Sari la conținut

Modificare sursa de tensiune reglabila

Postări Recomandate

Sursa din postul nr 22 de mai jos are si protectie la scurtcircuit si cumm ii modific limitarea de curent la 3 A .

http://www.tehnium-azi.ro/topic/95-scheme-de-surse-reglabile-si-stabilizatoare-de-tensiune/page-2?p=50522

Editat de donpetru
inserare URL
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 48
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Aceasta sursa este supraapreciata ca performante desi functioneaza in anumite moduri.

Problema este puterea disipata pe tranzistorul driver si de putere ( nu ati comunicat ce ati pus). In schema realizata de Dvs.

tranzistorul 2N3055 nu poate disipa 120W si deci nici 180W in noua varianta de 3A. Trebuiesc vreo 5 tranzistori 2N3055,

si niste radiatori pentru 200W putere disipata, minimum o jumatate de metru, cu aripioare si ventilat. Si driverul trebuie modificat

pentru o putere de 10W disipata.

Si condensatorul de filtraj este cam mic, un 4700uF ar fi minimum ca valoare. Atentie la rezistenta de 0,17 Ohmi ca sa fie bobinata,

deoarece in carcasa de ceramica, la 2W, sunt montate rezistente chimice care se defecteaza rapid.

Deasemenea transformatorul de retea ar trebui sa aiba dupa mine, o putere minima de 250W, in sarcina continua si inchis in cutie.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Am deschis si analizat puterea disipata pe transistorii de putere, pe forumul Tehnium-Azi in topicul:

http://www.tehnium-azi.ro/topic/6087-redresori-stabilizati-metode-de-optimizare-a-puterii-disipate-pe-tranzistorii-serie/

Gasiti metode si exemple mai simple sau mai complexe. Puteti alege ce doriti si sa aplicati la orice schema de redresor stabilizat.

Succes !

@gsabac  

Link spre comentariu

Cum i-as putea adapta un montaj cu relee cu care sa selectez tensiunea sa mai reduc din puterea disipata pe tranziostor

Puteti doar daca transformatorul are una sau mai multe prize.

Link spre comentariu

Cu transformatorul nu-i problema pot sa-l rebobinez sa-i scot cate prize vreau . Nu stiu cum sa fac sa comand releele ca n-am gasit nicaieri integrate specializate mi-ar trebui  o schema cu tranzistori dar n-am gasit nicaeri  . As vrea sa folosesc radiatorul asta :

24773.jpg

L-am gasit la Mivarom cu 20 lei are 200x100x25 

Link spre comentariu

In schema postata de dvs nuprea se inteleg valorile pieselor am mai gasit si eu alta  cu 2 relee cred ca ar fi mai buna pentru ca are mai multe trepte . Ma intereseaza cum pot sa adaptez partea de comanda a releelor pentru ce imi trebuie mie (tensiune maxima la iesire 50 v)

Schema este luata de pe site-ul constructiielectronice.ro si este de la o sursa  de fabrica.

schema01.png

Editat de VPreda
Link spre comentariu

Nici nu are valorile trecute pe schema doar indicativul, daca doriti lista de piese 

10A 30V LABORATORY PSU PARTS LIST
1. CONTROL PCB RESISTORS
R1 6k8 1
R2 8k2 1
R3-8 4k77 6
R9 39R 1
R10 180R 1
R11-12 220R 2
R13,14 2k2 2
R15,16 2k7 2
R17,18 820R 2
R19-22 22k 3
R23,24 1k2 2
R25 100k 1
R26 15k 1
R27 100R 1
R28,29 1k 2
R30 220k 1
R31 18R 1
R32 270k 1
R33 12k 1
R34 27k 1
RV1 100R Vertical Preset 1
RV2 47k Vertical Preset 1
RV3 4k7 Pot Log 1
RV4 10k Pot Lin 1
RV5 1k Pot Lin 1
CAPACITORS
Cl 150pF Ceramic 1
C2 33nF Metallised Polyester Film 1
C3 68nF Metallised Polyester Film 1
C4 100nF Ceramic 1
C5 luF Metallised Polyester Film 1
C6,C7 10UF 35V Electrolytic 2
C8,C9 100pF 35V Electrolytic 2
C10 4700UF 35V Electrolytic 1
SEMICONDUCTORS
IC1 741 1
IC2,IC3 LM723 1
T1 BC557B (or equiv.) 1
T2 BC547B (or equiv.) 1
T3 BD646 (TIP41) 1
Dl-D3 1N4001 Series Diode 3
ZD1 10V 500mW zener 1
ZD2 18V 1.3W zener 1
LD1 Red LED 3mm 1
MISCELLANEOUS
RY1 Single Pole Changeover Relay 1
P1 10-way PCB-mounting Terminal
Block 5
P2 3-way PCB-mounting Terminal
Block 1
14-pin DIL socket 2
8-pin DIL socket 1
1
Heatsink for BD646 1
PASS TRANSISTOR PCBs
RESISTORS
R1-R6 0.22R 5W 6
SEMICONDUCTORS
TIP3055 6
MISCELLANEOUS
3 WAY PCB Terminal block 4
PCB Pin 15
Mica Washer 6
Insulating Bush 6
HARDWARE MISCELLANEOUS
B1 Bridge Rectifier 1
C11,C12 4700UF 63V Electrolytic Capacitor 2
SW12 Pole Mains Rocker Switch 1
Fl 20mm Panel-mounting Fuseholder 1
20mm Fuse 4A 1
Chassis-mounting Europlug 1
Europlug Lead 1

.

Link spre comentariu

Nu stiu ce sa intamplat cu schema care ampostat-o dar acum a disparut imaginea si a aparut altceva in poza pe care am pus-o erau date toate valorile pieselor si se vedeau foarte clar  doar tensiune de iesire a sursei nu era data .Eu am intrebat doar cum se modifica valorile pieselor din circuitul de comanda al releelor pentru prima  schema care am gasit-o eu aia   tensiunea de iesire  maxima de 50v si cu un singur tranzistor .

Am sa mai pun odata schema prima data am luat-o cu copy paste acum am salvat-o poate asa nu se mai sterge .

post-36783-0-22787600-1475946140_thumb.png

Editat de VPreda
Link spre comentariu

Daca am inteles bine, doriti sa realizati schema de la postarea #1 si sa va modifice si sa calculeze cineva o schema cu

2 relee in scopul micsorarii puterii disipate pe tranzistorul 2N3055. Deasemenea redresorul stabilizat sa poata debita 

un curent  0-3A in loc de 0-2A.

@gsabac

Link spre comentariu

Da asa ma scuzati poate nu m-am exprimat prea clar am vrut sa stiu cum trebuie modificate valorile pieselor din circuitul de comanda al releelor la a doua  schema pe care am gasit-o eu  aia de 0-30v 5a pentru a putea folosi acest circuit cu 2 relee la prima schema pe care am gasit-o eu aia de 0-50v 2a in scopul reduceri puterii disiate pe tranzistor si cresterii urentului maxim suportat la 3 A. 

Editat de VPreda
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
 Share

• Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock