Sari la conținut

Postări Recomandate

Si traforjul este o metoda buna si destul de eficace pentru decupari. 

Daca va referiti la traforajul electric este intr-adevar foarte util pentru asa ceva dar cu cel manual te cam chinui daca ai de facut mai multe decupaje in tabla.Ca tot vorbim aici despre carcase pentru aparate electronice eu ma gandesc cat de important este acest dispozitiv pentru a taia PCB-urile in forme mai speciale precum rotunde,triunghiulare s.a.m.d.

Daca va referiti la traforajul electric este intr-adevar foarte util pentru asa ceva dar cu cel manual te cam chinui daca ai de facut mai multe decupaje in tabla.

Cu compasul despre care am scris(acesta post-9-0-01376500-1477683389_thumb.jpg ) se poate decupa circular cu o raza pana la 6,5cm.

O scula manufacturata de mine, pentru realizat indoirea tablei de aluminiu, arata ca in poza.

Click pentru marire.

post-24607-0-71908800-1477714683_thumb.jpg

Ca detalii fine de constructive;

- muchiile taietoare sunt spre interior;

- de la muchiile taietoare spre virf se subtiaza citeva zecimi de mm; 

- scula se executa din otel, de exemplu dintr-o pila dreptunghiulara sau spiral;

- in timpul polizarii trebuie avut grija sa nu se supraincalzeasca, se raceste in apa;

- daca nu aveti polizor taiati cu flexul si finisati cu o pila cu diamant (sunt si pile de unghii cu diamant si sunt foarte bune).

In final rezulta o scula taietoare care taie span fin in aluminiu si se poate folosi si la decuparea materialelor plastice.

Modul de folosire consta in fixarea unei rigle drepte, metalice, pe lungimea taietutii, cu suruburi, adeziv, sau poc-nituri si

aschierea pe lungimea semnului trasat. Practic se obtin aschii spiralate, ca la lucrul cu raboteza. Se continua uniform pina la

jumatatea grosimii tablei si apoi se indoaie pe o margine dreapta de masa.

Nu uitati inainte sa faceti o proba pentru validarea materialului la indoire, deoarece anumite tipuri de duraluminiu care sunt casante.

Succes la riciiala !

PS. Inainte de a realiza acest topic am cercetat mai multe situri de profil care ofera casete la vinzare. Unele sunt acceptabile,

dar casetele metalice sunt extrem de scumpe si aproape intotdeauna nu corespund ca dimensiuni si aspect.

@gsabac

Editat de gsabac

PS. Inainte de a realiza acest topic am cercetat mai multe situri de profil care ofera casete la vinzare. Unele sunt acceptabile,

dar casetele metalice sunt extrem de scumpe si aproape intotdeauna nu corespund ca dimensiuni si aspect.

Se pot face casete home made  mai aspectoase decat multe dintre cele de cumparat.Vedeti un exemplu in videoclipul de mai jos.Poate va faceti timp sa-l urmariti pe tot caci este ceva mai lung dar merita vizionat.

Videoclipul este uluitor, contine tot ce trebuie, este un indrumar deosebit pentru realizarea de casete personalizate. 

Materialul este duraluminiu moale si in final este vopsit cu spray. Si sculele folosite sunt inedite, dar ale unui hobist inrait.

Eu nu am videoclip dar am realizari care rezista in timp, ca amplificatorul de mai jos.

Click pentru marire.

post-24607-0-14999300-1477720913_thumb.jpg

Caseta amplificatorului este realizat din dural, cu multi ani in urma, este vopsita si fata este trasata manual cu "rotring"

de apa si sabloane, apoi a fost lacuita cu spray transparent auto. Dupa ani se vad urmele de uzura.

In legatura cu scula pentru decupari circulare,

post-9-0-01376500-1477683389_thumb.jpg

Cu siguranta merge cu coarba de mina !!! sau o masina cu turatie foarte redusa doar la aluminiu sau materiale plastice

In poza de mai jos sunt 2 decupari realizate de mine cu ferastraul pendular in tabla de aluminiu de 2mm.

post-24607-0-85742000-1477720935_thumb.jpg

Acestea sunt gauri tehnologice si vin astupate de de masti corespunzatoare.

@gsabac

Editat de gsabac
  • Like 1

Cu siguranta merge cu coarba de mina !!! sau o masina cu turatie foarte redusa doar la aluminiu sau materiale plastice

Corect si eu o utilzez cu o bormasina cu actionare manuala, dar cu coarba are mai multa forta, cu ea(coarba) am decupat si in tabla de fier de 0,75mm, dar cu rabdare, avansul este mic.

Editat de miron1947

Eu nu sunt asa entuziasmat de realizare, cu acel ,,abkant" improvizat din doua bare, putea renunta la cornierele fixate cu nituri pop si sa obtina marginea de fixare prin indoirea piesei principale.

Nu cu atatea nituri si suruburi post-9-0-49431700-1477736893_thumb.jpg iesite in evidenta si daca tot a vopsit carcasa in negru, cu unele cu cap inecat https://www.hpi-racing.ro/8977-thickbox_default/suruburi-cu-cap-inecat-m3x6mm-tip-imbus.jpg de aceiasi culoare.

Editat de miron1947

Eu nu sunt asa entuziasmat de realizare, cu acel ,,abkant" improvizat din doua bare

Acela nu este abkant ci un sisatem banal din 2 platbande dar eu zic ca indoirea tablei a iesit foarte bine.Mie imi place tare mult abkantul cu care am postat un videoclip in pagina precedenta a acestui topic.Dvs. cum vi se pare?O sa pun si aici o poza cu el.

post-35101-0-26721700-1477740233_thumb.jpg

Pentru necesitatile unui amator, o deschidere de pana la 500mm, cred ca este suficienta, mai ales daca dispozitivul este utilizat intr-un apartament, deci necesita si un spatiu de depozitare cand nu este folosit.

Referitor la imaginea atasata de dvs. este frumos lucrat si este complex, se poate configura diferit in functie de aplicatie din acele lame detasabile post-9-0-14165200-1477742401_thumb.jpg de latimi diferite, dar daca are o deschidere prea mare trebuie si un spatiu adecvat de lucru/depozitare(un garaj sau magazie).

Editat de miron1947

Referitor la imaginea atasata de dvs. este frumos lucrat si este complex, se poate configura diferit in functie de aplicatie din acele lame detasabile

Tocmai acele lame detasabile mi se par ceva mai deosebit deoarece poti sa le reglezi dupa bunul plac in functie de dimensiunile tablei.Apoi mai este si portabil dar sunt perfect de acord cu dvs. ca locul lui nu prea este intr-un apartament ci intr-un atelier.

Editat de Ciprian 81

Tocmai acele lame detasabile mi se par ceva mai deosebit deoarece poti sa le reglezi dupa bunul plac in functie de dimensiunile tablei.

Acele lame nu se dispun in functie de dimensiunile tablei ci de forma finala a produsului(ex.http://static2.tme.eu/products_pics/d/f/f/dff5e2f65cd37164d086317b8822799f/360018.jpg), se pot indoii doar anumite sectiuni din aceiasi tabla si in acelasi timp, am avut acces la unul similar fabricat de Tehnoton.

Editat de miron1947

Se pot regla acele lame si in functie de dimensiunea tablei si tot datorita lor tabla se poate indoi usor pe fiecare margine deoarece marginile indoite trec printre spatiile libere dintre ele,lucruri usor de  observat in videoclip. 

Editat de Ciprian 81

Un electronist amator, care doreste sa faca un aparat pentru prima data, cred ca nu ar intelege despre ce

se discuta in acest topic. El doreste planuri, metode, exemple, aparate gata facute si pozate, de unde si ce

materiale trebuiesc procurate, cum se asambleaza si cum se incheie perfect o cutie sau cum poate sa ajusteze

niste greseli de executie. Este interesant modul de actiune in cazul unei scheme electronice care beneficiaza de

sprijin informal sau chiar logistic si asa vad eu postarile si pentru domeniul mecanic.

Este evident ca nici un amator nu doreste sa-si faca acasa un atelier mecanic cu scule voluminoase si neesentiale. 

Poate numai aceia care doresc sa produca in scopul vinzarii, ceea ce nu este cazul in acest topic.

Am sa sparg ghiata cu realizarea unui sasiu si a unei rame ornament fine, cu profile cornier din tabla zincata de 0,4mm ca in poza.

Desigur, cei initiati pot arata cum se pot folosi cornierele sau barele de aluminiu sau orice altceva util. Dimensiunile sasiului

sunt 100x 200x250mm cu o precizie mai buna de 0,5mm.

Click pentru marire.

post-24607-0-26095400-1477749571_thumb.jpg

Desi pare fragil eu am facut probe cu 10KG atirnate de colturi si nu s-a deformat permanent.

Cornierele au fost decupate cu un ferastrau pendular cu pinza de metal fina, se poate si cu un bomfaier electric sau manual,

din profile de rigip tip C cu grosimea tablei zincate de 0,4mm, apoi au fost indreptate cu atentie.

Pentru model am folosit urmatoarele taieturi, decupari si asamblari, fiecare pentru scopul propus, ca in poza.

Click pentru marire.

post-24607-0-85201200-1477749639_thumb.jpg

Se remarca pentru rezistenta mecanica ridicata, taietura simpla si indoirea la 90 de grade prin suprapunere,

apoi lipirea cu cositor. Se foloseste pasta FELDER sau similara pentru tevi de cupru din instalatiile de caldura,

care este pe baza de apa si contine un decapant extrem de eficace pentru zinc si fier. In interiorul cadrului din corniere

se monteaza un panou destinat prinderii componentelor cu piulite si suruburilor de fixare ale diverselor module.

Eu am folosit pentru distantarea sa, piulite M3 lipite cu cositor pe rama din corniere.

Placile cu circuite sau transformatoarele se monteaza pe corniere prinse transversal, in mod convenabil.

Pentru masca ornament se executa  o decupare dreptunghiulara, urmata de indoirea la 90 de grade, verificarea

cu un echer, urmata de lipirea cu cositor pe fata si spate. Finisarea se face cu o pila grosiera apoi cu una mai fina,

apoi in final de poate vopsi. Atentie si la planeitate.

@gsabac 

Editat de gsabac

Un electronist amator, care doreste sa faca un aparat pentru prima data,

Se poate confectiona o cutie si din placat(simplu nu dublu) imbinat prin cositorire cu partea placata in interior.

Am realizat astfel de mici incinte(distribuitor audio, amplificator video, filtre ...), nu le mai am ca sa pot atasa poze.

Editat de miron1947

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock