Sari la conținut

Protectia cu zavorire cu tiristor mic si shunt, setare si testare nedistructiva


cavit

Postări Recomandate

Acest gen de protectie este foarte utila in a limita numarul de tranzistoare arse in experimente, este foarte simpla si autonoma de restul circuitelor care pot functiona defectuos.

 

 Protectia se poate face cu tiristor de genul br303 merge si cu triac mic zo103ma si cu tiristori de instalatie de pom timpul de amorsare la toate astea este de 1-2 microsecunde adecvat pentru protectie.

 

 Tiristorul citeste shuntul prin intermediul unui filtru rc  r poate fi de cateva sute de ohm pana la 1k si c cativa nf pana la 20 nf.

 

 Curentul la care decupleaza se calculeza simplu, tensiunea de amorsare a tiristorului sau triacului impartita la rezistenta shuntului, dar pentru scurt timp curentul este mai mare din cauza filtrului rc, fara c decupleza inoportun pe varfurile tranzitorii.

 

 O metoda simpla de a o seta pentru a fi sigur ca ne protejaza tranzistorul este una energy relatet, adica sa limiteze energia absorbita in tranzistor la o valoare nepericuloasa pentru acesta.

 

 Ca referinta poate fi luata energia de avalansa puls unic, care este energia maxima ce nu distruge tranzistorul.

 

 Acum putem simula fuctionarea protectiei incarcand sau descarcand un condensator peste shunt care stocheaza la tensinea de alimntare a circuitului respectiv, energia respectiva care o luam din data sheet.

 

Practic este foarte simplu fara tranzistori punem c-ul intre bara de alimentare si shunt pentru a declansa protectia, sa decupleze cu c ul calculat in fuctie de energia de avalansa, putem lua c -ul incarcat la tensinea respectiva si il descarcam pe shunt, e acelasi lucru, daca nu decuplaza il putem pune invers gata incarcat astfel energia se dubleaza sa ne facem o idee rapida cat de departe suntem de setarea dorita.

 

 

 Pentru tensiuni de alimentare de 100 400v condensatoare fixe da cativa micro pana la cateva sute de nf sunt potrivite pentru tranzistori cu energii de avalansa ca cateva sute de milijuli pana la 1-2j.

 

 Protectia se poate seta si totodata incerca nedistructiv prin aceasta metoda.

 

 

 Exemple facute de mine, invertor 120v 2kw shunt 10 miliohm , r1k c 4,7nf triac zo103ma tensiune deschidere 1,2v punte cu cate 2 irfp260 pe ramura avalansa 0,5j pe bucata, sursa 300w la 300v shunt 50mohm r 1k c10nf.

 

 Protectia a protejat tranzistorii cu succes, la invertor am dat de necazuri caci am pus mai multe si din pacate apropiate pe radiator pe izolatii separate si s-au incalecat si nu stateau bine pe radiator si nici vaselina siliconica nu am pus, la pornire mergea si cu drujba electrica, dar dupa un timp decupla protectia caci nu aveau racire, dar nu m-am prins si din disperare am dat protectia jos si am ars tranzistorii de cateva ori dupa aceea am refacut circuitul dar una din rezistentele de comanda era intrerupta, protectia si-a facut treaba nu am ars nimic, le-am decuplat unul cate unul pana am dat de rezistenta buclucasa, protectia decupleaza daca incarc sau descarc prin shunt un c de 680 nf la tensiunea de alimentare de120v, asta este metoda de a verifica daca chiar functioneaza sau circuitul protectiei are un defect.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Asemenea subiecte erau mult mai potrivite in cadrul unui blog personal. Ca drept urmare, in viitor va recomand sa folositi si optiunea Blog.

In ceea ce priveste subiectul, ar fi utila o schema electronica pe marginea careia sa se desfasoare comentarii si explicatii.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock