Sari la conținut

Help ... daca se poate

Blue Devil

Postări Recomandate

De obicei se rebobineaza un difuzor... banuiesc ca asta ai vrut sa intrebi. Procedeul e simplu de explicat, dar al dracu' de greu de facut. Am vazut un meserias facand asta si dupa aia mi-a trecut pofta de a mai incerca si eu. In primul rand, trebuie sa ai rabdare de chinez (batran) si mana de ceasornicar (mecanic). In primul rand, se scoate magnetul. Daca e prins cu suruburi ai noroc, daca e lipit cu rasina epoxi, n-ai noroc, se poate desprinde cu dalta mica, dar nu prin lovire, ci prin rotire, ca si cum ai incerca sa desurubezi ceva (atentie, ferita e casanta). In nici un caz nu se va incalzi magnetul, isi va pierde proprietatile ! Daca nu ai spart magnetul, poti merge mai departe. Dezlipesti ( cu solventi adecvati, nu stiu de care, ca nu spune nimeni - totusi cred ca e acetona) membrana de centrare si apoi carcasa bobinei, care lipita in acelasi loc de aceasta membrana si de membrana conica. Apoi numeri spirele desfacute, rebobinezi cu sarma de acelasi diametru si acelasi numar de spire, impregnezi bobina cu lac (special) si reiei procesul in sens invers.

Simplu, nu ?

PS. Cand pui la loc magnetul, ai grija ca bobina sa nu se frece de acesta.

Later edit: cred ca don petru a facut vreo setare in program, sau ma urmareste pas cu pas. Incerc asa: dreaq

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Imi spunetzi va rog mai pentru incepatori daca stiti cum se rebobineaza o boxa :?: mulumiri anticipate :)

Nu va recomand,este foarte dificil si rezultatele aleatorii chiar si la cei care fac asta in mod curent.Performantele initiale sunt greu de atins dupa reparatie.

Link spre comentariu

Multumesc betamax am inteles wink.gif din pacate are dreptate si

miron1947 dar am 4 difuri model mai vechi si imi pare rau sa le arunc ,incerc sa le rebobinez singur as fi mers la cineva care se pricepe dar dupa lungi cautari nu am gasit pe nime si incerc sa fac singur :) poate merge daca nu asta e le arunc multumesc mult

wink.gif

Link spre comentariu

Pana la urma de la magazinu de la care am luat eu difuri (descis de 2 saptamani) am intrebat pe patron pt ca il cunosc si ma trimis la cineva dar ala a zis ca nu crede ca mai poate sa le faca a zis sa vada ca is de alea rusesti vechi :) sper sa reuseasca

Link spre comentariu

Nu a zis nimik de pret , a zis ca incearca sa le faca si dupa aia vede ce pret este ,mersi mult pt mesaj miron1947 lol.gif luni sau marti primesc un raspuns daca le poate sa le faca si un pret o sa las si eu mesaj cu pretul ii este frica ca se rup difurile ca is din carton si au o vechime mare oricum tatal meu a insistat sa intreb cum se rebobineaza ,pt el au valoare mare sentimentala si eu le am ars . Stiti si voi cum sunt oamenii mai batrani :)

Link spre comentariu

• 2 weeks later...

La difuzoare nu este bine sa umbli la magnet. Cand vrei sa rebobinezi, deslipesti cu diluant sau acetona (la unele nu se deslipeste cu diluant si invers) bobina de cele doua membrane si se extrage prin fata membranei. Daca nu este deteriorat suportul bobinei, se desface sarma arsa si se rebobineaza cu sarma buna si de acelasi diametru. Daca suportul bobinei este deteriorat, se con fectioneaza altul din carton subtire, se bobineaza pe el, se impregneaza cu lac, se usuca si se introduce la locul ei, lipindu-se imprejur cu un adeziv (superglue). La bobinare trebuie sa aveti un suport putin mai mare decat piesa polara din interiorul difuzorului. Cel mai bine se realizeaza operatia daca aveti un fier identic cu cel de la difuzor, de la altul dezafectat. Intre piesa metalica si bobina, puneti un strat de film foto, sa puteti bobina fara probleme, film ce se indeparteaza apoi. Odata introdusa bobina in difuzor si aplicat adezivul trebuie sa o impingeti usor din margini prin incercari si sa o prindeti intr-o pozitie in care membrana culiseaza fara ca bobina sa atinga piesele polare. Nu este mare inginerie, cu rabdare oricine poate reusi. Succes !.

Link spre comentariu

Prima data este dezlipita membrana,apoi diafragma si firele leonice.

Odata introdusa bobina in difuzor si aplicat adezivul trebuie sa o impingeti usor din margini prin incercari si sa o prindeti intr-o pozitie in care membrana culiseaza fara ca bobina sa atinga piesele polare.

Este introdus ansamblu bobina-membrana centrat cu film plasat in intrefierul pieselor polare,lipirea este realizata intai la marginile membranei si apoi, dupa inlaturarea filmului de centraj,diafragma.

Link spre comentariu

Scormonel are dreptate. L-am intrebat pe amicul meu care se ocupa cu repararea difuzoarelor si mi-a zis ca metoda cu indepartarea membranelor este mult mai des folosita (depinde de constructia difuzorului). In primul meu post am scris ce am vazut atunci si am crezut ca aia e singura metoda (amic, amic, dar branza e pe bani si nu-mi spune toate smecheriile). Oricum eu n-am sa incerc niciodata sa rebobinez un difuzor - aici il contrazic pe scormonel, nu oricine poate sa faca asa ceva.

Sa nu uit (un pont "furat", nu vandut): individul are o serie intreaga de cilindri de lemn de diametre egale cu diam. pieselor polare din interiorul magnetilor. Pe acesti cilindri construieste (din prespan) carcasele bobinelor si apoi bobinele. Asta pentru ca e greu sa obtii piesa polara de la un alt dif. identic cu cel pe care il repari.

Link spre comentariu

• 2 years later...

Aduc niste precizari. La difuzoarele de puteri mai mari (de la 75W in sus aproximativ) este preferata bobinarea pe tabla. De obicei este tabla de Cu. Acest lucru este necesar pentru disiparea caldurii bobinei. Problema este sa foloseshti un adeziv puternic pentru ca bobinajul sa nu "sara" de pe suportul de Cu.

Intr-adevar.......desfacerea pieselor polare e mare bataie de cap. Si nu neaparat desfacerea....ci recentrarea lor. La difuzoarele de puteri mari forta de atractie dintre magnet si piesele polare este enorma. Stiu acest lucru pentru ca mi-am prin pielea de la un deget cand am recentrat un bas de al meu :).

Difuzoarele sunt lipite in general cu lac de mobila...nitrolac.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock