Sari la conținut

Postări Recomandate

@miron1947, mi-ati adus aminte si de cutiile facute din circuit imprimat. sunt foarte bune si aspectuase.

Pentru finisare se rotunjesc muchiile, se smirgheluieste cutia bine, apoi se poate vopsi. 

De curind, @CARTESIUS a postat realizarea unui osciloscop cu tuburi si acolo a aratat cum a construit cutia din circuit imprimat.

"Carcasa osciloscopului nu e din tabla, este din circuit imprimat.
 Eu aplic cu succes tehnica asta cand am nevoie de o carcasa pentru un aparat electronic.
 Carcasele ies destul de aratoase si rigide. Initial ma gandisem sa vopsesc carcasa,
 dar pana la urma am lasat-o asa."

• post-29626-0-80864300-1470690515_thumb.jpost-29626-0-65308800-1470690536_thumb.jpost-29626-0-43641000-1470690576_thumb.j
  •  
  •  
  • post-29626-0-89461100-1470690603_thumb.jpost-29626-0-54693100-1470690685_thumb.jpost-29626-0-56920700-1470690705_thumb.j

A iesit foarte frumos si functional. In poze se vede si cum a realizat cutia din circuit imprimat.

@gsabac

Editat de gsabac

Este evident ca nici un amator nu doreste sa-si faca acasa un atelier mecanic cu scule voluminoase si neesentiale. 

Poate numai aceia care doresc sa produca in scopul vinzarii, ceea ce nu este cazul in acest topic.

Eu cred ca este suficient: un abkant,un traforaj electric si nu in ultimul rand o unealta multifunctionala precum cea din link http://www.ebay.com/itm/Dremel-4000-1-26-120v-Variable-Speed-Rotary-Tool-New-/122166660112

Carcasele ies destul de aratoase si rigide. 

Totusi se pare ca nu suficient de rigide daca a plasat piesa grea a osciloscopului, transformatorul in exterior.

Eu am utilzat solutia pentru cutii mici si fara piese grele in interior.

Editat de miron1947

@Ciprian81, ca sa purtam un dialog util, va intreb daca este nevoie de un abkant pentru constructia citorva cutiute

pentru aparate homemade, deasemenea un traforaj electric este 500 de lei si de scula aceea multifunctionala, 

care de fapt este o mini bormasina cu mai multe scule, de 400 de lei, sau trebuiesc folosite unelte cit mai

obisnuite din gospodarie. Traforaj manual, bomfaier ( eu am folosit si pinza de bomfaier subtiata pe latime pina la 4mm),

foarfeca de tabla, bormasina electrica sau de mina, clesti, surubelnite, etc. iar pentru gauri filetate se pot folosi

suruburi autofiletante pentru tabla ( merg si la d=1mm) de 9,5mm, din acelea pentru rigips.

Adica altfel spus, sa primeze inteligenta nu dotarea cu super scule productive. Eu am invatat de la inaintasii mei ca este 

de dorit, cind faci 100 de cutii asemanatoare, sa muncesti o saptamina sa faci scule si dispozitive, apoi in citeva zile 

poti realiza cele 100 de cutii aproape identice, dar nu este spiritul si scopul acestui topic.

@miron1947, eu i-am pus aceasta intrebare cind nu am vazut alimentarea in interior si am primit un raspuns interesant.

Am observant la cutia osciloscopului, realizata din circuite, ca a montat bucati de corniere si intarituri pe la colturi, pentru

prinderea capacelor. Oricum aparatul are cutie si este functional.

La dimensiuni mari, peste 200 mm si buzunarul este serios afectat la realizarea cutiei din circuit imprimat.

@gsabac

Editat de gsabac

Ca in cutie este doar transformatorul?

Credeam ca este explicat de ce este separat si motivul este altul decat greutatea, din moment ce ati scris ca este interesant.

@gsabac   Dvs. ati precizat mai sus ca este nevoie de scule mai sofisticate doar daca doresti sa realizezi aparate electronice pentru vanzare,iar eu am replicat ca nu trebuie cine stie ce scule nici in cazul acesta,cele 3 despre care am pomenit fiind suficiente dar nu  iesite din comun.Daca este sa ne referim la scule cu adevarat sofisticate puteam sa pomenesc despre strung si/sau CNC .Legat de treaba cu dotarea si inteligenta uneori  este bine sa ai parte de ambele caci exista atatea cazuri cand una fara cealalta nu poate.N-ati vazut ca unii au acasa adevarate expozitii de AMC-uri si dulapuri cu tot felul de scule dar daca si inteligenta lor este pe masura habar n-am.

Dupa unele discutii controversate, care dupa mine sunt necesare voi prezenta in continuare metode homemade de indoit tabla

si material plastic la 90 de grade, in scopul realizarii unor casete pentru aparatele construite acasa.

Metode homemade de pregatit tabla pentru indoire:
- metoda celor 2 corniere prinse in menghina;
- metoda gaurilor pe linie date de amator sau prin cumpararea de tabla cu gaurele;

- metoda de subtiere cu flexul pe axa taieturii;
- metoda crestaturilor cu dalta rotunjita si sablon pentru pozitionare;

- metoda santurilor cu sectiune triunghiulara la tabla de aluminiu;

Metode homemade de pregatit material plastic pentru indoire:
- metoda taieturilor cu cutter-ul in placa de policarbonat de gard de 3mm extrudata, cu 2 fete;
- metoda ciocanului de lipit frecat rapid pe crestatura longitudinala si directia indoiturii;

Unele metode o sa vi se para irealizabile pentru inceput iar altele cu prea multa munca, depinde doar de voi 

sa apreciati daca puteti sa realizati asa ceva. Eu am folosit toate aceste metode cu rezultate deosebit

de bune si unele am sa le prezint in postarile mele.

Metoda gaurilor pe linie date de amator sau prin cumpararea de tabla cu gaurele;

Tabla de aluminiu cu gaurele se gaseste la depozitele de materiale de constructii. Daca nu va satisface

observati procedeul de gaurire in linie pentru slabirea rezistentei pe axa de indoire ca in poza.

post-24607-0-33950900-1477770291_thumb.jpg

Prin folosirea cotelor de gaurire din desen, rezulta o axa de indoit cu multe segmente de 2mm si gauri de 3mm intre ele.

Tabla pina la 1mm se indoaie foarte usor cu mina pe o muchie de masa. Coltul iese perfect, usor rotunjit

iar imperfectiunile de la gaurire dispar. Ca si la unele aparate de firma, aceste gauri sunt lasate pentru aerisire in

combinatie cu alte seturi de gauri. Atentie, faceti intii o proba pentru validarea materialului si a noilor cote dupa indoire.

Rezultatul este in poza de mai jos, impreuna cu toate piesele care compun o viitoare caseta de redresor stabilizat.

post-24607-0-68013800-1477770358_thumb.jpg

Dimensiuni 100x200x250mm si dupa realizarea modulelor si amplasarea componentelor pe panouri se demonteaza totul

si apoi se vopseste in culoarea gri albastrui. Panoul frontal va ramine de culoarea aluminiului.

@gsabac

Editat de gsabac

@gsabac O intrebare daca nu va suparati.Casetele pentru acele proiecte foarte complexe realizate de dvs.  (osciloscoapele,sursele si altele din aceasta categorie) le-ati construit prin metodele prezentate aici?

In mare parte au fost realizate acasa si la unele aparate indoiturile au fost facute de mecanici priceputi cu

scule profesionale si inovatii proprii. De exemplu, pentru indoirea colturilor rotunde cu raza mare s-a confectionat

pentru o presa manuala un dispozitiv alcatuit dintr-un cornier puternic si o platbanda rezistenta pe care s-a sudat

o bara de otel rotunda de 10mm.

La redresorul de 10A din poza am folosit metoda crestaturilor cu dalta pe linia de indoire,

de o parte si alta a plinurilor, apoi am indoit cu mina.

post-24607-0-11957400-1476623571_thumb.j

Minerul este de la o use de Dacie 1300 iar panoul frontal este desenat cu "Rotring" de apa si lacuit. Ca si alti useri

am folosit si cutii de aparate dezafectaate pe care le-am adaptat pentru nevoile mele, de exemplu la osciloscopul

portabil de 100MHZ am folosit o cutie de receptor de satelit.

Metoda taieturilor cu cutter-ul in placa de policarbonat de gard de 3mm extrudata, cu 2 fete, am folosit-o la constructia

cutiei pentru un osciloscop Hameg ca in poze.

post-24607-0-46084600-1477809594_thumb.jpg

Panoul din spate l-am facut cu gaurele de aerisire, ca si cutia si i-am montat un ventilator intern pentru o racire mai buna.

post-24607-0-52965200-1477809618_thumb.jpg

Se remarca rama externa de cornier de 0,4mm si cosul din policarbonat prins cu suruburi autofiletante de ea. 

Metodele precizate de mine pentru indoirea homemade a tablei sau plasticelor sunt operationale si pentru 

folosirea lor nu trebuie decit munca si mai putina dibacie sau mestesug.

Dvs. domnule @Ciprian ati spus ca nu ati avut decit incercari nereusite, dar aveti in plan ceva anume si

ce anume domeniu va pasioneaza din electronica ?

As mai avea multe de spus dar nu este cazul sa continui cu exemple, poate si alti useri vor sa ne arate constructiile

lor de casete homemade si cum le-au finisat.

@gsabac

Editat de gsabac
  • Like 1

Multumesc pentru socializare, voi incerca sa va sustin in domeniul realizarilor concrete si nu numai.

In legatura cu caseta descrisa in postarile anterioare aceasta este poza la "rosu" :

post-24607-0-55939900-1477816059_thumb.jpg

Se remarca in parte de sus deplasarea muchiei prin ciocanirea cu atentie, deoarece am facut intii sasiul si la realizarea capacului

indoit pe gaurele nu am luat in considerare toate aspectele indoirii muchiilor.

In final a iesit cum voiam, caseta este functionala, usor de montat si demontat si cu acces la module si componente aproape

din toate directiile.

Dimensiuni 100x200x250mm si dupa realizarea modulelor si amplasarea componentelor pe panouri se demonteaza totul

si apoi se vopseste in culoarea gri albastrui. Panoul frontal va ramine de culoarea aluminiului.

PS.

Pentru inscriptionarea panourilor exista seturi de litere autoadezive tip "Letraset" care se lipesc pe panoul frontal si apoi se lacuiesc.

@gsabac

Editat de gsabac

exista seturi de litere autoadezive tip "Letraset" 

Se mai gasesc si daca da, unde?

Metodele precizate de mine pentru indoirea homemade a tablei sau plasticelor sunt operationale si pentru 

folosirea lor nu trebuie decit munca si mai putina dibacie sau mestesug.

Daca nu ai o dexteritate peste medie, cum este cazul meu, pentru decupari, taieturi, indoituri, ai nevoie de dispozitive, cel putin pentru ghidarea operatiei.

P.S.

Apropo, pentru taieturi drepte am o ghilotina.

Asemanatoare cu aceasta, https://www.bizoo.ro/firma/bazaalfa/vanzare/2459781/foarfeca-ghilotina dar de culoare albastra si care a costat mult mai putin cand am cumparat-o.

Editat de miron1947

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock