

Link spre comentariu

O transformare simpla a schemei de 10W, in amplificator de 35-40W, cu pastrarea circuitului original. 

post-24607-0-16026800-1485544223_thumb.jpg

Mai trebuiesc si alte modificari:

- Tranzistorii 2N3055 trebuie sa fie pereche;

- Tranzistorilor BD139 si BD140 trebiuie sa fie montati pe cite un mic radiator din tabla de aluminiu;

- Transformatorul de retea trebuie sa aiba puterea minima de 60W la 28V-32V;

- Puntea redresoare trebuie sa fie de 100V la 2A;

- Fiecare final trebuie sa fie montat pe un radiator cu aripioare de 100mm pe 60mm;

- Condensatorul de filtraj 4700uF/63V;

- Condensatorul de iesire 2200uF/50V;

- Tranzistorul T1 trebuie sa reziste la o tensiune mai mare de 50V, de ex. BC546B.

Dupa cum se vede sunt doar modificari de valori, nostalgia si valoarea costa,

dar pot sa va faca fericit.

@gsabac

Editat de gsabac
  • Like 2
Link spre comentariu

Tin minte ca inainte de revolutie am cunoscut un tip, la un chef de aceea lipsesc datele tehnice, care zicea ca modificase kit-ul de 10W tot asa prin marirea tensiunii de alimentare, condensatoare adecvate si adaugarea inca a unui tranzistor. Nu stiu detalii, decat ca a sunat bine la acea petrecere.

Link spre comentariu

Chitul IPRS de 10W a fost facut cu tranzistori declasati care erau si marcati corespunzator.

Dupa cum ati observat, pentru modificare am inlocuit acesti tranzistori cu unii normali,

am marit tensiunea de alimentare si bineinteles am redimensionat tensiunile

condensatorilor electrolitici dar si valoarea lor.

Pot apare probleme la tensiunea liniei mediane, la curentul de polarizare ai tranzistorilor

finali in repaus sau chiar la supraincalzirea condensatorului de cuplaj cu difuzorul,

datorita unui ESR mare.

Daca se ajunge la aceste reglaje, se pot cere indicatii pe forum.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Nu merit? acel chit mai mult fiind o concep?ie de anii 60 ai secolului trecut. ?n contextul tehnic de acum 3 decenii era o mic? ?mecherie s?-i m?re?ti puterea, dar azi e dep??it serios. Io m-a? orienta c?tre o schem? modern?.

Link spre comentariu

Salutare tuturor!

Ma bucur sa vad ca mai sunt electronisti cu multa experienta care raspund unui nostalgic dupa kituri IPRS! Toate opiniile si raspunsurile de pana acum  sunt binevenite si le consider constructive. Chiar daca schema este cam didactica,este necesara o marire a puterii pentru ca si eu am mai "surzit" putin,  Daca aplic modificarile propuse de dl Gsabac nu schimb "parfumul" schemei si ma voi simti cu 30 de ani mai tanar. Propunerile din partea d-lor Flomar si Donpetru sunt foarte promitatoare si ar trebui incercate.

Am mai vazut o schema asemanatoare in cartea "Montaje electronice de vacanta" colectiv de autori ED. ALBATROS. Multumesc tuturor, o sa ma apuc de lucru.

Link spre comentariu

• 3 weeks later...

Daca tot modific acest chit, am sa inlocuiesc prefinalele (SPD si SND) cu BD237/238 fiind mai robuste dar nu sunt sigur in ce limite de Hfe sa le imperechez (cit de important este in aceasta schema). Daca in locul lui C2 (100uF) pun de 220uF/63V ajuta la ceva?

Link spre comentariu

Credeam ca ati terminat demult si asteptam probe. Ma gindeam ca trebuia sa fi facut si modificarile recomandate la postrea #5.

Este o optiune bine aleasa, acesti tranzistori au beta (HFe) de circa 60 la 2mA si 110 la 100mA.

O imperechere stricta nu este necesara, amplificatorul functioneaza bine si cu tranzistori prefinali neimperechiati,

dar o diferenta de 15 la 60mA sau de 30 la 110mA da rezultate mai bune.

Tranzistorii 2N3055 trebuiesc imperecheati la  3A cu beta mai mare de 40 cu diferenta de 5 si cel putin 25 la 5A altfel nu scoate putere maxima.

C2 marit nu ajuta la frecvente joase mai multe, dar daca puneti condensatori noi amplificatorul va merge sigur mai bine..

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Aveti dreptate.....Merg foarte greu din mai multe motive..Timpul nu este aliatul meu, la lumina de bec nu prea indraznesc sa ma apuc de electronica, pistolul de lipit este o chinezarie cu sig termica si mai mult sta, piesele sunt la 70 de Km....Dar am mai facut cate ceva; am reusit sa gasesc o pereche de 2n3055, la multimetrul cu Hfe arata 61/62. din pacate  nu la un curent fixat, am procurat un radiator rezonabil, :"carnos" si cu aripioare, dar astept seturile de fixare si vaselina termoconductoare. Deocamdata lipsesc transformatorul, BC-ul 546,, radiatoarele prefinalalor(Vreau sa montez din acelea de la modulul de baleiaj vertical de la TV cu 2CI

Va multumesc pentru sfaturi.

Link spre comentariu

Cam slabe sperante pentru impererecherea prefinalilor mei BD237/238...La multimetru, pnp-urile indica 252,255,218 iar npn-urile 53,45,55 adica valori de 4-5 ori mai mari la primele. La 2N-uri mai exista sperante pentru Hfe la curent prestabilit dar la prefinale...am sa incerc sa mai cumpar cateva perechi de la magazine diferite; poate din greseala se nimeresc mai apropiate

Link spre comentariu

S-ar putea sa aveti suces mai mult daca masurati tranzistorii la Ic=200mA si 2V tensiune colector emitor.

In catalog tranzistorii medii NPN sunt cotati cu beta mai mare decit cei PNP, ca in poza din atasament.

@gsabac

post-24607-0-67039100-1488037299_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock