Sari la conținut

Echivalent pentru bdx66c si 67c

bogdan_eduard_daniel

Postări Recomandate

Se poate inlocui BDX66C cu MJ11015G

si BDX67C cu MJ11016G?

Ii voi folosi in amplificatorul care are urmatoarea schema https://roelectronica.blogspot.ro/2011/05/amplificator-audio-120w-bdx66c-si.html?m=1.Amrealizat amplificatorul dar bdx-urile care le am luat au fost de proasta calitate iar la volum mare se ard.Racirea este f.buna... nu se incing deloc dar sunt facaturi.Am gasit mj-urile la www.tme.eu si cred ca sunt de calitate.

Daca sunt echivalenti mai trebuie cv schimbat in schema?Am vazut ca in baza mj-urile suporta un curent de 1 A fata de bdx care suporta numai 250ma.

Va multumesc anticipat.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 31
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Tranzistorii MJ11015G/MJ11016G sunt cu performantele de tensiuni si curenti

mai bune decit BDX66C/BDX67C. Nu trebuie sa credeti ca schimbarea tranzistorilor

va rezolva si problema Dvs.

Este posibil ca schema sa fie gresita si sa autooscileze cind dati volumul mai mare

sau sa aveti greseli de cablaj si tranzistorii sa se deschida simultan.

In acest caz alimentarea de descarca direct prin tranzistori si ii distruge instantaneu,

fara sa ii incalzeasca.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Tranzistorii MJ11015G/MJ11016G sunt cu performantele de tensiuni si curenti

mai bune decit BDX66C/BDX67C. Nu trebuie sa credeti ca schimbarea tranzistorilor

va rezolva si problema Dvs.

Este posibil ca schema sa fie gresita si sa autooscileze cind dati volumul mai mare

sau sa aveti greseli de cablaj si tranzistorii sa se deschida simultan.

In acest caz alimentarea de descarca direct prin tranzistori si ii distruge instantaneu,

fara sa ii incalzeasca.

@gsabac

Schema a mai fost executata de cineva si merge de vreo 2 ani fara probleme insa initial a intampinat aceiasi problema ca si a mea cumparand finalii de la firma M...rom.Ulterior a dat comanda de niste finali buni(nu stiu daca originali) si merge si in ziua de azi spune cineva pe alt forum.

Link spre comentariu

La schemele de amplificatoare audio cu finali Darlington este foarte important ca hfe-ul sau factorul de amplificare in curent a tranzistoarelor de pe intrare (acele BC556) sa fie musai de tipA, adica BC556A, asa cum se mentioneaza in schema, pentru ca am observat, in decursul diverselor scheme de amplificatoare testate cu finali Darlington, ceva probleme de stabilitate daca se folosesc pe intrare tranzistoare cu hfe ridicat, cum ar fi: BC556C. Ba mai mult, renuntati provizoriu in timpul testelor la legatura lui R2 cu R3 de pe intrare, legati R2 la masa direct, nu prin R3. Conexiunea asta, foarte recomandata prin forumurile tehnice, are si parti bune, are si parti rele. Nu toate tipurile de scheme "o tolereaza". 

Link spre comentariu

Spune si el ce i s-a spus sau a auzit. Dar ce spuneti Dvs. despre tranzistorul BC639

care are doar 80V si suma cumulata a tensiunilor de alimentare poate depasi 90V.

Deasemenea ce spuneti de protectia care este dimensionata gresit si de reactia pozitiva

introdusa de rezistenta de 3,3K de la intrare, care poate duce la autooscilatii in anumite conditii

de volum ?

Deci care este tensiunea de alimentare pe care o folositi la acest amplificator si

de ce aparate dispuneti pentru masurarea functionarii corecte ?

Pentru difuzoare de 8 ohmi se poate obtine o putere de 75W iar pentru 4 ohmi de 150W,

bineinteles daca si sursa de alimentare poate debita putere corespunzatoare. Ce fel de sursa

folositi sa alimentati acest amplificator, care este tensiunea in gol, dar in sarcina ?

@gsabac

Link spre comentariu

La schemele de amplificatoare audio cu finali Darlington este foarte important ca hfe-ul sau factorul de amplificare in curent a tranzistoarelor de pe intrare (acele BC556) sa fie musai de tipA, adica BC556A, asa cum se mentioneaza in schema, pentru ca am observat, in decursul diverselor scheme de amplificatoare testate cu finali Darlington, ceva probleme de stabilitate daca se folosesc pe intrare tranzistoare cu hfe ridicat, cum ar fi: BC556C. Ba mai mult, renuntati provizoriu in timpul testelor la legatura lui R2 cu R3 de pe intrare, legati R2 la masa direct, nu prin R3. Conexiunea asta, foarte recomandata prin forumurile tehnice, are si parti bune, are si parti rele. Nu toate tipurile de scheme "o tolereaza". 

Adevarat ca am folosit BC556C dar oare din aceasta cauza sa mi se arda finalii?Nu pot folosi nici macar cu B ca nu cred ca gasesc cu A?

Editat de bogdan_eduard_daniel
Link spre comentariu

Spune si el ce i s-a spus sau a auzit. Dar ce spuneti Dvs. despre tranzistorul BC639

care are doar 80V si suma cumulata a tensiunilor de alimentare poate depasi 90V.

Deasemenea ce spuneti de protectia care este dimensionata gresit si de reactia pozitiva

introdusa de rezistenta de 3,3K de la intrare, care poate duce la autooscilatii in anumite conditii

de volum ?

Deci care este tensiunea de alimentare pe care o folositi la acest amplificator si

de ce aparate dispuneti pentru masurarea functionarii corecte ?

Pentru difuzoare de 8 ohmi se poate obtine o putere de 75W iar pentru 4 ohmi de 150W,

bineinteles daca si sursa de alimentare poate debita putere corespunzatoare. Ce fel de sursa

folositi sa alimentati acest amplificator, care este tensiunea in gol, dar in sarcina ?

@gsabac

Tensiunea de alimentare este +- 42V in gol iar in sarcina +-40V.Aparate nu am decat un multimetru.Sursa de alimentare este un traf E+I cu sectiunea de 30 cm2 bobinat in primar cu sarma de 1 si 400 spire si in secundar sarma de 1,8 in jur de 100 spire.Orice sugestii privind modificarea schemei sunt binevenite.Mentionez ca nu am deloc studii in domeniu doar ce m-am documentat eu asa ca daca mai spun prostii va rog sa ma scuzati.

Link spre comentariu

Ati postat valori corecte pentru o putere mica la iesire. Din relatarile Dvs. deduc

ca exista tranzistori finali de 16A continuu si 20A la virf care sa se defecteze

instant la un curent de numai 4,5A, ceea ce este greu de admis. De aceea reverificati

circuitul, valorile si tensiunile din montaj, daca nu ati conectat colectorii in loc de emitori

Ce tensiune continua este pe difuzor fara semnal la intrare ?

@gsabac

Link spre comentariu

Ati postat valori corecte pentru o putere mica la iesire. Din relatarile Dvs. deduc

ca exista tranzistori finali de 16A continuu si 20A la virf care sa se defecteze

instant la un curent de numai 4,5A, ceea ce este greu de admis. De aceea reverificati

circuitul, valorile si tensiunile din montaj, daca nu ati conectat colectorii in loc de emitori

Ce tensiune continua este pe difuzor fara semnal la intrare ?

@gsabac

Circuitul l-am verificat de vreo 4 ori, la fel si dispunerea pieselor pe placa.Mai mult am exact tensiunile specificate in schema in punctele respective.

Link spre comentariu

In continuare, deoarece vreau sa va ajut ca sa rezolvati problema, va solicit sa postati 2 poze foarte clare ale fetei cu piesele

si spatele cu circuitul montajului realizat de DVs. dar si schema alimentatorului.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

In continuare, deoarece vreau sa va ajut ca sa rezolvati problema, va solicit sa postati 2 poze foarte clare ale fetei cu piesele

si spatele cu circuitul montajului realizat de DVs. dar si schema alimentatorului.

@gsabac

O sa postez dar diseara cand ajung acasa.

Multumesc pentru implicare.

Aceasta este schema alimentatorului https://s28.postimg.org/90xe6mre5/audio_amplifier_power_supply_100.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock