Sari la conținut

specrtograf de masa din tub cinescop

cavit

Postări Recomandate

Am si eu o intrebare se poate face ionizarea probei cu un fascicul laser concentrat pentru simpificarea designului?

cat de sensibil este luminoforul la ionii  mercur se poate vedea spotul?

Poate ca ati gresit titlul si forumul, prin postarea care arata ca o continuare a unui alt topic.

Ar fi bine sa clarificati si sa prezentati barem o schita pentru a lamuri idea propusa si sa il rugati pe

Dl. administrator sa puna titlul corect.

Eu care am si calificarea de inginer fizician pentru aparatura electronica din domeniul fizicii si fizicii nucleare,

sunt surprins de continutul topicului initiat de Dvs. Am unele raspunsuri la idei nu si la aparatul pe care nu

l-ati prefigurat dar care pare din domeniul SF.

Pare a fi un tub CRT modificat de un sticlar, care pe catod are proba de vaporizat, cu accelerare si focalizare cu tensiuni negative,

deoarece ionii sunt pozitivi si cu un cimp magnetic puternic cu baterii de magneti cu neodim. Deasemenea sa implantat

o fereastra optica la unghi Brewster prin care sa treaca fasciculul laser de mare putere. Sistemul trebuie sa fie conectat

pentru vidare la o pompa turbomoleculara si dupa vidare se face proba. Numai ca focalizarea CRT se face numai pentru electroni

nu si pentru ioni care au masa de mii de ori mai mare.

- Probele de orice material se pot vaporiza cu un laser de putere mare si ioniza in cimp electric puternic;

- Fasciculul de ioni se poate accelera, focaliza si devia in cimp magnetic foarte intens (datorita masei mari a ionilor);

- Luminoforul obisnuit dintr-un tub CRT este sensibil la bombardarea cu particule incarcate electric, dar citirea se

poate face numai cu un fotomultiplicator, nu se poate vedea un spot luminos. Asa ar fi foarte simplu.

Sunt multe metode pentru realizarea unui spectrograf de masa. Una mai accessibila pare a fi legata de viteza

diferita a ionilor accelerati intr-un cimp electric. Ei ajung la luminofor in timpi diferiti si cu ajutorul unui fotomultiplicator

se amplifica si se reda semnalul pe ecranul unui computer. Timpul pe orizontala si intensitatea pe verticala.

Bineinteles esantioanele se vaporizeaza in pulsuri extrem de scurte.

Am postat la acest topic pentru o initiere ca idee in domeniu.

@gsabac

Editat de gsabac
  • Like 1
Link spre comentariu

Acesta este TOF mass specroscope time on flight, dar mi se pare mai greu de realizat ca cel cu deflexie  deoarece necesita electronica de mare viteza si osciliscop digital cu rata mare de esantionare.

Totusi cum au reusit sa realizeze spectroscoape de masa in anii 40 si inca pentru atomi foarte grei fara electronica de viteza  practic ar putea fi accelerate cu peste 100kv in mod sigur cand bombardeaza ceva se vede.

E clar ca am interpretat gresit focalizarea, am nevoie de o solutie gata calculata.

E nevoie de un tub mai lung, un fost microscop electronic ar fi mai bun, oricum caut metale grele deci un tub lung si o deviere mica sa nu ma incurce cele usoare, oricum astea se vor lovi de pereti.

Editat de cavit
Link spre comentariu

@cavit, urmariti topicurile cu "Diy mass spectrometer" poate va inspira ceva de acolo.

@ciprian 81, am urmat cursurile Universitatii Politehnica Bucuresti, sectia Electronica-Ingineri Fizicieni.

Am avut 5 ani cursuri de fizica, fizica atomica, fizica nucleara, reactori nucleari, acceleratori de particule si am facut 

practica la reactorul de la Magurele. 3 ani am avut cursuri pentru electronica generala si electronica pentru

aparatura din domeniul fizicii, constructia dispozitivelor semiconductoare si electronica pentru fizica nucleara.

Asa este calificarea, Inginer Electronist-Fizician.  

Despre Dvs. stiu ce calificare aveti si oarece ce hobby partial aveti , deoarece ati spus asta de mai multe ori. 

Va doresc si mai multa pasiune, mai ales ca nu am vazut de la Dvs. nici o postare cu realizari proprii sau

ca ati dori sa construiti sau sa reparati ceva, indiferent in ce domeniu. 

@gsabac

• Like 2
Link spre comentariu

Mul?umesc pentru r?spunsuri.Intr-adevar n-am postat pana acum vreo realizare de a mea deoarece am lucrat numai cu cablaje de fabrica iar pentru a se numi realizare cu adev?rat eu zic ca se cuvine sa realizezi cablajul cu mana ta.Am ?ncercat sa realizez cablaje prin metoda pnp dar nu stiu de ce s?r?cie s-a tot ?nt?mplat sa nu se transfere tonerul dec?t cel mult pe jumatate sau chiar s? curg?.Am folosit doar h?rtie de afi? despre care al?ii spun ca da rezultate bune dar poate nu a fost tonerul original.Iar in plus de asta am folosit pentru proiectare at?t Express PCB cat si Sprint Layout dar fara sa am l?ng? mine pe cineva care sa ma ?ndrume.Dvs. ce program de proiectare si ce metoda de realizare a cablajelor folositi?Numai bine!

Editat de Ciprian 81
Link spre comentariu

Am vazut pe forumuri de afara francezi care au facut un TOF cum ziceati mai demult, solutia lor era clasica in sensul ca se facea ionizare repetitiva in impuls care triggeraza  un osciloscop analogic asfel se poate observa spectrul, se poate face si aplicand un singur impuls si folosind un osciloscop digital cu rata mare de esantionare mai mare de 2 Gs/s triggerat de acel impuls numa ca asta e greu de realizat in practica, o sicronizare curata fara oscilatii parazite, daca este destula memorie momentul trigerarii nu este asa critic,

Buna idee iau partea de accelerare si focalizare de acolo numai sa mi-o dea.

Treaba ca noi suntem familiarizati cu focalizat si accelerat fascicule de electroni nu am ideee ce ordine de marime sunt potrivite pentru a focaliza ioni grei totusi energia cu care sunt accelerati este aceeasi pentru ionii univalenti doar viteza de deplasare difera in functie de masa. asta e un lucru bun caci stabilesc parametrii de focalizare pentru ionii care ma intereseaza si asfel spectrul se descongestioneaza.

Si totusi nu inteleg de ce in anii 1940 nu prea se folosea TOF ci metode de deflexie,

E clar ca utilizarea de tensiuni mari se lasa cu raze x, totusi pentru aplicatia asta este suficient si curentul generat de o masina Van de Graaf.

Expunerea la raze x sau alte forme de radiatie este in mare parte o chestie de putere si de timp de expunere adica energie absorbita. un aparat de radiografie poate avea pana la 50 kw e ceva, daca incasezi o parte din puterea aia chiar si timp limitat, doza energetica este o masura care arata energia totala absorbita de un tesut, o chestie de cativa w si timp de expunere inca si mai scurt are efecte neinsemnate la energiile aste cativa w 1 microsecunda insemna cativa fotoni.

Referitor la electronica pentru fizica, pe vremuri semana mult cu aia pentru radare dar tuburile alea consuma  puteri imense si dureaza putin, in timp pentru aplicatiile mai mici au aparut si solutii cu semiconductore mai ales de cand au aparut dispozitive cu carbura de siliciu merg la tensiuni rezonabile si ofera viteza tuburilor, pentru aplicatii mici ca acesta sunt bune. au mai aparut si detectoare sensibile cu semiconductori in loc de fotomultiplicatoarele alea complicate fotodioda cu carbura de siliciu sau alte cu banda de oprire lata.

problema la detectoarele astea de lumina este combinatia temperatura , potential de iesire catod sau banda de oprire la semiconductoare.

Am reusit sa fac detectiii foton cu foton cu o fotodioda cu vid cu potential de iesire in jur de 2 ev de prin anii 50 scufundata in azot lichid si un amplificator femtoamperic, fotomultiplicator nu am de unde. desi puteam sa iau de la niste demolari de gammacamere. asta prin anul 1998

Am vazut acolo istoria calculatorului, calculator programabil cu jumpere si stramosul hard discului cablate cu fir de wrap

Link spre comentariu

In concluzie daca reusesc ceva ieftin si ieftin de folosit, am oprtunitatea sa fie un mijloc de trai am gasit posibilitatea sa fac determinari de plumb si mercur in preduse biologice umane si alimente, nu am nevoie de ceva foarte precis ca oricum metoda asta e mai precisa ca altele si destul de rapida nu dureaza ore. si trebuie cantitati foarte mici, cele chimice sunt laborioase si trebuie sute de grame, AAS ul nu se poate face DIY necesita monocromatoare de inalta rezolutie, polarografia pare mai accesibila dar este dificil de interpretatat si sunt multe variabile care altereaza conditiile experimentale.

Link spre comentariu

@cavit, expuneti foarte convingator ca si cum totul ar fi extrem de clar si de simplu, va urez succes.

Pentru a se folosi in domeniul controlului alimentelor, orice aparat trebuie sa aiba licente nenumarate si

certificari, aparatul sa fie omologat in Romania, dar si angajati specializati la firme de prestigiu.

Cea mai sigura metoda pentru testari, ce poate fi utilizata la produse alimentare si biologice, este realizarea

unui laborator de analize cu investitii din bani imprumutati sau de la investitori particulari.

Ramine de vazut dupa aceea daca sunt utilizatori dispusi sa plateasca analizele. Luati ca buna metoda

utilizata de policlinicile particulare ca MedLife sau Regina Maria care au cumparat aparatura si si-au creat

laboratoare de analize biologice si imagistice. Numai combinatia mai multor mafii sau coruptii ar putea ajuta

la succesul in afaceri cu investitie interna, dupa parerea mea. O investitie externa drept o filiala a unei firme

din domeniu poate fi mai usor acceptata in Romania.

Aparatele la mina a doua cumparate de pe Ebay, chiar daca le puteti face sa functioneze,

nu ajuta prea mult in luminarea hatisului de necesitati.

Nu doresc sa fiu "Gica Contra", va urez succes la cercetari si daca pot am sa incerc sa va ajut.

Nu trebuie reinventata roata, trebuie calea urmata de altii cea mai fezabila.

@gsabac

Link spre comentariu

Asta cu spectrografia sau spectroscopia de masa este o metoda stiintifica nu comerciala, nu se doreste a se baga atitia bani in analize platite prost, ideea este de a inlocui analizele chimice nefiabile  cu ceva mai reproductibil si mai simplu de calibrat, le fac in numele celor chimice, dar am mai multe posibiliati sa validez rezulatele la asta deoarece calibrarea si controlul sunt mai facile, am folosit si metode dinainte de1900 care sunt mai fiabile si mai reproductibile ca unele actuale.

Pe vremuri toate echipamentele de masura erau de clasa metrologica chiar daca erau rudimentare, fiind foarte vechi sunt si foarte stabile acum nu mai avem acces la asa ceva, sunt o carca de bani.

Nu sunt adeptul de a complica inutil un lucru simplu care pe care stii s-l faci, dar ajungi sa nu-l mai poti face ca nu te descurci cu softurile astea, desi mare castig la viteza nu ai ca oricum pregatirea experimentului este majoritara ca pondere.

De exemplu nu stiu sa fac un regulator de dumpload cu controller dar stiu foarte bine sa-l fac cu multiplicator analogic solutie matematic riguroasa care merge la fel de bine ca cel pe baza de DSP.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock