Sari la conținut

montaje cu BU508DFI

Rudi82

Postări Recomandate

Eu am o colectie de astfel de tranzistori, BUxxx, BUXxxx, KTxxx, KDxxx, Fxxxx si o singura data

cind nu aveam actiune am realizat cu ei un stabilizator de 24V/2A si +12V/1A si -12V/100mA

cu transformator de retea clasic. Pentru 24V am pus 2 tranzistori in paralel echilibrati cu

rezistente in emitori. Acesti tranzistori au amplificari foarte mici in curent (h21, beta),

de 3 la 10 pentru citiva amperi si de 10 la 20 pentru 1A, deasemenea au tensiunea de saturatie

mare, de citiva volti si tensiunea maxima depaseste 1000V.

Menirea lor a fost depasita de situatia tehnologica si astazi se arunca la gunoi televizoarele

si monitoarele cu tub catodic, chiar daca sunt Sony Trinitron.

Totusi, acesti tranzistori se pot folosi in surse de alimentare de inalta tensiune clasice sau cu

convertor in contratimp ,cu excitatie obligatorie prin transformator driver. Nu se pot obtine

puteri prea mari din cauza puterii maxime cam mici la acesti tranzistori, pina in 75 de wati

si frecventei mici  de taiere, merg bine pina la 20KHz-30KHz.

Pentru pasionati de vintage postez o schema de stabilizator utila in anumite situatii, luata de aici:

http://www.edn.com/design/power-management/4403836/Regulate-a-0-to-500V--10-mA-power-supply-in-a-different-way-

post-24607-0-57561100-1480230088_thumb.png

Deasemenea pe un site din Rusia este un soft start direct de la retea care utilizeaza un transistor echivalent .

http://www.diyaudio.ru/article/a-18.html

O aplicatie buna este constructia unui generator de inalta tensiune impreuna cu transformatorul dedicat.

Mai jos este o schema de alimentator SMPS pentru amplificatoare audio, cu tranzistorii echivalenti in capsula TO3.

post-24607-0-96245300-1480231120_thumb.jpg

Deasemenea se pot face surse de curent mic pentru alimentat leduri in serie.

Succes la vintage si imaginatie !

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In atasament, am dat schema unei surse de inalta tensiune, pe care intentionez sa o realizez pentru alimentarea unui tester universal pentru tranzistori. Testerul imi este necesar pentru imperecherea tranzistorilor de inalta tensiune, inalta frecventa si medie putere necesari pentru realizarea amplificatorului vertical al osciloscopului pe care il am in constructie, cu tubul 5DEP1. Proiectantul acestei scheme publicata in articolul - http://sound.whsites.net/project31.htm

recomanda pentru tensiunea de intrare (115 V in calculele sale) utilizarea unui al doilea transformator de 115/30 V inversat, care preia tensiunea primara din secundarul de 15 Vca, care asigura tensiunea principala stabilizata, de 12 V la 5 A pentru tester. Eu am preferat sa realizez o infasurare aparte pe acelasi transformator, care furnizeaza 125 Vac si care printr-o redresare dublor de tensiune, asigura o tensiune variabila de 0... 350 V, in functie de curentul tras din aceasta sursa.

post-7713-0-16457500-1480410604_thumb.jpg

In legatura cu sursa in comutatie pe care o recomanda domnul gsabac la postarea #2, nu am citit articolul din legatura indicata de dumnealui, insa fiind vorba despre o sursa auto-blocata clasica, cred ca frecventa impulsurilor la iesire nu depaseste 100... 200 Hz. Oricum propunerea este interesanta si voi simula sursa sa vad ce putere este capabila sa exteriorizeze si mai ales cu ce randament.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu

Cu scuzele de rigoare pentru corectii, transformatorul este pe un miez EE 42x14x20mm cu 90 de spire in primar

si 2Volti pe spira in secundar. Diodele din zona de convertor sunt "fast recovery" pentru frecventa mare, care poate

ajunge la acest convertor la 30-40KHz. Deasemenea frecventa variaza in functie de sarcina, deoarece circuitul este autooscilant

pe frecventa cea mai favorabila.

@gsabac

Link spre comentariu

Am inceput simularea de cateva minute si am ajuns intr-adevar la frecvente de peste 10,6 kHz la o simulare in gol cu un transformator improvizat ad-hoc. Intr-adevar frecventa este variabila, deoarece puterea transferata intr-o perioada de transformator, este exprimata numeric prin raportul dintre energia schimbata de sursa cu sarcina pe parcursul unui impuls si perioada impulsurilor, sau altfel spus, este produsul dintre energia transferata de un impuls si frecventa de repetitie a impulsurilor. In final, perioada unui impuls este data de constanta de timp a tandemului format din condensatorul de filtrare a tensiunii continue (cel de 100 uF) si rezistenta de sarcina raportata la primarul transformatorului de impulsuri. Oricum as fi ajuns la parametrii optimi ai transformatorului, totusi specificatiile dumneavoastra referitoare la caracteristicile practice ale acestuia, sunt binevenite si imi usureaza munca.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu

Foarte bune aceste convertoare autooscilante si foarte simple.

Pe vremuri am realizat astfel de convertoare pe miez de ferosiliciu,

cu particule orientate, la circa 400Hz cam 100W pe un miez de 4cm patrati.

Sa nu uitam ca si NASA a activat proiecte, cu acest tip de convertor.

Am si scheme, dar sunt pe hirtie si alimentate de la 12V, nu cu cerinta din topic,

care au functionat ani de zile cu performante bune. Aveau un dezavantaj major,

sunetul de 400Hz se auzea chiar daca transformatorii era tropicalizati.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

... perioada unui impuls este data de constanta de timp a tandemului format din condensatorul de filtrare a tensiunii continue (cel de 100 uF) si rezistenta de sarcina raportata la primar ...

Aceasta afirmatie este facuta in graba, deoarece referinta respectiva, am facut-o catre finalul timpului alocat pentu modificari si corectii. Frecventa este influentata de majoritatea parametrilor componentelor care intervin in schema, inclusiv de tensiunea medie de alimentare, care este filtrata de condensatorul precizat in citat. In atasament, am dat si o schema mult simplificata, cu mentiunea ca nu am testat-o practic, ci doar am simulat-o utilizand un model de transformator nu prea apropiat de realitate. Intrarea in oscilatie a schemei, s-a realizat doar pentru niste infasurari secundare de reactie (cele din bazele tranzistorilor) avand 3 spie in loc de 2. In secundar, am considerat o singura spira si o rezistenta de sarcina departe de ceea ce poate fi utilizat din punct de vedere al puterii la iesire. Este doar schema unui covertor ac/ac (lipseste redresarea tensiunii secundare) deoarece pentru moment nu ma intereseaza decat o asemenea aplicatie. Cu valorile din schema, se obtin impulsuri cu perioada de 852,273 us, adica o frecventa de aproximativ 1173 Hz. Atunci cand voi testa schema, voi da si detalii despre transformator.

post-7713-0-17803700-1480497957_thumb.jpg

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock