Sari la conținut

Surse rezonante


dumitrumy

Postări Recomandate

In partea cea mai de jos a ultimei pagini al oricarui topic si nu numai, este deschisa automat o pagina noua de raspunsuri numita:

"Raspunde la acest topic". Faceti click pe pagina, urmati instructiunile care eventual apar si postati.

In final alegeti "Trimite raspuns".

 

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

 Probabil ca subiectul a mai fost abordat, acum postez aici,

Am facut si eu in urma cu caa 10 ani surse cu rezonanata, cele mai simple sunt cele de bec economic, am facut dupa acelasi model si pentru lampi cu vapori de sodiu si mercur la inalta presiune cu prtectie in caz ca lampa nu o ia sau se stinge simplu cu un ptc de demagnetizare si o punte de diode rapide in serie cu condesatorul din circuitul rezonanat, deoarece PTC ul el capacitiv si nu l-am putut pune pe direct, avea pierderi mari lua foc, cu puntea problema s-a rezolvat.

 

 Am facut si surse autooscilante pornind de la modelul sony cu amplificator de curent pentru controlul tensiunii la iesire, dar alea erau cu tranzistori bipolari, am inceract sa modific acel transformatoras pentru mosfet, au mers, dar nu stralucit, am mai facut diverse surse rezonanate custom pentru tub fluorescent alimentare din 12 sau 24v si chiar si pentru lampi cu vapori de sodiu din 12v si pentru tuburi cu neon decorative de instalat pe automobil tot la 12.

 

 Am incercat si driver pentru sursa rezonatata de la ST a functionat dar nu era prea flexibil, am facut si o sursa de incalzire cu inductie in rezonanta pentru tehnician dentar, pentru ultrasunete, acum folosesc la untrsunete comanda clasica pwm doar circuitul de iesire este acordat merege asemnator cu cea rezonanta doar ca acordarea se face manual.

 

 Insa pentru aplicatia gen invertor solar si alta electronica pentru sisteme pv nu se prea preteaza, nu mai construiesc asa ceva, acum se gasesc si de puteri mai mari pentru plita cu inductie, si pot fi modificate relativ simplu.

 

 Acum exista moadaliati mai elaborate de control cum ar fi ZVS zero voltage switch, dar nu am reusit sa constriesc asa ceva stabil datorita faptului ca este o bucla cu amplificare mare si pretentios de realizat in practica.

 

 

 Un loc unde am constatat ca sunt foarte bune la aparatura medicala gen ekg eeg mapping ekg deoarece  bruiaza foarte putin, am instalat una pe un astfel de echipament care intial era cu trafo la 50 hz si cam bruia, aceea am facut-o custom cu ecranare completa si cablul de alimentare si transformatorul pornind de la una de televizor Sony, am luat doua trafuri si am facut o carcasa din doua sa pot baga un ecran constructia trafului a permis sa pot isola bine partea flotanta am testat izolatia cu un defibilator.

Editat de cavit
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am vazut toata lista cu videoclipurile plasate pe You Tube. Felicitari pentru explicatiile scrise si pentru talentul de cameraman.

Nu am vazut nici un fel de scheme, date tehnice si explicatii despre ce se vede in filmulete si cred ca era necesar, la atita timp

 consumat cu filmarile si postarile. Fara schema, ce se poate intelege din urmatoarea indicatie:

"LLC, am folosit bobina de 85microH de la un PFC si un traf flyback de la un monitor CRT cu primarul de 400microH.
Sus, curentul prin transformator."

Din nenumaratele variante de LLC-uri care este varianta Dvs. si care sunt componentele, tensiunea de intrare, puterea absorbita,

 si puterea de iesire, deci randamentul. Deasemenea care este puterea maxima disponibila la iesire, frecventa optima daca se

 schimba frecventa de rezonanta, la ce doriti sa il folositi, etc. Acestea sunt necesare pentru ca si alti useri interesati, sa invete

 sau sa realizeze si ei LLC-uri performante.

In atasament am postat o documentatie de firma care poate fi de folos ca idee sau pentru proiectare.

 

@gsabac

understanding-and-using-LLC-converters-to-great-advantage.pdf

Editat de gsabac
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Schemele sant din teoria generala pt sursele rezonante.

Sant 3 de baza, ultima cu 2 variante.

Rezonanta serie, rezonanta paralel si serie paralel cu variantele LLC si LCC.

Documentatie suficienta la firmele mari producatoare de componente pt aplicatii de forta, adica tranzistoare si circuite specializate de comanda a acestora.

Nu am aparatura performanta pt masuratori, la ultimul film este vizibil micul voltmetru pus pe iesire, sarcina este data (16 ohm), tensiunea de alimentare este data.

Pt inceput (asta daca va fi o continuare determinata de un anumit interes din partea cititorilor) filmele pot incuraja eventuali amatori in sensul ca se pot obtine rezultate palpabile cu montaje facute in viteza "pe genunchi".

De la primul contact cu o sursa rezonanta(1979?)m-am gandit la o aplicatie in audio dar cum amplificatoarele de putere mare nu m-au interesat, a ramas numai o idee. Am gasit pe celalalt forum trimiteri la scheme folosite in audio de firme relativ cunoscute si am cautat sa inteleg ce i-a determinat sa aleaga o anumita formula. Am recitit documentatia despre sursele rezonante si sper ca am inceput un pic sa inteleg de ce au facut alegerea.

Citat dl Robert: (daca se incalca vreo regula se poate sterge)

 

Este foarte bun siteul acela. Daca intampinati probleme cu traducerea, intrebati si va ajut cu cea mai mare placere.

Am facut sursa nestabilizata pana la urma, caci am studiat manualele service la aparaturi profesionale, si nici unul nu avea stabilizare. Ex Ecler DT6800 sau QSC POwer Light3 series. Am un traf toroidal de 600VA (la 50Hz) cu filtraj de 22000uF, si cu acelasi reseouri ce se vad si in filmare am cadere de tensiune mai mare decat la smps, desi ar fi interesant de implementat stabilizarea. Singurul impediment ce vad eu acum este variatia de tensiune relativ mare la tensiunile auxiliare, dar s-ar putea sa fac niste incercari.

Cu intrefierul din miez scapi de spikeuri, si formele de unda de la elementele de comutatie devin mult mai frumoase, stabile. Este ca si arcul in mecanica, preia socurile. Fara intrefier de exemplu ai o cadere de tensiune mai mare in sarcina.

Pentru bobina in serie am folosit ca si miez Arnold MS 130060-2, si neaparat pus cu el in paralel un snubber. La mine nu se incalzeste bobina. Trebe avut grija, ca bobina serie sa poata debita curentul necesar, pentru puterea ceruta.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Din ce am vazut aveti unele dintre cele mai performante aparate de masura si sonde pentru tensiune dar si sonda

  de curent, ceea ce si-ar dori orice electronist amator. Nu este nici o problema daca nu doriti sa aratati schema,

  tranzistorii si celelalte componente, poate din diverse motive pecuniare, asa cum face @DjLeco de exemplu.

Din ce se vede pe masa de montaj si din performantele nepublicate este dificil sa se intrevada date tehnice sau o finalizare aplicativa.

Sunt multi useri pe forum care au realizat convertoare (publicate) complete pentru alimentat amplificatoare sau pentru panouri fotovoltaice

  sau pentru invertoare de mare putere pina la 5KW si au obtinut randamente aproape de 97%. Ba mai mult, pe forum au fost ajutati

  cu metode de calcul, scheme imbunatatite, alegerea materialelor si simulari pentru veridicitate.

 Pentru un amplificator audio de mare putere va dau exemplul userului @maxente care din altruism a publicat schema completa

  a unui alimentator in comutatie (realizat si testat multi ani) pentru un amplificator de putere,

  vedeti link-ul urmator: http://www.tehnium-azi.ro/topic/6202-amplificator-cu-reactie-in-curent/page-3

 unde la postarea #41 este schema completa.

In postarea #42 este verificata corectitudinea si performantele schemei, care sunt asa cum le-a descris.

In concluzie va spun ca pe forum este un mare interes pentru acest tip de aplicatii deoarece acum sunt peste 100 de vizualizari.

 

Succes !

 

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

LLC inseamna o bobina (cea de 85microH) serie cu un condensator (34nanoF) si serie cu un traf (cel de monitor) si se vad in filmarea montajului.post-26523-0-37869500-1478366804_thumb.jpgpost-26523-0-33033800-1478366821_thumb.jpg

Nu am interese de niciun fel.

Este numai un exercitiu, asa cum am spus sa se vada ce simplu se face o sursa rezonanta--eu am folosit la intamplare ce am gasit prin cutii.

Este mult mai important sa se inteleaga principiile de functionare, eu desi am luat contact cu o sursa rezonanta in anul in care Maxente nu se nascuse abia in ultimii ani am mai inteles unele detalii. Si asta tot datorita celor 2 forumuri, cand m-am angajat sa ajut dupa puterile mele am inceput sa gugalesc din greu, sa fac aceste montaje. Am avut la ICE sursa rezonanta (a fost folosita la M18, I100 pt cunoscatori) peste 20 ani dar habar nu aveam ca este  ZCS sau ZVS. Daca nu intram pe forum unde am luat contact pt prima data cu rezonanta la invertorul de sudura rusesc poate nici acum nu citeam asa mult despre convertoarele rezonante.

Asa ca invit si pe ceilalti sa gugaleasca din greu, eu contribui cu atat cat pot--oscilograme pt ca am 4 canale si sonde de curent.

De fapt am scris de cateva ori si dincolo, o sonda de curent acceptabila se poate executa in 15-30min, dar dupa vreo 7 ani pe forum nimeni nu a anuntat ca a urmat indicatiile mele. 

In ultima filmare curentul prin traf este redat prin acel tor maricel bobinat cu o sarma galben-verde, nu am pus insa un filtru sa tai acele spike-uri.

post-26523-0-15043900-1478368325_thumb.jpg

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am vazut montajul Dvs. de mai multe ori si mi-a atras atentia in mod deosebit circuitul de comanda experimental,

 realizat cu mai multe circuite integrate. Sursa realizata debiteaza putere pe un grup de rezistente, total 16 ohmi,

 se vad in poza iar frecventa este reglata manual, probabil dintr-un trimer astfel incit sa se vada rezonanta.

Atunci cind tensiunea ajunge la un maxim, 112,7V, la o frecventa de circa 60KHz, se obtine dupa filmulet pe 16 ohmi

 o putere debitata continuu de P=(112,7)2/16 = 793W ceea ce este neverosimil, poate ne explicati de fapt ce

 putere ati obtinut si ce putere s-a consumat.

 Sursele rezonante sunt preferate pentru semnalele parazite mai mici (ESR), induse in circuitele alimentate de ele, asa

 cum se arata si in literature de specialitate, dar aceste ESR sunt totusi importante si pentru aparatura performanta

 si aceste surse trebuiesc totusi blindate in cutii metalice cu performante adecvate, asa cum a aratat si @cavit.

Circuitul specializat ST Microelectronix mentionat de @cavit poate fi L6599 (se gaseste in comert)si o schema de convertor

  autooscilant este mai jos si documentatia in atasament.

post-24607-0-03390400-1478511388_thumb.jpg

Ele pot fi cu autooscilatie pe frecventa de rezonanta sau cu frecventa reglabila manual, pentru lucrul la frecventa optima,

 si circuitul rezonant poate sa fie cu un factor de calitate mai mare sau mai mic in functie de sarcina. La circuitele cu

 factor de calitate ridicat este mai greu de asigurat stabilitatea si se prefera autooscilatia.

Si eu am realizat un convertor tip LLC cu rezonanta paralel, care a devenit operational dupa foarte multe incercari deoarece

 condensatorii utilizati in circuitul rezonant se incalzeau pina la topire. Pentru simulare am realizat un convertor autooscilant

 pentru o plita cu inductie postata pe forum aici incepind de la postarea #66:

   http://www.tehnium-azi.ro/topic/1763-putem-repara-plita-electrica-prin-inductie/page-5

@dumitrumi, daca tot ati pomenit despre posibilitatea constructiei unei sonde de curent, ar fi util pentru forum sa postati

 cum se poate face aceasta. Eu am realizat multe tipuri sonde de tensiune ca in postarea urmatoare, dar nu si de curent.

    http://www.tehnium-azi.ro/topic/6115-sond?-de-osciloscop-miniatur?-11-?i-101-homemade-11lei/

Aceasta este schema de convertor, derivata din schema lui @maxente si transformata de mine in LLC cu rezonanta serie,

  asa cum sugerati in explicatiile si filmuletele postate:

post-24607-0-21718000-1478511450_thumb.jpg

Performante si forme de unda in postari viitoare.

 

@gsabac

Alimentator audio de 650W cu convertor LLC.pdf

Editat de gsabac
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

La ultimul film comentariul este acesta:

 

"Published on Nov 6, 2016

Luminozitatea este cam mare, am vrut sa se vada bine spike-urile de curent.
Sus, curentul prin mos-ul de jos 5A/div
Jos, tensiunea intre tranz. 100V/div.
La fel, am vrut sa scot in evidenta avantajele ZVS fata de ZCS cand spike-urile trec de 10A la numai 120Vac cat am folosit pt protectie.
Sarcina este de 125 ohm, voltmetru este pe iesire unde am folosit infasurarea de 200V a monitorului.                                                   ""

 

Deci sarcina este 125 ohm.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

 sursa rezonata se poate face si cu 3825A sa fie si offline, si se pune un fotorezistor in paralel cu RT, pentru a putea controla frecventa prin bucla de reactie.

 

 Varianta veche este cu amplificator de curent transformatorasul driver are doua bobine perpendiculare una pentru oscilatia si una pentru magnetizarea miezului in scopul de a controla permeabilitatea si in final frecventa de oscilatia a circuitului de comanda, controlul se face cu 431 sau asemantoare nu necesita optcuplor.

 

 Se vede in margine transformatorashul de care pomeneam

 

Iata si traful de forta modificat ecranat pentru instrumentatie medicala sau alte experimente cu biocurenti si transformatorashul amplificator de curent.

post-30154-0-86269800-1478544513_thumb.jpg

post-30154-0-90850800-1478545265_thumb.jpg

post-30154-0-79363200-1478545952_thumb.jpg

Editat de cavit
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock