Sari la conținut

Schema cu 2SC3855 si 2SA1491

kata999

Postări Recomandate

Buna. Am 2 perechi de tranzistori Sanken 2SC3855 si 2SA1491 recuperati dintr-un aplificator mai vechi. Am cautat pe net o schema pentru ei dar nu gasesc nimic care sa ma ajute. Stie cineva o schema in care as putea folosi tranzistorii? Am si transformatorul, scoate 2x32 Vca. Multumesc.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Tranzistorii Dvs. sunt asemanatori cu perechile 2N3055-BDX18 sau 2N3055-MJ2955.

Deci alegeti scheme sau proiecte cu acesti tranzistori. Sunt si in sectiunea de

amplificatoare de pe forum destule scheme, dar si pe internet. Pentru stereo

puteti folosi cite o pereche iar pentru mono, de putere mai mare, ambele perechi.

Tranzistorii "obositi" trebuiesc masurati inainte de folosire pentru a se evita surprizele.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Tranzistorii Dvs. sunt asemanatori cu perechile 2N3055-BDX18 sau 2N3055-MJ2955.

Deci alegeti scheme sau proiecte cu acesti tranzistori. Sunt si in sectiunea de

amplificatoare de pe forum destule scheme, dar si pe internet. Pentru stereo

puteti folosi cite o pereche iar pentru mono, de putere mai mare, ambele perechi.

Tranzistorii "obositi" trebuiesc masurati inainte de folosire pentru a se evita surprizele.

@gsabac

Multumesc pentru informatii. Am gasit intre timp o schema (cred ca e cea originala a amplificatorului). Daca puteti arunca o privire peste ea si eventual daca sesizati unele erori? Tranzistorii din etajul diferential sunt C2259. De fapt e unul dublu.2aamy49.png

Link spre comentariu

Schema are mai multe greseli de valori si una principala de conceptie.

Daca ati reeditat o schema corectati valorile gresite si ar fi bine sa spuneti

si valoarea impedantei sarcinii amplificatorului din acea schema.

In legatura cu transformatorul de retea este bun ca tensiune dar ce putere are ?

Va puteti baza pe o tensiune de alimentare in sarcina mult mai mica de 45V si cu

toate acestea nu este indicata o sarcina de 4 ohmi pentru ca tranzistorii sunt la limita.

Veti obtine probabil mai putin de 80W pe 8Ohmi, recomandabil 50W pentru o functionare sigura.

@gsabac

Link spre comentariu

Transformatorul este bun pentru un amplificator stereo cu tranzistorii Sanken 2SC3855 si 2SA1491.

Am dedus ca schema este o copie, inlaturati greselile de valori apoi vorbim de cele mai deosebite.

Daca tot ati refacut schema, incercati sa o simulati ca sa vedeti daca functioneaza.

Daca nu va pricepeti la scheme de amplificatoare, comunicati ce cunostinte de electronica aveti,

ce ati mai construit si veti primi ajutor pentru construirea unui amplificator si chiar mai mult.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Transformatorul este bun pentru un amplificator stereo cu tranzistorii Sanken 2SC3855 si 2SA1491.

Am dedus ca schema este o copie, inlaturati greselile de valori apoi vorbim de cele mai deosebite.

Daca tot ati refacut schema, incercati sa o simulati ca sa vedeti daca functioneaza.

Daca nu va pricepeti la scheme de amplificatoare, comunicati ce cunostinte de electronica aveti,

ce ati mai construit si veti primi ajutor pentru construirea unui amplificator si chiar mai mult.

@gsabac

Valorile componentelor sunt cele din schema originala, mai putin diodele de langa potentiometrul pentru bias, acela sunt VD1222. Cunostintele mele de electronica sunt destul de limitate.... Am mai construit amplificatoare cu CI si am depanat cateva si cu tranzistori. Puterea amplificatorului original era 2x60W /8r . Sa defectat partea de preamplificator si selectorul de intrari. Am recuperat placa de baza pe care e si amplificatoru de putere. Nu am reusit sa il separ de restul placii si de aceea am sperat sa il pot reconstrui, dar pastrand doar partea de putere.

Editat de kata999
Link spre comentariu

Am inteles despre ce este vorba, sa rezumam:

-C11 schimbati cu 18pF;

- R7 puneti de 33K

- R4 de 1K

- In serie cu R4 la masa puneti un condensator electrolitic de 100uF cu minusul la masa.

Postati apoi schema pentru verificare si fisierul din programul de proiectare pentru simulare sub forma de ZIP sau RAR.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Tranzistorii respectivi va recomand sa-i folositi intr-o schema de amplificator audio alimentata la cca +/-35Vcc, ca sa-i puteti folosi, atat pe 4 Ohm cat si pe 8 Ohm. Indicat ar fi sa folositi doua perechi de finali, in special din considerente de incarcare termica a fiecarui tranzistor cat si de un transfer a puteri disipate mult mai optim cu radiatorul, respectiv mediu ambiant.

O schema de amplificator audio unde se pot folosi tranzistorii respectivi in etajul final ar fi:

amp.jpg

bineinteles, respectand tensiunea de alimentare mentionata anterior.

Link spre comentariu

Multumesc pentru informatii dl donpetru.  Intentionez sa folosesc amplificatorul pentru boxe pe 8 ohmi. Incercam sa refac schema pe care am postat-o deoarece am deja toate componentele originale si sortate.

@gsabac Programul in care am desenat schema este EasyEDA, habar nu am cum pot descarca schema, decat in format pdf sau png. Am facut modificarile sugerate de dv pe schema. 11m5evs.png

Link spre comentariu

Schema kata999-60W este foarte buna si are performante.

Am reproiectat schema in LTSpice-2016 si am schimbat o singura rezistenta, de la intrare din 56K in 22K,

pentru micsorarea tensiunii de offset de la iesire la 33mV. Schema limiteaza simetric pe la 36V si

tranzistorii finali nu sunt suprasolicitati. Gama de frecvente este de la 10 Hz la peste 100KHz.

post-24607-0-94287500-1473750617_thumb.jpg

Desi componentele sunt altele decit cele din schema originala, ele sunt similare ca

performante si rezultatele finale sunt aceleasi.

Daca sunt doritori de studiu in LTSpice sau pentru modificari am sa postez si fisierele

complete pentru simulare.

@gsabac

Editat de gsabac
  • Like 1
Link spre comentariu

Am revenit cu o constructie finalizata. Din pacate nu am reusit sa proiectez un pcb la schema postata ( am o mica problema cu calculatorul si sunt nevoit sa folosesc linux.. long story). Am realizat schema de la postul #126 http://www.tehnium-azi.ro/topic/128-scheme-de-amplificatoare-audio/page-9, aceea 250w stereo. Am folosit tranzistorii 2SC3855 si 2SA1491, alimentat la +/-45Vcc. Amplificatorul functioneaza binisor, radiatorul se incalzeste destul de tare cu boxe pe 8 ohmi (pe 4 ohmi nu am incercat), la fel diodele din puntea redresoare sunt caldute. Am folosit P600k, iar filtrarea este 10.000uF pe fiecare ramura. Tensiunea de bias este la 0.67V. Mi se pare ca are prea mult bass totusi, iar partea de medii si inalte este destul de slabuta. O sa incerc maine cu un preamplificator, deoarece momentan am incercat amplificatorul fara preamp, cu semnal direct din placa de sunet.

Editat de kata999
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock