Sari la conținut

Punere Leach Amp in stand by

Postări Recomandate

Va salut.

Asa cum sugereaza si titlul, vreau sa stiu cum pot pune un amplificator "Leach Amp" in stand by fara a-i taia alimentarea. Ma intereseaza pentru o protectie la scurt circuit pe iesire (cand fac scurt la bornele boxei, amplificatorul sa intre in stand by si sa ramana asa pana la resetarea manuala). Schema (o stiti si voi) e cea de aici: http://leachlegacy.ece.gatech.edu/lowtim/ .

Multumesc anticipat.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6279-punere-leach-amp-in-stand-by/
Distribuie pe alte site-uri

Amplificatorul are protectie la scurtcircuit si aceasta este activa doar in prezenta

semnalului de intrare peste un anumit nivel, care depinde de impedanta de iesire.

Expresia "stand by" se traduce prin asteptare adica sa opresca semnalul audio

si sa semnalizeze acest lucru. Este un fel de "mute", adica oprirea sunetului

automata si deblocarea lui dintr-un buton. Acelasi mod de actiune va fi si la

intrarea  amplificatorului in suprasarcina, nu numai la scurtcircuit.

Aceasta actiune, gen "mute", nu protejeaza amplificatorul daca are prin dereglare

sau defect, o componenta continua pe iesire.

Problema are mai multe valente si poate unele punctate de mine

sunt exagerate sau neesentiale: 

- Doriti o modificare a schemei de principiu ca sa fie pusa in practica;

- Vreti sa modificati un amplificator gata facut;

- Vreti sa se proiecteze un modul suplimentar in interiorul amplificatorului sau in exteriorul lui;

- Sunteti multumit cu niste idei, adica vreti sa stiti daca se poate;

- Si daca este scurt in continuare si resetati ce sa faca aceasta protectie;

- Asa cum este proiectat, cu valorile din schema, atunci cind amplificatorul intra in limitarea

de tensiune la iesire(clipping), in anumite conditii intra in functiune si protectia interna.

Rezultatul actual este o limitare mai abrupta a semnalului, in acest caz trebuie sa intre in actiune noua protectie.

- Daca tranzistorii finali, de acelasi fel, sunt puternic desperechiati si protectia este activa sa se treaca la "mute"?

- Trebuie ca sa se adapteze  schema si la impedanta de iesire a preamplificatorului.

@gsabac

Editat de gsabac
  • Like 1
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6279-punere-leach-amp-in-stand-by/#findComment-67749

Va salut.

Multumesc pentru raspuns si ma scuzati ca nu am dat toate detaliile.

Am deja amplificatorul construit (stereo). Eu stiam de acea protectie pe care o are ampliful formata din q10, q11 si piesele din jurul lor, dar eu stiam ca e utila doar la scurt accidental, nu continuu. Daca fac scurt pe iesire mai mult timp nu se pot arde finalii? Nu am incercat inca, de frica sa nu prajesc finalii. Ideea e ca vreau sa scot acea protectie formata din q10 si q11 si sa fac o protectie la amplif care sa opreasca ampliful intr-un regim de stand by (sa nu mai am deloc curent prin prefinali si finali), astfel incat atunci cand fac scurt pe iesire, ampliful sa se opreasca fara a-i taia alimentarea pana la resetarea manuala din buton. Protectie la componenta continua pe iesire am deja, cu releu.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6279-punere-leach-amp-in-stand-by/#findComment-67750

Cu expunerea noilor completari din partea autorului temei, solutia protectiei devine mai clara si implementarea mai usoara.

Prin adaugarea unei rezistente de 100mOhm in serie cu conexiunea de masa spre difuzoare se poate crea o protectie noua

la supracurent care este utila in acest caz.

Sunt posibilitati de a realiza o schema simpla cu tranzistori asemanatoare cu aceea a protectiei pentru componenta continua,

dar care sa lucreze instantaneu, fara filtru sau cu filtru de citeva zecimi de secunda. In acest caz trebuie o singura sursa

pozitiva de 12V sau de cit are nevoie releul. Se poate utiliza si acelasi releu folosit pentru protectia de curent continuu.

Postati schema de protectie pe care o aveti, ca sa se analizeze cum poate fi inclusa noua protectie cu buton.

Trebuie sa comunicati suplimentar tensiunea de alimentare a amplificatorului, impedanta difuzoarelor folosite, dar si daca releul

mai are "morse" nefolosite. 

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6279-punere-leach-amp-in-stand-by/#findComment-67751

In primul rand ar trebui sa rasfoiti putina teorie si o sa vedeti ca exista circuite care limiteaza curentul prin tranzistoarele finale (la o anumita valoare prestabilita) si sunt circuite care il pot aduce la zero. In schema amplificatorului Leach s-a implementat o limitare de curent fara a aduce valoarea curentului la zero. O asemenea limitare am folosit si eu in proiectele GX400 si AV400v2. In clipurile postate pe youtube o sa vedeti cum se comporta un amplificator care are o asemenea limitare.

Dar, inainte de toate, am sa va invit sa cititi un topic mai vechi unde am postat o imagine cu cele mai uzuale circuite de limitare a curentului prin finalii unui amplificator audio (vedeti postarea nr.10):

http://www.tehnium-azi.ro/topic/564-circuit-de-protectie-la-scurtcircuit-pe-iesire-la-amplificatoarlee-audio/

Eu va recomand sa studiati posibilitatea implementarii unui circuit de limitare in amplificatorul Leach asemenea celui din fig.2 de acolo.

Pentru ca nu e prima oara cand ma intreaba cineva de ce nu prea s-a folosit in amplificatoare audio limitarea de curent cu aducerea curentului la zero prin tranzistoarele finale, va spun principalul motiv: daca se accentueza mult intrarea in suprasarcina (limitare) sau chiar persista scurtcircuitul, in functie de topologia amplificatorului (adica cum arata schema amplificatorului), in cam 99% din cazuri, amplificatorul tinde sa oscileze. Acest lucru se poate combate elegant, unii producatori de renume chiar au reusit, dar toti aceeasi producatori au renuntat la concept din cauza ca au observat ca se marea durata de exploatare a amplificatorului si in cazul actualei economii de piata / de consum, implementarea unei asemenea solutii era contrara scopului economic, asa ca s-a renuntat sau sa folosit cea clasica, cu limitarea la o anumita valoare. In aceasta problema sunt si cateva aspecte de enumerat in ceea ce priveste reproducerea sunetului in prag de limitare, care in cazul solutiei cu limitarea curentului la zero, devine deranjanta (auditiv). Daca se incearca o temporizare, atunci in cazul unui scurtcircuit cade siguranta de pe alimentare, daca se incearca un raspuns prompt, in caz de suprasarcina accentuata, calitatea materialului sonor are de suferit s.a.m.d.

Daca va ganditi sa intrerupeti curentul etajului de intrare a amplificatorului, asemenea proiectelor comercializate de Mackie si mai multi producatorii de echipamente audio, sunt si avantaje si dezavantaje (un dezavantaj ar fi aparitia tranzistorie, in timpul trecerii in regim de mute, a unei componente continue pe iesirea amplificatorului). Bineinteles, sunt solutii de a combate si acest fenomen dar, in functie de interesul acestui topic, o sa-l detaliez pe parcurs, daca va fi cazul.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6279-punere-leach-amp-in-stand-by/#findComment-67754

@flomar, scuze daca am gresit, dar eu am gasit unde ati indicat, o constructie de proba

pentru confirmarea functionarii unui amplificator, multe teste si masuratori facute cu

acuratete de Dvs. Nu exista nici o referinta cu privire la protectia vreunui amplificator.

Oricum postarea #24 este interesanta si instructiva si munca Dvs. este de apreciat.

La GX400 este finalizata o protectie cu limitarea curentilor prin tranzistorii finali,

care o are implementata si amplificatorul "Leach Amp", realizat de @electricianu98,

dar la care a spus ca ar vrea sa renunte.

Nu recomand desfiintarea protectiei originale care este extrem de rapida si eficienta,

chiar daca sunt probleme la functionare sa un timp mai indelungat,

trebuie studiat mai in amanuntime.

O oprire in "Stand By" se poate face cu usurinta prin deconectarea difuzoarelor,

la depasirea unui prag de curent prin ele sau prin scurtcircuit.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6279-punere-leach-amp-in-stand-by/#findComment-67764

Daca va ganditi sa intrerupeti curentul etajului de intrare a amplificatorului, asemenea proiectelor comercializate de Mackie si mai multi producatorii de echipamente audio, sunt si avantaje si dezavantaje (un dezavantaj ar fi aparitia tranzitorie, in timpul trecerii in regim de mute, a unei componente continue pe iesirea amplificatorului). Bineinteles, sunt solutii de a combate si acest fenomen dar, in functie de interesul acestui topic, o sa-l detaliez pe parcurs, daca va fi cazul.

Exact acest lucru vreau sa fac, daca doriti sa detaliati.

Va multumesc.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6279-punere-leach-amp-in-stand-by/#findComment-67765

Exact acest lucru vreau sa fac, daca doriti sa detaliati.

Va multumesc.

Observ ca va intereseaza varianta cu intreruperea curentului in circuitul de intrare a amplificatorului, curent care polarizeaza etajul diferential al amplificatorului.

Daca e asa, atunci va recomand sa studiati etajul de intrare a lui Mackie M1400 vs. Leach Amp:

input amp Mackie M1400 vs Input Leach Amp.jpg

Precum observati vor trebui facute niste update-uri la schema Leach.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6279-punere-leach-amp-in-stand-by/#findComment-67768

@electricianu98, semnalul care comanda aceasta trecere in asteptare ar trebui sa provina dintr-un

sensor care sa deceleze situatia de scurtcircuit sau de suprasarcina. Ideea inca nu a fost abordata, dar daca

postati schema actuala de decuplare a difuzoarelor cum v-am mai cerut putem sa continuam elegant

si cu schema la obiect, indiferent de metoda folosita pentru protectie.

De fapt acesta este dezideratul principal al Dvs.

@gsabac

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6279-punere-leach-amp-in-stand-by/#findComment-67769

@electricianu98, semnalul care comanda aceasta trecere in asteptare ar trebui sa provina dintr-un

sensor care sa deceleze situatia de scurtcircuit sau de suprasarcina. Ideea inca nu a fost abordata, dar daca

postati schema actuala de decuplare a difuzoarelor cum v-am mai cerut putem sa continuam elegant

si cu schema la obiect, indiferent de metoda folosita pentru protectie.

De fapt acesta este dezideratul principal al Dvs.

@gsabac

Schema montajului de detectie a curentului continuu pe iesire e cea postata pe un alt forum de @wally_gatter. Atasez mai jos schema.

Schema "principala" de detectie a suprasarcinii si scurt circuit la care m-am oprit eu e cea postata de @IoNuTx, atasez mai jos si acesta schema.

Deci solutia pentru Leach Amp ar fi intercalarea intre emitorii tranzistorilor de pe intrare (q1, q2, respectiv q3, q4) si alimentarii acestora a acelui montaj format din q75, q73 si q78?

Protectie DC 1.pdf

post-36268-0-23159900-1471347655_thumb.jpg

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6279-punere-leach-amp-in-stand-by/#findComment-67771

Am vazut schemele de pe forumul Tehnium-Azi precum si cele postate in Elforum si protectia lui @IoNuTz.

Imi cer scuze daca nu sunteti Dvs. cel care a facut postarea de initiere in topic:

Va salut. Am si eu nevoie de o protectie anticliping pentru o statie pe tranzistori cu urmatoarea configuratie:
Amplificarea propriu-zisa este realizata de doua module de amplificare- leach amp cu trei perechi de finali fiecare. Finalii sunt 2sa1943 si 2sc5200. Amplificatorul ataca doua perechi de difuzoare, fiecare cu sarcina finala de 3 ohmi. Alimentarea modulelor leach amp se realizeaza printr-o sursa in comutatie ce are la baza circuitul integrat ir2153. Sursa de alimentare nu este cu stabilizare pe iesire, cu sarcina minima( cu ampliful dat pe mute) tensiunea este de +/-60v, iar cu ampliful dat in blana tensiunea se invarte in jurul valorii de +/-57-58v, dar sunt situatii cand atinge si "varfuri" de 55v.
Eu am gasit schema domnului @IoNuTx, dar aceasta nu face decat sa limiteze semnalul de intrare la un nivel prestabilit; eu as vrea ceva care sa limiteze cand ampliful incepe sa bage distorsiuni. Scopul e sa se scoata putere maxima din amplif fara distorsiuni. Ar mai fi urmatoarele doua variante (cea care baga mute cand intra ampliful in distorsiuni si iese din mute dupa 2-3secunde cand ampliful nu mai baga distorsiuni si cea care limiteaza semnalul de intrare), dar nu sunt sigur ca sunt functionale...Precizez ca nu am prea multe cunostinte de electronica ( sunt abia la liceu) si as ramane recunoscator daca ati avea rabdare cu mine.
Atasez mai jos schemele propriu-zise.

https://imageshack.us/i/plBFN9T6j
https://imageshack.us/i/pmsxLzebj

Asta v-am intrebat si eu si nu ati raspuns. Nu numai din complezenta, ci si pentru a putea materializa protectia pentru Dvs.  Eram deja angrenat intr-o tema asemanatoare si de interes.

Care este schema "Leach" pe care doriti sa o protejati, cea din postarea #1 sau cea descrisa pe Elforum.

Ar fi bine sa faceti precizarea si sa postati si schema adevarata.

Pentru inceput am constatat ca multe scheme se ocupa cu limitarea semnalului de intrare, blocarea 

amplificatorului prin oprirea alimentarii unor etaje si protectia difuzoarelor la componenta continua pe iesire,

dar niciuna nu trateaza scurtcircuitul sau supraincarcarea amplificatorului cu rezistente de sarcina

mai mici decit cele optime.

Postez mai jos o schema care protejeaza sistemul si care se repune in functiune prin actionarea unui buton.

post-24607-0-98472300-1471358656_thumb.jpg

Despre functionarea ei si despre modernizare, vom discuta in forum in postarile viitoare.

Multe alte scheme sunt posibile, cu circuite integrate, reglabile, cu temporizare, foarte rapide, etc. si trebuie

sa remarc, ca punerea unui sistem in "Stand-By" este necesar mai mult pentru introducerea unei

telecomenzi decit pentru protectie.

Intii trebuie sa aflam schema reala a amplificatorului.

@gsabac

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6279-punere-leach-amp-in-stand-by/#findComment-67773

Ideea este ca trebuie sa transpuneti versiunea de MUTE din amplificatorul Mackie in amplificatorul Leach. Dupa ce faceti asta teoretic, treceti la partea practica si constatati rezultatul. Dupa aia, in functie de concluziile care vor fi postate, mai cizelam schema noua Leach.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6279-punere-leach-amp-in-stand-by/#findComment-67774

Am vazut schemele de pe forumul Tehnium-Azi precum si cele postate in Elforum si protectia lui @IoNuTz.

Imi cer scuze daca nu sunteti Dvs. cel care a facut postarea de initiere in topic:

Va salut. Am si eu nevoie de o protectie anticliping pentru o statie pe tranzistori cu urmatoarea configuratie:

Amplificarea propriu-zisa este realizata de doua module de amplificare- leach amp cu trei perechi de finali fiecare. Finalii sunt 2sa1943 si 2sc5200. Amplificatorul ataca doua perechi de difuzoare, fiecare cu sarcina finala de 3 ohmi. Alimentarea modulelor leach amp se realizeaza printr-o sursa in comutatie ce are la baza circuitul integrat ir2153. Sursa de alimentare nu este cu stabilizare pe iesire, cu sarcina minima( cu ampliful dat pe mute) tensiunea este de +/-60v, iar cu ampliful dat in blana tensiunea se invarte in jurul valorii de +/-57-58v, dar sunt situatii cand atinge si "varfuri" de 55v.

Eu am gasit schema domnului @IoNuTx, dar aceasta nu face decat sa limiteze semnalul de intrare la un nivel prestabilit; eu as vrea ceva care sa limiteze cand ampliful incepe sa bage distorsiuni. Scopul e sa se scoata putere maxima din amplif fara distorsiuni. Ar mai fi urmatoarele doua variante (cea care baga mute cand intra ampliful in distorsiuni si iese din mute dupa 2-3secunde cand ampliful nu mai baga distorsiuni si cea care limiteaza semnalul de intrare), dar nu sunt sigur ca sunt functionale...Precizez ca nu am prea multe cunostinte de electronica ( sunt abia la liceu) si as ramane recunoscator daca ati avea rabdare cu mine.

Atasez mai jos schemele propriu-zise.

https://imageshack.us/i/plBFN9T6j

https://imageshack.us/i/pmsxLzebj

Asta v-am intrebat si eu si nu ati raspuns. Nu numai din complezenta, ci si pentru a putea materializa protectia pentru Dvs.  Eram deja angrenat intr-o tema asemanatoare si de interes.

Care este schema "Leach" pe care doriti sa o protejati, cea din postarea #1 sau cea descrisa pe Elforum.

Ar fi bine sa faceti precizarea si sa postati si schema adevarata.

Pentru inceput am constatat ca multe scheme se ocupa cu limitarea semnalului de intrare, blocarea 

amplificatorului prin oprirea alimentarii unor etaje si protectia difuzoarelor la componenta continua pe iesire,

dar niciuna nu trateaza scurtcircuitul sau supraincarcarea amplificatorului cu rezistente de sarcina

mai mici decit cele optime.

Postez mai jos o schema care protejeaza sistemul si care se repune in functiune prin actionarea unui buton.

attachicon.gifProtectie la scurtcircuit cu automentinere.jpg

Despre functionarea ei si despre modernizare, vom discuta in forum in postarile viitoare.

Multe alte scheme sunt posibile, cu circuite integrate, reglabile, cu temporizare, foarte rapide, etc. si trebuie

sa remarc, ca punerea unui sistem in "Stand-By" este necesar mai mult pentru introducerea unei

telecomenzi decit pentru protectie.

Intii trebuie sa aflam schema reala a amplificatorului.

@gsabac

Da, eu sunt cel care a initiat acel topic, pe vremea aceea cautam un limiter audio care sa impiedice intrarea amplificatorului in cliping, dar nu am gasit nici acum o solutie care sa nu-mi strice sunetul.

De fapt am 3 module de amplificare leach, doua construite cu cablaje de la userul @sorteh (cu trei perechi de finali 2sc si 2sa, alimentate la aproximativ +/-58v dntr-o sursa in comutatie) si unul identic cu cel de aici ( http://leachlegacy.ece.gatech.edu/lowtim/), doar ca are doar o pereche de finali -mj15022 si mj15023-, alimentat dintr-un transformator, la +/-41v.  Urmeaza sa mai fac inca un modul de amplificare tot leach, pentru ultimul (sa fie stereo), fiind separate, pentru doua camere. Intre amplificatoarele cu trei perechi de tranzistori finali si cel cu o singura pereche nu exista diferente decat foarte mici la superdioda (exceptand nr de finali). Aceste amplificatoare au lucrat pana acum decat cu protectie la cc pe iesire( cu releu), si cu acea protectie care o au deja inglobata in schema si anume protectie la scc si suprasarcina prin limitare la curentul maxim prin finali (pe care  vreau sa o scot, considerand ca nu e eficienta decat la scurt accidental). 

Eu urmaresc ca montajul pe care il voi face (ma refer la protectia amplificatorului leach  la scurtcircuit si suprasarcina) sa-mi actioneze fara releu, prin blocarea amplificatorului intr-un regim de "stand-by" sau ceva asemanator. 

• Like 1
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6279-punere-leach-amp-in-stand-by/#findComment-67777

Am sa prezint in continuare o schema de protectie interesanta si aplicabila cu usurinta la orice tip de amplificator. 

Schema este derivata din constatarea userului @Dudickoff cu privire la posibilitatea folosirii unui optocuplor, conectat

pe rezistentele de emitor (sau sursa la MOSFET) ale tranzistorilor finali. Protectia actioneaza prin taierea semnalului

de intrare, care aduce amplificatorul in starea de suprasolicitare si deblocarea se poate face prin apasarea pe un buton. 

post-24607-0-58243500-1471416941_thumb.jpg

Desigur folosirea in continuare a protectiei instantanee este necesara ca si a protectiei care previne distrugerea difuzoarelor

cu curent continuu. Observatie: O blocare prin "Sand-By" nu este folositoare daca un transistor este scurtcircuitat.

Atunci cind se depaseste un anumit curent prin fiecare transistor final, fotodioda din optocuplor comanda fototranzistorul intern,

care in continuare  comuta un circuit bistabil de tipul RS realizat cu porti NAND-TS.

Fotodiodele si fototranzistorii sunt cuplati in parallel si in acest mod comanda este independenta, pentru fiecare transistor final.

La apasarea pe buton sistemul se deblocheaza pentru putin timp, se testeaza iesirea si apoi se blocheaza

din nou in caz de scurtcircuit sau suprasolicitare.

Schema este un proiect, poate fi perfectionata, sau prin folosirea senzorilor cu optocuplori si a circuitelor de comanda

sa se actioneze orice alt sistem de protectie. Ca o remarca interesanta, prin folossirea aceste scheme se introduc pocnituri

minime la iesire. In loc de circuitul comutator linear CD4066 se pot folosi si componente discrete, care pot asigura performante 

mai ridicate.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6279-punere-leach-amp-in-stand-by/#findComment-67779

Se complic? lucrurile degeaba ?i se amestec? func?iile de a?teptare a aliment?rii cu energie (St-by) cu cele de mut, limitare ?i protec?ie ale unui amplif. Idei s?nt multe printre amatori ?i multe nepractice, findc? nu se uit? la ce folose?te industria. Singurul lucru cu adev?rat important e separarea galvanic? a etajului final de sarcina format? din difuzoare la apari?ia unui defect, iar limitatoarele au rolul lor secundar p?n? la acest prag. Oprirea semnalului e ca aspirina, nu face r?u, nici bine.

O protec?ie complet? se ob?ine ?n mai multe trepte: supramodulare, suprasarcin?, scurtcircuit, str?pungere trz finali ?i ardere siguran?e.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6279-punere-leach-amp-in-stand-by/#findComment-67794

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock